Ako zlegalizovať prístavbu?

4. jan 2023

Dobrý deň prajem,
vlani sme si kúpili dom od agentúry, k pozemku sme si ešte dokúpili par m2, avšak už 3. mesiac sa trápime s katastrom, lebo nám zmenu nechcú zapísať. Ich dôvodom je to, že predchádzajúci majiteľa pristavili k domu ešte 2 miestnosti a to oni nemajú zaznamenané. Takže nevieme kedy boli tie miestnosti postavené, v podstate nevieme nič ani kde by sme mali začať. Geodeticky plan mame, tam to vidno o co sa jedna, ale ako to zlegalizovať? Na statnom archíve nam tiež nepomohli, keďže do roku 76 nebolo treba riešiť stavebné povolenie. Ma niekto skúsenosti?

ninka30
4. jan 2023

Ak je ti starší dom - prístavba ( z pred roku 1976), treba ísť na obec a vyžiadať potvrdenie o veku stavby. Potom požiadať kataster o zápis na základe geometrického plánu.

matabb73
4. jan 2023

Musíte si dať vypracovať projekt zamerania skutkového stavu a to predložiť na stavebný úrad a potom aj na kataster. Ja som projektantka a už som pár krát takto riešila projekty starších domov alebo chát.

autor
5. jan 2023

@matabb73 ďakujem, ale tieto veci mame už vybavené, len som nevedela, že ak to bolo postavene pred r 1976 nebolo treba stavebné povolenie. Vek stavby mame z archívu, teraz to riešia na obecnom úrade, vraj stačí cestné vyhlásenie...

manusik
20. okt 2023

@matabb73 prosim vas vidim ze ste od fachu… mozno by ste vedeli poradit aj mne,mam podobnu mame obyvacko/kuchynu cca35m2.. zistujem ze je to malo...z miestnosti sa ide na velku terasu, z ktorej by som rada vytvorila ,,obyvku" dom mame skolaudovany, terasa je zaznacena aj v katastri aj na GP, taktiez strecha z domu je potiahnuta celou terasou, stena pozostava z troch velkych okien /2,3x2m/ jedno z toho je HS portal cez ktory sa ide na terasu, mame vyvedene aj pripojenie na kurenie, terasa je betonovana- povrch lesteny beton... chcem sa opytat ci je mozne z nej spravit izbu... celkovy rozmer terasy je 8x4m ja by som chcela z toho 5x4 m vyuzit na tu obyvku ostatok nechat na terasku aj nadalej, hlavne ma zaujima ci sa aj na toto musi robit nejaky projekt a povolenia... ci mate skusenost ... do nosnych priecok by sa zasahovat nemalo. Chcela by som 2 existujuce okna vybrat a pouzit potom na nove mury. Po vybrati okien by vznikol vlastne,, prechod"medzi izbami… Dufam ze som zrozumitelne popisala nasu situaciu. Ďakujem ak si nakdete cas odpovedat