Ako stíhate upratovanie rodinného domu?

22. mar 2022

Žienky tie co máte rodinný dom, prácu, rodinu... A k tomu domácnosť v tip top stave.. Dajte mi prosím tip ako to stihate.
Z práce chodím domov o 18.00, chystám večeru a potom už nemám absolútne chuť na upratovanie. Príde víkend a ja neviem čo skôr. Keď druhé rodiny si užívajú spoločný čas na výletoch, ja dohanam co som cez týždeň zameskala - rozumej upratujem. Máme poschodový dom, za jeden deň sa to upratať nedá.. Som detailista, a teda v sobotu urobím jedno poschodie, v nedeľu druhé. V stredu už ani nevidno ze som upratovala. Takto je to jeden bludný kruh, cez týždeň práca, cez víkend upratovanie. Ako z toho von? Ako to máte zadelene vy?

pribinak
22. mar 2022

Ty žiješ v tom dome sama? Muž ani deti nepomáhajú?

Druha vec je potom že čo je pre teba priorita, vyupratovany dom? Alebo čas strávený s rodinou a priateľmi ?
Okrem toho ak pravidelne upratujes, tak neverim že máš nejaký mega bordel

Je to vec priorít. Alebo si nájdi iné hobby ako upratovanie

veronikaszabova
22. mar 2022

Ako mas stare deti? U nas upratuje kazdy, bez rozdielu veku. Aj 7r syn ma svoje povinnosti, aj 12r syn.
Ked som v praci, pridu zo skoly a urobia to, co maju. Napr. 7r - upratat obyvacky (deky, postare, atd na svoje miesto, ak su tam flasky z napojov, poukladat,...), Vylozit na kuchynsku linku umyvacku (starsi to uprace).
12r - vysype smetie, da do pracky a susicky (kopky na pranie ma nachystane), povysava barak.
Ja vecer pridem, doma oprane, upratane, urobim veceru, skontrolujem prvakovi ulohy, zahrajeme sa a vecer idu spat. Upratujem, ked mam volno. Avsak nie na ukor casu s rodinou. Ak chceme ist na vylet, ideme.

tinka_1807
22. mar 2022

Treba rozdeliť prácu medzi deti a prípadne manžela. Predpokladám, že deti už nemáš také malé, keď chodíš do práce. Takže v sobotu rozdeliť činnosti a v nedeľu mať voľno. Prípadne skús trochu zľaviť z nárokov na poriadok.

luccija
22. mar 2022

Zaplatila by som si upratovačku veď nie je realne, aby si chodila z práce o 18 a mala vyupratovane.Nikdy by som víkend s rodinou nevymenila za upratovanie.Ja upratujem priebežne, alebo v piatok večer, ale mu my nemáme upratané tiptop

lasoli
22. mar 2022

zacni zit a neupratuj ťolko uz to ze chodis domov o 18,kedy sa potom venujes rodine ekd vikendy uprtujes?

zojazoja
22. mar 2022

A plus psiskov velkych 🤣🙈 nijako, nestiham.. Tiez chodim o pol6 domov a nestiham nic v podstate. Ale ja uz som rezignovala, nemusim mat vylesteny dom, zijem v nom, neobzeram si ho, nechodia mi tety z hygieny na kontrolu, najzakladnejsie veci ako riady, wc vzdy nejak su upratane, zijeme, uzivame si, mame svoje zaluby, absolútne neriesim vylesteny barak. Nie som otrok, som clovek, nezijuci večne, chcem si uzit tento život.

stevvvka
22. mar 2022

Problem vidim v tom slove "detailista". Zniz nároky, prach trapi len a len teba. Kup spotrebice, robpticky vysavac, susicku... Nezehli. Var na dva dni, obcas objednaj, a v ten vecer bez varenia alebo nieco uprac ale vysoko odorucam oddychovat a zbierat sily.V sobotu uprac, nedela vylet. To je nutnost v ramci psychohygieny.

katie253
22. mar 2022

Ja som síce ešte na RD, ale napríklad vo štvrtok umývam kúpeľne a poutieram prach. Je to pred víkendom, čiže ak by prišla návšteva, tak sú čisté. A nezabijem si tým celý víkend. Samozrejme ak treba, tak priebežne. Samozrejme ak sú deti nervné, tak upratujem až keď manžel príde z práce (okolo 17:00 a neskôr, ak ide ešte na nákup a pod.)
Vysávam v piatok a keď manžel príde z práce, tak on umýva. Deti máme maličké, 2 roky a rok, čiže to ich učíme....

bashee
22. mar 2022

Ja mam tiez 2 poschodovy dom. Od narodenia syna mam pani na upratovanie. Do tedy som stihala, robievala aom na HO. Za 3 hod mam cisty dom a zoberie cca 30-40€ tyzdenne. Byvam pri BA. Este mi aj vyvenci psa. Skus sa popytat v okoli na nieco podobne, aspon docasne ak to rozpocet dovoli. Ak su deti vacsie zapriahla by som ich. Kazde jednu kupelku a svoj izbu, ty kuchynu a obyvacku a bude to raz dva. Muz nech pokosi etc. 🙂👌

andreatytler
22. mar 2022

Prestahujte sa do minidomu a mas vsetko tip top upratane za 2 hodiny.

7lenka11
22. mar 2022

A musíš upratovať všetko a celý dom každý týždeň? Chápem, že toaleta, kúpeľňa a pod. si vyžadujú pravidelné čistenie, ale ja teda nežijem v dome, len v byte, no upratujem každú druhú sobotu.. ostatné, napr. wecko pravidelnejšie, kuchyňu priebežne každý deň, no spálňu, obývačku, balkón, podlahy, chodbu - len raz za dva týždne.. keď je veľký bordel, tak upracem priebežne, ale to sa stáva málokedy, zvyčajne len po nejakej väčšej návšteve

evica17
22. mar 2022

Treba zlavit z narokov. Ja som.mala rada kedysi vyupratovane, ale pri detoch a povinnostiach sa to neda. A upratujem priebezne veci, riady, pradlo a ine. A veci musiabyt v skrinkach, vtedy vyzera byt cistejsie. A ak vacsie upratovanie, tak to nerobim.na ukor rodiny a casu s nimi. Vikendy mam volne, max rano za 2 hodky popracem.
Moja mama neupratuje casto, iba vysaje a zmyje, ale ma velaveci a tak vyzera byt furt borfel.

malinovka333
22. mar 2022

v prvom rade prestan byt detailistka, a najdi si nejaky system, nechapem co na dome upratujes cele dva dni,treba upratovat priebezne, predpokladam ze nemate ani zahradu lebo to by si asi už vobec nestihala,

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matapo
22. mar 2022

...no ja mam na starost 150m stvorcovych, co znamena dve kupelne, spalna, obyvacka, jedalen kuchyna a tri detske izby, ktore su vecne ako po vybuchu tam uz sa nikdy nedostanem a ked to necham na deti tak to tak aj vyzera, na oko upratane, ked nieco niekde otvorim tak sa nachadzam v ohrozeni zivota co na mna akou rychlostou vypadne ☹ No zial, na dom som sama teda spolu s tymi troma detmi, ale to teda znamena ze sama + ked pridem domov z prace tak riesim len olovrant, ihrisko alebo nejaku spolocnu hru doma, vecera, ulohy, citanie rozpravky,...ked zalahnu mam dve moznosti bud zalahnem spolu s nimi a rano si privstanem aby som navarila a upratala a dorobila veci do prace, alebo ostanem dlhsie hore. Ako tak to stiham. Ale v jednom mam isto ze vikend si chcem s detmi uzit, takze vzdy ideme na nejaky vylet ci uz hrad, rozhladnu, turistiku, obhliadku nejakeho ,mesta, vyuzivame vsetky detske akcie kt. sa robia a druhy den zas okupat sa alebo cyklistika, alebo trampoliny, kino, alebo ine zabave centra pre deti. Pripadne odbavime nejaku tu povinnu navstevu (ale samozrejma sa radi vidime aj s rodinou aj kamaratmi) a sem tam ho obetujeme aj spolocnemu upratovaniu a hraniu spolocenskych hier alebo pozeraniu rozpravok. A niekedy zmizneme aj na cely vikend 🙂 A ked je neupratane tak si z toho tazku hlavu nerobim. Tip top to u nas nemusi byt, aj ked by som si to priala, ale tak zial u nas maju auticka garaz este aj v trube a v pracke ☹ ak sa nieco v kuchyni vyleje alebo vysype (obe veci na dennodennom poriadku ☹ ) tak s tymto si uz deti vedia poradit aj same) Povysavane je vzdy, prach mame spolu zmaknuty za par minut ked kazdy nieco. Kupelne poumyvam ja. nemam pocit zeby som bola otrokom upratovania, od toho mam na mile daleko, spolocny cas si vieme uzit aj inak 🙂 aj ked niekedy je clovek po vikende este viac unaveny ako v piatok a doslova by potrebova day off, no ale co uz, zivot je len jeden a treba si ho uzivat a deti su male len chvilu ten cas s nimi straveny sa nikdy uz nezopakuje.

katulienkax
22. mar 2022

Načo mat dom a byt jeho otrokom , čo tu čítam diskusie tak tie čo majú domy len riadia a robia záhradu a tie čo majú byty si užívajú život . Alebo sa vyondit na cele pratanie

ninusa221
22. mar 2022

Ako ak nemas male deti tak ja nechapem naco riesit daku večeru. U nas to bolo vzdy tak že kym prišli rodicia z roboty byt musel byt tip top stave bola som s bratom naučena a aj som poprala.

danica2711
22. mar 2022

maximálna automatizácia domácnosti + upratovačka

iwanka222
22. mar 2022

Kupila som umyvacku riadu, roboticky vysavac, susicku takze zapnem vsetky spotrebice a poutieram vsetky povrchy raz-dva.

luccija
22. mar 2022

@ninusa221 a čo majú jesť rohlíky?veď aj autorka či muž sú asi hladni

lujza123
22. mar 2022

Nuž dobre ze si sa začala nad tým aspoň zamýšľať. To je cesta k zlepšeniu.
Veru, iné rodiny trávia víkend spolu, idú na nejaký výlet alebo aspoň po meste sa poprechádzať, na zmrzlinu ci obed v reštaurácii.
Keď sa deti v pondelok bavia v škole aký bol víkend, čo zažili, tie tvoje sa teda majú čím chváliť "mame doma voňavé WC a umývadlo sa leskne ako zrkadlo"... Bomba zážitok co si budú pamätať ešte v dospelosti 😶

Vážne, stráviť cely víkend upratovaním domu je chore. Zlav z nárokov, nakup spotrebiče (robotický vysávač, umyvacka, sušička atď), rozdel povinnosti medzi všetkých členov domácnosti. Vyhrad si na upratovanie v sobotu 4 hod a co sa nestihne na to sa vykašli.

Pozri raz budeš mat znova tip top domacnost, deti budú dospelé, ty ciperna dôchodkyňa budeš mat času jak hus klasu, môžeš lestit porcelán vo vitrínach aj každý deň.

ninusa221
22. mar 2022

@luccija vsak na večeru si spravis aj rožok a ideš alebo praženicu za par minut… neviem ako ty ja rezne nejem na večeru

malinovka333
22. mar 2022

@katulienkax ja mam aj velky dom aj zahradu a necitim sa byt otrokom,robim tam vtedy kedy chcem upracem si kedy chcem.ziadne nahananie este mam cas aj na svoje veci,nikde nepisem ze nestiham upratovat,alebo ze som stale v zahrade a robim otroka,sem tam nieco okopem,a zas je pokoj tiez to nie je robota na pol dna zeby mi z toho odpadlu ruky, cez vikendy chodime na vylety, a peciem aj doma chlieb,takze kto si ako zariadi tak ma

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. mar 2022

Ďakujem všetkým za vaše rady, postrehy.. Chyba je v tom ze všetko beriem na svoje plecia, lebo som presvedčená že to nikto to tak poctivo neurobí ako ja 🤦‍♀️ nuž zasadla rodinná rada a rozdelili sme si povinnosti tak, aby sme upratovanie pričinením všetkých zvládli v týždni. Nemyslela som zas doslovne ze moje deti nikam nechodia, samozrejme chodíme na výlety, chodíme aj na dovolenky, ale chcela by som docieliť aby sme každý víkend mali len pre seba. Plán máme, držte palce aby sme ho aj dodržiavali..

marca12
22. mar 2022

U nas robi kazdy,kto ma kedy cas. Neupratujem len cez vikendy,ale namatkovo. Vidim prach,tak ho utriem v utorok vecer. Vidim,ze by kupelka potrebovala umyt,umyjeme v pondelok alebo v ktorykolvek iny den,ked vidim,ze treba. To iste vysavanie,umyvanie podlah. Kuchynu vacsinou v nedelu doobeda pretriem popri vareni obeda. Nemam nabliskanu domacnost,ale nemam ani spinu. V dome sa zije a preto nema vyznam celu sobotu upratovat a potom zurit,ze uz v nedelu je vsade bordel. Musis zmenit nastavenie mysle,inak budes vzdy zurit kvoli upratovaniu. A hlavne rozdel doma ulohy. Moj je tiez zaneprazdneny,ale povysavat dokaze a takisto aj umyvacku obsluzit a uz to je velka pomoc,ked mas cistu kuchynu a podlahu.

basska_b
22. mar 2022

Ja mam tiez dom, ale ani ma nehne vikendy zabit upratovanim. Chvalabohu detailista nie som... som na RD, ale deti mam male, 4 a 2 roky, tie mi nepomozu. Manzel sa zapaja, uprace kuchynu, riesi umyvacku. Bezne cinnosti su roboticky vysavac, schody rucne a kupelna raz za tyzden, kuchyna ide kazdy den. Vecer neupratujem, to fyzicky nevladzem, po celom dni na nohach. Max. ozehlim vecer... Pracka ide priebezne. Ostatne idem stylom, ze hasim to, co najviac hori (prach, pavuciny, chladnicka, okna, terasa, zahrada...). Hracky tak obden popracem... a na izby a veci v nich rozhadzane idem stylom, ze kazdy den venovat kazdej izbe par minut, za tyzden je to uhrnom pol hodina.

lilyianka
22. mar 2022

To máš dobré, ja už o hodinu neviem,že som upratovala 😂 tebe to vydrží aspoň do stredy 😉

20erika07
22. mar 2022

Podobne, upratujem len ja lebo si myslim ze to urobim najlepsie. Co je aj pravda, len taky riad ak sa chcu pricinit a umyju raz za rok tak ho musim znova umyt, lebo ani jar nepoznajú 🙈 myslim chlapov .Tesim sa uz na dcerku ked podrastie, ona jedina chodi ze co mi pomoze 😊 ale my nemame dom, 3izb.byt ,to je nic a mam aj viac volna ako ty. Co chcem ale napisat, ze mohlo by tu byt ako po vybuchu, riadov, pradla,prachu, nikdy neuprednostim upratovanie pred volnymi chvilami s rodinou 😊 drzim palce, dufam plan vyjde a budes spokojna 🍀😘

lasoli
23. mar 2022

Inak a co folklores upratujes dva dni?aj okna alebo co?porcelan umyvas kazdy vikend?