Ako sa prenajíma byt?

31. máj 2023

Ahojte mám 4 izbový byt v ktorom nebyvam. Chcela by som ho prenajať. Našla som partiu robotníkov, bývalo by ich tam 6. Treba prihlásiť všetkých 6 alebo stačí urobiť zmluvu iba na jedného? A ako je to s daňami? Treba ísť na daňovy hneď ako prenajmem?

patka06
31. máj 2023

Záleží na tebe, na zmluve môžu byť všetci alebo jeden, ktorý bude za všetko zodpovedať.
Odporúčam dať si vypracovať zmluvu právnikovi, aby si potom nemala problémy.
Na daňový úrad sa registruješ do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom prenájom začal. Napr. Ak prenajmeš od 15.06. registrovať sa máš do 31.07.
Povinnosť registrácie máš iba v prípade ak na Slovensku nepodnikáš a teda nemáš pridelené DIČ

autor
31. máj 2023

@patka06 ďakujem a dane z prenájmu sú 20% z tej sumy?

patka06
31. máj 2023

Daň platíš z príjmu, od nájomného, ktoré dostávaš odpočítavaš uplatniteľné výdavky
Pripájam link, kde nájdeš podrobné info
https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...

lucka_ke
31. máj 2023

ja by som urobila zmluvu s každým osobitne, lebo ti nemusia zaplatiť a nevymôžeš to od nich... dane platíš z rozdielu príjem mínus náklady na energie (19 percent)

k1k1na
31. máj 2023

zaklad je mat dobru zmluvu

lucia0211
31. máj 2023

Z každým jedným si v prvom rade urob zmluvu a ja úprimne by som robotníkov nebrala.. nielenže ti tam môžu urobiť dlhy,poničit byt ale aj skoro každý druhý robotník pije...tiež prenajímam,preto ti to píšem z vlastných skúseností...a áno musíš ísť hneď na daňové, dajú ti osobné číslo pod ktorým si budeš každý rok potom robiť daňové priznanie

mircalla
31. máj 2023

V ziadnom pripade nie partiu robotnikov, budes z toho mat kolnu na drevo, smrad a nebudu platit. Naco si komplikujes zivot? Prenajmi to slusnej rodine. Navrhy zmluv su aj na nete, na toto nepotrebujes pravnika. Odporucam depozit a platby vopred, vypovednu lehotu.

mircalla
31. máj 2023

A energie podla spotreby vyuctovat, zahrnut do ceny, ale dat si do zmluvy vyuctovanie skutocnej spotreby, aby si nemala nedoplatky