Byt verzus dom

dadinka321
10. júl 2020

Ahoj! S manželom bývame už vyše roka u rodičov aj s malým 10 mes. dieťaťom. V poslednej dobe si s rodičmi skôr ideme na nervy--majú kopu pripomienok k výchove, nepáči sa im dom, ktorý chceme stavať, pozemok na ktorom chceme stavať je zlý, chodíme neskoro domov, míňame peniaze na oblečenie a tak dom nepostavíme... Asi chápete. Akurat včera nám prišli plány na dom, ktorý, ako by sme mali začať stavať už na jeseň. Avšak, z tejto situácie a takého akéhosi nepohodlia zo vzťahov, ktoré tu sú sme sa rozhodli pozrieť aj nejaké byty. Našli sme úžasný kompletne zariadený a zrekonštruovaný byt v meste, ktorý je približne v rovnakej cenovej hodnote ako holá stavba domu. Momentálne by to určite riešilo celú situáciu a boli by sme tam určite šťastní všetci traja bez neustálych podpichovancov od rodičov. Myslíte si že je lepšie ísť do. bytu alebo sa fakt zatať aja vystavať dom, ktorý ešte možno 3 roky nebude na komplet.
Ďakujem

mmoni89
10. júl 2020

@dadinka321 odišli sme Z bytu do domu a je to super, nedá sa porovnať. Ale my sme bývali V centre BA a hlavne to nebolo pre nás plus mali sme dve deti chceli sme ešte jedno a teda mať 3deti V byte a V dome so záhradou je sakra rozdiel a som vďačná za to že môžme mať domček

simsalabim
10. júl 2020

@dadinka321 zalezi aj od toho, kde ten dom a byt su a ako pasuju vasmu zivotnemu stylu. Mna by dom na dedine znicil, ale dom v meste je ok. Ak nie je moznost dom v meste, volila by som byt v meste. Ale to som ja...

ajka0207
10. júl 2020

@dadinka321 zalezi co preferujes, ja by som nesla do domu (ak sa bavime o dome mimo mesta), milujem byt, ludi okolo seba, to ze ked vyjdem von tak je tu kopu susedov, terasy, obchod pod oknom... a to vsetko bez dochadzania a starosti s domom. Ale ak ste typu co maju radi svohj klud, tak sa v byte vytrapite.

dadinka321
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dadinka321
autor
10. júl 2020

@mmoni89 čo vám vadilo v byte vzhľadom na deti?

aceris
10. júl 2020

@dadinka321 velmi zalezi od preferencii...mne vyhovuje byt, aj ked su momenty kedy by som tuzila po dome...na jednu stranu je super byt v meste - blizko skolka, skola, ihriska, deti, hranie sa aj so spoluziakmi po skole na ihriskach, pripadne kamarati z ihrisk sa raz stanu spoluziakmi...ale zas pri malinkom dietati vidim veeelku vyhodu aj v dome so zahradou pre kazdodenny zivot...ranajky na terase, vecere, kava na slniecku...na druhu stranu starostlivost o dom a zahradu, vozenie deti do skolky, skoly, do prace a stale vela casu zabit v aute...nuz...sama vies co ti je dolezitejsie, ktore vyhody a co je pre teba prekazka...

syslik81
10. júl 2020

dom - viac sukriomia, moznosti pre deti .. v bytovke nevies akych susedov mas, vsetko je tam pocut ,,, ludia sa tam menia a ak aj teraz su ok nemusia byt neskor .. a byt s dietatom medzi bytovkami tiez nic moc... ja mam maly domcek s malou zahradou a super

balaskovae
10. júl 2020

je to na vas. akoze ked si teraz kupite byt tak nikto nehovori, ze uz nikdy nebudete mat dom ale zase na druhje strane uz ked je jedna hypoteka tak je problem sa odrazit, mozno nieco usetrit a tak. dom je proste sukromie, nemusis na nikoho brat ohlad, dieta moze behat, kricat, nikomu to vadit nebude, mate dvor nejaky a podobne. ale aj byt ma svoje vyhody, to je fakt na vas co ocakavate od toho byvania a ci st emozno teda ochotny pockat na ten vysnivany dom alebo to chcete rychlo a pojdete do bytu

leeo
10. júl 2020

@dadinka321 mas podobny pribeh ako ten nas, ale nad bytom sme aj napriek tomu neuvazovali, s domom sa neda ani porovnat, je lepsi hlavne kvoli detom ale aj dusevnej harmonii dospelych. Za mna byt jednoznacne nie, tak tiez radsej cakame, kedy dame do poriadku nas dom aby sme mohli konecne vypadnut a mat pokoj. Prajem vela sil a nervov, vydrzte, stoji to zato

aceris
10. júl 2020

@syslik81 s tymto nesuhlasim...v byte je viac dieta v kontakte s detmi a rovesnikmi ako na dome so sukromnou zahradou....druha vec: ano, vsetko susedia pocuju a je otazka ci im bude vadit alebo nie...

sissy27
10. júl 2020

@dadinka321 záleží od vás. Ja napríklad po dome absolútne netúžim. Mňa nebaví prplať sa v záhrade, starať sa o trávnik, bazén... Blbých susedov či vychytíš v bytovke alebo na jednej ulici je úplne jedno, peklo zo života ti vedia spraviť tak či tak. Nebavil by ma ani život na dedine, kde mám jedného lekára, jeden obchod, jednu škôlku, proste malý výber, alebo dochádzať do mesta.
"Dom kvôli deťom" bude zaujímavý dovtedy, kým nezačnú chodiť do školy, na krúžky a budú chcieť viac ako len bazén a pieskovisko a ty budeš potom robiť deckám taxikára.

zdencaaaa
10. júl 2020

Preco by stavba domu mala trvat tri roky? Ja by som na byt urcite nesla no ak v tom vidis vychodisko chodte.

syslik81
10. júl 2020

@aceris no neviem mala ma kopu kamaratov mame aj predok domu a deti z ulice.. spoluziakov tiez kedze viacmenej kazdy byvame kusok od seba ... zahradu mam ked chcem sukromie.. mala tam ma trampolinu etc a ta ranna kava vonku :D

aceris
10. júl 2020

@syslik81 tak ste mali stastie obrovske na susedov a ze su rovesnici...a tiez velky rozdiel je dom za mestom a v meste...na mestsky ma malokto...

mystisch
10. júl 2020

Ja by som to riešila takto...ak sa už skutočne nedá, a treba ísť preč pre dobro a zdravie všetkých....našla by som si nejaký malý podnájom,kde by som mala kľud aj na úkor miesta a pustila sa do stavby domčeku, zaťala by som zuby a nenatahovala to 3roky...hrubá stavba je rýchlo hore a aj keby nebolo všetko dokončené,čím skôr by som sa tam nasťahovala a postupne si to tam robila....

mmoni89
10. júl 2020

@dadinka321 tak my teraz bývame V Pezinku čo je mesto je tu všetko blízko ale aj mám svoju záhradu, školu cez plot doktorku 10 minút. .V meste to že som vyšla na ulicu a som musela zdrapnut deti za ruky aby mi ich nejaky šialenec nezrazil. Sa mi stalo že nás skoro zrazili, podotýkam, na chodníku 1dieta+kočík. .Neviem kde bývaš či poznáš dobrehu Ba ale bývali sme v centre Trnavské mýto za mna hrôza. Keby sme bývali niekde inde asi by som to.nebrala až tak zle no celkovo to nebolo pre nás. Napríklad aj na dome sú horúce leta úplne niečo iné ako rozpalene chodníky medzi bytovkami, smrad , nedalo sa parkovať, s kočíkom prejsť po chodníkoch lebo nikto nerešpektuje parkovanie atď. .Za mna zle a to nie som fajnovka bývalá som s našimi V byte. Bolo nás 6 ale nebolo to centrum Ba

eriksonka1234
10. júl 2020

@dadinka321 vydržať a postaviť dom, nie je nad pokoj, ktorý máme na záhrade, plus v týchto horúčavách bazén. Ja by som do bytu už nešla, bývali sme na 5 poschodí a ani ľudia už nie sú takí,, ludski " ako kedysi....

choco6
10. júl 2020

Urcite dom, ja.som cely zivot prezila v byte, teraz byvame s rodicmi v 2 generacnom dome. (dufam ze za par rokov postavime vlastny) Samozrejme stale su nejake dohady a generacne nazory a rozdiely ale da sa na to zvyknut 🙈😂 Ale ten klud, velka zahrada pre nasho maleho, vlastne ovocie, zelenina aj vajicka sa neda porovnat s tym ruchom a hlukom v meste, aspon ja som si uz odvykla. Hlavne v lete je to velmi fajn, bazen, gril, posediet si pri kavicke na hojdacke 😍 Ale su ludia pre ktorych je zivot v meste a ruch prijemnejsi, zalezi na Vas. Ale rodicia nech Vas neodradia aby ste to raz nelutovali. 😊

eriksonka1234
10. júl 2020

@mystisch presne môj názor, aj my sme išli do domu, ktorý zvonka nebol vôbec dokončený, ani schody sme ešte nemali, postupne do roka sa všetko urobilo. Dá sa to za rok krásne zvládnuť.

conquestor
10. júl 2020

tak dom niekde na samote urcite nie...my si prave prerabame dom na dedine-3minutzautom od centra okresneho mesta takze pri najhorsom aj taxikom za 3e sa dosteneme keby je problem s autom..bus taktiez 6x za den...takze tam sa tesim..mame sice velikansku zahradu ale iba travnicek,par stromcekov a hlavne traktorovu kosacku....nechcem sa tam pracovat...ale zas ma az trasie pri tych pidi 400m2 zahradkach..cely zivot som bola na byte a teda neviem si tam uz predstavit ist s 2detmi...a tie ihriska,no des v zime zima,v lete vsetko pali...a len same kaviarne atd...😖 ine to bolo kedsom tam ja este behala a bolo kde sa hrat..teraz iba same parkovisko je vsade...za mna urcite dom..ale spravit si ho na udrzbu co najjednoduhsie

21anjelik19
10. júl 2020

@dadinka321
My s manzelom byvame takisto u mojich rodicov....zazivam to iste co pises...lezieme si na nervy ale samozrejme mame sa aj radi....obcas placem ze chcem uz svoj klud.pretoze mi aj vsetko vadi..ja som perfekcionista a mam rada poriadok a mama je opak mňa ...pravdaze ja som u nej tak si nemozem robit podla seba co sa tyka domacnosti....dietatko mame na ceste a uz teraz viem ze moja mama sa bude starat do vychovy a prizerat ma pri vsetkom a zbytocne ma bude stresovat ...... ale vies co ? Do bytu by som nesla ..... radsej si "odtrpim" este tie 2 roky a budem sa tesit z nasho domceka ktory tiez chceme zacat stavat bud na jesen alebo buduci rok na jar.....a s manzelom planujeme nastahovat sa aj do nedokonceneho takze u mna bude pobyt u našich trvať este kratsie ale s tym ze budeme byvat na "stavenisku" ale budeme šťastní a vo svojom ...a hlavne dať deťom dvor kde sa budu blaznit ked budu väčšie ...v byte to mať nebudú ..... a tie 2-3 roky prejdu hned .... 😊😊

iinuska
10. júl 2020

Dom

tehulka2011
10. júl 2020

ja by som sla do bytu a hned. Nikde nie je napisane, ze dom neskor nemozete mat

len_nig
10. júl 2020

Úplne ťa chápem 😁 my sme bývali v byte, ten sme predali a staviame dom na dedine, zatiaľ sme u svokrovcov 😊 je to v pohode, my chvalabohu nemáme nejaké konflikty a podobne ale už sa samozrejme tešíme do svojho zasa 😁 na tvojom mieste by som sa asi vzhľadom na situáciu rozhodla pre ten byt. Ale zasa stavba domu netrvá 3 roky, my sme začali 30 marca 2020 a do Vianoc sa určite sťahujeme, staviame murovaný s firmou do holodomu. Takže keď vydržíte bez ujmy ešte cca rok tak chodte do toho domu 😊

zltalienka
10. júl 2020

@dadinka321 prepáč ale keď chceš stavať dom už na jeseň 2020, tak už musíš mať minimálne projekt hotový. Chystať papiere na stavebné konanie a zháňať stavebnú firmu (resp. ak nemáte tak už ani nezoženiete do jesene 2020) a nie pozerať byty.
Zrejme to s tou stavbou domu nemyslite vážne. A ak vám už teraz rodičia lezú na nervy a "radia" do všetkého, pri stavbe domu to bude omnoho horšie.

dollyzv
10. júl 2020

Dá sa nájsť aj dedina s plnou občianskou vybavenosťou..nie lazy ako tu niektoré popisujú že tam nič není..ja som sa odsťahovala do menšieho mesta do bytu..ale ľutujem že som nezvolila dom..tiež kvôli pohodliu,vyrastala som v dvojgeneracnom s obrovskou záhradou kde bol jeden malý obchodík a krčma a veľa roboty okolo domu a v dome..(to bolo v jednej časti dediny) ale v druhej časti asi 1km ďalej je všetko,2vacsie obchody,škôlka,škola,ihriská,lekáreň,zubár,obchod s oblečením,pizzeria, 2 rôzne vlakové stanice,aj naozaj časté autobusové spoje do miest v okolí. v tej časti by mi teda naozaj nič nechýbalo..a naozaj banujem že mám teraz len ten byt,najmä teraz v lete keď by som si vyšla na záhradu si sadnúť na hojdačku alebo sa vyclupkat do bazéna alebo grilovat 🤣🤣 čakáme akurát bábo,a záhradu a dom by som naozaj ocenila aj za cenu toho dochádzať dlhšie o niekoľko minút do prace alebo ísť do väčšieho obchodu. Ale každému ako vyhovuje,ale pre mňa by to už bola jasná voľba či dom alebo byt

pseudomonas87
10. júl 2020

@dadinka321 pre mňa je napríklad dobrá kombinácia mat byt a chatu so záhradkou. Byt nie je taký Narocny na údržbu ako dom, upraces za chvíľu a čau, a peknú chaticku, záhradku, kde ale teda sa musí chodiť. Aki ste typy? Skôr dom či by vám nevadil byt? Ja som v byte vyrástla takže mne to nevadí, my mame aj velikansku terasu

deti95060810
10. júl 2020

ak už máte plány tak len pekne pokračovať v tom čo ste začali... Neboj sa všetko prejde, aj hádky medzi Vami a rodičmi. Ani sa nenazdáte a sťahujete sa do svojho...čas nie uteká ale priam letí....
Inak by ma zaujímalo čo sa rodičom nepáči na pozemku a čo majú proti domu.... Lebo moji rodičia sa radi starali do všetkého a do všetkých - najmä otec, ale výber domu nechal úplne na nás.... Pozemok mi rodičia darovali.

deti95060810
10. júl 2020

@pseudomonas87 áno chata je pekná vec, kým ti ju zopar krát nejakí darebáci nevykradnú.... 😉

deti95060810
10. júl 2020

@zltalienka nemusí byť neskoro.... ja som mala stavebné povolenie za mesiac.... aj to sa mi pracovník osprav. že bol ešte na dovolenke tak preto trvalo troška dlhšie....