Ako vyriešiť schodisko?

andreanova
3. mar 2022

Ahojte,
poprosím o Vás názor - pre akú možnosť by ste sa rozhodli?
ide hlavne o to, aby schody boli bezpečné, a pohodlne sa po nich chodilo , ale aby to aj nejako normálne vyzeralo

a) schodisko - kde priestor ,,podesty,, je rozdelený na 5 schodov, kedže tu sa zatáča, tak miesto pri zábradlí bude dosť ,,prudke,,. na otoči úzke
Obe ramena schodiska končia v jednej rovine

b) alebo, by ste volili možnosť b, kde by sa predsunuli dva schody do priestoru (miesta je dosť, za stenou bude kuchyna a obyvačka), a tým sa priestor ,,podesty,, rozdeli len na 3 schody, bude to miernejšie..tie schody možu byť napriklad iba presunuté, alebo akoby trošku došikma

prípadne, pozdielajte skúsenosti
planovana vyška schoda je 18cm

ďakujem

fefka
3. mar 2022

@andreanova
Ak budu tri nebudu prilis siroke ?
V kazdom pripade bez ohladu na pocet by som skor riesila ich konecnu upravu a vyhla sa plavacke, lakovanemu drevu, mramoru a podobne...
My mame normalne omietnute, natrete na bielo a zvrchu mame koberec, farebne neutralny, odolny, vyzera to fajn a predovsetkym (!) sa tade vynikajuco chodi - odskusane styrmi rokmi lietania hore dole roznych vekovych kategorii deti, nic bezpecnejsie ako drsny koberec som zatial neobjavila..

moonlight1210
4. mar 2022

To prve schodiste by som vytiahla este viac dopredu. Tym padom bude mat viac naslapnych stupnov a moze vystupat vyssie. Takze podesta by sa mohla dat upravit na jednu rovinu. Co je bezpecnejsie nez akekolvek schody v zakrute).
Mame to tak riesene u nas (a orientacia podesty a okna na juhovychod umoznuje mat na podeste aj mini kvazi zimnu zahradku.)

Otazka je, ako by to schodiste vyzeralo esteticky zvnutra a popripade to okno na schodisti (ak by sa posuvalo kvoli vyssie umiestnenej podeste), ako by posobilo na symetrii fasady zvonka.

bibina32
4. mar 2022

@andreanova Skús sa spýtať na fóre Modrá strecha.

zero_hero
4. mar 2022

@andreanova tiež by som sa snažila upraviť schodisko tak, aby bola podesta jedna rovina. Mali sme točité, pri prerábaní sme ich celé zrušili a prerobili na rovnú podestu. S projektantom, čo robil projekt sa nedá poradiť? Nechápem prečo vôbec ešte tieto točité schody niekam pchaju, nie je to ani bezpečne ani estetické. Jedine to šetrí miesto, ale tak pri novom projekte, by to snáď vedeli poriešiť, aby sa zmestilo aj normálne schodisko🤷‍♀️

feketekocur
4. mar 2022

@andreanova, my sme kupili dom, kde je to v podstate kombinacia oboch rieseni. Predsunute schody vobec nevadia, zato ten ohyb je vazne nebezpecny. Ak nijako nevychadza podesta, zminimalizujte aspon pocet za sebou iducich "trojuholnikovych" schodov, u nas z viacerych zuzeny h schodov zasebou vznika nebezpecna smyklavka, kde clovek zabrzdi az na prvom schode s normalnou sirkou po celej dlzke.

aalt
4. mar 2022

Tiez by som nedaval tocene schody. Predsunuty schod/dva ano, ale tiez rovny, nie zatoceny. Daj aj obrazok poschodia.