Ako urobiť lacnú premenu domu?

26. sep 2023

Ahojte, dočasne ešte pár rokov budeme bývať v dome po starých rodičoch. Chceli by som si to tu však troska urobiť modernejšie. Nakoľko viete asi každý ako to vyzerá v starých domoch. Sú tu plávajúce podlahy nové. Steny som všetky dala na bielo. No len stále sú tu staré gauce a skrine. Nemôžem to vyhodiť keďže dom nieje môj a sme tu len ako "návšteva". Dom bude dediť niekto iný. Viete mi poradiť ako aj z takéhoto domu urobiť trosku modernejšie? V obyvacke a spálni už máme nové skrinky, lebo tie staré sa "rozpadli" 🤭😂 no gauče staré mi nedovolia predať alebo vyhodiť. A je to fakt hrozne. Steny za nimi plesnu lebo sú proste veľmi veľké a zaberajú polovicu steny vo výške a sú cez dve steny, do Lka. Nieje to tu moc veľké takže roztahovat sa nieje kde. Tak už som napríklad začala tak že som na gauč kúpila poťahy rovnakej farby ako je koberec a zladila k tomu tie nove skrinky a lustro. Staré lustra som dala vyhodiť všetky lebo to fakt len prach na to sa dal a o každý druhý sme udierali hlavou. Mate ešte nejaké typy ako bezpečne a lacno zrenovovat takýto dom? Len zvnútra 🙂

tosomja
26. sep 2023

Kúpiť odvlhčovač vzduchu, asi tam máte vlhko. Použiť Savo na plesne. Gauče dať vytepovať, kúpiť poťahy, na skrinky tapety. Pekné koberce. Záclony.

marsmykkok
26. sep 2023

Na pleseň a vlhkosť kúp odvlhčovač. A podľa mňa skús skôr to brať tak, že tvoj domov nebude ako z najmodernejšieho katalogu, ale skús to brať, že bývaš v chalupe a skôr ten pocit podpor aj doplnkami a zútulni to. Nemusí byť všetko moderné, aj taký starší nábytok s doplnkami vie vyniknúť. Ja mám podobne, ale svoj dom-ale viem že tu nebudem veľa rokov a budem predávať, ja som to urobila tak, že spálňa veľká aj s pracovným kútom, kúpeľňa je moderná, kuchyňu a obývačku som nechala pôvodný nábytok, len linku natrel na bielo a kreslá a gauč menila, lebo boli rozpadnuté. Tak mám pol domu moderného, pol skôr takého chalupárskeho.

zuzap33
26. sep 2023

To radsej podnajom. Stacilo mi citat: steny plesnive. A kupelka je v akom stave?

marsmykkok
26. sep 2023

Ešte napríklad kúpeľňa ma vyšla 1500 eur aj s prácou, nerobila som si to sama. Vaňu som nechala pôvodnú, búrať by stálo veľa, za 300 eur mám v nej novú vložku, natiahli sa nové rozvody vody, urobila nová omietka, nová batéria do vane, lacný obklad z merkury a je. Teda renovácia nemusí stáť pomaly desaťtisíc.

autor
26. sep 2023

@zuzap33 no neviem, ci mi len tak z neba padnú peniaze na podnájom. Tu nemusím platiť žiadny podnájom iba elektrina, voda a plyn. Mam velikansky dvor, čiže pre deti veľká výhoda. Bohužiaľ s plesňou bojujem od septembra do mája, potom je chvíľu kľud a potom znova.

autor
26. sep 2023

@marsmykkok kúpeľňa je robená nová lebo tu nebola žiadna

tosomja
26. sep 2023

Investuj do odvlhčovača, a naozaj kúp Savo, vôbec to nie je cítiť, my tiež bojujeme s plesňami a odkedy máme odvlhčovač, je pokoj.
Nábytok môžete aspoň prefarbiť, alebo pretapetovať? Veď keď je to staré, neverím, že to ešte niekto využije. Divný prístup toho, kto vám to prenajal.

marsmykkok
26. sep 2023

autorka no ono je najhoršie podľa mňa kúpiť nejakú supermodernú skrinku napríklad do obývačky ak všetko je staré. Ja napríklad aj v kuchyni pretrela som linku, ale nechala to skôr v takom starom štýle, nechcela som sporák, starý veľký stôl dávno nemoderný, k stolu sa stoličky rozpadli, tak som kúpila v jysku také úplne nemoderné čo sa k nemu hodili. Rovnako obývačka, kupovala sa nová skriňa aby bolo viac úložného priestoru, ale kúpila som takú vzor čerešňa/biela čo sa hodila k pôvodným, gauč a kreslo som kúpila tiež také tehlovo červené čo nie je top farba moja, ale hodí sa to tam k tmavšiemu nábytku, Nekúpim sivú čo sa mi najviac páči, ale pôsobí moderne a neladí s tým a bude to divné. Fakt najhoršie čo je ak kombinuješ štýly. Treba izby rozdeliť a ak prerobiť tak všetko moderné, ak to nejde tak nehľadať najviac moderné veci, ale skôr veci čo budú ladiť.

autor
26. sep 2023

@marsmykkok skrinky napr do obývačky co sme kúpili niesu nejak extra moderné, obyčajne 3 skrinky bielo hnedé. V tej istej farbe je stôl, lustro, koberec, a deky na gauči. Steny sú biele aj okná čiže spolu to všetko ladí. Iba tieto dve farby sú.

marsmykkok
26. sep 2023

autorka tak potom fajn, potom fakt ten odvlhčovač len kúpiť, máte tam vysokú vlhkosť, nám steny neplesniveli, ale vlhli (podobne ako u teba v lete vyschli a od jesene do jari des, najhoršie to bolo začiatkom jari vždy) a odkedy mám odvlhčovač je pokoj. A starý gauč, kreslá, ak je časť čo bude odokrytá špinavá tak profesionálne vytepovať a kúpiť pekné prehozy a vankúšiky a bude.

tinka_1807
26. sep 2023

V prvom rade odvlhčovač - zo zdravotných dôvodov. Plesne nie sú sranda, zavaris sebe aj deťom na alergie a ekzém. Preto si kúpte poriadny elektrický odvlhčovač. My sme tiež kúpili, lebo sme mali neustále vysokú vlhkosť a neskôr plesne. Od kedy sme mali odvlhčovač hneď bol lepší vzduch a plesne sa netvorili.
V druhom estetickým rade v podstate si urobila, čo si mohla. K tomu už len možno zutulnit fotkami, dekoráciami, svetielkami. 🙂

54tinka54
26. sep 2023

No ak už máš poťahy na gauči, tak napr ešte kúpiť nejaké pekné ozdobné vankúše, záclony, závesy… nejaký obraz na stenu. Prípadne aj nejaký kvet na zútulnenie.

miriam11
26. sep 2023

Zivotom v plesnivom prostredi si zarabate na celkom slušné zdravotne problémy....

alickapusinka
26. sep 2023

Dali ste do cudzieho domu investiciu .A teraz ak by bol dedič a ten povie že dom ide predať sa musíte odsťahovať. Cena domu nadobudla hodnotu tým že ste urobili kúpeľnú nakoľko umyť sa je základ. A tomu kto to zdedi sa poriadne zvýšila hodnota domu. Bez kúpeľne by kúpil málo kto Do cudzieho domu kde nie som ani vlastník ani spoluvlastník by som žiadne peniaze nedala.

alickapusinka
26. sep 2023

@miriam11 presne máš pravdu hlavné na pľúca.

simca06022011
26. sep 2023

no je to dom, takze je urcit eje tam nejaka povala, mozno viac izieb, naukladala by som ten stary nabytok tam. Zakryla. A vybavene.
Ale teda na vasom mieste, kedze je to pozicane, by som riesila tie investicie.. uz to co si urobila je dost, a este ti nedovolia ani stare vyhodit? na priek? ;)

simca06022011
26. sep 2023

s plesnou bojujete lebo ten dom je zle izolovany urcite, ma tepelne mosty, stare materialy, kto vie ake... tam treba odvlhcovat, farby a upravy protiplesnove... a odvhlcovat, kurit, vetrat... poodtahovat vsetko od stien ako sa, ziadne skrinky, gauce, postele nalepene na stenach atd.

autor
26. sep 2023

@alickapusinka jasne a mame sa chodiť kúpať do susedov? 🙂 tento dom bolo najlepšie riešenie keďže chceme stavať vlastný a tým ze by sme platili niekde inde nájom tak vlastne sme v mínuse nie ze by sme niečo ušetrili. Takto aspoň niečo šetríme každý mesiac odkladám okolo 200€, aj keď to nieje veľa ale aspoň niečo. A tak by som minimalne 400 dávala len tak do vzduchu.

autor
26. sep 2023

@simca06022011 je to starý dom, ktorý nemá ani základy ani nič. Je to logické ze to tak plesne a žiadne farby ani nič nepomaha

autor
26. sep 2023

Vetram denne, keď sa objaví pleseň ihneď nastupuje Savo, potom je také 2 týždne pokoj a znova to isté. Ako mne to nerobí problém, ved to savo nestojí až tak veľa a zatiaľ je toho čoraz menej.

simca06022011
26. sep 2023

no tak to je jasne, samozrejme. Len ty odstranujes plesen, ktoru vidis, nic viac. Takyto dom mal moj otec, len on sa venuje tejto problematike a teda vedel co a ako, prerabka to nebola kratka aby bol dom v perfektom stave. Vy investujte hlavne co najmenej, a chodte cim skor prec. TO je naozaj na TOTALNU rekonstrukciu.

autor
26. sep 2023

@simca06022011 samozrejme ze ho treba úplne zrekonštruovať. Preto pýtam rady aby to bolo co najlacnejsie. Ale niektoré mi tu aj tak budu písať ze mam ísť do prenájmu 🤦‍♀️

simca06022011
26. sep 2023

no tak ja by som fakt, tie stare veci niekde supla na kopu, zakryla, ak je tam priestor vobec na to... A kupila si co chcem. DO tychto starsich domov sa hodia aj tie take "rustikalne" nabytky, to sa da aj na bazosoch a tak zohnat. Najlahsie je zavesy, vankuse, farby tym pridat, len pozor na tie plesne, nech to nerobi zase viac barieru a lahko sa ti to perie a tak. Kvety by isli, ale tiez take ktore uz neporebuju dodatocne rosit, ale asi mate dost vlhko, tak by sa im mohlo aj darit. Napr. take tie velkeeee kvety, to ti hned zaprace miestnost :D

autor
26. sep 2023

@simca06022011 lenže miesta tu moc nemáme, sú tu len 4 izby a mame 3 deti. Čiže mame tu všetko 5te cez 9te.

jaskolka
26. sep 2023

Autorka, manžel je stavbár, ak máte plesne a neizolovany vlhký starý dom, tam prakticky "lacná" rekonštrukcia neexistuje.
Áno, môžeš dať prehozy, koberce, dekorácie, kvety, neviem co ešte, ale keď nábytok (nasiaknuty plesňou) a celkovo dôvod plesní neodstránis, tak jednoducho nič nepomôže. Navyše ty píšeš ze ani preč to dat nemôžeš, co by aspoň trochu pomohlo.
Tak úprimne ti poviem, ze v podstate na tvoju otázku neexistuje taka odpoveď, ktorá by ti veľmi pomohla. Lebo odvlhcovac zázraky neurobí,nabytok odpratať nemáš kde, hĺbkovú rekonštrukciu (izolácia a podobne) tiež nedá sa robiť.

mimixxxx
26. sep 2023

Vetrat, vetrat, vetrat (narazovo vsetky okna,niekolkokrat denne otvorit, nie vetracka cely den).

simca06022011
26. sep 2023

@jaskolka mysli, ze ona nechce rekonstrukciu = prerabku domu, ale dozariadovanie.

simca06022011
26. sep 2023

Autorka, tak bohuzail nic zazracne ako zakryt nabytok a pod, neexistuje. Mozno povala, aj to predpokladam, ze nie je. Buduci dedic nebodaj ma zaujem o dany nabytok a chce si ho nechat? :D keby sa hodil na bazos/facebook a peniaze z predaja si necha? :D

hortenziaj
26. sep 2023

Inak oplatí sa vám bývať v plesnivom dome, starom, kde vieš ušetriť 200eur, ktorými chceš financovať stavbu domu? Ktorý kým postavíte, nasterite zas zdražie o dosť značnú sumu (materiál, práca). Nebolo by lepšie ísť do btu, ktorý b nebol závadny? Lebo fakt doplatiť na to ty, muž aj deti, aby ste si nezavarili na zdravotné problémy. Ty síce vystriekas stavom, ale spory vo vzduchu nevidíš a tie ti robia zle.

hortenziaj
26. sep 2023

A aj keby, nový nábytok by som nekupovala, ani moc do toho neinvestovala, nech la by som aby mi aj ten splesnel.