Ako zorganizovať upratovanie domácnosti?

20. aug 2022

Šikovné gazdinky a maminky,
Dajte prosím typy na ORGANIZOVANIE upratovania domácnosti ktoré vám fungujú 🙏

Som na materskej s tromi deťmi: 4, 2 a dvojmesačné babo… staršie detičky mám tiež (zatiaľ) doma. Neviem si dať rady s upratovaním.. mám pocit že neustále sa snažím niečo upratať - na úkor času s deťmi .. ale upratané nemáme nikdy :D nemyslím dokonale upratany byt, len aby bol pravidelne raz za čas čistý.. (napr raz za týždeň)
… s detmi som prakticky stále, aj staršie mám ešte doma, nechať ich môžem niekomu ozaj iba výnimočne (svokra pracuje a okrem toho ma 7 ďalších vnúčat) nemám takú možnosť.. manžel je po praci bud úplne vyčerpaný, alebo zvykne sa povenovat deťom, niekam ich zobrať, babo mi aj tak ostane takze z dvoch hodín pol hodiny uspavam krmim alebo prebalujem, 40 min pospinka - to sa nedá vysávať, no a zvyšok je hore…
- ak manžel skúsi zobrať babo do kočíka na prechádzku s deťmi mám cca 2 hodinky na pratanie vtedy si pustím hudbu na plne pecky a makám čo sa dá, je to ale upratané všetko veľmi z rýchlika a ja padám vyčerpaním ked prídu.. ale ako ok dá sa, ale veci ako prádlo, koše a riad vtedy neriešim .. vtedy idem prach, podlahy wcko kúpeľňa, cize tieto veci mi aj tak ostanú ..
- do toho samozrejme ten bežný chod domácnosti ako navarit, práčka ide denne u nás, cize vesanie, skladanie pradla, (žehlenie už nehrozí aj ked by som mala rada pozehlene sem tam niečo ale to som už vypustila lebo nestíham), samozrejme spanky deti zladiť - cize cez obed keď je u nás relatívne ticho veľa neporobim lebo si zobudím deti … (mame veľmi maly byt, situovaný tak ze miestnosti síce dvere majú ale žiadna chodba žiadny predel, cize všetko počuť)
- ďalšia vec ktorú riešim že 4 a pol a 2 a pol ročný by sa už mohli sami nejak zapájať, ale ked sme skúšali pár sobotných dopoludni ked sme nemali naplánovaný iný program všetci spolu “upratovať” bolo to otrasne. Aj sa zapojili, aj ich to chvíľami bavilo, aj to predĺžilo čas upratovania.. aj sa tým pádom nestihli nič poriadne upratať, hlavne to na nich bolo dlho, stále nebol koniec.. nechcem aby to ostalo pri tom že mama to uprace, ani zas nepotrebujem aby sobotne dopoludnia nemali radi a k upratovaniu si vytvorili odpor … radi strávime spolu čas aj inak ako takto ale v priebehu týždňa na to nie je veľmi priestor…

Do bytu sme sa nedávno nasťahovali, tzn ešte nie je veľa veci dokončených - tzn manžel dorába tieto veci keď sa da plus, je to byt v rodinnom dome cize aj záhradu - muž porobi tam dosť, ja veľmi nie, … samozrejme keď neriešim decká sú aj samostatne na dvore alebo v izbe ale vtedy väčšinou rýchlo varím, nákladam pracku, odkladam prádlo, upratujem kuchyňu, mycku a pod.. keď decká zaspia večer vedomá prádlo .. kuchyňu max.. viac už nevladzem ..

- vyhradiť si čas cca tri hodinky keď kopnem do vrtule a upracem čo stihnem raz za týždeň ?
Samozrejme keďže to že nemám tri deti je jediná príležitosť mat nejak aj svoj šošovky čas a priestor a toto mi tým pádom odpadava.. na nejaký čas fajn ale viem že aj toto potrebujem ..

- Alebo každý deň jedna miestnosť + nejaká pravidelná činnosť? (Napr prezliekanie perin)
- ako zapájať deti a s čím a ako si to hlavne zorganizovať aby to boli pravidelne
- alebo si spraviť soboty výlety a nájsť si upratovačku?

Viem že s tým zápasí takmer každá gazdinka a matka tak šup sem s nápadmi 🙂)

pribinak
20. aug 2022

Pri troch deťoch dokonale upratany byt 😳😳😳😳😳😳

autor
20. aug 2022

Tie šošovky malo byt osobný priestor a vedomá - vyberanie pradla ale verím že chápete 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluesmile175
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
20. aug 2022

Kupelka sa da upratat hocikedy vecer a ostatne tiez len priebezne. Pri 3 detoch sa neda upratovat vsetko naraz.

autor
20. aug 2022

@elizabet173 nechcem mat naozaj dokonalý poriadok.. nie som ten typ.. ale prádlo hold musím oprat, nechcem aby sme žili v špine, viem že odrastu a bude to inak ale ako zvládnuť aj toto obdobie relatívne tak že tu nie sme ako take prasiatka… 🙈

777januska777
20. aug 2022

Dokonale upratujem len 1 deň v týždni (bud sobota alebo piatok po manželovej praci) a to tak, ze manzelovi nechám všetky deti, zavriem ich do jednej izby a ja povysavam byt, upracem kuchyňu a umyjem kúpeľňu. Tu izbu v ktorej sú upracem poslednú. Počas týždňa upratujem len priebežne teda riady, pranie (na susenie mam susicku) a varenie a pravidelne keď manžel pride z práce, tak mu dám zas deti a ja si dokončujem pravidelnú dennú údržbu.

konikkon
20. aug 2022

Ja mám len jedno male dieťa, druhé na ceste, čiže naše situácie sú neporovnateľne. Navyše, ja keď mám 3 hodinky voľna, venujem ich častokrát radšej sebe, než domácnosti 😂 ale teda máme čisto, čo by asi pri 3 deťoch nebolo. Určite by som si domáce práce rozdelila. Napríklad ja v pondelok hneď ráno prezlečiem periny, periem, utorok zehlim - toto asi pri 2 deťoch odpadne, zatiaľ to dávam, v stredu prach, podlahy v celom dome ( podlahy priebežne v týždni prebehne aj robotický vysávač) štvrtok kúpeľňa + wc. V piatok už len maličkosti dotiahnem a celý víkend nerobím nič. 4 ročne dieťa je určite potrebné už zapájať do domácich prác. Máme veľký dom, manžel má veľa roboty okolo neho, keď má voľno, pobede sa venuje dcére a ja robím čo Treba. 2 mesačne baabatko je ešte malé, ale o pár mesiacov si aj to bude môcť muž zobrať a venovať sa muz. A keď niečo nestíhaš, proste kašli na to a choď si oddýchnuť.

autor
20. aug 2022

@bluesmile175 upratujú si hračky pred spaním tak aby sa po nich nechodilo, a handričku a voda - akože upratujú samozrejme - ale tak utrú si cez to upratovanie dosku na záchod, schodíky k umyvadlu a aj parapetu v izbičke.. nič extra po nich nechcem

3petka
20. aug 2022

Akoze ja mám jedno dieťa a jedného muža a keď upracem tak mám upratané tak hodinu… A ty chceš po sebe zázraky s tromi deťmi… Ja si to rozdeľujem jeden deň prach, druhý povysavam, tretí vytriem podlahy. Popritom idem prádlo, varenie, riady a záhrada.. a takto dookola.

mimikarol
20. aug 2022

Zaobstaraj si všetkych dostupných pomocníkov. Tj umývačku riadu, sušičku, robotický vysávač. Pri takých malých troch deťoch mať poriadok je scifi predstava

mikadooo
20. aug 2022

Vieš čo, mám tri deti (4,7,11) a ešte som na ten systém neprišla. Väčšinou riešim, aby bolo navarené, čistý riad do ktorého si naložíme a aby mali čisté veci na seba. Ostatné robím, keď je čas. A keď nie je čas, tak je to tu proste zas***né. Tiež potrebujem oddych, lebo ináč skončím odpálená s migrénou a to môj chlap ani môj zamestnávateľ nemajú moc radi. Obaja trvajú na tom, že radšej bordel a funkčná ženská ako poriadok a žena k.o. 😁

compra
20. aug 2022

Nemam 3 deti, len 1, zato bordelar ale 2 domacnosti, medzi ktorymi pendlujem. Na tvojom mieste by som dokupila susicku. Ziskas aspon 2 hodiny tyzdenne minimalne. Uprato anie pri malych detoch je boj. Mne trva upratat nas dom 2.5 az 3 hodiny. Ale uz mam na to pani. A potom cez tyzden len udrziavam. Ak by vam to financne vychadzalo, skus si niekoho zohnat na 1 doobedie v tyzdni. Idealne piatok a chod vtedy niekam s detmi von. Nie je nad pocit prist domov do uprataneho. My platime 25 eur za 1 upratanie. Ano, je to 100 eur mesacne. Ale. Nebola by si ustvana, zakladne a hlbkove cistenie by si mala urobene. Viac a vo vacsom klude by si sa venovala detom. Udrziavanie je uz potom pohoda. Je to potom skor o upratovani hraciek, davani veci do mycky a prani. A este rada vyuzivam casovace na vsetkych zariadeniach. Kedy sa ma vypnut polievka, ze rano ma caka vyprata pracka alebo ususene pradlo. Ze v sobotu doobeda mozeme ist na vylet a ked prideme, caka nas v trube uvareny obed. S organizaciou upratovania som ti asi nepomohla. Ale keby som musela stale uprayovat len ja, mam radsej 3 hodiny makacku, kde som na konci k.o., ale potom tyzden len udrziavacku.

pinkgirl
20. aug 2022

Vieš čo, jediná vec ktorá ti pomôže je znížiť svoje nároky. Zamysli sa nad tým čo všetko je v rámci poriadku a vedenia domácnosti priorita. Jasné variť musíš, aj do práčky hodiť. Ak by ste kúpili sušičku, tak sa kôpky bielizne zbavíš rýchlejšie - vyperies, vysusis a odložíš v jeden deň.

0martina0
20. aug 2022

Ja si myslím že pri troch deťoch v takom veku máš dokonalý poriadok😉

zorkahorka
20. aug 2022

Mam takmer 2rocneho a 5rocneho.beznu udrzbu, vysavanie a varenue poluevky zvládam doobeda vdaka rozprávke v tv 😀 na obed ideme na hodinu von, nsjeme sa, mladsi ide spat, starsi sa prehra sam (ked nie je v ms). Aj na dvore. Zvladol to aj pred rokom ako 4rocny. Jeden den za 2 hodiny spanku navarim aspon na 3 dni druhe jedlo, druhy den vypucujem kupelnu, treti den umyjem podlahy, stvrty opat varim, piaty zapnem pracku... ked mi pomahaju, narobia viac skody. Ani ja uz nezehlim, nie je to v mojich silach. Snazim sa tolko casu stale nevenovat len detom a popri nich cosi mensie robim. Tiez nemam dokonale cistu a umytu domacnost, musela som polavit z narokov. Starsieho urcite daj do skolky. Medzi detmi mu bude lepsie ako doma. A ty si ulahcis situaciu

lienka9
20. aug 2022

Necitala som vsetko,ale moja otazka znie.nemozes si zabezpecit upratovacku 1x do tyzdna.ty zatial vybehnes s detmi von,ona moze pratat, vsetci budu spokojni,nikto nebude odpadavat od unavy :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika23t
20. aug 2022

Ja Ti dokonale rozumiem... Síce mam staršie deti, 12,9 ročne a 8 mesačne, ale to, čo píšeš, je presne moja situácia... Mame veľký dom a v kuse sú niekde hračky, knihy, farbičky, pariere, poháriky, tu také papučky, tam také saty... Ešte aj teraz v obývačke hracia deka a podložka pre malú... Proste celý deň mam pocit, že niečo robím a prekladám a upratujem. Polovicu veci robím s 8mesacnou na rukách, staršie do prace tiež zapracem, ale tak stále sú to deti. A aj upratujú ako deti 🤦‍♀️🤷‍♀️ A tiež hľadám rady, ako to zvládnuť a nemát doma stále niečo na inom mieste, ako tam, kde to patrí... Večer ako tak sa to cele tvári ako poriadok, ale stačí nám vstať a naraňajkovať sa a sme tam, kde sme boli 😊

lienka9
20. aug 2022

@nika23t si ma nepotesila.dufala som,ze v takom starsom veku uz to bude lepsie :D inak to mame presne rovnako staale.kazdy bozi den 😁

alexka89
20. aug 2022

Staršiemu pustím rozprávky mladšieho zoberiem k sebe do spalne do postieľky a upratujem....máme 2izbak tak neupratujem dlho ...prach ,povysávať ,umyť wc,zrkadlá,umývadlo a ešte podlahy vytrieť a za dáku 1-1.5hod.mam upratané.ked dôjde manzel z práce idem alebo on von vyprasit koberce ...poprípade k svokre na dvor...ja takto dôkladne upratujem raz za 9dni ako treba

dobromila
20. aug 2022

dať prať, vyvesiť a poskladať prádlo zaberie minimum času, povysávať 2x dotýždňa, prípadne kuchyňu častejšie zvládne už aj 4r v rámci hry. Kúpeľňu a WC umývam 1x týždenne, ak je nejaká extra špina pomimo - to zvládne utrieť aj unavený manžel, keď ho požiadaš napr., či nie? Prach som veľmi neriešila nikdy, teraz ho utierajú deti - neznášam tú činnosť. Pre mňa je prvoradé to, aby neboli na podlahe kúdoly prachu a nemám rada veľa vecí porozkladaných - všetko má svoje miesto. Keď som bola celé dni s deťmi doma, tak som vnímala všetko, čo ešte bolo treba urobiť. Teraz chodím do práce a tie zafúľané okná ma až tak netrápia ako predtým, keďže na nich nepozerám 15 h denne 🙂
Ale ak máte financie a nervy na externú pomoc s upratovaním, tak smelo do toho. Nejaká študentka alebo nezamestnaná osoba si privyrobí a Ty budeš spokojnejšia - win-win situácia. Ešte aj dobrý skutok takto vykonáš 🙂

roja01
20. aug 2022

Podla mna treba male deti ucit zakladne veci, ktore sa spajaju s ich hrackami, ich oblecenim, ich izbou. Az sa naucia, ze vyzlecene oblecenie sa nehaze na zem, ze po hrackach sa nestupa, ze sa v izbe ne je, ani sa nenecha rozhadzana postel, tak vtedy prichadza cas na pomoc v spolocnych priestorach. Ale ta prva sebestacnost a system odkladania vlastnych veci musi byt automaticky. Avsak pride cas, kedy aj toto sa stane nudnou, obtazujucou cinnostou a bude po automatike. Nastastie tento pubertalny cas prejde a to, co bolo vstepene sa nestrati.

dobromila
20. aug 2022

@roja01 niekedy sa strati 🙈. Poznám zblízka také prípady. Ale väčšinou nie.

roja01
20. aug 2022

@dobromila ano vynimka potvrdzuje pravidlo...

kakawah
23. aug 2022

Skus si to rozdeliť, že každý deň od pondelka do piatku, venujes upratovaniu 20-30 min. Jeden deň uprac toaletu a kúpeľnú, ďalší - kuchyňu, ďalší prach + vysávanie v obývačke.... Popri Tom to pradlo, pri toľkých deťoch mas určité vela pradla. Vikend by som nechala čisto na aktivity s rodinou. Cez víkend ti muž môže pomôcť s tým pradlom a s varením. Ale popri takých drobcoch by som určite znizila z nárokov na čistotu,

yoxinka
23. aug 2022

Ahoj, mám tri deti a v období, keď mala najmenšia 2mesiace, stredná mala necelé 3 roky a syn mal 7 a boli sme čerstvo nasťahovani do nového domu. Moje upratovanie pozostávalo z toho, že som umyla WC kedy som mala čas, umývadlá, kedy som mala čas, prezliekala posteľné cca raz za 2týždne, sušička a práčka šla nonstop, malinká mala hrozný reflux, raz za cca týždeň som povysávala čo sa dalo (podlahy, skrinky, gauč, obyvku, poličky) a toť vsjo. Ja som to nedávala. Malinká furt na mne, extrémny reflux, prostredná dcéra vkuse vyžadovala pozornosť, syn bol čerstvý školák, potrrboval pomoc zo všetkým … na tvojom mieste sa vykašlem na upratko a udržiavam nejaký základný poriadok, je to obdobie, skončí to. Ja som sa už pri dvoch deťoch zmierila s tým, že dokonale úrataný dom budem mať, keď vyrastú, lebo zmývať každý deň podlahu, ktorá bola do 5minút okydaná, sa mi prestalo chcieť. Teraz sú deti 10, 6 a 3. Raz za cca týzďeň až 10 dní upracem kúpelne (máme tri), WC aj častejšie, keď je niektoré zasvinené (máme tri), poupratujem izby, poprezliekam postelné, povysávam, utriem prach a zmyjem podlahy. Syn dostáva pravidelne v cca 2týzďnových intervaloch presne cez odrážky napísané, čo si má upratať, taký postup, sa mi to osvedčilo, lebo “uprac si izbu” bolo preňho moc anstraktné, takže tam má všretko rozpísané, poodkladá si, utrie prach, povysáva, vyvetrá a celý je z toho natešený, ako to zvládol. Baby si tak zbežne vedia samé upratať, tým pomáham alebo im pomôže syn a raz za cca mesiac/dva/ tri ako kedy, vezme muž všetky deti k babke na celú sobotu a ja vygruntujem dom do dokonalosti, sama, v kľude, bez detí za zadkom. Syn a 6ročná dcéra vedia vyložiť umývačku a upratať niečo zmysluplne (toľko k zapájaniu) 2 a 4 ročné decko je pri upratovaní viac oštara ako pomoc. Ja upratovačku nechcem, lebo som doma ešte a upratovala som ako študentka ľuďom a kde všade som pri tom bola a čo všetko v tých domácnostiach videla, mne je to nepríjemné si takto niekoho púštať domov, ale veľa susedov má upratovačku. Myslím, že chceš od seba aj detí zbytočne veľa. Daj tomu ešte čas a prestaň upratovanie hrotiť. Nebudú vždy takí malí.

yoxinka
23. aug 2022

@yoxinka
Ešte dodám, že 10ročný syn si sám vyzlečie posteľné prádlo, navlečie čistú plachtu a vankúš s paplónom mu pomôžem, vie vyčistiť WC a to dokáže aj 6ročná. Spolu vyberú a vynesú smeti (srparované, tak si podelia, čo kto). Proste mnohé tie veci prídu s vekom, ja som hneď ako boli deti schopné niečo reálne upratať, tak to upratovali, ale rozhodne nie vo veku 2,4 roky, to tak max. odložiť hračky a nejaké kozmetické blbostičky, žiadna veľká pomoc.

pinkgirl
23. aug 2022

Zmier sa s tým, že najbližších niekoľko rokov 6-8 bude tvoja domácnosť v miernom neporiadku pernamentne - hračky po dome, veci detí rozťahané a je to úplne v poriadku. Máme deti a deti sú súčasťou nášho života a bývania. Tiež potrebujú svoj priestor a to sa nedá ohraničiť na detskú izbu 4x2,5m. Časom si nastavíš svoje pravidlá a zapojíš deti. Zvkádneš to. Ak potrebuješ aj vybaľovať a zároveň nestratiť tým veľa času, tak ti odporúčam nájsť si priebežne každý deň 15-30minút a tento čas venovať vybaleniu 1 krabice, uloženiu 1 poličky. Skrátka také malé úseky vybaľovania a usporiadania vecí sú efektívnejšie ako tráviť 4h nad krabicami s deťmi za zadkom.

saxana000
23. aug 2022

Umyvacka susicka a roboticky vysavac by mali byt samozrejmost usetris kooopec casu..okna umyjes 2x do roka prach mas za hodinu utrety trebars ked je muz s detmi vonku a kupelna dlso zachodom sa da oblizat aj vecer.2x do tyzdna .kuchynu sporak sprac priebezne popri vareni a ziadny bordel doma nebude...deti si hracky mozu upratat aj same.a skrine vyhadz pred letnou a pred zimnou sezonou..zaklad je neskreckovat doma bordel a nepotrebne veci nevystavovat lapace prachu.v neposlednom rade poriadok nie je vsetko.netvrdim ze mas mat doma smetisko ale deti su male len raz uzivaj si och..vylizovat byt mozes na dochodku..