Dobrý deň.
Chcem Vás poprosiť o radu. S partnerom máme byt na polovicu, s tým, že úver je písaný na mňa a on je ako ručiteľ. Hrozí tam nejaké riziko pre mňa, v prípade, že by sme sa rozišli, môže napríklad žiadať vyplatiť jeho polovicu bytu? Ďakujem.
podľa mňa áno..ak je polovica písaná na neho
na liste vlastnictva to mate ako? ak 50/50, tak ano samozrejme, ze bude ziadat polovicu resp. sumu na akej sa dohodnete
samozrejme ze ano ... mate byt na polovicu to znamena ze je aj jeho ....uver platite spolu nie ? tiez na polovicu ... takze ho budes uset vypolatit zo zostatkovej ceny trhovej hodnoty bytu - rovnako on teba ak by si sa rohodla ty odist a on ostat ... ale v tom pripade sa uver prepise nanho ... alebo byt predat vyplatit zvysok banke a zostatok si rozdelit
pises iba o hypoteke, hypoteka je len tvoja ak ty si hlavny ziadatel a on len solidarny rucitel, oboch by bola ak by ste boli spoludlznici - ako to mate?
a co sa tyka naroku na byt, tak tam zalezi na tom ako to mate na liste vlastnictva - ma tam napr. 50% podiel
takze modelova situacia ak na LV ste obaja a na hypoteke je "len" rucitel - tak ano, moze ziadat o vyplatenie a tebe hypoteka ostane (aj ked to bude chciet vysporiadat, lebo ak nebudes platit je rucitel)
@irusa to plati iba v manzelstve a aj to plati pre situaciu, ze manzel mal byt nadobudnuty pred manzelstvom a ja po rozvode mam narok na polovicu splatok jeho hypoteky, ktore sa uhradili pocas manzelstva, kedze bezpodielove vlastnictvo
autorka neuviedla podstatne informacie, hypoteka je jedna vec, ako to maju na LV je druha
a si si ista, ze je len rucitel na uvere a nie spoludlznik? to sa mi nezda 🙂
ak je spoludlznik a na LV ma polovicu - tak je jeho polovica hypoteky, rovnako ako polovica bytu
ak je rucitel, tak uver je v zasade tvoj
vlastne ano ak nieste manzelia uver je len tvoj a byt vas dvoch takze mas pravdu jeho vyplatit z hodnoty bytu a ty platis zial nadalej uver ... neda sa ti ho dopisat na uver?
@domkakvet no tak v prípade rozchodu budeš musieť platiť, nevypečieš s ním
Keď ste byť kupovali: on si svoju polovicu vyplatil a ty si si na svoju polovicu zobrala úver? Úver splácas teda sama, zo svojho príjmu?
@domkakvet je to ako píše petamich, podstatné je, či na úvere je ručiteľ alebo spoludlžník. Ak ručiteľ, úver je iba tvoj, aj spoludlžník, tak aj jeho. Splácate ho spolu na polovicu? Alebo? Použili ste na kúpu aj nejakú hotovosť? Tvoju, jeho? To všetko je podstatné preto, aby sa vedelo, čo všetko od teba môže žiadať po prípadnom rozchode.
prosim ta a preco je len rucitel? preco nie je spoludlznik na uvere? dal ti hotovost na 1/2 bytu alebo? ako k tomu prislo?
@sasa1310 ale treba 🙂 ak vstupujes do uveru sama a nestaci ti prijem, tak musis do uveru "prizvat" solidarneho rucitela (vstupi prijmom ale nefiguruje alo dlznik, v tom pripade je potom relevantny ak hlavny dlznik nesplaca)
to sa ale robu vacsinou vtedy ak dana osoba potom nebude na LV, neviem si totiz predstavit motivaciu mat "iba" rucitela ale dat mu polovicu bytu 🤷♀️
@domkakvet ale Ved tak je to v poriadku, ze tebe ostane byt a ty ho vyplatis. Uver ste brali na kupu bytu predpokladam. Byt vies potom pripadne predat a vyplatis uver aj jeho.
@betulinka1 asi tak nejak. ono to tak zvacsa aj byva, ze jeden vyplati toho druheho a byt uz si bud nechas alebo sa preda
Dobre si pozri úverovú zmluvu, my sme takto.brali dom a žiadny ručiteľ, on je tam riadne zapísaný ako.dlznik u nás, čiže síce je to viazané na môj účet, aj on je dlžník. Dokonca sa mu ten uver zobrazuje v registry.
Vravím to preto ze z môjho pohľadu sú tam dva aspekty. Jedna banka.by nedovolila dat polovicu nehnutenosti niekomu len tak bez riadneho zmluvného dôvodu. Keď nám rucili pred rokmi rodicia na byte, ale to je dlho dozadu, na LV neboli.
No a k otázke: ak by ste sa rozišli, vyplacas ho z polovice nehnuteľnosti- polovica úveru. Čiže nie je to tak, že ty platíš ďalej celý úver a on si vezme polku ceny nehnuteľností. Môže sa preukazovať na súde aj to, kto koľko zaplatil z toho úveru a kto kolko investoval do bytu. Ale to som viac neskúmala ako funguje. Čiže treba dbať na to, ze ti pekne krásne platí polovicu splátky a aj toho co.ss investuje v byte, a energie atď.. nech potom neskodujes.
@betulinka1 no ale autorka naraza na to, ze jemu bude jej uver ukradnuty = ostane jej na krku uver a este aj ho bude musiet vyplatit, o to jej ide
kazdopadne vravim, netusim ako to maju tiez sa mi to nezda, vela informacii chyba