Ako si hľadáte podnájom?

joe33
2. jan 2023

Ako si hľadáte podnájom? Napíšete si iba inzerát na niekoľko stránok a čakáte kým sa vám niekto ozve, alebo kontaktujete sami predajcov poprípade maklérov.
A tiež aké stránky používate na vyhľadávanie.

melanta
2. jan 2023

Napíšem zo strany toho, kto prenajíma. Ponuky dávam na nehnutelnosti.sk a byty.sk a potom na FB zdieľam. Nikdy ja nesledujem inzeráty záujemcov. A nikdy nechodím cez RK, ale zmluvy mám urobené právnikom. Ak chce nájomník nejakú zmenu v zmluve, vždy mi ju urobí právnik. Aby som mala ja aj nájomník istotu, že je to v poriadku.

tyrkysova_kobyla
2. jan 2023

@joe33 sledovala som bud FB s ponukami v skupinach na to urcenych, alebo som obcas pozrela Bazos, pripadne nehnutelnosti. Inzerat som nikdy nepisala, beriem to tak, ze ten, kto chce byvat, tak aktivne sam hlada a prenajimatelia nemaju cas a chut sami oslovovat zaujemcov.

joe33
autor
2. jan 2023

@melanta a ako prenajímateľ, viete mi povedať ako sa určuje výška nájomného?

melanta
2. jan 2023

@joe33 tak beriem do úvahy cenu energií a povinných platieb + suma, ktorú chcem zarobiť. Veľa ľudí má takéto byty na hypotéky, čiže potrebujú, aby im cena nájmu zaplatila hypotéku. Ja hypo nemám, takže vychádzam z priemernej ceny na trhu v danej lokalite za porovnateľné nehnuteľnosti a dávam cenu mierne nižšiu (keďže neplatím hypo).

kiwi3
2. jan 2023

urcite sleduj ponuky ty (rozne portaly s nehnutelnostami). tak, ze ti niekto ponukne na tvoj dopyt - tak to fakt nefunguje, nikto na teba necaka, je to celkom naivna prestava (jedine ze maju neprenajatelnu nehnutelnost a to snad nechces).

joe33
autor
2. jan 2023

@kiwi3 tak vidím veľa takých inzerátov kde je napísané hľadám podnájom a podobne. Takže práve preto sa pýtam či to má nejaký zmysel . 😁

kiwi3
2. jan 2023

@joe33 ak chces najst nieco schopne, tak urcite nie. my sme byvali niekolko rokov v byte, na ktory sme reagovali ako prvi, aj sme ho prvi boli pozriet a hned sme ho vzali. inzeraty sme pozerali kazdu chvilu. cena/hodnota bola bezkonkurencna. clovek ale pre nieco take musi aj nieco spravit, nie len vycapit inzerat, ze hladas...

joe33
autor
2. jan 2023

@kiwi3 viete mi povedať. Je reálne sa aj dohodnúť s prenajímateľom a výške nájmu?

kiwi3
2. jan 2023

@joe33 podla toho kde a aka je pozadovana cena. ak nie je dopyt na byty v danom meste/lokalite, tak sa da, inak urcite nie, isiel by sam proti sebe (nie je na vas odkazany)

katkaseiner
2. jan 2023

@joe33 ako myslis ci sa da dohodnut na cene najmu? Nevezmes ty, vezme niekto iny... prenajimatel ma s tymi peniazmi tiez nejake plany... ak by dlhsie nikto nechcel moju nehnutelnost, zisla by som dokopy 50E s cenou a odisla by urcite...

joe33
autor
2. jan 2023

Ďakujem za vysvetlenie. Hľadám si podnájom no a tie vysoké ceny ma zaujímali že kvôli čomu je to také.

katkaseiner
2. jan 2023

@joe33 v cene nájmu máš vodu, elektrinu, teplo, plyn, v niektorých dokonca tv signál/káblovku a net, plus aj prenajímateľ nie je charita. Niečo predsa za preajatie vlastnej nehnuteľnosti chce. Závisí to často od časti mesta, veľkosti bytu, či prislúcha balkón/pivnica....skús konkrétno otázku.... Ja mám na prenájom v Nz, byť 63m2, s balkónom a pivnicou, cenu mám 300€ nájomné a 150€ účty, čiže 450€ mesačne. Z tých 150€ sú účty za teplo, elektrinu, plyn a vodu.

tyrkysova_kobyla
2. jan 2023

@joe33 plus este treba podnajom aj servisovat, kedze sa to casom "vybyva", takze si treba odkladat aj na opravy ci nove spotrebice

joe33
autor
2. jan 2023

@katkaseiner tak to máte super. 450€ s energiami je ešte v pohode. Lenže keď máte iba samotný nájom 400€ za 2izbak plus ešte energia, voda, tv internet. No je to pre samostatného rodiča ozaj vysoká pálka. Práve preto ma to zaujimalo a napísal som túto diskusiu.

martinka13
2. jan 2023

@joe33 cenu stanoví trh na základe ponuky a dopytu. My máme nájom spolu s poplatkami za energie. Časť tvorí samotné nájomné a časť sú náklady spojené s užívaním bytu. Máme to aj v zmluve riadne oddelené, aby nebol problém pri vyučtovani energií.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
joe33
autor
2. jan 2023

@neanonymna len pre mňa a dve malé deti. Mám zaziadane o obecný byt , lenže tam môže byť dlhá čakacia doba. No a zase nájmy sú ozaj vysoké. Takže mi ostáva ozaj iba vyčkať a možno sa raz niečo nájde 😊

kristiii
2. jan 2023

@joe33 ja napríklad podnajomnikov nezhanam, zatiaľ mi vždy predošlý dohodil ďalšieho, takže treba komunikovať aj so známymi, kamarátmi...cenu tvorí samotný nájom, energie, fond opráv, kto má hypo, chce, aby mu ju podnajomnik splácal. Ono s prenajimanim bytu sú starosti, náklady a kto neprenajima načierno, platí každoročne nie zanedbateľné dane, takže aj na tie si z nájmu odkladá (teda aspoň ja)

katkaseiner
2. jan 2023

@joe33 no len vieš, nepíšeš mesto...aj od toho závisí či hľadáš v ba, NR, BB, alebo v nejakej dedine pri humennom. A ešte nebuď prekvapená ak budeš s 2 deťmi neziaduca, ono je ťažko s deťmi a jeden príjem je fakt sakra malo.

annamalaga
2. jan 2023

@joe33 a čo tak zobrať hypotéku, s dvoma malými deťmi sa ti bude bývanie zháňať ťažko.

joe33
autor
2. jan 2023

@annamalaga veď práve preto. Ale tak už sa mi potvrdilo že nádej umiera posledná. A hádam to bude platiť aj v tomto prípade.