Búchajú nám stúpačky

jt261
25. mar 2023

Dobry den, mam taky problem, ako som sem uz pisal, buchaju mi stupacky v byte, cely den aj celu noc. Bytove druzstvo bolo na kontrolu a chceli vymenit cele stupacky, lebo vraj su uz stare. Bola bytova schodza, kde sa hlasovalo o tom ci sa to posunie do pisomneho hlasovania, na schodzu prislo zo 150 ludi 11, 9 hlasovali ze nechcu stupacky a nechcu ani pisomne hlasovanie 2 ja sa zdrzali. Z bytoveho druzstva mi volali ze nic z toho a mam si zvyknut na buchanie, lebo inak to riesit nevedia, kedze ludia nesuhlasia. Mozem to este nejako riesit ? Je postup ze 9 ludi rozhodlo za vsetkych spravny ? Mozem od bytoveho druzstva ziadat ulavu z dovodu znizenia kvality byvania ? Alebo na koho sa obratit dalej ?

aurelia2000
25. mar 2023

Ak zozenies 150/4=38 vlastníkov, môžete požiadať o vyhlásenie písomného hlasovania o výmene stupaciek. No a v písomnom hlasovaní musí nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov (u vás 76) súhlasiť s výmenou stupaciek. Ak na to máte peniaze. Ak peniaze nemáte, musia 2/3 vlastnikov súhlasiť s úverom, to je u vás aspoň 101 vlastníkov, tiež v pisomnom hlasovaní.

aurelia2000
25. mar 2023

Žiadnu úľavu od bytového družstva žiadať nemôžeš, družstvo je len správca, predpokladám, že ty si vlastník bytu. Naozaj máte v bytovom dome 150 bytov?

jt261
autor
25. mar 2023

@aurelia2000 ano lebo vraj hlasuje cela bytovka nie len nas vchod, mame nejak 4 vchody z predu 5 z boku, takze celkovo okolo 150cca bytov. Ale aj keby som pozbieral podpisy na pisomne hlasovanie aj tak si myslim ze ludia by to neodhlasovali. Kedze bucha to cca 4ludom. Ostatni o to nemaju zaujem a nechcu minat peniaze na inych, bolo to vidno uz len tym ze na schodzu prislo 9 ludi.

moni73
25. mar 2023

@jt261 kurenie? Zvykli sme davat na stupacky zavitove kompenzatory

patka06
25. mar 2023

Tiež nám "búchalo" kúrenie, samozrejme len cez vykurovaciu sezonu
Vymenili kompenzátory, na to nebol potrebný súhlas vlastníkov - len sprístupnenie bytov, kde sa tie kompenzátory nachádzali.

jt261
autor
25. mar 2023

@moni73 nemame vo vchode ziadne, ale vraj to nemusi pomoct ak ma niekto zamurovane stupacky

jt261
autor
25. mar 2023

@patka06 skusim sa spytat este na tie kompenzatory, len mi bolo povedane ze nevyriesi to problem ak napriklad niekto na dvojke zamuroval stupacku a kompenzator je na 5ke. Ze to nebude mat ziadny ucinok

viestta
26. mar 2023

@jt261 od bytoveho druzstva nemozes okrem udrzby a spravy bytoveho domu ziadat nic. Vase platby za byvanie SBD len spravuje, keby si nieco chcel ziadat, tak ti to musi odsuhlasit spolocenstvo vlastnikov. A teraz sa pozri na rozpis zaloh, z ktorej polozky by si to chcel stiahnut? Zo zaloh za kurenie a vodu? Z platby za pouzivanie vytahu? Zo zalohy za elektriku spolocnych priestorov? Z FO? Z poplatku spravcovskej spolocnosti? Ty neplatis najomne, to by si platil ak by si nebol vlastnikom bytu, ty uhradzas poplatky za uzivanie vlastneho bytu, za uzivanie spolocnych priestorov a za spotrebovane energie. Tam nemas narok na znizenie poplatkov.

tanyag
26. mar 2023

@viestta Ja som vlastnícka bytu v bytovke, ktorú spravuje bytové družstvo a platím aj fond opráv každý mesiac nejakých 15€, teraz sa bude zvyšovať na 22€, (máme tam nasporené celá bytovka cca 60tisíc € - z čoho sa bude financovať výťah), taktiež sa z tohto fondu vynancovali výmeny stupačiek...ja mám dokonca 2 stupačky v byte....nikto sa ma nepýtal, či súhlasim, alebo nie, jedného dňa proste prišli, vymenili, peniaze stiahli z bytového fondu 🤔

viestta
26. mar 2023

@tanyag vymena stupaciek, a vsetka udrzba spolocnych proiestorov a spolocneho majetku sa finacuje z FO, to je v poriadku. Financovala by sa z neho aj vymena stupaciek v dome, kde pan byva. Ale on sa pyta na znizenie najomneho z dovodu znizenej kvality byvania. On najomne neplati, pretoze je majitelom bytu, on plati len uhrady spojene s uzivanim jeho vlastneho bytu, aj ked to vsetci volame najomne, tak najomne a to co platime ako vlastnici bytov su pravne dve uplne odlisne veci.

tani777
26. mar 2023

Nam buchali stupacky,sice len v noci,ale kvoli tomu,ze cosi,cim su rury teplej vody pripevnene,bolo prilis pritiahnute..a v noci ked sa tlakovala tepla voda,tym teplom sa to roztahovalo a zacalo buchat..muz len uvolnil nejake sruby a uz to nebucha..takto nejako mi to vysvetlil on,ja sa do toho nerozumiem,cize neviem uplne presne co pisem 🙈😁

mirko84
26. mar 2023

@jt261 a ty si na schodzi nebol alebo hlasoval proti? Nemozes sa stazovat na nizku ucast ak si tam sam nebol

aurelia2000
26. mar 2023

@tanyag Nie je pravda, že nikto sa ťa nepýtal. Muselo to byť odhlasovane. Len vlastníci sa nezúčastňujú schôdzi a poniektorí ani písomných hlasovaní a potom sa čudujú, čo to tí ostatní odhlasovali. Niektorí nechcú čítať ani len zápisnice zo schôdze, vyvesené na nástenke, oznamy vo svojej poštovej schránke hádžu do koša. Na portáli poschodoch.sk (ak je tam správca pripojený) sú vždy aktuálne info o bytovom dome. Taktiež ak si vlastník zavedie elektronickú komunikáciu so správcom, tak mu každá maličkosť chodí do mailu. No a každý bytový dom má svojho zástupcu vlastníkov, s ktorým sa treba zoznámiť a pýtať sa ho.

tanyag
26. mar 2023

@aurelia2000 Je to pravda, že sa nikto nepýtal...ja som doma na RD, nikto nič neoznámil, zástupcu máme takého, čo nerieši nič...on nazbiera 27 podpisov (od 40tich bytov) a viac nerieši...ak 27 ľudí súhlasi, tak je to odsúhlasené...vždy čítam všetko na nástenke...ale nebol žiaden papier, žiadne oznámenie, nič...tak nepísala by som tu bludy...to by si musela bývať v bytovke, kde bývam ja, aby si vedela, ako to tu chodí...nedávno bola schôdza ohľadom výťahu..prišli sme na schôdzu traja...zástupca chodil podpisovať papier...nazbieral 27 podpisov...ďalej už nechodil...s viacerými som sa rozprávala, tak vraj u nich ani nebol...a sú to väčšinou dôchodcovia, čo sú stále doma...ja bývam na 8 poschodí s malým dieťaťom a výťah nepôjde 2 mesiace...myslíš, že to niekoho zaujíma? Nie...pritom výťah nie je v stave, že ho treba vymeniť, keď len pred 5 rokmi dávali nové dvere, a aj vnútro menili...ale chcú výťah od prízemia, hlavne dôchodcovia, tak pokiaľ nazbiera 27 podpisov, viac ho nezaujíma...takže asi tak nejako

tanyag
26. mar 2023

@aurelia2000 a zápisnice zo schôdze nikde na nástenke nie sú a ani do schránky nikto nič nedáva...ale ako som spomínala, nežiješ asi v tej istej bytovke ako ja...to,že niekde inde to funguje tak, ako má...neznamená, že všade je to rovnako...aj keby podľa správnosti to rovnako malo byť

jt261
autor
26. mar 2023

@viestta no zo zaloh na kurenie napriklad, uz som aj rozmyslal nech mi vypnu kurenie na tejto stupacke a budem kurit elektrickych radiatorom aj ked to je drahsie. Ale to tiez asi nepomoze, lebo stupacka by bola aj tak tepla, kedze sused nadomnou by pouzival radiator.

jt261
autor
26. mar 2023

@tani777 viem co myslite, ale ja nemam ziadne uchytky ani nic podobe, je to len rura od spodu do vrchu

aurelia2000
26. mar 2023

@tanyag Prepáč, mala som napísať "Nemalo by to tak byť, že sa ťa nikto nepýtal". To ostatné zas tak funguje v našej bytovke😟... nezáujem, maximalne sa podpisu, keď im niečo človek strčí pod nos, ani to nečítajú. Pri výmene výťahov to takmer všade trvá 6-8 týždňov a je to hrôza...aj ja bývam navrchu 😕

aurelia2000
26. mar 2023

@jt261 Kúrenie platíš 30-70% aj keď vypnes radiátory. Len zvyšok sa rozpocitava podľa skutočnej spotreby. Takže to nerob. Vypecies len sám so sebou.