Byt verzus dom

27. jan 2021

Zdravím, so snúbencom sme po svadbe (o 5 mesiacov) plánovali postaviť alebo kúpiť menší domček. Minulý víkend sme sa o tom rozprávali a skončili sme pri tom, že by nebolo zlé kúpiť radšej byt (žiadne starosti so záhradou a vecami okolo domu). Stále som si myslela že budeme mať spoločný dom keďže obaja sme vyrástli v rodinných domoch ale teraz mi stále vŕta v hlave či by predsa len nebol lepší byt. Prosím vy, ktoré ste tiež vyberali medzi domom a bytom, čo vás nakoniec presvedčilo? Naozaj mi to posledné dni nedá spávať 🙂

miavra
27. jan 2021

🔑

danieli
27. jan 2021

Ak ste vyrastli v dome, viete, co je prace okolo, avsak vlastny dvor a priestor je na nezaplatenie, decka mozu vrestaaaaat😂byt je takmer bez udrzby, ale nam bol maly, mozno na dochodok sa vratime do bytu, ale obaja sme rovnako z domov a zakotvili sme v dome, 2 deti a takto je to dobre

patka06
27. jan 2021

každému vyhovuje niečo iné ...ja som sa z domu odsťahovala, keď som mala 20 a nič lepšie som urobiť nemohla
Bývanie v byte je pokojnejšie, bez starostí o väčšiu údržbu, záhradu a okolie domu, žiadny hluk od susedov

ninapat
27. jan 2021

Kazdy to vidi inak, vsetko ma podla mna svoje pre a proti. Byt je dobry aj nechcete mat starosti, je fakt, ze okolo domu je stale roboty, ale niekto to ma ako konicek tak niekomu to vobec nevadi 🙂

lilyianka
27. jan 2021

Ja osobne som bývala ako dieťa v byte,ale každý deň poobede, víkendy a prázdniny som trávila u babky na dome. Neskôr sme začali bývať v dome. Muž pochádza tiež z domu. Naše začiatky však boli v 1izb. Byte, kde sme strávili asi 2r kým sme si ich rodinný dom prerobili a začali bývať tam. Teraz sme tu už 7r. Ono muž by nedokázal bývať v byte, nudil by sa tam,je to človek, ktorý musí stále nieco robiť. Všetky práce okolo domu a záhrady zbožňuje a v podstate si všetko vie urobiť sám. Dom sme chceli aj kvôli záhrade,keďže pre deti je to super, aj kvôli tomu,že sme chceli psov, nejakú hydinu, cez leto grilovacky. Dom síce stojí veľa, ale my by sme nemenili

syslik81
27. jan 2021

urcite dom ... netreba velka zahrada len co sa deti pohraju a ty das kavu v lete .. nemas strach co za debila bude byvat hore dole vedla vas ako v panelaku ... dom neznamena len mat niekde dom na sedlacine kde ide bus 2x denne ... a mas tam zver ak nie farmu ... predmestie maly sikovny domcek jednoduchy spoj do mesta .. samozrejme ak su financie

lilyianka
27. jan 2021

@syslik81 ver,že na debila suseda natrafíš aj keď bývaš v dome ( vlastná skúsenosť). Našťastie sa zas sťahujú preč

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mattkapd
27. jan 2021

My sme mali 2izbovy byt.. Keď sa narodil malý potrebovali sme viac miesta.. Obaja sme vyrastali v paneláku.. Kúpili sme dom keď mal malý 2,5 roka.. Kúpili sme 7 ročný dom čiže zatiaľ žiadna údržba.. Dvor mame malý ale obaja chodíme do roboty a tak na to moje malé sadenie stačí.. Malý tam ma trampolínu a mame bazén.. Maju si kde loptu kopať a ja na teraske v lete kávička.. Pokosene za chvíľočku.. Keď budeme starší možno sa tiež vrátime do bytu.. Zatial je toto pre mňa top

sissy27
27. jan 2021

Na toto musíte nájsť odpoveď sami. Ja by som dom nechcela. Nemám vzťah k záhradke, kvetinkám, nebaví ma “kutilstvo”. Zeleninu si s radosťou kúpim na trhu, na vylepšenia domácnosti si rada niekoho zaplatím. Kým bola dcéra malá, tak sme boli každý deň na inom ihrisku s partiou kamošov - zbláznila by som sa zavretá na dvore alebo vkuse niekoho hostiť celé dni “nech sa deti pohrajú”. Keď bola väčšia, tak v pohode sama na krúžky, do/zo školy, žiadne taxikárčenie na trase dedina-mesto-dedina. Teraz ani nehovorím, u nás je normálne spontánne zmiznúť na pár dní a nemusím riešiť, či mi má kto poliať trávnik alebo sa postarať o psa na dvore.
Ale niekto má rád úplný opak. Čo vyhovuje vám, to musíte vedieť sami. Ale nikde nie je napísané, že ak nebude vyhovovať jedno, tak to nemôžete zmeniť.

martina1201
27. jan 2021

Ahoj, treba si sadnúť a spísať si za a proti jednému a druhému na papier. Čo preváži treba vybrať. Ale uvedomiť si treba aj to, že ak ste nikdy v činžiaku nebývali treba sa porozprávať s ľuďmi čo tam žijú....

gab
27. jan 2021

mat byt je pohodlnejsie, prides domov a klud, mas nakurene, teplo, ziadna zahrada, starosti okolo udrzby, menej upratovania
v dome, ak je taky projekt, treba nakurit, ak je ine kurenie, tak prides do tepleho, ale udrzba zahrady + vsetko dookola je na vasich pleciach,
ja som vyrastala v dome, byvam teraz v byte a uprimne, chyba mi zelen, vyjst do zahrady, prejst bosymi nohami po trave, lebo byvam v meste, vsade dookola panelaky, beton, deti sa nemaju poriadne kde hrat, ak by som si este raz mala vybrat, tak pokial su deti, jednoznacne dom, ak odrastu, predat a ist do bytu, do pohodlnejsieho , kde netreba tolko okolo toho

medeaa
27. jan 2021

Byvala som v dome aj v byte a rozhodne by som radsej byvala opat v dome. Nikdy nevies, akych susedov schytas, vzdy mas aj spolocne priestory, na vzduch musis vyjst pred bytovku... Rodinny dom nemusi byt narocny na udrzbu. Da sa kupit aj s malou zahradkou. Je to vzdy viac sukromia, kludu a pocitu, ze si len vo vlastnom.

chelsinda
27. jan 2021

Myslim, ze elizabet173 to presne vystihla. Je to len a len o Vas a Vasom zivotnom style. Ja som vyrastala vo velkom dome v meste, potom som sa osamostatnila do bytu, nasledne byvala s muzom taktiez v byte a teraz uz skoro 10 r.byvame v dome na dedine a budeme sa stahovat do bytu do centra mesta. Kazde z nasich byvani bolo super a v danej dobe nam velmi vyhovovalo. Dom mame na dedine blizko mesta (mimo covidu v tej najvacsej zapche max. 40min.do centra a teraz takych 15 min.) ale stale je to dedina. Chyba nam mesto, prechadzky centrom, ist na bycikli po dieta do skolky a pod. Pri dome mame krasnu upravenu zahradu, radi sa o nu starame, ale stale je to pre nas malo a pri nasom dynamickom sposobe zivota mam niekedy pocit, ze nas dom skor obmedzuje a nestihame si ho az tak uzit. Stastny zivot nie je len o kusku “zeme” a pocte m2. Vyberte si to, co vam momentlne vyhovuje, nikde nie je napisane, ze musite zvysok zivota prezit v jednom dome, ci byte ;) Zelam stastny vyber 🙂

jahodka11
27. jan 2021

My zasa rozmyslame,ze kupime byt a niekde chatu...a na vikendy budeme chodit niekam do hor na chatu... ale ak by som mala konkrétne tebe poradit,ak ste obidvaja z domov,pochybujem,ze vam bude byt vyhovovať..uz len kvoli hlučnosti susedov.... iba ak nejaky naozaj obrovsky na najvyššom poschodi atd....

jankaovecka
27. jan 2021

Sme v byte uz 8 rokov. Deti maju skoro 5 a skoro 8. Ked som bola na materskej, dalo sa. Teraz chceme kupit dom, resp staru chalupu, tiez v meste, do ktorej vrazis len preto lebo chces a nie preto, ze musis. Ak mam pravdu povedat v byte sa nudime neskutocne vsetci! Ano, mas klud, robota minimalna, ale ked chodime von tak len s detmi. A bud cely den niekde na preliezkach, s detmi tam postavaj cele hodiny.. nemozeme si len tak nieco, cokolvek vonku robit sami bez deti. Sme sustavne s nimi, v byte robia hluk. Ono to znie malicherne ale to je narocna realita! Neda sa ich nikam vypustit..Muz nema kam zabrdnut a ani ja. Pohodlie bytu chceme zachovat a vo volnom case chodit na chalupu.

lenka2710
27. jan 2021

My sme s mužom obaja z domu a bývame na byte, zvykli sme si hneď na druhý deň 😂😂 keď máme chuť niečo robiť okolo domu ideme bud k svokrovcov alebo k mame, takisto keď si chcem niečo zasadiť, zasadim tam alebo tam 🤷‍♀️ muž chodi z prace až večer a neviem si predstaviť ešte niečo robiť okolo domu, lebo okolo domu respektíve v dome je stále čo robiť! A čo sa týka susedov, na blbca môžeš natrafiť ako v byte tak aj na dome! A neviem co je horšie!
Ako píšem, my sme si zvykli hneď, mame teplo, teplú vodu, žiadne bočné výdavky na údržbu! Ak plánuješ dom na dedine, predsa len v meste je viac možností aj pre deti a nemusíš robiť taxikára

dzejsik
27. jan 2021

vyrástla som v dome, teraz sme tri roky v byte a neviem sa dočkať, kedy postavíme vlastný dom - chýba mi záhrada, syn nemá, kde voľne vybehnúť ak nie je u starkých (tu všade treba dávať na poklady od psíčkarov), nad nami hlučná suseda...

deti95060810
27. jan 2021

v byte by mi vadili susedia, popr. my susedom....😉
niekedy je až ťažko čítať tie diskusie na čo sa všetko ľudia v bytoch sťažujú....ale najmä na susedov....

fliacik
27. jan 2021

Celé detstvo som prežila v byte, avšak túžba po živote v dome vo mne stále driemala. Muž je tiež z paneláku, o dome nechcel ani počuť. Prvé roky po svadbe sme boli radi, že sme si mohlo dovoliť kúpiť byt, takže sen o dome sa zdal naozaj vzdialeným a nereálnym. Muž ma vždy chlácholil, že malý domček si kúpime, keď budeme staručkí, niekde na vidieku, blízko prírody. Až nastali dve veci. Do bytu pod nami sa nasťahoval "debil", ktorý neznášal deti. Robil nám skutočné peklo zo života a stačilo, ak malému vypadla z ruky hračka, alebo bosými nôžkami cupkal z kúpeľne do spálne, už nám ožratý trieskal na dvere a vyhrážal sa políciou. Žili sme v neustálom strese, kedy sa opäť zjaví za dverami. Raz v lete dostal muž nápad, aby sme šli na pár dní na chalupu svokrovcov. Sadol si na stoličku v záhrade a pozoroval deti, ako sa naháňajú so psíkom, lopatkami rozkopávajú dedkovi hriadky, ovoniavajú kvetinky, potom sme im napustili malý bazénik... Vtedy si uvedomil, že dom nemá zmysel pre dôchodcu, ktorý sa už nevládze oň starať, má zmysel vtedy, keď sú deti malé a vedia si ho skutočne užiť. Dnes už bývame v dome. Prišli sme na to, že ak budeme na domček šetriť, nikdy ho nedosiahneme, lebo ceny idú neustále hore. Radšej ho teda budeme roky splácať a užívať. A úprimne, v tomto korona období je dom a záhrada skutočne na nezaplatenie. Netrápia nás zavreté ihriská a kúpaliská, nemusíme smutne hľadieť z balkóna na ulicu. Celé leto sme strávili na záhrade, nasadili sme si zeleninku a kvietky, kúpili sme si bazén, kam sa k deťom vojdem aj ja, havko si behal po vonku bez obmedzení a detský krik ani hra nikomu neprekážajú. Našťastie sme našli dom v meste, dochádzania z dediny som sa bála, lebo deti (mimo pandémie) majú hromadu krúžkov a aktivít, ja s mužom chodíme v úplne inom čase do a z práce. Keďže sme v meste, škola ani škôlka nie sú ďaleko a všetci sme spokojní. Domček máme malý, pozemok tiež, ale k pocitu šťastia a spokojnosti maximálne postačujú. Za byt by som už nemenila 🙂

syslik81
27. jan 2021

@lilyianka ano z lava a z prava .. ale nemate spolocne steny .. nepocujes kazdy prd od suseda .. plus panelak ak niesj uplne jore al uplne dole ma susedov z kazdej strany plus na spolocnej chodbe etc

dadus_ka
27. jan 2021

My sme vydrzali v byte 4 roky ale uz po 2 sme sa rozhodli ze tak toto ne 😂 dohodli sme sa ze postavime dom, tak sme zacali riesit pozemok, stavebne povolenie atd a teraz uz sme vo faze holodom a nevieme sa dockat kedy sa budeme stahovat 😁

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ma77
27. jan 2021

My sme vydržali v byte 2roky a nikdy viac postavili sme si domček a som spokojna nemenila by som za ten pokoj v dome nič na svete ano aj tu susedia sem tam kosia režu drevo atd ale ten pocit vyjst vonka na dvor a prejst sa po vlastnom a teraz v čase korony by som sa zblaznila v tom byte

anavi951
27. jan 2021

Ja dom.koli deťom.keby som bývala v byte tak isto za pár rokov by sme si kupili chatu na víkendy a dovolenky

jakoma
27. jan 2021

my sme obaja z domov, vyskusali sme si zivot v (malom) byte a po par rokoch sme sa presvedcili, ze jedine dom.. brat so zenou su obaja z domu, po 3 tyzdnoch v podnajme zistili, ze jedine dom.. na vasom mieste by som vyskusala byt (napr. podnajom na par mesiacov) mozno sa vam zda podnajom drahy, ale podla mna je to vedomost na nezaplatenie .. P.S.: brat bol povodne rozhodnuty kupit byt, ale nedostal hypoteku, preto isiel do podnajmu, z ktoreho bolo nastastie lahke odist

babydesire
28. jan 2021

Ja som vyrastla na rd a mame rd, nikdy zanic na svete by som si nevybrala byt ak mam moznost volby. Muz vyrastol na byte a tuzil po rd uz davno pred nasim zoznamenim..chvalapanubohu ze vtomto sa zhodneme.na byte by som nevedela existovat.

bellovag
28. jan 2021

DOM. Časť detstva som žila v dome a časť v byte, ale v maličkej bytovke na dedine. Po svadbe vo veľkom byt v meste ale bez detí. Teraz sme 4 a žijem v malej dedinke cca 90 ľudí pod lesom vo veľkom dome so 6000 m divokou záhradou a nemenila by som ani za nič 🙂

zuzadielko4
29. jan 2021

My s manželom sme sa zhodli na 1x že postavíme dom, keďže ja som mestská bytovkarka a ver mi v lete večer zavretý medzi 4 stenami nieje nič moc, a tak večer môžte vyjsť na terasu grilovať.... decká sa maju kde vybehat. Áno uznávam, že k domu patria aj práce okolo domu. V zime odpratávanie snehu a v lete kosenie. Ale ma to aj svvoju vyhodu môžte mať svoju mini záhradku a máte v lete stále čerstvú zeleninu.