Ako sa postarať o domácnosť?

2. feb 2022

Ahojte, nejaký tip ako uspať bábätko ktoré vôbec nechce cez deň spat inde ako na rukách ? Potrebujem variť, postarať sa trochu o domácnosť a malá chce byť len cecku a na rukach .. nosič niekedy zaberie a inokedy zase vôbec a vrieska v ňom.. som už zúfalá ..

zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1bambinko1
2. feb 2022

a keby si miesto nosiča vyskúšala šatku? je to také trošku inakšie predsa len. alebo mi potom ešte napadá taká tá hojda, čo sa tam uloží dieťatko a pohupáva sa.

hipuska
2. feb 2022

No, aký máš nosič? Tiež šatka nie je zlý nápad

slavkadi
2. feb 2022

Vydržať 😁 ale vážne, keď sa naučí nosiť na rukách, ťažko odnaucis keď bude väčšie. Ak samozrejme nie je nejaký zdravotný problém, keď boli bruško, zúbok a tak. Moji sa radi nosili v nosiči vonku, ale doma sa hrávali v ohradke, tak aby na mňa videli keď som niečo robila, alebo spávali doma v kočíku, často na balkóne, tam spali aj tri hodiny. A ja som si stihla popri tom porobiť.

mamina0078
2. feb 2022

Skús šatku alebo večer sa starať o domácnosť keď už bude spať

sissy27
2. feb 2022

prvá vec - dieťa nemusí spať aby si ty mohla niečo robiť. Ak ešte nechodí, tak využi ohrádku, hraciu podložku - dieťa tam nechaj tak aby ste na seba videli, daj mu hračky primerane veku, komunikuj s ním, ale rob si svoje. Áno,aj si poplače. Nie som zástancom toho nechať dieťa vyplakať, ale zas netreba ani na každé zamrnčanie všetko pustiť z rúk a utekať k dieťaťu.

diamond007
2. feb 2022

Ak máš len jedno, nerieš. Domácnosť počká, uvar keď je doma manžel. Moja prvá dcérka bola taká, spala len na mne na hrudi a nechala som ju

lidia73
2. feb 2022

suhlasim, mam kamosku ktora si dceru naucila len na ruky alebo v nosici a teraz na to nadava, lebo nijako inak ju uspat nevie, tak ju skus nechat chvilku nech si poplace, ked bude vediet ze si pri nej mohla by byt ok 🙂

kkovacovak
2. feb 2022

No hlavná vec je nenaučiť dieťa na ruky. Ak už teda naučené je tak proste vydržať. Je pekné keď bábätko zaspinka na rukách ale len do bodu kedy zistíš že aj ty si len človek a máš svoje potreby a povinnosti. Takže najlepšie odnaučiť

stanislavicenka
2. feb 2022

Ja by som tiez radila satku. Asi sa bavime o uplne malom babatku. A rady tipu nechat poplakat nie su namieste ani pri vacsom dietati.
Hladka "naucit na ruky"? To vazne? Je to male dieta, ta mamina je pre neho cely svet, kde sa citi bezpecne. Dokonca su studies o tom, ze aj ked ma dieta nejaky zdravotny problem, tak ta matkina naruc je pre jeho aj fyzicku pohodu neskutocne napomocna. Nie, dieta sa neda naucit but na rukach, to je jeho prirodzene miesto, byt v naruci matky, kym to bude potrebovat. Moj syn bol tiez taky, a bol druhe dieta, takze nonstop na mne nalepeny. A vsetko islo spravit, teraz ma 3,5 roka, a ked je doma zo skolky, stale ho uspavam na rukach, a som tomu rada.
A skutocne, ak to mas prve dietatko,tak to neries. Svet sa nezruti. A hlavne si pamatam, ze pri detoch je to vzdy vsetko iba obdobie, nebude to trvat vecne. A vela sil.

autor
2. feb 2022

@1bambinko1 za pokus by to stalo, ale šatka mi príde zložitejšia na viazanie ..
@slavkadi ešte je malinká na to aby sa sama hrala.. keď ju dám do kočíka tak vrieska
@mamina0078 je ešte malé bábätko a spávať chodi väčšinou až o pol noci, a to som už mŕtva aj ja ..
@sissy27 ešte nemá ani 2 mesiace, veľmi jej nenam čo dať aby sa zabávala sama, a keď ju nechám napríklad v postielke, tak spustí taký krik, že je až cela červená
@diamond007 len ja sa potom cítim že to vôbec nezvladam,. Jedno dieťa a ledva sa stihnem ráno najesť ..
@lidia73 no veru skúšala som, dokáže plakať hodiny a nezaspi 🤷🏻‍♀️
@kkovacovak len ako to spraviť aby chcela sama spat v postielke ? Nepomáha ani keď som pri nej, ani keď jej spievam, ani keď ju hladkam, ani biely šum ani nič ..

autor
2. feb 2022

@stanislavicenka neznášam reči že ju mám nechat plakať a robiť si svoje, veď chuda dieťa ledva dýcha od plaču ..

sissy27
2. feb 2022

no ja som úprimne rada, že som bývala prvý rok u rodičov a veru ma mama cepovala v tomto od začiatku 😀 prvý týždeň po pôrode som mala maximálny deluxe mamahotel, moja jediná robota bolo sama sa najesť, a aj to keby som ju poprosila, tak by ma aj nakŕmila... Ale potom už kým prišli naši z práce, tak muselo byť upratané, navarené, pes 3x vyvenčený, nakúpené, oprané, ožehlené...Holt stará škola, aj som si vtedy pofrflala, ale v konečnom dôsledku som jej za to vďačná, lebo veľmi rýchlo som si našla režim a spôsoby, ako to spraviť. Ak dieťa nespalo, tak pomohla napr. autosedačka (vajíčko) alebo podložka, neskôr, keď už lozila, tak ohrádka. Nebola tam celé dni, ale proste tých 30-60 min kým som navarila alebo ožehlila alebo čo bolo treba. Potom som sa zase venovala jej, napr. išli sme von - to som rovno venčila psa a vybavila nákup. A takto fungovala väčšina mamičiek v mojom okolí v tom čase. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale dnes je to nejaké moderné, mať "náročné dieťa" od ktorého "sa nedá" pohnúť a všetko ostatné stojí... Ale na mk sa čas nájde vždy 😀

1bambinko1
2. feb 2022

to je všetko o zvyku si myslím. aj ten nosič bolo treba na začiatku nastaviť a postupne ako bude rásť, tak sa bude aj to nastavenie meniť. skús nájsť nejakú poradkyňu čo sa tohto nosenia týka a najlepšie by si mala, keby ti ukázala tie spôsoby viazania.

de_zi
2. feb 2022

Tiež by som skúsila šatku, prípadne dať šancu ešte nosiču. Mala som to s malou podobne ale mne našťaste bola rada v šatke. Teraz (8 mes) sa už chvíľu zahrá aj sama ale uspávam ju stále na rukách. Potom preložím do postele, preberie sa a dám prsník. Keď zaspí tak sa odpojím a spinká cca pol hodku, niekedy sa podarí viac. Neskúšala si takto? Prípadne ponúknuť prsník v šatke/nosiči.
A samozrejme zmieriť sa s tým, že teraz skrátka tá domácnosť nebude úplne tip top. 🙃

jaroe
2. feb 2022

To ešte aj dnes si niekto myslí, že bábätko sa dá naučiť na ruky? Ono sa to totiž učiť nemusí, ono tam patrí. Niektoré babatka síce zvládajú by odložené dlhšie, ale aj tak je pre bábätko prirodzene byť na tých rukách. Ja som to riešila šatkou, kresielkom/lehátko - v ňom ma tiež dokázali nejaký čas pozorovať a ja som si mohla robiť svoje. No a najväčšia úľava prišla, keď začali stvornozkovat resp. už aj pri plazení bolo výrazne menej nosenia. Vyderžaj pionier😁💪 A neboj, naozaj nebudeš musieť stále nosiť samostatne sa pohybujúce dieťa, ťa potreba prirodzene odoznie.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mmoni89
2. feb 2022

Vydržať 😀a nepočúvaj rady ze naučíš si dieťa na ruky a podobne. Mam 3synov,vsetci 3 boli takí. Nikdy som si neuzila kocikovanie spiaceho dieťaťa. Alebo scenár - dieťa spi 2hodiny samé v postieľke a ja v kľude varím a upratujem.a ver mi, vyskúšala som všetky možnosti, hlavne keď boli dvaja malý a bábo posledné čo som chcela bolo nosiť a uspavat dieťa celé dni na rukách. No nešlo to inak. Občas tiež fungovala šatka alebo nosič, inokedy nie. Len trpezlivosť a vydržať, čím bude babo väčšie, bude vnimavejsie, pohyblivejsie, všetko sa bude meniť. 2mesiace to je ešte ťažko niečo vymyslieť. Babo potrebuje cítiť proste maminku. Ja som tomuto obdobiu hovorila 4ty trimester 😀

slavkadi
2. feb 2022

Skús mu pustiť hudbu, napr Uspávanky od K.Koscovej, alebo daj nad neho stojan s hračkami, občas zavadí rúčkou, hrkalka zakrka, zasusti...alebo kolotoč nad postieľku. Dvojmesačné je ešte skoro na nosič, ak tak šatku.

ichbinich
2. feb 2022

Tiez hlasujem za nosic/satku (ja som mala nosic).
Ano, je viem, JE to strasne unavne. 2 mesacne babatko je ale este moc male, ono nepozna fakt nic ine, iba mamu, v principe.
Skus ten biely sum pri zaspavani, ako pomocku na ukludnenie.
Ale ako sa hovori - jedina konstanta v zivote s dietatom je zmena 😀
Pride ine obdobie, ine "problemy".
Ja som upratovala a varila s dietatom v nosici. Dokonca pri synovi som mala ten "zly" baby bjorn nosic a syn bol v nom otoceny dopredu (sic!) - lebo doslova chcel vidiet do hrcnov 😀 Tak tych par minut, kym som varila, bol v tom nosici a pozeral do hrncov.
Dcera zase mala obdobie, ze zaspala iba v nosici, ked som tancovala s nou viedensky valcik. Tak som pustila CDcko a tancovala. 😀 Potom prislo obdobie spania v kociari, tak som mala kociar v byte,...
Sprchovat sa? => dieta v kupelke v kresielku. Vesat pradlo? => dieta na balkone v kresielku. Umyvat dlazky? => dieta na chrbte v nosici (ked boli vacsi a vedela som si ich sama dat).
Skus si najst nejaky system, nejaky trik raz zaberie 😉

vreckovka2
2. feb 2022

U nas zabrala satka, nosic takto maly odmietal. Kym spinkal v satke, porobila som nutne a ostatne ked s nim bol manzel. A zlavnila som z narokov. Prve 3 mesiace bol velmi vela casu na rukach a nezvykol si. Postupne sa to po tom zlepsovalo. Tiez nas vsetci strasili...teraz ma pomaly 8 a na rukach chce byt len ked sme s niekym cudzim, alebo sa neciti dobre. Inak sa pyta na zem, do hojdacky. Kazde dieta je ine. Nas prve tyzdne spinkal ulozeny v postielke 3 alebo 4 hodiny. Viac nechcel a reci okolia nas len deptali. Preco nechce kocik, preco nechce postielku, ani hojdavak vam nezabral? Nuz nie. Spanok v satke sa ratal len mojej 80rocnej babke, ostatni to nesli prezit... Ked sme sa konecne na vsetkych vykaslali a zacali pocuvat drobcove potreby, tak sme sa vsetci skludnili, kaslali na bordel pripadny.

diamond007
2. feb 2022

Nie si neschopná, ale viac záleží na bábätku ktoré ťa potrebuje ako na domácnosti.
Podľa mňa to súvisí s odlúčenim v pôrodnici aj, ak je to citlivejšie dieťatko tak možno sa trošku boji že ťa nebude. A nechceme zázraky popravde, 9mesiacov bolo s tebou spojené, jasné že chce len teba. Ja som sa pri prvej cítila akoby som mala guľu na nohe, ani sa osprchovať, bolo to síce ťažké pre mňa si zvyknúť ale zvykli sme si, spávala na mne, prípadne vedľa mňa ale akonáhle som sa postavila do minúty bola hore. Veď snáď manžel chápe, donáška jedla existuje. Nech je malé bábo stredobodom tvojho vesmíru, nechci všetko stihnúť.ak má menej ako 2-3mes, tak detto. Keď bude mať už tie tri mesiace, držať hračky a pasť koníky, vtedy sa dajú popri dieťatku robiť veci.
Ja mám druhú opak prvej, od narodenia nebola nikde bezomna a spinka mi na posteli bezproblémov sama všetky spanky. držím palce,hlavu hore, bude lepšie čochvíľa

diamond007
2. feb 2022

@lidia73 🤦🤦🤦 nech si poplacem? Fúha ak má doma partyzdnove bábo tak ďakujem pekne, teba by som nechcela za mamu.
Vysvetli dieťatku, že bolo 9m v brušku spojené a teraz má byť niekde samo položené, bez vône a osoby vedľa seba?

diamond007
2. feb 2022

Prosím ťa, v komentári píšeš že nemá ani dva mesiace. Venuje sa jej, o cca 2-3-4tyzdne už bude vnímava, dáš jej hračku a zabaví sa.
Skús ju už teraz polohovať na bruško nech sa trošku cvičí, bude ti pasť koníky o mesiac krásne a ty môžeš pri nej variť... Je to len obdobie, do tých 3m nie je to bohviečo popravde 🙂

lujza123
2. feb 2022

Šatka/ergo nosič. Ved to je to iste ako na rukách, akurát že tie ruky sú voľné. Tisíce rokov starý vynález, deti sa vždy nosili

No a nechať/nenechat dieťa vyplakať tam treba nájsť rozumný kompromis, lebo sú deti ktoré plaču iba keď je im naozaj zle no a potom sú deti ktoré vrieskaju nonstop - pri týchto deťoch neostáva nič iné iba ich nechať vyplakať lebo predsa ich treba aj prebaliť, aj obliecť, aj s kocarom von, aj v nosiči chvíľu, aj v autosedacke musia byť, aj v noci spat ( moja hucala ako tur pri všetkých týchto činnostiach)

Takže držať sa zubami nechtami teórie bábätko nesmie plakať sa niekedy naozaj nedá.

Mimochodom dcéru som ako polrocnu doslova donútila zvyknúť si na šatku, to bol týždeň kriku - ale potom ju milovala (a ja tiež), nosila som ju so sebou ešte aj keď bola 3 ročná na turistiku, čosi prešla čosi som ju odniesla

mimi3008
2. feb 2022

Vela mamiciek radi, hlavne nenaucit dieta na ruky. Na jednej strane prakticka rada, ale na druhej strane, to babatko bolo s mamou 9 mesiacov v brusku a zrazu ma byt same? 🥺Su malinki len raz a strasne rychlo vyrastu. Starsi, teraz uz 2,5 rocny syn mi dlho zaspaval bud len v kociari alebo na rukach, boli aj obdobia, ked som si s nim v naruci musela lahnut, aby sa nezobudil, ale teraz na to s nostalgiou spominam a je mi aj trocha luto, ze tie casy su uz prec. Mladsi 3,5 mes.sam od seba chce cez den zaspat skor v postielke, ako na rukach (vecer uspavam na rukach). Ale mozno aj preto, ze teraz mam pri nom (co som pri prvom nemala) postielku na kolieskach, takze ho v nej uspim v podstate ako v kociari. Take nieco si neskusala?

sadkoni
14. feb 2022

Šatka je taká príjemnejšia by som povedala, tak možno to by bolo lepšie, ale veľakrát, čo mám skúsenosť aspoň teda cez kamošky a tak, tak ozaj len vydržať.