Ako znížiť vlhkosť v kúpeľni?

7. okt 2024

Viete prosím poradiť ako znížiť vlhkosť v kúpeľni. Články už som asi všetky prečítala, odstránila som koberec, uteráky, veci tam nesušíme, všetko čo by mohlo udržiavať vlhkosť je z kúpeľne preč. Okno nemáme, a keď pustím ventilátor, ide z neho smrad, je napojený na celú bytovku.
Máte skúsenosť čo vám pomohlo? Odvlhčovače vzduchu musí ísť celú noc, aby sa vlhkosť dostala pod 75%, veľmi to hučí a kúpeľňa je vedľa detskej izby, plus sa bojím, že to môže zoskratovať, keď to ide celú noc. Čítala som aj prerobený kúpeľne, máte s tým skúsenosť? Pomohlo to?

h2
7. okt 2024

Dvere na kúpeľni mávate zavreté? Skús nechávať otvorené, vždy, keď tam nikto nie je. Nemyslím pootvorené, ale úplne dokorán.

daja07
7. okt 2024

nerozumiem, ako sa prerobenim kupelne znizi vlhkost, ak nemate kde spravit okno. Neviem co mate za ventilator v kupelni, ale tak treba ho pripadne vymenit za vykonnejsi. Ono, ked ho necistite a je tam vlhko, tak tam mozu byt aj plesne a kopa prachu. V prvom rade pozriet ten ventilator, vycistit aj ten otvor, ak je nutne, tak vymenit.
Nesprchujte sa vsetci naraz, pustaj ventilator, po osprchovani, pripadne, ked sa umyvate. Nechat otvorene dvere do kuplene a otvorit okna, nech sa prevetra. V jari ci jeseni to moze byt narocne, lebo je vlhko aj vonku.

aalt
7. okt 2024

Mozno odveci otazka ale neda mi ... Ten ventilator, ked je vypnuty, tak nesmrdi? To ma klapku? Neviem si predstavit ako moze "smrdiet" iba ked sa zapne, leda ze by bol zapojeny opacne a namiesto odtahu fukal. Kazdopadne si tiez myslim, ze poriesit ten ventilator za poriadny, co tu vlhkost odsaje.

januska12323
7. okt 2024

Vyriešiť ventilátor, nechávať otvorené dvere, vyvetrať byt poriadne.

tanyan
7. okt 2024

Nemáte nejakú netesnosť na rozvode alebo odtoku ako zdroj vlhkosti?

viestta
7. okt 2024

Namontujte si pred odvod do centralneho odsavania vlastny ventilator, ktory bude tlacit vzduch z kupelne do centralneho odvodu. A za neho dajte spatnu klapku aby sa vam netlacil smrad ked niekto iny zapne ventilator.

caroline_
7. okt 2024

@aalt my sme v jednom starsom byte mali presne to iste,ked sme ho zapli isiel z neho taky divny puch,inak vôbec

caroline_
7. okt 2024

no jedine co mi napada mat tam stale otvorene dvere a na margo odvlhcovaca,my ho mame spolu s cistickou vzduchu pusteny nonstop,uz ani neviem kedy naposledy to neslo,a teda nic nezoskratovalo,a ak tam mate taku vlhkost ako pises,tak sa aj rychlo naplni cize sa sam vypne

egonsk
7. okt 2024

z ventilatora smrad nemoze ist, ked je spravne otoceny a zapojeny, iba ak by bol ucpaty odtah stupacky susedmi na dtebou a pripadne i pod tebou a tak vznikol pretlak, ktory plesnovy smrad vrati do bytu .... Takzr skontrolujte ako je to s upchatim odvetrania rieste najprv tuto vec. Ak to nejaky umelec ucpal a tebe nema kam ventilator odtiahnut smrad a spravca to nevyriesi, tak potom uz len elektricky odvlhcovac si tam polozit a obcas zapnut...

e1h
7. okt 2024

Ako to tu odznelo, ak je ventilátor správne namontovaný aj zapojený, pach by nemal byť, jedine, že by boli potrubia v stupačkách kompletne upchaté. Ďalšia vec je to, že aký máte ventilátor? Často vidím to, že v bytovkách sú inštalované slabučké ventilátory za 20-30 € určené do rodinných domov, ktoré nevedia vyvinúť dostatočne silný tlak aby vytlačili vzduch dlhým potrubím.
Do bytoviek treba kupovať ventilátory s radiálnym vyhotovením, prípadne také, ktoré sa montujú priamo do potrubia. Za ventilátorom samozrejme musí byť klapka, ktorá zabráni spätnému prúdeniu vzduchu.
https://www.dalap.sk/ventilatory-do-kupelne-s-v...
Ak je to vaše bývanie, tak by som do tohto investoval a dal to do poriadku, a stupačky podľa možností aj čo najlepšie zaizoloval. Je to dobré nie len kvôli pachom, ale aj zvukom od susedov.

Kým to ale vyriešite:
1. Nesprchovať sa zbytočne dlho, a v zbytočne horúcej vode.
2. Celý čas počas sprchovania a tiež aj počas neho treba mať pustené ten vetrák.
3. Nechávajte dvere od kúpeľne (mimo času keď sa sprchujete) celý deň do korán otvorené.

Potom ma ešte zarazilo, že máte odvlhčovač, ktorý nedokáže odvlhčiť kúpeľňu počas noci. Buď máte kúpeľňu, ktorá má 150 m2, alebo ten odvlhčovač je nejaký extra šmejd.
Trochu lepší odvlhčovač totiž zvládne bežnú bytovú kúpeľňu dostať k 40 % relatívnej vlhkosti behom pár hodín.

mantilka
8. okt 2024

Ak máte v kúpeľnu spojenú s weckom, treba zatvárať poklop a zvlášť pri odvlhcovani.