Ako upratať neupratovanú domácnosť?

2. apr 2023

Ahojte, tie ktore radi upratujete, napiste mi prosim navod alebo nejake body podla ktorych upratat dlhsie neupratovanu domacnost, nie je to vyslovene storocna spina, riad umyva, odklada, aj vysava, v skriniach OK, potraviny OK. Domcek 3 izby, kuchyna, 2 kupelne, schody a 2 chodby, zahradku zatial neriesim. Ja som vcera dosla ze upracem a netusim skade zacat. Vzdy sa nejako zamotam, doma uz mam system ale tu som stratena. Taka typicka chlapska domacnost, starsi clovek, nemoze teraz dlhsie na nohy, tak sa budeme striedat s pribuznymi.
Chcela by som tak poriadne to upratat. Zacala som zbieranim rozhadzaneho oblecenia ale medzitym uz beriem aj to co treba vyhodit, hodim do pracky, cistim WCko, potom kuknem ze linku v kuchyni treba uplne umyt, ale pozeram ze uz aj triedeny odpad treba vyniest a neviem si najst sposob. Mate nejaky navod, s cim zacat a postupne pokracovat. Teraz po obede sedime, kecame, kavu sme vypili, ostavam do velkonocneho pondelka, tak chcem aj okna, aj s kobercami poriadky a tak. Len si nejako neviem rozvrhnut pracu. Mam pocit ze toho chcem naraz urobit vela a len sa motam.

sense
2. apr 2023

Začni tak ako doma, ak začínaš kúpeľňami, správ kúpeľnu ak oknami tak oknami.
Alebo si napíš zoznam co chceš urobiť a chod podľa zoznamu, takisto môžeš ísť jedna izba, potom druhá izba atď.

buberova
2. apr 2023

ja by som išla od "najhrubšej špiny" po najmenšie detaily.. alebo od toho čo mi najviac reže oči aby som mala dobrý pocit z progresu.. to by trebalo vidieť keby sme to mali presne spísať..

buberova
2. apr 2023

a tá taktika že ísť po izbách je tiež fajn..

angela85
2. apr 2023

Ja keď idem upratať našu,pravidelne upratovaniu domácnost a aj tak brajgel jak v gangu,tak začínam takým tým bežným bordelom rozhadzanych veci,potom priorita je kúpeľňa a záchod a izby postupne od hora nadol. Pavuciny, okná, prach,prasenie kobercov a nakoniec podlahy, ale začínam proste popratanie bordelu. Záleží ako veľmi chces upratat. Ak treba dať oprať záclony a posteľné,vyvetrať paplony a vankúše. Kuchyňu upratujem priebežne stále.

minesasubu
2. apr 2023

Ak sa dlhsie neupratovalo je fajn zacat po izbach 🙂 Lebo ak budes robit vo viacerych izbach naprikad zbierat saty tak ako si napisala budes vidiet smeti aj prach a sa nevymotas a vsetko bude rozrobene a nic porobené , okna mozes nakoniec
Zacni kupelnou , wc ptm kuchyna a ostatok

gypsomilka
2. apr 2023

Isla by som postupne. Kazdu izbu zvlast. To co tam nema byt vyloz na jedno miesto kde budes odkladat aj ine veci z tych dalsich izieb. Potom to co zostane na tej kope roztriedis len kde treba.

beata_k
2. apr 2023

To je jedno kde zacnes, ale dokonci robotu. Najprv vseobecny bordel, kose. Podlahu by som zbezne presla nech neroznasam vsade spinu. Potom wc, kupelna, kuchyna, ostatne izby a okna na koniec. Pomedzi to poriadne podlahu

dkethe
2. apr 2023

Na jesen som bola u kamosky na vikend. Sialeny bordel. Kedze sme fakt dobre kamosky, povedala som jej to a behom 2h sme spolu popratali kupelnu. Ukazala som jej system. Do vianoc mala hotovy cely byt, a dodnes udrzuje 😍

Zacni v jednej izbe, najlahsej. Je dost mozne ze na par Dni presunies bordel do inej miestnosti, no nedaj sa tym odradit. Zakladom je ulozny priestor, boxy a skatule, roztriedenie, a vyhodenie nepotrebneho. Ked vsetko bude mat svoje miesto, nebudes po byte robit a kopit bordel - a ak ano, lebo vzdy sa stane, popraces ho za 10 minut.

Ja tak zijem uz roky a Je to oslobodzujuce 😍
precitaj si nieco o minimalizme a Kon Mari

viestta
2. apr 2023

Priklanam sa k strategii jednej izby od podlahy po strop, od okna po dvere. Ked skoncis aspon budes mat pocit, ze si nieco spravila a vidiet za tebou vysledok- Vypratat skrine, vyhadzat zbytocnosti je zaklad, vsetko ostatne sa uz len nabali. (tak sme upratovali byt babke, kde uz boli riadne nanosy spiny v nedostupnych zakutiach, v skriniach toho co sa "este zide" nekonecne kopy)

marcellka32
2. apr 2023

Najprv neúprosne vyhádzať všetko nepotrebné do koša, dolámané, zničené vyhodiť, nepotrebné zatiaľ na dvor a darovať, predať.. zminimalizovat tu domácnosť, potom po izbe upratovať, zminimalizovana sa mu bude ľahšie udržiavať, ale musí to byť dosť rázne, veľa ľudí má city k veciam, ktoré už nikdy nepoužívajú a ani nebudú...viď väčšina našich starich rodičov, a aj niektorí naši rodičia...môj dedo bol zberateľ (kramov, blbosti na dvore aj v dome), keď umrel, tak 1 veľký kontajner sa naložil, ja som minimalista

autor
2. apr 2023

Asi to po izbach sa mi paci najviac 👍, lebo idem ako doma a to nema konca. Ja doma vzdy najprv rozhadzane veci potriedim saty, hracky, knizky, dam na miesto, do spinaveho, a potom idem dalej ale toto nema konca, uz druhy den len zbieram a prekladam veci a nic nevidno. Pracku zapnem 2x a uz nemam kde vesat, a este kopy na pranie cakaju, asi musim vytriedit aj to spinave, co rovno vyhodim bez prania. Len to musim aj prediskutovat ci to este nosi alebo to je uz roky tak spinave a nenosi sa. Asi keby som mohla hned vsetko vyhodit tak mi to ide rychlejsie. Alebo mozno preberiem co treba surne vyprat a ostatne "odlozim" a potom mozno nenapadne, po case vyhodim. Ale dam si vrecia a velku krabicu na chodbu a tam budem z izby davat co tam nepatri a potom roztriedim, dobry napad. Idem na to, zaspal, tak porobim co viem aj bez neho. Dakujem

autor
2. apr 2023

@marcellka32 ved toto ze starsi clovek tak nemozem tak radikalne, ale hlavne chce aby sa upratalo lebo uz dlhsie nevladze a teraz uplne kvoli noham. Tak to je pozitivne ze nemusim prehovarat.

marcellka32
2. apr 2023

Začni vstupnou chodbou/predsieň, kuchyňa, wc, kúpeľňa a potom izby

autor
2. apr 2023

@marcellka32 jednu kupelnu som uz nejako zbezne upratala, to je len take WC s umyvadlom a sprchou. A v druhej je este kopec spinavych veci, pracka perie. Ja som z domu zase tak naucena ze kupelna aj chodba az na koniec, lebo do kupelne sa este nosi spinave, voda sa tam meni, handry oplachuju.

A kuchynu to az zajtra, to je zazrate. To mi zaberie doobedie tipujem. Inak co je dobre na take tie stare mastne nanosy? Na drevenych dvierkach, na obkladackach, na rure. Vobec to nejde dolu.

dorinecka45
2. apr 2023

@dkethe velmi ta chvalim za super pristup ku kamoske a pomoc👌 vacsina ludi len poohovara ale nepomoze ked treba.

nekonecna_katastrofa
2. apr 2023

Ako prvé by som upratala taký prevádzkový bordel typu rozhádzané oblečenie, hodila to prať, zatiaľ upratala všetky viditeľné veci z linky, stolov, utrela prach na frekventovaných miestach. Kúpelňa, WC. Povysávala, zmyla. Proste keby som súrne musela odísť, aby to aspoň nejak k svetu vyzeralo. A potom už išla po izbách a upratovala do hĺbky, všetky police, vitríny, skrinky vytierala, triedila ak treba. Neviem koľko máš na to času, ale ak začneš po izbách a do detailov, môze sa stať že nestihneš a niekde ostane brajgel, hoci prvá izba bude tip top.

gypsomilka
2. apr 2023

Ved ak mas toho viac vezmi aj domov a oper vyvesaj doma. Pripadne ak treba nieco umyt hod doma do umyvacky

ahhola
2. apr 2023

No bolo by fajn zredukovať oblečenie, s chodenim to bude len horšie... Ale bacha, to je citlivá téma, za tesilovy oblek rok vycitiek😪

marcellka32
2. apr 2023

Kúp fixinela, pulirapid, cif, domestos čierny obal na wc, na kuchynské dvierka cif, daj si rukavice sú to agresívne veci

pinkgirl
2. apr 2023

Začala by som kuchyňou, kúpeľne, wc-ka a potom postupne od izby v ktorej trávi väčšinu dňa až po izbu kde sa zdržiava najmenej. A postupne jednu miestnosť za druhou, nie všetky naraz.

autor
2. apr 2023

@nekonecna_katastrofa ostavam do velkonocneho pondelka tak dufam stihnem
@gypsomilka pobavilo ma to, uz sa vidim ako cestujem vlakom 400km s panvicami a kufrom spinavych flaneliek a teplakov 😂 to musim zvladnut tu 😉

autor
2. apr 2023

@marcellka32 a nezozerie to tu linku drevennu? asi skusim niekde dole kde to nevidno.

autor
2. apr 2023

@ahhola tak jedine mi hrozi ze ma spocitane teplaky a flanelky, niektore oblecenie uz je take akoby mastne na dotyk, ako by dlho stalo spinave, to vobec neviem ci do niecoho namocit alebo rovno vyhodit. Alebo mozno s vanishom, len to bude vanish stat viac ako kosela.

mircalla
2. apr 2023

Systematicky. Izbu po izbe

gypsomilka
2. apr 2023

Jaj no tak nevedela som ze si 400km niekde. Ja som nosila tak z rodicovskeho bytu aj domov autom. Preto mi to napadlo

angela85
2. apr 2023

Ja keď som čistila u babky špinavú kuchyňu,ale takú zazratu mastnú špinu,tak som si na to zobrala tekutú Solvinu.

marcellka32
2. apr 2023

Na tu linku kúp hocičo na mastnotu aj bežnú jar, keď nepôjde dole tak cif

pinkgirl
2. apr 2023

Na mastnú špinu kúp v drogérii alebo v potravinách odmasťovač za studena značky Well done. Nastriekaš a už len utrieš bez drhnutia. Ale pracuj v rukaviciach.

zalka
2. apr 2023

Autorka, mne sa na takú masnotu na linke osvedčilo mazľavé mydlo, s tým sa aj steny umývajú pred malovaním napr. ale na linke ten mastný prach s týmto šlo pekne. Kúpiš v drogerke alebo vo farboch lakoch vo vedierku. napr. https://www.obi.sk/cistiace-prostriedky-pre-upr...

dkethe
2. apr 2023

Pranie je fajn priklad. Vzdy periem, az ked je popratane. Kedysi som to robila naraz, a neslo mi to - ako som potom mala pratat, ked boli rozlozene susiaky. Teraz mam susicku, ale ak nemusim, nechcem sa pranim pri pratani zdrziavat.
Pri takejto generalke by som nakopila odev na jednu obr kopu, a vyprala na zaver.

Najvacsi problem bude asi redukcia veci, kedze nie su tvoje 😒

@dorinecka45 dakujem 🙂 mali sme z tejto babskej netradicnej aktivity velku radost. Ukazala som jej aj, ako do takehoto pratania zahrnut aj 2r dceru, ze dieta nie je prekazka, naopak je to aj fajn "montesori" aktivita