Balkón, alebo nie?
Sme zvyknutí, z rodinného domu, na balkóny. Pravda je, že vďaka tomu, že tam kde teraz bývame, sú moc úzke, a zábradlie nízke, tak odkedy máme deti, sme skoro úplne obmedzili používanie balkónov, z obavy, aby naše kaskadérske deti nevypadli. Ak by sme dali stoličku, tak nie je ani miesto poriadne obísť...V terajšie dobe, balkóny používame na pohodlné vetranie, dlhé dvere presvetlia a slnko miestnosť prehreje, a používame aj na vetranie perín na vzduchu + pekný výhľad.
Spomínam to preto, lebo zvažujeme či pri projekte novostavby dať alebo nedať balkón.Nám sa veľmi páči, ale....má to svoje ale, aj po stránke finančnej, aj z hľadiska nekomplikovať výstavbu .
Ak sa pre balkón rozhodneme, bude otočený smerom do záhrady + pekný výhľad. Aký by bol finančný rozdiel jeho výstavby neviem.
Ide o to, že ak by bol naplánovaný, tak asi šírka 100 cm čo je dosť málo na sedenie ( mínus zateplenie, zábradlie). Kávičku tam piť nepôjdem , lebo balkón bude zo synovej a našej spálne. Na prízemí bude terasa, takže, asi prirodzene, bude sa používať hlavne tá. Takže, väčšinou, by sa balkón používal na vetranie, + väčšie osvetlenie izby.
Ak by sme nedali balkón, tak by asi neboli ,,balkónové ,,dvere , ale iba okná v stene - bolo by to riešené ako vidiecke domy, ,,sukničkou,,. a strešné okno by bolo v izbe
ďakujem za postrehy
@marsmykkok - ahoj, no, veď to - hlavne pre alergika je dobré, keď sa periny vetrajú - mráz a slnko ničí baktérie...avšak , mnoho ľudí tak nerobí. V podstate, všetko - deky, periny, sa ľahko prevetrajú....mam však bratranca, staval nedávno, a ma odhovárajú - vraj zbytočnosť.
On však býval v malom, tmavom, dosť staršom domčeku len s prízemím kde ani slnko dnu nedosvietilo, a voňá im tam zatuchlinou...možno práve preto, že tam poriadne nevedia vyvetrať. Tak som ozaj na vážkach, lebo manžel tiež vraj načo...
my sme zrušili na projekte všetky balkóny, aj strešné okná...miesto balkónov máme fr. okná...
Mame balkonove okno “francuzske okno”. Cize tam prevesim periny. Inak mi to za 10 rokov byvania v zivote nechybalo. Mame terasu zahradu… naco balkon? U rodicov na dome sme balkony nevyuzivali nikdy. Preto sme si ho nedali
Ja napr. uprimne nechapem balkony v rd... V zivote tam clovek nejde robit nieco zmysluplne a oddychovat na balkone, ak ma dvor a terasu, ako naco? A to vetranie perin v dnesnej dobe? Strcim do pracky a susicky a mam...
ja sa vzdy cudujem , preco su na rodinnych domoch balkony, mne pridu uplne zbytocne, v zivote na nich nikto nesedi (mozno by to vadilo aj susedom, akoze ich obkukavaju susedia zhora, neviem) . Francuzske okno podla mna uplne staci.
pravda je, ze nepoznam nikoho kto travi cas na balkone v rodinnom dome. vsetci chodia von
@fineta ano, aj také riešenie ma napadlo. My sme chceli dom vidieckeho charakteru, balkón by bol na trámoch ako tuto podobne na foto - od kraj po kraj strechy, ak nie, tak asi ako ten so šedou strechou. Musime to nejako vymysliet aby bolo aj prakticke, aj pasovalo štýlom
Celkom ma zaujalo to vetranie perín. Nasla som zaujímavý článok, ak niekoho zaujíma. Ja ich nevetram, ale asi začnem. Hlavne teraz v mrazoch 😀.
Konečne využijem balkooon 🙏👌👌👌
My máme na dvore veľkého uslintaného psa, takže sušiak mám v lete na balkóne. Inak by sme ho vôbec nevyužívali.
Balkon v dome je dobry jedine na vyvesanie pradla, my teda nemame balkon alr ocenila by som na to pradlo, brutalná vlhkost je dnu, ked mam a to periem takmer kazdy den
Súhlasím s tým že balkóny u detí vôbec nevyužívame. Mohli mať radšej každý +2m2 izby....no nič..
@andreanova tak esteticky tu určite vyzerá ten dom s balkonom krajšie, ten pás škridly skoro v polke domu pôsobí na mňa divne...
@kittykat22 Tak to si ešte nevidela mojich svokrovcov 😝
@andreanova ja som vyrastala v rodinnom dome a vzdy som tak strasne tuzila mat izbu s balkonom, alebo poschodovu postel (mozno som bola v minulom zivote vtacik, hrozne mam rada pocit, ze si hoviem na bidielku lol). Ale vela domov v ulici, aj v celej dedine, balkony ma, a naozaj tam nikto nesedi nikdy. Obcas tam vidis mozno pradlo susit. Vrchol mijej zivotnej krivdy ale bol, ze 2 spoluziacky taku izbu s balkonom mali a nikdy nam nechodili. Takze ja by som si dala, pre taky dovolenkovo-bidielkovy pocit. Ale ked po tom vyslovene netuzis, tak ho nevyuzijes.
Ja som vyrástla v rodinnom dome. Mala som izbu s balkónom a aj som ho využívala. Hlavne v puberte, keď som chcela mat kľud od rodičov a pritom byť na vzduchu. Naši majú ešte jeden balkón z obývacej izby a aj ten používajú, ale nemajú terasu, je to starší dom.
áno, napríklad na tie periny vyvetrať a tak.