Chceme vymeniť matrac

pampusiaci
11. nov 2023

Ahojte, chystáme sa vymeniť si matrac na posteľ 200x180, doteraz sme mali na nej dva kusy matracov, ale boli to vysoké penové matrace, teraz chceme latexový, ten bude nižší, iba 12cm vysoký a ten sa dá kúpiť aj celý v jednom kuse na celú posteľ. Cenovo je to rovnaké, či dva ks 200x90 alebo jeden ks 200x180. Čo myslíte, čo je lepšie? Komfort je asi lepší, keď je to celé v jednom kuse, ale obávame sa, že to bude také príliš veľké, že sa s tým bude ťažko manipulovať, aj keď je pravda, že matrac sa z postele veľmi nedvíha, ale napríklad, keď potrebujem povysávať rošt. A ďalšia výhoda dvoch matracov je v tom, že sa v prípade potreby dajú použiť na dve samostatné postele, kým toto veľké čudo musí ostať len na tejto posteli. Nevieme sa rozhodnúť... máte niekto skúsenosť s matracom vcelku na takej veľkej posteli? Prípadne konrétne s latexovým? Zaujíma ma napríklad, či v prípade, že by sme kúpili teda 2 ks, či je ten materiál tiež taký prispôsobivý, ako sme mali doteraz pri penových, že tam ten spoj dvoch matracov nebolo ani cítiť. Nemám zatiaľ skúsenosť s latexovým matracom.
Alebo mi viete poradiť nejaké rozhodujúce výhody či nevýhody jedného alebo druhého rozmeru?
Ďakujem 🙂

doriiis
11. nov 2023

Roky rokúce máme jeden veľký matrac 160x 200cm.Neviem aká ťažká manipulácia.Raz za dva týždne nadvihnem kraje,dám dole plachtu,povysávam,dám hore plachtu.Raz za dva- tri mesiace ho otočíme spolu s muzom.To operem aj návlek na neho.Zazipsujeme,otočíme a hotovo.Robota na 10 min.Vysavat rošty podľa mňa nemá zmysel.
To pohodlie bez tej fugy v strede je úžasné.Pri všetkom

pampusiaci
autor
12. nov 2023

@doriiis Super, ďakujem za názor 🙂

bibina32
12. nov 2023

@pampusiaci Kolegyňa mala jeden veľký 180x200 a nadávala, že nikdy viac. Návlek z matraca sa jej nevošiel do práčky. Muž bol ťažšií od nej o 30kg a keď sa pretáčal na posteli, tak to cítila aj ona. A tiež manipulácia, že bol ťažký.

tamta
12. nov 2023

Ja by som zas do veľkého jedného nesla. Mala som taký a uz nie. Každý z Vas 'vylezi' tú svoju časť za ine obdobie a bud celý velky matrac budete meniť castejsie alebo ta druha osoba bude spať v diere.

zuzuliennka1
12. nov 2023

nesla by som do spolocneho matraca, kazdy spite inak, aj vahovo ste s muzom rozdielni,.. a hlavne ako uz bolo spomenute, jedna cast sa vylezi rychlejsie a cely matrac bude nafigu.. ibaze by ste ho otacali, ale to si dost dobre predstavit neviem.
navyse ked sa manzel bude pretacat, budes to citit aj ty, nevyspite sa.
dva samostatne matrace su najlepsie a da sa kupit taka vlozka medzi ne, aby tam nebolo citit medzeru (https://www.ikea.com/sk/sk/p/siggerud-spojovaci...), prip. das navrch taky “chranic na matrac”, napr. ikea
https://www.ikea.com/sk/sk/p/luddros-chranic-na...
alebo das aj vlozku aj chranic 🙂

20erika07
12. nov 2023

Za mna tiez dva samostatne, potah z jedneho velkeho matraca by som nenapratala do práčky darmo mam na 9kg, plus rosty vysavam aj ja, raz dva vyhodim dva matrace ako manipulovať s jednym velkym, dalsia vyhoda v tomto, ze manzel je o dost tazsi ako ja, on musi mat najtvrdší matrac a ja zas taky nepotrebujem, mali sme rovnake, teraz som svoj dala synovi lebo je vyssi a tvrdsi a ja som si mohla kupit aky mi vyhovuje.
Mam ale skusenosti iba s penovymi matracmi, neporadim za latexove.

denkabemommy
12. nov 2023

@pampusiaci máme jeden vcelku, za mňa skvelé 👌👌 vždy by som vzala len 1 veľký. Poťah z matraca vojde v pohode do práčky, aj do sušičky, spí sa na ňom komfortnejšie, keďže nič v strede netlačí

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2023

Dlhe roky mame dva a stale mi nie je jasne, co by nas tam v strede malo tlacit. Jeden velky by som nechcela ani omylom, dovody tu uz boli popisane-manipulacia, nerovnomerne opotrebovanie atd.

simsalabim
12. nov 2023

Mali sme matrac v celku a momentalne mame 2. Dva kvalitne matrace su rozhodne lepsie, dobre k sebe priliehaju a nie je medzi nimi diera, dobre sa s nimi manipuluje, ked sa jeden z nas pretaca na posteli, nehadze to tak, ako ked bol matrac vcelku. Za mna 2 matrace.

eeffka
12. nov 2023

@pampusiaci mala som velky, nikdy viac, zle sa s tym manipuluje, 2 mattrac ma velke plachty, chranice, nedalo sa to dobre prat, vymenila som po rokoch za samostatne.

iwesska
12. nov 2023

Urcite 2. Kazdy clovek potrebuje iny typ. My sme s muzom kupili z pamatovej peny. Po roku zistil,ze mu nevyhovuje,tak si kupil pruzinovy a ja mam stale pamat.penu. A teda neviem,ale 15r.mame 2 matrace a nikdy v strede nic netlacilo. Vsak kazdy ma svoju polovicu. To preco spite v strede?🤨

slavomira236
12. nov 2023

@pampusiaci jaam 2mayrace vysoke z jisku amam problem to nadvihnut ked chcem vybrat..v k som robila chyznu tam vsade boli vysoke velke matrace mala som riadne svaly ked som denne na 20tichnpradl menila

pixi35
12. nov 2023

@pampusiaci Ahoj..pri takom tenkom matraci pozor na rost.. treba pod tym lamelovy..

zara1357
12. nov 2023

@pampusiaci prvý sme mali presne vcelku( ja som ho nevedela nadvihnut, aby som tam plachtu vymenila). Čiže za mňa to neodporúčam. Po 10 rokoch sme menili a kúpili matrace 2 a som spokojná. Nemáme žiadnu" dieru" v strede postele a manipulácia je skvelá.

akvi
12. nov 2023

@pampusiaci jeden veľký a ešte k tomu latexovy ani zadarmo! Ťažké hebedo, pri každom prezliekaní postele sa s tým naťahovať, brrrr. Máme dva matrace a keďže posteľ má bocnice, tak žiadna "diera" v strede nie je, sú úplne presne napasovane. Diera v strede - to je predstava niekoho, kto mal klasické socikovske postele ( máme u starkých), tam diera je, lebo su to vlastne dve postele spojené.

pampusiaci
autor
12. nov 2023

Dievčatá, čítam to všetko až teraz, tak teda reagujem spoločne, neviem to ale označiť, aby ste si to každá našli 🙂 Ďakujem veľmi pekne každej za radu. Tak asi teda ostanem pri tom 2 ks, silný argument pre mňa je, že fakt, keď sa jeden opotrebuje, tak by sme museli kupovať celý a takto by to bolo možno len jeden 🙂
No a otázky: ani my nemáme dieru, ani nespíme v diere, ja to na našej posteli ani necítim, len keď sa deti hrajú na posteli, pár krát im tam už zapadla noha medzi tie dva matrace a tam naspodku bolo také nejaké železo, tak sa udreli trocha 🙂 ale to je raz za 100 rokov... a inak spíme tam aj s deťmi často, takže preto spíme aj na tom spoji 🙂 🙂 🙂 Keď sme boli v jednom apartmáne, tak tam bolo fakt ten spoj tak cítiť, že som sa obávala, ako je to s latexom...ale tam boli asi skôr tie staré nekvalitné penové matrace, latex by mal byť pevný podľa mňa, aspoň dúfam...ja som ho zvolila kvôli tomu, že som alergik (prach a roztoče)...no a myslím, že máme lamelový rošt, idem ešte pozrieť pre istotu... tak dúfam, že ten 12 cm matrac bude ok, teraz sme mali tie vysoké 18 cm, ale snáď to bude v pohode 🙂
Tak teda kupujem dva ks, ale ďakujem za názor aj tým, čo im vyhovuje jeden kus, uznávam aj výhody toho, ale tak teda presvedčila ma tá praktická stránka, presne to som myslela, že ak by nám nepasoval, vieme to potom šupnúť do postele deťom 🙂
Ďakujem vám všetkým 🙂

mikadooo
12. nov 2023

@pampusiaci ja potrebujem dva. A myslím si, že dva sú oveľa praktickejšie ako jeden (dôvody si si vymenovala sama, plus pridala by som ešte, že ak sa jeden vyleží, druhý môže byť ešte ok, ďalej obyčajne majú tie matrace dve rôzne strany a každý si môže vybrať, na ktorej strane chce spať). A pohodlné sú úplne rovnako...

akvi
12. nov 2023

@pampusiaci počítaj s tým, že latex je mega ťažký. Naši majú jeden latexovy matrac a neznášam ho 😅🙈 Ak si alergik, skôr sa zameraj aj na poťah, aby sa dal dobre vyzliecť a oprať, ideálne, aby bol z dvoch kusov, rozzipsovatelnych.

pampusiaci
autor
13. nov 2023

@akvi A môžeš mi povedať, prečo ho neznášaš? Ešte ho nemám kúpený 🙂 Tak aby som aj ja tak nedopadla. Či len pre tú hmotnosť? Poťah máme aj teraz taký, že sa dá rozzipsovať a vyprať, aj na tom novom by mal byť taký...

akvi
13. nov 2023

@pampusiaci neznášam ho jednak pre tú hmotnosť a jednak pre pocit. Jasné, že ten je veľmi subjektívny a jasné, že jeden matrac nebude ako druhý, ale mne proste nevyhovuje keď si naň ľahnem, on sa akoby nevracia rýchlo späť. Niečo ako pamäťová pena, ale inak, ale ani tú penu ja veľmi nemusím. Mám proste radšej, keď mám mateac mäkší a pružnejší. No ideálne by bolo, ak by si si mohla niekde vyskúšať, aj keď mi je jasné, že to môže byť problém. Tiež som naposledy kupovala matrace z netu a riskovala, že budú na nič.

pampusiaci
autor
13. nov 2023

@akvi Vidíš,dobrý nápad,pôjdem sa pozrieť aspoň niekde do obchodu,či nemajú latexové matrace na vyskúšanie...tento presne nevyskúšam,ale možno stačí hocijaký iný. No ja si to beriem iba kvôli tej alergií,vraj tam nejdú roztoče ani plesne...tak preto...no dúfam,že budem vedieť na ňom spať.