Byt verzus dom

13. júl 2024

Ahojte. Idem si po rady alebo názory.
Pochádzam z dediny, kde najbližšia dedina bola vzdialená 20km, bol tam jeden obchod, proste taká "nuda" pre mňa ako dospievajúce decko.
Teraz mám muža, 4r dcéru a žijeme v úplnej blízkosti mesta. Lokalita je skvelá, mám tu robotu, dcéra škôlku. Bývame nad svokrovcami, ale chceme ísť preč.

Moja otázka je ,kúpili by ste byt v meste alebo dom na dedine ktorá je 20km od mesta? Tu kde momentálne bývame sú pozemky a domy hrozne drahé tu sa nedá kúpiť za fajn cenu nič...
No obávam sa, či má to dochádzanie, dochádzanie dcéry neskôr neomrzí...
Viem, ze názory budú rôzne ale možno mi v niecom pomôžu...

bublinka1426
13. júl 2024

ja som za DOM
cely zivot v bytovke, dakujem neprosim.

magdalenkad
13. júl 2024

Ahoj,byvala som cely život v meste v byte, teraz bývam už 4.rok na dedine v dome a nemenila by som za nič. Ani to dochadzanie do mesta do prace mi nevadí, ale zas našťastie školu máme blízko a k tomu ešte aj 9-rocnu.
Skus si sama spísať plusy a mínusy oboch alternativ a uvidíš. Myslím, že vyhrá dom. Hlavne v týchto horúčavách 😊

juliet86
13. júl 2024

to zalezi aky byt v akej casti mesta aky mate zivitny styl. ci rada soferujes. aku skolu ake kruzky bude dcera matm ake spojenie ako casto bus vlak ma.ta dedina ake sy zapchy. kde mate robotu jeden a druhy. to si vsetko pospisujte. mna osobne velmi vycerpava cestovanie v zapche a cas premarneny cestovanim. k pracu na zahrade nemam vztah. takze nateraz byvame.v centre mesta v byte

autor
13. júl 2024

@juliet86 šoférovanie mi nevadí, no popravde som opatrný šofér lebo som mala dosť zlú nehodu v tehotenstve a bojím sa arogantných šoférov 🫣 zápchy myslím žeby nemali byť problém. Muž pracuje denná nočná a 2 dni voľna takže on až toľko do práce nechodí a ja klasika tak žeby som malú ráno zaviezla a poobede so mnou domov.
Robím v kancli škole/škôlke kde mala chodí momentálne do škôlky

pokemonkaa
13. júl 2024

Obaja s manzelom sme vyrastali na dedine, po svadbe sme 19 rokov zili v byte, teraz druhy rok byvame v dome a poviem, ze lutujeme, ze sme dom neriesili skor. Deti aj my sme spokojni. Zalezi vsak velmi aj od lokality, my mame blizko mesto, ZS, lekarov aj ja pracu. Manzelovi nevadi dennodenne cestovanie a robit okolo domu, kde je naozaj stale vela roboty a pre mna praca v zahrade je najvyssi stupen psychohygieny. Zalezi vsak od povahy cloveka, napriklad moje svagrine by ani jedna nesla do domu, oni su bytovkove typy.

really8
13. júl 2024

Myslela som si ze poviem dom ale vo vasom pripade hovorim byt. 20 km je naozaj daleko. Deti kruzky vsetko budes riesit a letiet do mesta. Z domu nebudes mat nic lebo to malo casu co budes mat tam budes akurat dret.

babulkomale
13. júl 2024

A to je jedina moznost, ta dedina 20 km od mesta?
To sa chcete vratit do tej tvojej?
Je to tazko radit, lebo niekto ma v dedine pod nosom Jednotu otvorenu este aj v nedelu, bar, sportoviska, predajne vselicoho, elokovane pracoviska ZUSiek, cize deti do mesta nemusia. A niekto byva v takom meste, ze dieta si nedovoli pustit same snad do 15 po kruzkoch...
Dokonca kamoska ma v dedine aj lekarov a lekaren.
Je to rozne, musite si to zvazit.
Kazdopadne uz nikdy by som sa nechcela vratit do krabice kde byva 200 ludi a kazdy pocuje, kedy si prdnes.

ruza123
13. júl 2024

Tak my sme si vyskusali uz asi vsetky typy byvania. Momentalne byvame v dome v lukrativnej mestskej casti a chceme ist do velkeho staromestskeho bytu do uplneho centra. To bolo pre nas top byvanie. Ale my sme mestski kaviarenski povalaci, nie na pracu okolo domu 🙂

autor
13. júl 2024

@babulkomale nie nie ja pochádzam z iného okresu .
No tu kde bývame a okolite dediny pri Trenčíne sú hrozne ceny okolo 110€/m .. tam kde píšem, by ceny išli okolo 50€/m
A práve tam kde ideme myslím, že je len mini škôlka a nejaké potraviny .. nie je to taká dedina ako kde bývame teraz že obchod, pošta, lekár, cyklotrasa atď 😏

mclissa
13. júl 2024

My sme kupili velky dvoj poschodovy byt, posobi ako dom. V kludnej stvrti, zelen okolo. Blizko do mesta, kusok od mora. Obchod za rohom. Skolka, skola po ruke.
Ja osobne by som v dome nebyvala. Lebo na dome ako sa hovori, je stale co robit. A nas doma trcat nebavi. Malokedy sme doma. Na dvore by ma utrhlo. Sadenie ma nebavi. Kosit uz vobec nie. Cize nam by bol dom uplne zbytocny. Syn sa ma kde vybehat. A taktiez domy si vzdy dalej od vsetkeho. My sme radi, ze mame vsetko pod nosom.

sara07
13. júl 2024

za mna pekny byt s poriadnou terasou
ked chcem bazen bez námahy je v každom meste alebo sa vyberieme niekam
ak mám potrebu niekam vypadnut tak bez námahy si prenajmem chatku a vždy inde
ja by som do domu nešla, za mna to neumerne vela stoji oproti tomu čo do toho vložíš
sukromie už ani v dome nemáš ,neotvravuju ta kozy, prasce kohuty psy a večné grilovačky niekde
všetko máme po ruke od športu kultury atd , no nešla by som na dedinu
na terase ked si urobíš džunglu je to prijemnejšie ako pozerat na rozpaleny betonovy plot susedov , večne kosit travnik atd ...

sara07
13. júl 2024

@babulkomale teraz máš aj menšie krabice od 6 do 20 bytov čo je do pohody a vela zelene

sara07
13. júl 2024

@magdalenkad nie je pravda , dobre postavená menšia bytovka, správne orietnované byty, sme bez klimy do pohody celé leto

mandzula
13. júl 2024

V dome na dedine som byvala 42 rokov, rok som v meste v byte. Prave som sa po tyzdni "dovolenky" vratila z toho domu, ktory teraz mame ako chatu, a som zrobena ako kon. Lutujem, ze som dceru nevychovala v meste, tie moznosti su neporovnatelne.

vkatush
13. júl 2024

My sme 20 km od mesta, som v ňom v pohode za 15-20 minút, ak sú zápchy, tak je okolo polhodiny (mhdčka niekedy ide dlhšie v meste z jedného konca na druhý).
Chodíme autami, ale sú tu pravidelné spoje vlak aj bus, takže nie je problém. Máme tu aj viaceré malé potraviny, školu, škôlku, často sa tu konajú akcie. Super okolie, príroda, ale zároveň nie niekde na pustatine.
No odzrkadľuje sa do na cene pozemkov/domov.

Kamoška býva na dedine, kde sú neprispôsobiví, pravidelne jej robia bandu pred bránou, lebo blízko je zastávka autobusu. Do najbližšieho mesta to má skoro hodinu, spoje sú na nič, nič záživné sa tam neorganizuje, s prácou a školou/škôlkou je to tiež bieda, veeeeľmi ľutuje, že nekúpili niečo bližšie, lenže peniaze nepustili na dom bližšie. Takže ľutuje, že nie je v byte.

Takže si musíš ty povedať, kde to bude a pozitíva negatíva danej dediny.

dzejny656
13. júl 2024

Ja osobne by som nikdy nešla na dedinu a už vôbec nie vzdialenú 20 km od mesta. Radšej by som žila hoci aj v jednoizbáku ako na dedine. Ja dochádzanie nenávidím a neviem si to vôbec predstaviť, mňa by to zabíjalo a o zabitom čase ani nehovorím.

guiseppinka
13. júl 2024

@vkatush to bol super napad u tvojej kamosky🙈 my mame radovku v malom meste, kde mame vsetko a kazdy sa nas pytal, preco nejdeme do okolitych dedin do domu alebo do "mestskej casti". Ze by tam bolo lacnejsie ako u nas. A povedala som, ze kvoli domu (zahradnicennie a ja nejdeme k sebe) nemam absolutne vztah a odmietam robit taxikara deckam... uz toto mesto je na mna male, som zvyknuta na velke mesto a vsetko v pesej dostupnosti...

Autorka, sama si byvala tak, ze si vela dochadzala a ako si to vnimala ako pubertiacka. Teraz je dcera mala, lenze malou neostane navzdy... 20km nie je vela, ale je to dost. Navyse si opatrny sofer. Spomen si na svoju puberty a riesenie posledneho spoja, otravovanie druhych, aby ta zobrali alebo bude dcera volat tebe, aby si dosla po nu, takze pojde 20km po nu a 20 km domov... byvanie nad svokrovcami znamena co? Dvojdom alebo byt vo vchode? Navyse dcera ti chodi tam do skolky a ty mas robotu - ak sa prestahujete, aj tak bude dcera s tebou chodit do skolky, u vas v dedine nebude mat take kamosky.. a si vezmi, ze vas niekto zavola na navstevu. Tak pojdes domov a prides potom zase alebo sa budes motat niekde v mieste terajsieho bydliska? Muz pracuje daleko? Lebo nie je nic blbsie, ako ked musia obaja dochadzat daleko, idealne na opacne strany... ja osobne by som ostala v meste, na vikendy mozete chodit k svokrovcom...

marsmykkok
13. júl 2024

Ja nemám rada tie zaprdené dediny kde nič nie je. A byť otrokom domu, sedieť doma, lebo bud treba na dome robiť alebo dáš na nový kotol 3000 eur a na výlety už financie nie sú, ked možno 3 tvoje mesačné platy pôjdú na kotol. V byte zaplatíš pár desiatok eur mesačne fond opráv a tvoj najvyšší výdaj bude ak sa ti pokazí chladnička a dáš za novú 400 eur. V byte stačí v pohode 1 auto, dom znamená autá 2 a teda nejakých 8000 eur dať za jazdené slušné auto a 1500 eur a viac na prevádzku ročne (poitstky, dialničná, výmena oleja, pneumatík, stk)

petamich
13. júl 2024

kazdy ti povie svoju individualnu preferenciu 🙂 ja som nikdy zit v dome nechcela a na dedine 20 km od mesta uz vobec

teraz sme opat riesili ci predsa nie dom na dedine a nie, kupili sme opat byt

didush27
13. júl 2024

@petamich ja som za byť a šetriť na dom.. kým je dieťa malé, je fajn mať všetko poruke , neskôr predať byt a dcéra už bude väčšia samostatnejšia a do mesta bude vedieť ísť aj sama busom napr.

petronelag
13. júl 2024

Ale oni sú obaja zvyknutí na dedinu, takže im byt v meste by mohol byť dobrý len cez týždeň a sobotu, nedeľu ísť napr. k tým rodičom na dedinu.
@didush27 aj tak by sa to dalo riešiť.

andreakotesova
13. júl 2024

My sme hľadali dom, aby sme mali všetko dostupne aj na pešo (škôlka, škola, práca, obchody). A nasli sme v mestskej časti. Mne bolo dobre aj 6 rokov v byte, priznám sa (i keď som predtým žila 30 rokov v RD) 🙂 Nechali sme si ho, tak nevylučujem, ze sa do bytu na starobu vrátime.

cacianka
13. júl 2024

Žila som v dome, teraz do neho chodím k mame
Muž tiež z domu, chodí k rodičom.
Teraz sne v byte a nemenila by som.
Koľko roboty je s domom a okolo neho !
To dochádzanie denne do práce, do školy a všetko zásobovanie by mi išlo neskutočne na nervy, strata času. Bývame na peknom slušnom sídlisku, všetko máme na dosah ruky, 5 10 20 minút na pešo, MHD ešte rýchlejšie, do práce 30 minút v pohode.

magdalenkad
13. júl 2024

@sara07 ja viem, že sú aj také. Ale väčšina ľudí čo poznám, v bytovkách teraz trpia... Preto som to dala za pozitívum domu.

marsmykkok
13. júl 2024

@cacianka súhlas, ja hlavne nechápem vdovy čo sa stanú vdovami v 50tke alebo 60tke a ostanú samé vo veľkom starom dome s veľkou záhradou a hrdlačia tam do smrti a nosia 20 kilové nákupy autobusom z mesta a cez zimu trpia zimu a majú v dome 16 stupňov ale proste do bytu nepôjdú.

thirstymonk
13. júl 2024

Žil som od detstva v trojizbaku s troma surodencami v "meste", bol to masaker. Nikdy viac. Potom som v rovnakom meste býval v dome a teraz som sa odsťahoval na dedinu znova do domu a až teraz som skutočne šťastný.

petamich
13. júl 2024

@didush27 veru kazdy ma nejaku preferenciu 🙂 my sme kupili byt s predzahradkou, taky kompromis, nie je to uplne ako v tom dome ale pocit podobny a stale sme v meste a mozno neskor zmenime nazor ktovie, kde raz skoncime

modrykolibrik
13. júl 2024

Ahoj ja som byvala v Tn a tiez kvoli cenam sme kupili domcek mimo TN sme az 37 km od TN. A uprimne kazdy nam hovori ze dom mame za ozaj peknu cenu. Je to ako 2 izbovy domcek ale ma 4 miestnosti, krasny velky pozemok a kupili sme to za ozaj smiesnu sumu ktoru nam dala banka v plnej vyske kedze hypo bola omnoho nizsia ako skutocna cena domu.

konikmodry111
13. júl 2024

My sme bývali už vselikade, či dom či byt, či v meste alebo dedine. A za nás určite dom na dedine. Ten svätý pokoj je na nezaplatenie 😅 ja by som uz do mesta alebo do bytu neisla bývať

pe_mi
13. júl 2024

Ahoj,kým som bola na rodičaku,materskej bolo mi jedno, či v dome,byte, v meste na dedine.vyskusane mám všetky typy bývania.
Keď sú deti staršie , boli by sme taxikári, keby sme 20km od mesta.decka chodia do mestskej školy a krúžky poobedne..nie v rámci družiny ..je to naháňanie.
Bývanie v meste za mňa je lepšie.
Vybrala by som si radšej byť v meste ,ako dom na dedine.par rokov by sme sa nabehali.je to už dosť 20km.
Dospelý z toho dňa má len veľkú naháňačku,aby všetko stihol..je to ale o veku detí,neskôr su samostatnejsie samozrejme ,ale zase chcú sa ísť zabaviť do mesta..pre mňa to nie je cesta.niekto si pochvaľuje ten kľud.
My máme to šťastie,že bývame v meste v dome.vsetko na dosah a máme tu aj kľud.