Haojte, dajte nejake tipy, lebo som uz na nervy z vlhkosti. V byte mame cca 20-22 stupnov.
Vlhkost stale okolo 60% +-.
Kupili sme uz 3 odvlhcovace (50-100e), do kazdej izby, a nie a nie dostat vlhkost pod 50%.
Vetram iba prievanom, nevyklopim bezne okno, lebo vonku prsi a vlhkost je tiez vysoka. Zvykla som este na 3 minutky okno a balkon dokoran.
Co este? Rano sme sa zobudili (odvlhcovac sme este nemali), stipalo nam v krku, syn kaslal, a vlhkost 65%.
O plesniach radsej ani pisat nebudem. Tvoria sa kazde 2-3 tyzdne nad oknami. :(
@lamonita mam aj susicku, ale pri odvlhcovaci jedine.
Len elektricky odvhlcivac, musíš kupovať podľa veľkosti miestnosti a veľkosti bytu
@pribinak ano, tak to mame. :(
Podobne aj my. Vzdy okolo 60% vetram 3x denne minimalne po 10-20minut.
Susicku mam osobitne.
Stupne tiez tak 20-22. Keby mame viac kurit to by uz boli asi okna nonstop otvorene.
@maryetta inka, v izbe kde su odvlcovace, treba ich zatvorit? Lebo ja uz neviem, co je spravne....
My máme vlhkosť extrémnu, okolo 70% a veľmi zvažujeme čo s tým, do čoho investovať. Či nebude lepšia (aj keď o dosť drahšia) rekuperácia do bytu ako odvlhčovače... Budem rada ak sa tu nájde niekto so skúsenosťami
@beky223 ach.. To je tiez vela. Nemate z nej zdravotne problemy?
Moja sestra ma rekuperaciu v novom dome, ale plesne maju jak vysite. Aj na strope....
Vetrať viac krát za deň "prievanom". Zakaždým cca 5 min,hlavne po varení. Ak von prší, neodporúča sa takto vetrať, lebo sa ti natiahne dnu ešte väčšia vlhkosť. Miestnosti nezatvárať dverami ,aby mohol stále prúdiť vzduch
@domka222 no, lenze prsi kazdy den.... Nie je vhodne ani prievanom takto?
ked odvlhcujes , pootvaraj dvere na skriniach so satstvom, aj tie dobre drzia vlhkost...
autorka co to mas za odvlhcovace -od 50-100e?
Treba kupit poriadny odvlhcovac. Mame v dome, kde je problem s vlhkosotu a staci to. treba kupit podla m2, neulakomit sa na lacne. Za 50 eur naozaj nekupis vykonny odlhcovac. Toto je priklad dobreho vykoneho odvlhcovaca - Klarstein DryFy Connect 60
Aku kapacitu maju tie odvlhcovace, lebo mozu byt "slabe" na to co vy potrebujete.
Zatiaľ nie, ale tak to sa nemusí prejaviť hneď. To si ma s tou rekuperáciou veľmi nepotešila 😬
Ahojky, bývame v novostavbe 4 mesiace ešte pred nasťahovaním nám šiel odlhčovač 24 hodín denne kde sme denne vyliali 4 plné nadrže s vodou a zo začiatku tu bola veľmi vysoká vlhkosť aj cez 70% vlhli nám rohy, museli sme kúriť na minimálne 25 stupňov a nárazovo vetrať, ono ten chladný vzduch viaže vlhkosť a tým sa znižuje, teraz nám v noci vybehne vlhkosť na 60 % a pri dostatočnom vetraní nám ju stiahne aj na 45%, ak sa ti ráno rosia okná je dobré stále ich vyutierať dosucha
Napadla ma len taka drobnost. Pri vareni pouzivat digestor a najme pokryvky (poklicky). Po sprchovani, kupani (za zatvorenymi dverami) ihned jednorazovo vyvetrat kupelnu.
Vzdy v situaciach kedy sa robi para, hned vyvetrat.
A zvysit teplotu na 23-24.
Pripojim sa, mame podobny problem, len plesne sme mali nastastie minumum.
Je to i problem rosneho bodu. Asi nemate zateplene obvodove mury.
odvlhcovac za 50-100 eur musi byt nejaky hrackarsky. do toho fakt treba investovat a radsej dat do jednej izby (resp. posuvat po byte). tiez som mala taky malicky okolo 100 a to bolo o nicom, ani ho uz nezapinam. teraz vytiahnem 2 litre len z pradla za par hodin (este po susicke). okrem toho vetrat prievanom. ja som pred jesenou okrem toho davala aj termoizolacny nater a zatial ziadna plesen (tiez sa nam robila okolo okien jesen/zima). inak ta vlhkost 60 v zime je v ramci normy (ale teda len ked sa nerobia plesne).
@yogagirl tak ale to bude iný problém. Tam, kde sa tvoria plesne, tak máš nejaký tepelný most. Obyčajne tam, kde je preklad nad oknom, okolo okna, roh miestnosti a pod. Nám pomohlo aj natrieť termo farbou miesta, kde vieme, že sa nám nepodarilo dobre zatepliť, nakoľko dom nemá ani normálne zaklady, len sypane z kameňa. A samozrejme udržiavať aj normálnu teplotu a vetrať nárazovo v dni, ako je dnes, že vonku pekne.
@gabus543 chvala Bohu nemam na okne nic. Su suche. Lenze ked ja zapnem radiator, ja mam pocitovo ako v saune. Aj vlhkost aj teplo. Takze u nas je skor chladno.
Hm, my máme 60% a nemáme ani pleseň, ani kašeľ, ani žiadny problém. Vlastne 40-60% ma byt ideálna vlhkosť. Ja v tom nevidím problém. Bývala som predtým v meste, kde sme mali v zime 11% vlhkosť a to bol otras. Takže sa vyšším % vždy potesim
Plesne pri rekuperacii... zrejme výrazný tepelný most, chladné miesto. Pozor: pri vonkajšej vysokej vlhkosti a teplote okolo 15°C ani rekuperácia nevysuší. Iba vymieňa vzduch za čerstvý.
Troska viac kúriť a ako susis pradlo? Aj to v byte spraví vela