Ako ušetriť na pracích prostriedkoch?

12. dec 2021

Zienky ako periete a v akych pracich prostriedkoch a na akych cykloch aby ste usetrili?🤔 u nas sa perie takmer kazdy den

annamalaga
12. dec 2021

No to je ťažko , najlepšie je zainvestovať do kvalitnej pracky ( ruku na srdce , málokto zainvestuje), ta ma viac programov na rôzne materiály , ma menšiu spotrebu energie a ma účinnosť prania a odstredovania A A, pri najhoršom B. Prášky sú tiež drahé , čo vyhovuje jednému nemusí druhému , mne napríklad tie pracie orechy nevyhovujú , perie to slabo. Skôr prášok Ariel, Persil, poprípade kapsuly, tie sú však drahé a určite nie vhodne na každodenne pranie. To by si sa nedoplatila.

jaja20
12. dec 2021

Veľa vecí periem na 20 stupňov,napr. oblečenie s potlačou,letné šaty,tričká a čierne nohavice. Ten program trvá 20 minút. Používam hlavne gély a kapsule,kupujem vždy len keď sú v akcii.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angela85
12. dec 2021

Ak máš tvrdú vodu treba používať zmakcovac,vtedy stačí menej prášku aj lepšie vyperie. Periem iba na eko programoch,ale trvajú dlhšie. Na biele a bledé prádlo používam kvalitnejší prášok a aj odstraňovač škvŕn, na tmavé mi stačí aj wolite. Aviváž nepoužívam vôbec,už len kvôli susicke

nikpa
12. dec 2021

Koľko vás je doma a aké staré sú deti? My máme dve malé deti, z toho jeden extrémna chronta 🙈 ale každý deň neperiem ani náhodou. Tak skús kúpiť práškový prach na pranie, sú lacnejšie a mám pocit, že dlhšie vydržia. Aviváž tiež nie je nutnosť. Ešte zopár rád 🙈 Napr. ten môj malý čo príde z vonku večne ako dlazkova handra špinavý, zo začiatku som všetko hneď hodila do práčky ale teraz to robím tak, že tepláky keď uschnu vyšucham blato, vytrasiem cez balkón a poobede alebo na druhý deň mu to oblečiem ešte raz. Bundu zásadne kupujem vzorovu aby na nej nebol vidno každy fľak a sustiakovu aby sa dala očistiť vlhkou handričkou, tiež potom nemusím prať po každom blatovom nájazde, vyšucham mokrou handrou a dám mu ju ešte párkrát. Samozr cez leto keď sa spotia, periem častejšie. Ale inak sa to snažím aj takto regulovať.

akinom0077
12. dec 2021

Periem cca kazdy druhy den. Programy skracujem. Periem tak ako je potrebne veci ktore je treba na 40-ke periem na 40 ke atd. Periem jemne veci v ochrannych vreckach. Prach pouzivam a stale mam doma tekuty perwol na cierne, biele, farebne. Avivaz nepozuivam na vsetko napr na spodne pradlo nie. Rada testujem aj novinky akonahle sa objavi novy prasok ci uz kapsule alebo cokolvek avsak tie Perwoly viacmenej mam stale. Neriesim aby som na tom nejak sestrila. Jedine to ze prachy kupujem v akcii a samozrejme nepustam prazdnu pracku s “ jednym trickom🙂

oli18
12. dec 2021

@jaja20 To je predsa studená voda, ako to môže byť vypraté?

hennyinnsbruck
12. dec 2021

Veci co bezne nosime periem na hodinovom programe,30-40st
Postelne a uteraky na 1:40 nie vyse 2h

Sme same s maolou takze mam malokedy plnu pracku🙄

akinom0077
12. dec 2021

@hennyinnsbruck no ja sama za seba naplnim pracku tak ze kazdy druhy den periem🙂

enoula
12. dec 2021

Ved pracky su celkom inteligentné dnes, podla vahy vie aj skratit program, množstvo vody napustit... A taka 8kg práčka aby sa zaplnila, tak to je riadna kopa veci...a na pranie dm gely, prášky su fajn a nie drahe... A ak nie su veci mega flakate, tak toho pracieho prostriedku vobec netreba vela, polovicna davka uplne staci. Ziadne avivaze, radsej ocot, aj na vodný kamen je zaroven..

jaja20
12. dec 2021

@oli18 Uplne normálne,vyperie to bežné malé špiny a pot na všetkých tých veciach,ktoré som vypísala v príspevku. Periem na tej teplote aj farebné respirátory zamazané od môjho make upu. Samozrejme,manželovo oblečenie z roboty periem na 60.

natalienka12
12. dec 2021

Ja periem týždenne 5-6 práčok naplnených doplna máme práčku na 9kg a to sme traja, ja periem často, neznášam pocit prepoteného šatstva. Našetrím na práškoch, používam aj kapsule, aj gély, aj vonné perličky, aj obrúsky do sušičky, všetko možné čo sa dá.

hennyinnsbruck
12. dec 2021

@akinom0077 😲😲😲😲

paulinkaa2
12. dec 2021

Kupujem keď je v akcii u nás
Prasok a gel mam z rakúska. Na cykloch ako ušetriť? Veď keď potrebujem mat oblecenie ciste nebudem ho prať 30minut. Na takom programe periem no skôr len preperiem nové oblecenie. Inak všetko od 40° minimálne hodinu

heleninamama
12. dec 2021

@natalienka12 Presne tak. Na kúrení, praní a podobných veciach sa nešetrí. Veď to ide na úkor kvality celého života.

snezienkaaa82
12. dec 2021

Inak, ja som prišla na to, že prášky na pranie, ( nie tekuté ale práškovej konzistencie), v tých menších baleniach Perú lepšie, aj kjamoska z De mi to potvrdila

natalienka12
12. dec 2021

@heleninamama ja chápem, že niektoré ženy žijú len z dávok a preto majú aj takú kvalitu života, ja som si život zariadila tak, aby som si život užila a nemusela šetriť na ničom, na čom sa šetriť jednoducho nedá. Šetrím jedine na jedle, ale to iba preto, lebo keby jem všetko čo mi chutí tak už nevojde cez dvojmetrové dvere. 😀

lopka1313
12. dec 2021

Ja periem bezne veci na 30 st. a bielizen, uteraky, ponozky na 60, utierky potom na 95. Pouzivam prasok alebo gel z DM alebo formil z lidlu (su lacne, ale aj tak kupujem v akcii), ale pokial nie su veci velmi znecistene, davam ovela mensie mnozstvo, ako je vyrobcom odporucane. Jedno balenie tak vydrzi ovela dlhsie 🙂 A vyperie to dobre aj tak. Periem len plne pracky, vzdy, ked mam dost pradla. Miesto avivaze davam ocot.

jaja20
12. dec 2021

@snezienkaaa82 Je to možné,ale pri nižších teplotách sa prášok úplne nerozpustí a necháva biele fľaky. Ja ho preto používam len na biele prádlo.

zuzanka.zuzu
12. dec 2021

😲😲😲 baby a koľko reálne ušetríte? však to sú minimálne položky, dnes sú tie spotrebiče tak šetrné, že to sa ani neoplatí nad tým zamýšľať... hlavne, že net+TV s 300 programami za 30e mesačne iba taký fukot 🙄

pink_lady
12. dec 2021

Ble, pár krát som prala na 40 a fuj hnus, skvrny od potu a deodorantu smrdeli aj cez aviváž
Normalne bavlnene oblecenie periem na 60, uteraky 90, vetrovky, svetre atd na 40. Pouzivam len kvalitne prášky a aviváže...program 3:15 h. Na tomto šetřit nebudem nikdy, pocit vypraneho prádla je na nezaplatenie

simsalabim
12. dec 2021

@pink_lady ja bezne periem na 40 stupnov a nic nesmrdi od potu, ani manzelove smradlave veci. Sportove funkcne veci a vlnu iba na 30 a takisto nic nesmrdi. 60 stupnov pouzivam na postelne a uteraky. 90 stupnov - raz mesacne tak cistim pracku.

jaja20
12. dec 2021

@pink_lady Preboha,prať vyše 3 hodiny???😨 Veď to musíš mať to oblečenie rozpadnuté po pár praniach...

bosorka2302
12. dec 2021

@jaja20 ja ked dam parny program tiez perie vyse 3h. A veci sa nerozpadnu. Mne moja pracka bezne veci na 20 st nevyperie dobre. Bezne pouzivam 40tku 60tku 90tlu a parny program
Na 20tke tak zaclony jedine

angela85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaja20
12. dec 2021

@bosorka2302 Ona nepísala o parnom programe. Moja perie na dvadsiatke výborne,inak by som ju nepoužívala. Záclony už roky nemáme,ale keď som ich mala,tak tie som práveže prala na vyšších teplotách,aby boli krásne biele.

jaja20
12. dec 2021

@angela85 Tak 10 ročné veci my ani nenosíme 😅
A ako to môže byť eko program,keď perie vyše 3 hodiny??? Veď vtedy sa minie oveľa viac elektriny... 😖

vler
12. dec 2021

Je mozne usetrit aj tak, ze niektore oblecenie netreba prat po kazdom noseni. Ja napr. svetre, rifle, mikiny nosim viackrat, hlavne v zime ked sa malo potim; az potom vyperiem

angela85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaja20
12. dec 2021

@angela85 To nie je len o kvalite,ale aj o tom,či nám budú tie veci aj o 10 rokov dobré. Každý sa predsa mení,deti rastú a dospelí priberajú/ chudnú. A darmo je to eko,keď práčka musí tie 3 hodiny žrať elektrinu...
Nehovoriac o tom,že si neviem ani predstaviť,v akom stave by som po 3 hodinách vytiahla nspr. paperovú vetrovku alebo kožušinkovu vestu...?