Chceme si poriešiť domček. Ako a kde začať?

modrykolibrik
26. sep 2022

Ahojte potrebujem poradiť. S priateľom chceme začať pomaličky riešiť spolocn bývanie. Ja bývam v podnájme priateľ u rodičov. A kim sa vezmeme chceme poriesit domček len nevieme ako začať. Od jeho rodičov mame pozemok ktorý ale je ako orná pôda ale hneď vedľa je už dom takže predpokladám,ze sa to bude dat prehodiť na stavebný ale neviem ci by to nevyšlo drahšie ako keby sme kúpili už hotový dom. Absolútne netuším ako začať ci co robiť.
Co podľa Čas by bolo najlepšie?
Chceme do domu dat max 100 000 vyše nám banka neda

belllinka
26. sep 2022

Ani sa do toho nepúšťajte. Za 100 litrov postavíš maximálne tak záhradný domček

momoftwo
26. sep 2022

Preklasifikovanie z ornej pody by nebol problem, zopar papierovaciek.. problem je tych 100tisic, s terajsimi cenami nerealne.

vamajka
26. sep 2022

@modrykolibrik no neviem ci ti niekto postavi dom za 100 000. Pozistuj si ci ta orna poda sa da zmenit na stavebny pozemok co tiez nieco bude stat a je to beh na dlhe trate. Niekedy trva aj 3-4 roky nez ti to zmenia, zalezi od uradnikov.

evita_g
26. sep 2022

V dnešnej neistej dobe by som sa do stavby domu nehrnula. A za 100 000 nepostavíte, max. nejaký mini domček.

wheel
26. sep 2022

100 000? Wtf.. Vy ste sa zabudli v roku 2005? Ale teraz vazne, vas rozpocet je uplne mimo. Jedine ak to budete stavat vy vlastnymi rukami a jedine za co budete platit je material. Inak nie je sanca.

modrykolibrik
autor
26. sep 2022

Tak priateľ je veľmi šikovný a mame známych co nám určite pomôžu len neviem ci ísť do toho keďže zrejme všetko bude na mojich pleciach

a_alexandra_a
26. sep 2022

@modrykolibrik S týmto rozpočtom nepostavíte dom ani náhodou... najskôr by som odporučila zorientovať sa v cenách nehnuteľností, stavebných materiálov, zariadenia a pod.
Priateľ môže byť šikovný, ale ten stavebný materiál treba z niečoho zaplatiť, rovnako aj zariadenie, asi nedá dokopy dve latky a budete sa tváriť, že je to skriňa...

evica17
26. sep 2022

Preklasifikuj pozemok na stavebný a predsa/postavis.j, zatiaľ si kúpte nejaký byt. Kým preklasifikujete tak to môže byť aj na dlhšie a Teda
aspoň niečo budete mať. Ale teraz stavať je nič moc, veď len železo išlo o 150% hore a tam ho potrebuješ , cement,drevo....no neviem,počkala by som kým tie ceny nebudú zas v norme a teraz s do stavby nepúšťala, a navyše ak máte iba 100 000, možno montovaný dom by ste dali,aj keď tam treba základy

mima1
26. sep 2022

@modrykolibrik nepocitaj 100000 je malo a to moze robit sam ako chce. Skus zacat oslovit niekoho aby ste dostali obraz o cenach.

svetlonos
26. sep 2022

@modrykolibrik
ahoj, preco bude vsetko na tvojich pleciach?
Ja sice nemam ponatia, kóko by vysla stavba domi momentalne. Avsak rozmyslela by som si to z inych dovodov.
Ku svokrovcom ani na dvor by som byvat nesla ani keby mal byt ten dom zadarmo.
Kamaratka takto “stavala” dom s priatelom, rozisli sa a jej ostali oci pre plac
Osetrite si vlastnictvo aby si bola plnohodnotnou majitelkou pozemku aj nehnutelnosti
Drzim vaˇ palce, nech vsetko dobre dopadne.

ivangeline
26. sep 2022

Mozno 5 rokov dozadu...dali vraj znamy....70tis za postavenie domu na dedine na svojom pozemku. ;) Tiez mnoho robili svojpomocne alebo rodina. Maju nieco ako vacsi byt ale aj s teraskou a zahradou.

momoftwo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzubb007
26. sep 2022

Za 100 000 ani svojpomocne nepostavite dom, mozno tak zahradnu chatku, dodacie lehoty a stavebne materialy su na vrchole, a stavat budete takto dom niekolko rokov, bud kupit daky stary dom a len po rokoch prerabat, alebo hypoteka teda realne na mensi dom 200 000.

veronika3110
26. sep 2022

@modrykolibrik moj muž je elektrikár - celý dom urobil sám.. robil sieťky, omietky, maľoval, muroval priečky, vyrovnával podlahu, ukladal vinyl, švagor nám urobil kuchynskú linku zadarmo (len materiál sme platili), svokor urobil drevené dvere a parapety (tiež len za materiál) a to sme už dali do domu 160 000 minimálne (hypo sme brali 140) a nemáme na kompletku ani prvé poschodie...
takže určite pomôže, že je priateľ šikovný, ale proste tie ceny a všetko čo je potrebné, to sa proste nedá a 100k je strašne málo

simca06022011
26. sep 2022

zalezi aky dom chcete stavat a co viete urobit, na co si viete koho zohnat a za kolko. Sama nedas ani plan, ekd sa nevyznas-jedine ak zacnes riadne samostudium co vsetko treba, nie je to lacna zalezitost a ani nie tak hruba stavba ako potom vsetko ostatne.

Myslim, ze s dorbou logistikou a organizaciou, neprehnanou rozlohou sa to da (moja mam zacala stavat pred 2r obrovsky dom 180m2, dostavali toto leto a zmestili sa do 120t, ale drahe veci prisli po postaveni.. zariadit to, kuchyna... a na to mysli ak mate rozpocet obmedzeny) Ak neviete zorganizovat nic svojpomocne, tak si radsej na dom pockajte, ja by som v klude isla do mobilneho domu :DDD lebo uz ani odporucat kupit byt a pockat ked na tom budete lepsie nie je bohvieco s tymito cenami...
Co sa tyka pozemku, treba sa informovat na obci a da sa to vybavit.

Hotovy dom urcite nevyjde lacnejsie, to ani neviem ako ta anpadlo... plus hotovy dom vacsinou treba prerobit, opravit, postupne vylezu vsetky skryte zavady...

vikusjk
26. sep 2022

@modrykolibrik este si over, ci je pozemok v intravilane obce. Ak je, tak reklas z ornej pody nebude taky problem, ale je uz v extravilane, tak to moze na ozaj dlhe lakte

gabika128
26. sep 2022

@modrykolibrik choďte sa opýtať na stavebný úrad čo všetko budete potrebovať, musíte si zistiť prípojky, stavebné obmedzenia, prístupovú cestu. Záleží od plánu obce, podľa toho sa môže dať pozemok prehodiť na stavebný, to by nemal byt veľký problém. Tá cena je ozaj nízka, neviem si predstaviť za to postaviť dom momentálne. Pozerajte skôr montované domy na kľúč, veľa firiem to už má vymakane do detailov a za pár mesiacov je dom hotovy.

kikus1997
26. sep 2022

Určite dom postaví ak si ho bude stavať svojpomocne … my ho tak stáviame.. už bude o chvíľu hotový .. jedine čo tak krov sme dali firme… do 100 000€ úplne v pohode. Samozrejme treba s rozumom.

ckatka
26. sep 2022

Takto.
Všetko závisí od toho, aké máte nároky, čo si viete pozháňať a co si viete spraviť sami.
Ak máte pozemok, nie je nič jednoduchšie ako supnut tam mobilný dom. Tam viete kľudne lacno roky žiť.
Len mysli na to, že okolo 10000 je len za papiere, projekt, prípojky....ešte ani nezakopeš a už máš 10000.
Popytajte sa firiem na montovaný holodom a priateľ nech ho dokončí

kleopatra114
26. sep 2022

Za takúto sumu si kúpte pekný 2-3 izbacik. Dom za takyto rozpočet je momentálne bohužiaľ viac ako nepravdepodobný - vlastnime stavebnú firmu .

wheel
26. sep 2022

Btw. aj pozemok ma svoje vydavky. Natiahnutie sieti, pristupova cesta, ktora musi splnat normy (sirka, obrubniky, osvetlenie, obratisko v urcitych pripadoch). To len cesta a siete. A podstatne je ci to uzemny plan umoznuje tam stavat.

belllinka
26. sep 2022

@kikus1997 a aky velky dom ste postavili?

ckatka
26. sep 2022

https://www.mirano.sk/project/bungalov-7/

Dajú sa aj takéto....my sme chceli pred koronou od tejto firmy....ale potom som otehotnela tak.sme sa.na to vykaslali.

grammarking
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
btus
26. sep 2022

ak máte pozemok, zistiť, či ho preklasifikujú na stavebný pozemok. Po druhé: zistiť si, či je daný pozemok v územnom pláne. Ak áno, vybrať si projekt (výjde lacnejšie hotový projekt ako na mieru). No a potom behačky, vybavovačky...... Do 100 000 svojpomocne a nie veľmi veľký dom sa dá. Samozrejme ak nie ste z BA a okolia. Tak je všetko 2x drahšie ako inde. My máme tento: https://www.modrastrecha.sk/blog/btus/album/moz... https://www.domnamieru.sk/projekty-domov/alfa/100 - trochu upravený.

sabinka022
26. sep 2022

S akym obnosom penazi(bez pozemku) treba dnes pocitat na dom? Dajme tomu 150m, do tvaru L, jednopodlazny. Viem, ze to je indi-vindi, ale odmyslime si vybavenie domu(kuch.linka, skrine,postele, spotrebice...). 300tis?

darijja
26. sep 2022

@modrykolibrik najskor treba zistit ci je pozemok v intravilane alebo extravilane.. (v zastavanej al.nezastavanej casti obce).. my sme sa to boli pytat na obecnom urade... potom sme sj zajednali architekta, ktoremu sme povedali ze tu chceme taky a taky dom a on nam to uz vsetko vyriesil..
Ale do 100tisic sa urcite nezmestis, ani keby si stavala bungalov svojpomocne..

slovenka753
26. sep 2022

Vôbec to nerieš. Očividne to chcete financovať z banky tak si hlavne treba uvedomiť ze banka vám na rozostavaný dom také peniaze len tak nedá. A suma je pri mala na akýkoľvek dom normálnych rozmerov.

xena0
26. sep 2022

Pri tejto cene akú máte stanovenú nechoďte do toho... Nemyslím si že s tým vystačíte na výstavbu

kikus1997
26. sep 2022

@belllinka poschodový 10x9