Ako to je s podnájmom?

6. feb 2022

Ahojte..V meste kde budem pracovať,si chcem vziať byt do podnajmu..Lenže samozrejme,s pracou je to neiste a tak..Tak ma zaujima,že hoc aj budem mať spisanu nájomnú zmluvu,či mozem z najmu kedykoľvek odísť?Ak sa niečo poklasle s pracou a tak...ako to vlastne celé funguje?

klarissa25
6. feb 2022

Záleží od zmluvy

zmrzlinka2021
6. feb 2022

vacsinou v zmluve je vypovedna lehota, takze nie len zo dna na den

autor
6. feb 2022

@zmrzlinka2021 a čo znamená vypovedna lehota? čo kebyže nemám sčoho tie dni zaplatit?

abbey1
6. feb 2022

Záleží na zmluve, ale neviem si predstaviť, ktorý prenajímateľ by išiel do zmluvy bez výpovednej lehoty. Minimálne mesačnú výpovednú lehotu bude každý požadovať.

autor
6. feb 2022

@abbey1 áno ale čo napríklad ak nebudem mať tie dni sčoho zaplatiť?

klarissa25
6. feb 2022

@zmrzlinka2021 väčšinou sa platí na začiatok depozit...skoro vždy. Takže by sa to pri najhoršom odpocitalo z toho

abbey1
6. feb 2022

No treba finančne kalkulovať tak, aby bolo z čoho zaplatiť. Ty tiež nepracuješ zadarmo. Nájomca tiež potrebuje určitú záruku.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarissa25
6. feb 2022

Áno aj..proste by ti to už potom nevrátili všetko

abbey1
6. feb 2022

Depozit je len akási slabá záruka pre prenajímateľa. Využíva sa hlavne na náhradu za poškodenia v byte pri prenájme. Určite neslúži v zmysle " nemám z čoho platiť, strhnite si z depozitu".
Kým pôjdeš do prenájmu, určite treba mať nejakú finančnú rezervu.
Alebo teda riešiť na začiatku ubytovňu a neskôr ísť do podnájmu.

klarissa25
6. feb 2022

@abbey1 jasne ze nie ..ale aj na to to slúži..keď

abbey1
6. feb 2022

@klarissa25 Áno, ak má prenajímateľ šťastie na takého nájomcu, je napokon rád, že má aspoň niečo.
Ale úprimne, toto je nočná mora pri prenajímaní. Podpisu zmluvu, nasťahujú sa a potom zistia, že nemajú z čoho platiť.

cyberk
6. feb 2022

no.. na zaciatku budes platit mesacny najom vopred + depozit (99% prenajimatelov si vyzaduje depozit) - depozit je vo vyske jedno mesacneho najmu
tj. ak mesacny najom stoji 500e,,, zaplatis zo zaciatku pri podpise zmluvy 1000e (500 najom + 500 depozit - depozit sa ti vracia po skonceni najmu, ku koncu najmu sa z depozitu odpocitavaju pripadne skody.... Najom trva vacsinou jeden rok)
vypovedna lehota je min. mesiac... ale moze si kludne prenajimatel do zmluvy dat aj viac .. npr. 3 mesiace...
ak sa ti stane, ze zrazu nemas z coho zaplatit, treba informovat majitela a dohodnut si, ze dalsi mesiac sa ti zaplati z depozitu..
vela ludi to tak robi, ze si zhana za seba nahradu (uz ked vidia, ze nezaplatia za dalsi mesiac) a to len preto, aby im ten depozit neprepadol zbytocne...
moja rada je... naspor si tolko, aby si mala aspon na 3 najmy dopredu, ja som tiez sla do podnajmu s tym ze som este v tom meste nemala pracu,,, ale mala som nasporene aby som vyzila a zaplatila ten najom, pokym si tu pracu najdem 🙂

klarissa25
6. feb 2022

@abbey1 áno ja rozumiem ja mam takého švagra a švagrinu ktorý chcú ísť do podnájmu, a už teraz nemajú peniaze. Resp žijú tak ze najskôr hojno a potom vieš čo...

kahh
6. feb 2022

Je to o tom ako bude zmluva postavena, to si treba vsetko poriadne citat. Viem, ze kamaratka takto odchadzat chcela, z jedneho dna na druhy a sa s majitelom bytu dohodla, ze mu najde najomnikov hned aby proste tam nemal okno a tak nemal problem s jej odchodom.

sapetka
6. feb 2022

Mas vypovednu lehotu a keby si nemala z coho zaplatit ostava prenajimatelovk zaloha ktoru mu skladas pri podpise zmluvy

kitycat
6. feb 2022

Ostan v detskej izbe kym nezistis co to znamena byt dospela.. Na SK snad ockuju blbost..