Ako umývate okná?

14. sep 2020

Pekný deň, chcem sa opýtať prípadne dostať radu, ako umývate doma okná a ako často? Ja vždy keď umývam sú na nich neskutočné fľaky nedá sa docieliť aby nebolo okno bez fľakov nech sa snažím akokoľvek 😔 Nie je to s tými fľakmi hrozné ale proste chcem mať okná pekné 🙁 Akým konkrétnym prostriedkom a akou handričkou alebo čím okná umývate??? Mám na mysli klasické ručné umývanie okien, nie prístrojmi... Vďaka za tipy

duratlicka
14. sep 2020

Ja umývam okná profesionálne.Rámy môžeš kľudne Cifom vo vedre vody a sklo umývam octovou vodou a do sucha utriem takou špeciálnou handrou na sklo z Tupperware a sú krásne lesklé bez šmúh.

pokemonkaa
14. sep 2020

ja si rozrobim vodu s jarou, okna vyumyvam touto vodou, stiahnem ju obycajnou stierkou na okna, docistim svedskou utierkou

pistalocka_semi
14. sep 2020

Ja umývam okná jarovou vodou, potom stiahnem so stierkou a keď sa mi ešte niečo nepozdáva, nastriekam clin na okná a vyleštim so suchou handrou 🙂

maria1678
14. sep 2020

kúp si handru na okná od viledy, je perfektná a žiadne šmuhy ti nezostanú

pistalocka_semi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
darina1952
14. sep 2020

Ja som prešla z jari na šampón - funguje výborne, stačí úplne obyčajný Dixi (žihľava, breza). Trochu cvrknem do vedra a umyje krásne. Nevyžiera tak ruky ako jar, navyše výborne odmasťuje prach usadený na oknách. Okno nakoniec preleštím Clinom s handrou z mikrovlákna.

ave17
14. sep 2020

Práve som ich umyla 🙂 do vedra si dám horúcu vodu s octom, a umývam Švédskou handrou, ani jeden fľak, žiadne leštenie, ani okena 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
darina1952
14. sep 2020

@viestta čistá handra je snáď samozrejmosť ...i keď, na koníku nikdy nevieš 😉😅

hefo
14. sep 2020

Tento príspevok nejakého chlapa v diskusiách sme.sk som si odložil:

"Velmi dobry prispevok. Stierka v clanku spomenuta sice bola, ale az na uplnom konci. U mna je stierka na absolutne prvom mieste. Pri stierke ani voda nemusi byt uplne cista. Funguje ako stierac na aute. Inak so vsetkym ostatnym v clanku viac-menej suhlasim.

Pouzivanie stierky si vsak vyzaduje istu zrucnost. Ja pouzivan stieranie jednym tahom vo forme navzajom sa prekryvajucich lezatych osmiciek zhora nadol. Ak sa chcem predvadzat a byt maximalne efektivny, tak stekajucu vodu zo stierky zachytavam spongiou lavou rukou 10cm pod stierkou. Podlozenie uteraka pod okno na podlahu na zachytavanie stekajucej vody cez spodny ram (okno sa otvara dovnutra) je uplne OK, takze cvicenie so zachytavanim vody nie je nevyhnutne.

Vodorovne alebo zvysle pasy so stierkou nie su take rychle ani ucinne ako jednym tahom lezate osmicky, ale stale 5x lepsie nez pulirovanie s nejakymi handrickami.
Trosku saponatu (Jar al. cokolvek co peni) vo vode zarucene pomoze, pretoze
(A) odstranuje mastnotu
(B) pena vizualizuje miesta na okne, cez ktore este nepresla stierka (a teda nie je nutne hladiet na okno pod roznymi uhlami, aby sme si boli isty, ze je vsetko ciste.)

[1] Napenenu vodu (vodopena) na okno nanasam spongiou na rucne umyvanie riadu, co ma jednu stranu tmavozelenu cca 4mm nalepenu brúsnu vrstvu (drotenka). Sklo napenim (za 20-30s) a necham chvilu posobit, aby zaschnute drobky od hmyzu zmakli.
[2] O dalsich 30s nanesiem dalsiu vrstvu vodopeny, lebo ta prva uz zacala schnut. Tentokrat zapajam do akcie aj drotenku spongie a likvidujem tvrdohlave necistoty prilepene na okne.
[3] Schmatnem vlhku handru obtocenu okolo ukazovaka a odstranim penu na prechode medzi sklom a ramom na troch hranach okna - lavy, vrchny, pravy. Spodny netreba, tade bude este len stekat voda.
[4] Stierkou stieram vodopenu zo skla, kombinaciou pohybov zlava doprava, otocka v smere hodinovych ruciciek 180, dole, zprava dolava, otocka v protismere hodin 180, dole, etc, pricom guma stierky je max 1-2mm od ramu okna. Tento akt by nemal trvat viac ako 10s-20s. Z vacsej vzdialenosti to vyzera, ze do peny chcem namalavot hrubanske lezate osmicky jednym tahom poprekladane cez seba.
[5] Ked su obidve strany okna umyte, prejdem na dalsie okno.
[6] Po jeho umyti sa vratim k predoslemu a skontrolujem prechod medzi sklom a ramom a zaschnuty film necistoty velmi malinko poprasim s cisticom na sklo ... Windex, Okena a pouzitim perfektne suchej cistej handry s mikrovlakien priamociarym 1-2 tahom odstranim nedokonakosti pri okrajoch. (s kvalitnou stierkou je stred okna pri dobrej zrucnosti vzdy dokonaly a nepotrebuje dalsiu pozornost)

Naklady na stierku, vedro, teplu vodu, saponat, umyvac na okna, mikrovlakno, spongiu by nemali presiahnut 10€-15€. Jedno okno obojstranne by nemalo zabrat viac ako 15min. Bezny 3izbovy byt by mal mat poumyvane okna za 1,5-2hod v profesionalnej kvalite s minimalnymi nakladmi. A praca je to velmi relaxujuca. A ocenenie sa dostavuji okamzite, pretoze vysledok je vsetkym na ociach. Cistenie rury na pecenie na druhej strane, je z kategorie nocnej mory ala Viktor cistic.
mínus Reagovať | 176 engineer | Poslať správu | 22.09.2019 13:41 | Oznám správcovi | Odkaz

Čítajte viac: https://www.sme.sk#ixzz6161DEoXz"

osky
14. sep 2020

Zvlastne,ale nikto neumyva ramy?
Lebo vsetci riesite len sklo,ramy iba okrajovo,pricom mne tie ramy a zaluzie zaberu najviac casu...
Prve umyvam zaluzue-z jednej,po uschnuti z druhej strany.potom ramy.
Umyvam ekologickym cisticom na rucne umyvanie riadu-nanesiem na spongiu,ci nejaku handricku a poriadne najprv vydrhnem ramy.
Druhou,cistou mokrou handrou stieram penu a spinu a placham v kybliku s cistou teplou vodou.
Potom co su ramy ciste umyvam skla.
Vymenim vodu,a obdobne akp ramy umyjem skla.
Ked pozbeieram penu a spinu,prebehnem este cistou mokrou handrou cele okno.vylestim svrdskou utierkou,ale pouzivala som kedysi papierove utierky-lestit treba este vlhke skla.
Ziaden clin,okena ani nic...paradoxne prave po nich byvaju cmuhy...

kittykat22
14. sep 2020

Okna umyvam ako riady - vodou so saponatom (u mna frosh) tym sa odmastia a zmiznu flaky. Stiahnem stierkou. Potom ak mam chut tak nastriekam este lestidlo na okna, a vylestim druhou suchou handrou.

moonlight1210
14. sep 2020

Ja umyvam raz rocne, lebo ich mam dokopy na dome 30. A k tomu natieranie specialnym osetrujucim mliekom drevennych ramov. Takze 2x rocne nehrozi ani omylom 😁 (aj ked kedysi som si davala tuto spravnu gazdinkovsku namahu).
A k tomu cast okien je do hlavnej cesty, zaprasene az hroza.

Naposledy som vyskusala sadu handry na umyvanie a utierky na lestenie od tchiba.
A uz som hned objednala dalsich par sad, kym ich maju.
Skvele to saje, da sa dobre lahko vykrucat, nekvapka z nej voda, dobre sa nimi umyva aj lesti. Po vyskusanych X handrach za tie roky som max spokojna. Skracuje mi to cas umyvania aj zaluzii, aj ramov, aj skiel.
(Neplatena reklama 😁😁😁 ).

Ak ti ostavaju smuhy, moze to byt mastnymi oknami.
Takze ako ti povedali Jar (alebo iny odmastujuci prostriedok) a pozor aj na lestidlo. Niektore vedia zanechat mastny film. To potom nedolestis, co zahynies. Vzdy z niektoreho uhla perfektne a z ineho nervy.
A prvy raz pri odmastnovani si daj namahu a na kazde okno aj dva-trikrat vymen vodu (prvou zmyt spinu, druhou vycistit, a potom uz len lestit). Aby sa umyta mastnota z jedneho nepreniesla na druhe.

monicka210415
14. sep 2020

Ahoj, no ja mam slabost na okná, priznám sa ze ich umývam kazde 2 mesiace. Najprv si tak do cca 5litrov vody vysypem prášok do pečiva, s tým poumyvam okná aj rámy, raz mi,, babka,, vravela ze aj obycajny vanilkovy puding miesto prasku do peciva dáva, ale ja som sa naučila takto. Áno, zostanú také,, zakalene,, okná ale vynikajúco to rozpustí aj od múch a kvapky vody vsetku špinu. Potom si znovu zarobím čistú vodu, trochu octu a trochu avivaze, pretriem okná a také mokré dolestujem bud z kuchynskymi utierkami tie tento červené extra, alebo s klasickou svedskou utierkou.

79viktoria79
14. sep 2020

@osky a ten ram ked sa otvorí okno? hlavne na balkonovych dverach ,az blato tam mam nafukane keď prší 😟 takže u mna umyvanie okna je zdlhava vec, keďže som ako monk a musim to mat tip top, najskôr umyjem okno z toho prachu,potom ramy ,aj z vnutra,a potom sa vratim ku oknu a umyjem hubkou a stierkou

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maria1678
14. sep 2020

@osky však samozrejme že umývam aj žalúzie a rámy okien, samotné skla zase s inou vodou, ale ona sa pýtala na šmuhy a nie na postup.

marca12
14. sep 2020

@osky ramy su samozrejmostou,ale ona sa pyta na skla ako umyvame,lebo jej ostavaju smuhy,tak naco budem mudrovat o ramoch

saluda
14. sep 2020

Ja utriem špinu čistou mokrou handrou a vodu odsajem karcherom, najlepšia vecička na svete. Máme tých okien na mrte a aj veľké, musím používať aj predlžujúcu tyc. Šmuhy docistim fialovou vileda utierkou, ale len ak túžim po dokonalosti. Základ je čistá handra a neumyvaj okná, na ktoré svieti slnko, alebo chvíľu predtým svietilo 😉. Dá sa to aj bez saponatov.

moonlight1210
14. sep 2020

@saluda inak, presne toto. Neumyvat okna, kde svieti prave slnko.
Tiez si vzdy planujem umyvanie tak, aby som zacala od okien, kde nesvieti a sla proti smeru slnka.

simca06022011
14. sep 2020

A ja mám také sproste okná teraz na dome, že môžem čistiť čím chcem, kolko chcem a je to katastrofa 🤦‍♀️umývam ich aj 5x do roka.... No tento rok už to mám do dnes viackrat... A do 2 týždňov sa ukážu neskutočne fľaky, cmuhy.. Už pri umývaní maju také bodky tie skla a môžem to drhnut cim chcem 😂 handry, saponsty, profi čističe, stierka, karcher na okná... Nič nepomôže, iba kladivo. A myslela som ze som ja nejaká postihnutá, zavolala som si na to odborníčku 😂🤦‍♀️ A dopadlo to rovnako. Bežne mi stačila po umytí cisticom, už len speci handra a čistá voda 😂

simca06022011
14. sep 2020

@moonlight1210
@saluda nič sa nemá umývať keď svieti slnko, resp je povrch zohriaty. Ak sa to ma lesknut... Asi to urýchľuje schnutie a ostávajú fľaky. Inak ten karcher mne necháva pásy na oknách... Ale nie také ze dva po kraji stierky. Ale veľa vertikálnych čiar k od toho vzoru co ma na spodku ta gumicka a je jedno ci utriem gumičkou alebo nie. Mam asi 30 okien, z toho väčšina francuzkych s som totálne na nervy.

vlasta1818
15. sep 2020

treba umývať okná keď na ne nesvieti slnko, aby neboli prehriate, lebo vtedy sa fľaky a šmuhy robia. Jarová voda je dobrá, na fľaky čo nejdú sa mi zase octová vyplatila.

mareri
15. sep 2020

mam to klasicky čistič na okna z drogerie, takže nič extra. Okna to pekne umyje

hlubik
15. sep 2020

ahoj. Ja umyvam a nikdy smuhy nemam. Do dobre teplej vody dam Ajax a umyjem z sveckou handrou. Potom mam od viledy fialovu hsndricku a s teplou vodou umyjem. Do vody dam trocha clinu. Fakt ta handricka je vyborna. Ja s nou umYvm i kupelne zrkadla

hlubik
15. sep 2020

a este som zabzdla napisat ze nikdy neumyvam ked svieti slnko na ne

janetinka27
17. sep 2020

@osky zaluzie sa lahsie uzdrziavaju ak ich pravidelne utieram. popravde neznasam upratovanie,ale tato cast upratovania so zaluziami mi az tak nevadi.pouzivam stvorcovu penovu hubku,taku co ked uschne,stvrdne.ale da sa to aj handrickou,ktora sa da dobre vyzmykat,aby nezanechavala mokro.vzdy ked teda doma upratujem,sklopim zaluzie a poutieram ich tou vlhkou hubkou.vzdy si ju oplachujem pod tecucou vodou. samozrejme,ze taketo cistenie nie je dokonale,lebo zaluzie sa navzajom prekryvaju,ale tlakom na zaluzie sa vzdy tak trochu rozpucia,takze sa dostanem aj do toho prekrytia. za vyse 2 roky co tu byvame, tak su zaluzie stale na pohlad uplne ciste.ono to pravidelne utieranie nedovoli,aby tam vznikla pevnejsia odolnejsia vrstva.
jedno "sklo" trva asi 20 sekund. nie je to nic narocne,je to take vlhke utieranie prachu🙂

nataly_bencova
17. mar 2021

Ahojte ja som pred mesiacom natrafila na ujut handricku ktora funguje s obyc vodou a poviem vam ze to co mi vraveli o nej neverila som... vyskusala som a som nadsena o 100x lepsia nez aka kolvek svedska utierka co pre mna bolo dovtedy super 😉 tod moje skusenosti

paskolinka
23. júl 2021

zeny ja neviem, ale odkedy sme sa prestahovali, ja neviem umyt okna ani zrkadla. stale su tam smuhy. aj ten odsavaci pristroj mam (to este ako tak funguje najlepsie), handry specialne na okna mam dve rozne a ani jedna nie je dobra, pripravky na okna asi tri rozne mam. ale nech robim, co robim, stale vidim smuhy. ak do okien zasvieti zapadne slnko, tak sa idem od hanby prepadnut :D vobec neviem, kde je chyba, lebo v starom byte som mala okna tip top bez vacsej namahy. ci sklo je volake ine alebo co...

taga
23. júl 2021

Moj nazor - smuhy ti zostavaju, lebo tam mas prilis vela cistiaceho prostriedku. Na zaver by som este umyla horucou cistou vodou a dolestila. Ja lestim pap utierkami inak 😉