Zdravíčko, máme v pláne s manželom kúpiť dom, ideálne asi novostavbu, možno nejaký pozemok a postaviť dom.
Našli sme jeden v okolí TO, holodom na 5arovom pozemku za 155tisic 🤔 až si dobre pamätám 120-130m2 úžitková plocha.
Nie je to kúsok... dosť? Či takto išli proste ceny hore?
Lebo + by sme tam museli ešte rátať s dokončením, rátam možno 30tisic ešte do toho 🤷 asi +-
Či sa viacej oplatí pozemok alebo ako 🤔
Budem vďačná za názory
Hlavne si treba prirátať na dokončenie holo dom nie 30 tis, ale cca raz toľko aspoň.
@ejbyk aha 😂 tak to asi kúpime pozemok a poprosím rodinného príslušníka (ma stavebnú firmu), spravil by nám cenu, zastavaný m2 za 800-820€ 😂
Nemyslim si ze svojpomocne az tolko usetris,pretoze ceny materialu isli 2 nasobne hore,a takisto pozemky.ono cena za dokoncenie je individualna,za 20 litrov mozes dokoncit ak nakupis v merkury markete vsetko nekvalitne polske najlacnejsie,ale napr.aj niekto kto ma kontakty a vie si urobit svojpomocne moze za tu istu cenu tiez zariadit.dolezite je,aky styl a kvalitu chcete..rataj aj okolie domu,plot,zamkova dlazba..
@simona92101 nebude to svojpomocne,keby mám to robí robí tá firma.
Tam bol návrh,že buď si teda kúpime holodom, a oni nám ho potom celý dokončia, alebo kúpime pozemok a komplet na kľúč postavia.
Len som chcela teda vedieť, čo by bolo výhodnejšie
V súčasnej dobe môže byť výstavba drahšia ako kúpa, aj keď stavebná firma je známy, čo ti urobí lepšiu cenu. Pretože stavebný materiál išiel tento rok brutálne hore, s tým ti známy neurobí nič. Tiež mysli ma to, že výstavba znamená kúpa projektu, potom stavebné povolenie, zabezpečenie stavebného dozoru (nezávislého od firmy, ktorá stavia - aj keď to bude stavať známy a z dlhoročnej praxe aj práve preto, odporúčam stavebný dozor, ktorý nemá s danou stavebnou firmou nič spoločné a bude ozaj úplne nezávislý). Z mojich dlhoročných skúsenosti najčastejšie problémy so stavbou sú práve tam, kde stavia rodina či známi a nie je tam nezávislý stavebný dozor. My ideme aktuálne stavať, cena bude wau (oproti tomu, čo som si ja myslela), ešte väčšie wau bude všetko to okolo toho. Ale na druhej strane, máme urobený projekt presne podľa našich predstáv, hotový dom by sme tak ťažko hľadali. Takže toto je zase výhoda, ktorú nemáš pri kúpe hotového domu.
odkiaľ my máme vedieť čo bude výhodnejšie... to je veľmi individuálne... my sme si dom postavili svojpomocne - oproti katalógovej cene sme riadne ušetrili...
otvor si hoc aký katalóg rod. domov a pri každom dome máš aj cenu keď budeš robiť dom svojpomocne aj keď je na kĺúč...ale tiež ti každý povie že je to len orientačne...
inak na dokončenie 30 tis. je nič resp. mizerne málo v dnešných cenách... 😉
co je to holodom ? je uz urobena elektrika odpady kurenie omietky ? ak ano na domomcenie rataj 50 000 eur taka stredna trieda
ale comu sa vyhni urcite je najatie rodinneho prislusnika (ak to nie je tvoj muz ) na dokoncenie najdes na nete x zlych skusenosti s rodinou a dokoncenim domu to nedopadne dobre (neusetris este zaplatis navyse a este ani nebudes moct reklamovat
plis este rataj na vonkajsok dokoncenie dalsich 20 -30 tisic a ak nemate zateplenie a fasadu tak to este navyse
@ivkazba
@deti95060810
@loginexistuje
Staval už dom mojej sestre pred 3mi rokmi a je úplne spokojná, a aj mne a mužovi sa tá práca páčila, preto sme sa pýtali jeho.
Popravde aj kúsok ľutujeme,že sme nezačali o tomto uvažovať a riešiť to skôr, lebo ako pozeráme,fakt to išlo hore.
Tento som nie je ešte zateplený, čiže ani fasáda. Vnútri stierky sú, a čo čítam tak na pozemku sa nachádza vodovod, elektrická prípojka, plynová prípojka, čiže keďže len prípojka, to tam asi ešte musíme naťahať 🤔
Takže kalkulačkujeme, čo nás vyjde výhodnejšie
takze ziadne rozvody tam nie su ? to je hlupost potom by nerobili stierky predsa a podlahy su ako na tom ? no asi skor rataj na dokoncenie tych 100 tisic este (aj zateplenie )
@loginexistuje Kúrenie v dome je teplovodné podlahové - plynový kotol . Podlaha: betón. Steny: stierky. Okná: plastové.Stav objektu: novostavba. Konštrukcia objektu: kvádrová. Kúrenie: podlahové. Zabezpečenie bezpečnostnými dverami. Rovná strecha. Rovinatý pozemok. Asfaltová prístupová cesta. Žiadne podpivničenie. Na pozemku sa nachádza vodovod, elektrická prípojka, plynová prípojka 🤔
Neexistuje aby zaliali podlahovku a urobili omietky a pripojky neboli natiahnute,ved by to museli nakomplet rozbit.btw,ked su omietky tak sa musi uz kurit,cize kotol zapojeny,elektrika+plyn musi byt zavedene
Cena je ok. Ja si myslím, že keď si postavíte vlastne tak ušetríte minimum, pri tom ako šiel hore za posledné obdobie stavebný materiál. Ale zase na druhej strane šla by som do stavania nakoľko si viete odkontrolovať kvalitu stavby a spraviť si dom podľa seba. Držím palce. 👍🏻
No pozri si ceny domov podobných rozmerov aj velkosti pozemkov a hned vies ci je to akurat... Nemyslim, ze cenu strielaju, lebo sak idu podla trhovej ceny a aby znalecky posudok bol podobny...
A to stavanie, dobre sa porozpravajte... Ceny a dodacie lehoty su sialene za posledné mesiace /a nie ze roky/ a smerom dole to nepôjde, kedze dopyt je obrovský.. takze k tej cene co dostanes, kludne 30% prirataj, ktovie kedy by sa stavalo
rozvody tam urcite su ale nemusia byt skolaudovane pripojky to si prever plus ta asfaltova cesta je skolaudovana odovzdana obci ? aj kvoli hypoteke je to doelzite a zajdi na obecak a prever potencionalnu kolaudaciu ci bude ok
Veď to je v poriadku, ak má sestra dobrú skúsenosť. Len píšem a radím mať napriek všetkému nezávislý stavebná dozor. Môj chlap je vyštudovaný stavbár a ani tak by ho nenapadlo nemať nezávislý stavebný dozor.
Ak nie je ešte fasáda, tak to sú ďalšie peniaze, ak nie je urobený ešte pozemok, trávnik, plot, terasa, to sú ďalšie peniaze. A to nehovorím o cene za kuchyňu a kúpeľne. Takže cena bude pri kúpe tohto konkrétneho domu výrazne ako 30 tisíc, úplne v pohode by som počítala so stovkou. A ako píše aj @loginexistuje treba si overiť cestu, či je skolaudovaná a obecná, ak súkromná, či sú tam ťarchy na prejazd.
My sme viac menej neuvažovali, že by sme dom kúpili. Mali sme predstavu o lokalite a pozemku a mali sme predstavu o dome, dispozícii. Takže do úvahy prichádzalo jedine stavať. Len aj tam je potrebné počítať s tým, že čo pred rokom stálo 100, dnes stojí 150, čo stálo pred rokom 200 dnes stojí možno aj 300. Ak sa bavíme o výstavbe. Ale zase máš všetko presne svojich predstáv.
Ceny isli takto aj viac hore,toto je este dobra cena