Ako vykúriť chodbu?

29. nov 2023

Ahojte, potrebujem si poradiť. Kúpili sme si starší domček a pomaly prerabame. Na chodbe nebol radiátor a mame mokré steny aj plesnieva nám to. Ako to vykurit máme kúpiť tam radiátor do elektriky ale aký typ? Plus aj v niektorých izbách v rohoch od zeme máme mokrú stenu. Neviem či máme veľkú vlhkosť alebo prečo je to mokré..
Dom není zateplený aj strecha je ešte pôvodna. Možno by pomohla výmena a zatepliť, len momentálne nemáme na to.

autor
29. nov 2023
0silvia0
29. nov 2023

Fuha, toto je riadne mokra stena. Ako vetrate? Okna ste vymienali?

autor
29. nov 2023

Takéto máme v spálni roh izby.

crazy_lazy
29. nov 2023

Keď nemáte zateplené, je aspoň chalúpka podrezana? Lebo ak nie, tak vám stále bude ťahať vlhobu.

autor
29. nov 2023

@0silvia0 Okná sme menili všetky na plastové. Na chodbe máme jedno okno 80x120 cm vetrám každý deň. No aj celé okno je mokré zvnútra orosene

autor
29. nov 2023

@crazy_lazy To neviem či je podrezana.

katariiinkaa
29. nov 2023

Prerábali sme starý byt, ktorý mal steny v podobnom stave ako máte vy.. Nám veľmi pomohol odvlhčovač - za noc vyťahal kľudne aj 10-15 litrov vody z jednej miestnosti. Momentálne sa vlhkosť ustálila a stále sa pohybuje niekde medzi 40 - 55%. Čo sa týka kúrenia, kúrime konvektormi v celom byte - najlepšie rozhodnutie aké sme mohli mať. Keďže ide o starú bytovku, všetci susedia kúria do kachľových pecí. My topíme na elektrinu - nežerie to veľa elektriny, každý konvektor má svoj termostat, dokonca my máme také, ktoré sa dajú napojiť na wifi a ovládate si ich na diaľku, viete si tam nastaviť že od 22 v noci do 6 rána bude v izbe 20 stupňov, potom 23 a podobne.. skvelá vec. Také niečo si viem predstaviť u vás v chodbe.

nevenka
29. nov 2023

Na 100% nie je podrezana, ani ziadna izolacia. Aky je to material? Nepalena tehla, kamen?
My sme kupovali dom zo 60-tych rokov, vlhke to bude, aj napriek izolaciam, co sme robili do podpahy, bolo nam povedane, ze podrezavat netreba, ale izolacie sa robili. Len zateplovat budeme neskor, aj odvodnovanie okolo domu, kedze dom je v kopci.
Nasi maju vyse 100 rocny dom, nepalena tehla a toto sa im robi, aj v kamennej casti. Taha to vlhkost odspodu. Oni kuria aj na 24 a viac stupnov, tam, kde je tenka stena a ziadna izolacia, je to takto, teda taka veranda, kupelna je hrozna, ale oni si nedaju povedat, kurit tam nebudu ☹.
No a sesterka ma stary dom, tiez asi 100 rocny, ale jej manzel podrezaval tu nepalenu tehlu, robil izolaciu odspodu a neplesnie im. Len to mal hole mury a vydlabane vsetko, zhodenu strechu. Stalo to kopu penazi.
U nas tiez, ani pomysliet a este ani nebyvame, nemame vnutri nic, len sa stierky robili teraz. Ale sucitim, poradit moc neviem. Su take prirpavky na steny proti plesni, ale nasim pomohlo docasne vystriekat cistym chlorom (ked oco robil u vodarov, doniesol si tekuty chlor), to robil v lete a vyse tyzdna sme nesli do kupelne, sprchovali sme sa vonku na zahrade takou sprchou. To boli steny biele, ale tak do najblizsej jesene 😪. A je to nebezpecne, ten chlor, max. tak Savom, ale aj voci tomu mam averziu.

simca06022011
29. nov 2023

No toto je na odborníka, bohužiaľ mate.nie ze trochu problém, ale možno aj veľký problém. Toto nie je ze to trochu vlhne. Ten dom je mokrý.
Ak kúrenie v chudobe nie je, nedokuri tam z iných miestnosti tak ohrievač do elektriky ale lacné to asi nebude na energiu. Mozno skor odvlhcovac. Vlhko stien to neodstráni podľa mňa. Merali ste vlhkosť vzduchu?

Skus navštíviť modrú strechu a tam napísať... my sme to mali podstatne menej mokré a nakoniec sa to v riešilo termoviziou, našli sa tepelne mosty a hurá do rekonštrukcie. Lenže to môže byť možno aj iný problém, ako neprofik nejdem hádať a nejak zavadzat :D lebo záleží aj od typu stavby a iných veciach.

hefo
29. nov 2023

Problém s plastovými oknami je ten, že nevetrajú. Predtým netesné okná znižovali vlhkosť vzlínajúcu stenami a zrážajúcu sa na tepelných mostoch prirodzeným vetraním za cenu strát tepla.

Budete musieť viac vetrať, a plus ten elektrický odvlhčovač, treba si nejaký slušne silný kúpiť. A mať nábytok ďalej od stien a citlivé rohy a steny pravidelne preventívne striekať BEZCHLÓROVÝM prípravkom proti plesni (napr. Plesnistop), nikdy nie Savom (to zanecháva soľ na/v omietke, kde sa ešte viac drží vlhkosť)! Tie už plesnivé časti najprv postriekať prípravkom, nechať pôsobiť, potom na mokro pleseň aj so zasiahnutou maľovkou očistiť, nechať poriadne preschnúť (aj s odvlhčovačom), a maľovať až potom. A aj tak to bude treba občas opakovať... starý dom je proste často problém, a poriadne ho zrekonštruovať stojí toľko, ako postaviť nový...

nevenka
29. nov 2023

@katariiinkaa super rada, skusime aj my odvlhcovac, lebo uz teraz vidiet, kym sa nezatepli, tak prechody ako betonovy veniec a tehla, tak tam je to vlhke. Ale teraz este mame mokre steny aj z lepidla, stierok, to treba nechat vyzriet este a je zima, tam je otrasna vlhkost teraz. Ale kurenie sme robili podlahove, takze uz sa to temperuje pekne.

simca06022011
29. nov 2023

@nevenka môj otec ma takýto dom vymakany, starý bol.tiez pred rekonštrukciou... ale ten ho obil a vyčistil až po tehnu, medzi tehlou a stenou( sadrokarton) ma medzeru a z tade sa vetra cez povalu ak si to vieš predstaviť... okolo celého domu. Strecha nová. Z vonku izolacia. Podlahy neboli vtedy a izolácie, čiže aj ti všetko urobil nanovo.
Žiadna vlhkosť, žiadny problém už roky od rekonštrukcie... ale je to boj. A treba odborníka co sa vyzná...

My sme tiež riešilo vlhký rohový byt, kde boli iba vymenené okná a viedlo to k plesní všade, mokrým oknám...ako píše @hefo. Rekonštrukcia bytu 1,5mesiaca. A svätý pokoj odvtedy... A potom po parvrokoch zatepliť bytovku ešte a v tom našom už ani netreba kúriť:D a teraz v dome, zle urobená izolácia v streche- zase mokro na stropoch :D zase prerobiť:D
To je ako nočná mora :D

nevenka
29. nov 2023

@hefo suhlasim, to tom chlore som nevedela, vdaka. A s tym prerabanim stareho, to mas pravdu. Len bohuzial, pozemok sme aj my sice mali, ale museli predat, tam to bolo na dlho a uz potrebujeme byvat. Uz sme s kupou domu a prerabkou na 250 tisicoch a to je dom zo 60-tych rokov, starina, ale blizko pri BB. Tu teraz stare neprerobene idu od 200 tisic hore. A ked som videla, co je pod zhnitou podlahou, prasknuta odpadova rura a take, tak ked nam majitel hovoril, ze on to chcel prerobit a tak predat, tak som si presne predstavila, co by spravil, na to state by trepol novu akoze podlahu a potom sa trap. Tak radsej takto. Ale za tie prachy by uz bol novy dom ako lusk. A to este nebyvame. Len tu za pozemky tiez sialene ceny a nejak sme dalej od mesta nechceli iat, ked dlhe roky tu byvame. Hoci, ja som uvazovala skor tym smerom, ze dakde na lazy a takto 😅. Len potom dochadzanie deti do skoly. Vsetko ma svoje pre aj proti...je to tazko.

katariiinkaa
29. nov 2023

@nevenka určite odporúčam, odvlhčovač bol za nás fakt top. Dokonca taký fun fact je, že sme mali najprv požičaný stavebný odvlhčovač, s väčšou nádržkou na vodu a vyšším výkonom, ale zistili sme že oveľa lepšie nám funguje klasický bytový odvlhčovač, ktorí nám požičali rodičia.. má už asi 7-8 rokov a funguje neskutočne dobre! Dokonca otcov kolega teraz stavia dom a tiež si ho požičal namiesto veľkého stavebného, tiež skonštatoval že fungoval oveľa oveľa lepšie. Obrovská pomoc s vlhkosťou.

simca06022011
29. nov 2023

@nevenka inak my keď sme dokončovanie v zime nemali sme odvlhcovac ale taky ohrievač s ventilátorom:D my mame super nápady robiť takéto veci v decembri :D dokonca aj betonkvanie podláh na sklade... A potom sme sa modlili nech nemrzne :D

erikamatusova
29. nov 2023

Odvlchčovač vzduchu treba kúpiť + pravidelne meniť kapsule.

liusa82
29. nov 2023

@katariiinkaa no neviem ohrievač do chodby ak myslí niekto taký že strčiť do elektriky to amen tma.Ani nechci vedieť čo to ťahá.My sme také raz skúsili a dovidenia.To je skôr len tak sem tam zapnúť ked su prechodné mesiace jeseň,jar ale nie s tým hulcovať celý deň. A ešte to aj figu vykúrilo. No a tie konvektory to je do elektriky tiež či cez kotol vám to ide?Nejde mi do hlavy že vám to nežere vela elektriky

liusa82
29. nov 2023

@autor a to prečo ste toto kúpili? ste nevideli tie vlhké steny? to je hádam také niečo že už len zbúrať a radšej nový dom postaviť

katariiinkaa
29. nov 2023

@liusa82 konvektory sú tiež do elektriky 🙂 Predstavte si že nežerie nám to veľa. Od februára doteraz (vo februári sme menili elektromer na úplne nový keďže sa prerábala elektrina, čiže vieme presne koľko sme spálili) sme spálili niečo cez 500kw. A to máme doma 22 stupňov, zapnuté 4 konvektory, bojler, chladničku a varíme na indukčnej doske.

liusa82
29. nov 2023

@katariiinkaa no to počujem prvý krát,lebo každý sa skôr sťažuje na tieto somarinky do elektriky

katica06
29. nov 2023

Len to nie, len kapsulové nie. Účinok je minimálny.Jedine elektrický, treba sa pozrieť na parametre.
Autorka, je tma už to neviem odfotiť. Mali sme podobné steny 18r dozadu. Vtedy sme nemali euro naviac na podrezanie stavby ale vyhodili sme starú podlahu vykopali jamu v každej miestnosti 70cm a dali izoláciu a betón, dom sme obkopali, dali tuším nopovú fóliu a drenáž aby tam vlhkosť nešla. Výsledok nebol 100% ale v tej chvíli to bolo najlacnejšie riešenie spraviť všetko svojpomocne. Niekto preferuje aj osmózu.

autor
29. nov 2023

@nevenka Dom je z nepalenej tehly a postavený bol v 1950
@simca06022011 Nemerali sme vlhkosť.
@hefo Mali sme Ceresit s takými tabletami na chodbe no nevytiahol vodu.
@erikamatusova Mali sme Ceresit odvlhčovač no vôbec nepomohol.
@liusa82 Steny neboli vlhké toto sa nám robí teraz odkedy sme vymenili staré okná za plastové. Dom je ináč v dobrom stave veľký 4 izbový priestranný kúpna cena bola super. Vieš nie každý má na to postaviť si nový dom.
@katica06 Podlahy máme všade betónové.

katica06
29. nov 2023

Ok, ale keď není odizolovaná bude to stále ťahať vodu zo spodu

0silvia0
29. nov 2023

Ste to zabednili plastovymi oknami, cez povodne okna bolo prirodzene odvlhcovanie, a vetranie kazdy den znamena raz do dna? Naucit sa spravnemu vetraniu viac krat do dna a @hefo dobre poradil.

simca06022011
29. nov 2023

@katica06 inak ako dlho tam bývate?

liusa82
29. nov 2023

@autor no tak to mení situáciu.Ja že vám také už predali.Lebo dneská sa už ludia neštítia hocičo predať.Aj známa tak kúpila pekný prerobený domček zvnútra.Kúpili to v lete a aj nábytok tam bol a za nábytkom taká pleseň zo zadu že dovidenia

katica06
29. nov 2023

@simca06022011 Od r2006. Už máme problém dávno vyriešený.

katka0123
29. nov 2023

Ty vole. Plesne ako vysite. Joavne tam nedavaj skrine, toboz nie vstavane. Splesniveju ti veci.

simca06022011
29. nov 2023

Aký problém mate vyriešený, keď máte takéto mokré steny? Ale ako myslíš teda.

liusa82
29. nov 2023

@katariiinkaa a na kolko vás vyšli tie konvektory? to sú potom už také moderné ked aj s wifi sa to dá spárovať možno aj preto menej žerú ako nejaké obyčajné