Ako periete biele uteráky?

malfea
21. dec 2020

Ahojte, kúpili sme si do nového domu nové biele uteráky. No manžel sa sprchuje ráno aj večer a v strede uterákov, ktoré používa sa spravili šedé veľké mapy. Už som to namáčala v Save Perex, v perkarbonáte z Lidlu, prala som ich na 90°C, s octom...nič mi nezaberá. Nemáte overený tip, ako prať biele uteráky, aby boli biele?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
malfea
autor
21. dec 2020

@viestta tú tabletu použiť bez pracieho prášku alebo aj s ním?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
21. dec 2020

do prášku pridaj tabletu do umývačky... bieli a odmasťnuje....tiež tak robím

petkasaurus
21. dec 2020

Len tak na margo vtip.. Ze preco su uteraky spinave, ked sa do nich utierame cisti 🙂

malfea
autor
21. dec 2020

@deti95060810 @viestta ďakujem, určite najbližšie vyskúšam! Mám ale eko tablety, tak dúfam, že to nebude mať vplyv na účinnosť. Riady umývajú dobre😆

malfea
autor
21. dec 2020

@petkasaurus popravde, takéto sú uteráky, čo používa manžel a prezradil na seba, že on si napr nemydlí chrbát 🤷 ale mne sa skôr zdá, ako by to bolo od tej neustálej vlhkosti, nejaké minerálne usadeniny alebo čo 🤔

petkasaurus
21. dec 2020

@malfea ja si tiež myslim, ze vlhkost 🙂

andreatytler
22. dec 2020

@malfea Nekupovat biele uteraky. Aj ja som prala v pripravku co ide do umyvacky ale prestala som. Biele uteraky su krasne ale liezlo mi to na nervy to neustale extra pranie pripravkami co sa pouzivaju na umyvanie riadu. Podla mna to ani nie je zdrave. Kto vie ake su to chemikalie a mozno nieco ostane v tom hunatom vlakne uteraku a potom si to roznesieme na kozu.
Kupila som farebne a je po probleme.

kp7333
22. dec 2020

@malfea prasok Ariel na biele pradlo ste skusali? obsahuje bielidla, pradlo po nom byva snehobiele.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1katus1
22. dec 2020

Manželovi kúp tmavé ty si nechaj biele a máš pokoj. Ink ak robí niekde v prachu s tým nič nespravia. Môj manžel robí s listinou frezara a to je jemný prach má tomv poroch tak zájdite že sa môže strhnúť koľko chce uterák aj biele obliečky sú hneď šedé

zuba1987
22. dec 2020

@malfea ja len k tomu praniu v tablete do umyvacky, chemik by sa chytal za hlavu, nielen ze to nici pradlo aj pracku, ale nie je testovane co ta kombinacia s praskom urobi (v pracke mas usadeniny aj ked to priamo nedas spolu prat)... ja to zo zdrav.dovodov neodporucam, pytala som sa to chalana co robi na toxikolog.pohotovostnej linke a on ze ci som to citala na modrom konovi 😂😂😂 ze v ziadnom pripade nerobit
inak k teme - mne to robia biele uteraky tiez ked ich mame x rokov, nie mapy ale cele trosku zasednu, tak uz biele nekupujem 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanka.zuzu
22. dec 2020

@viestta ty kokso, nudila si sa na wc a tak čítala príbalový leták alebo ako si prišla k týmto info? mne by sa o tom ani nechcelo premýšľať... super 👏 skúsim aj ja.

zuzanka.zuzu
22. dec 2020

neeeee fuj, zase humus 🤐 "Kupila som farebne a je po probleme." jasne, nevidím špinu, neexistuje špina 🙈

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
22. dec 2020

@malfea napadlo ma, ci to nie je aj kvalitou uterakov. Tiez mam aj biele a partnera sportovca, ked ide na trening, zoberie aky chyti do ruky, takze aj biele a su stale pekne biele. Ale dostala som taku kazetu, kde bola osuska a dva uteraky, sice nie uplne biele, takej smotanovej farby a su take, ako opisujes ty. A periem vsetky rovnako

zuba1987
22. dec 2020

@viestta ja si nemyslim ze je to to iste, moje tablety obsahuju aj lestidlo, soli a barsco ine a toto bola odpoved priamo od cloveka co sa chemikaliam venuje

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuba1987
22. dec 2020

@viestta no neviem... u nas predavaju perkarbonat sypani v bezobalovom obchode aj barsco na skrvny ci cistenie pracky, ja davam do pracky co patri do pracky a do umyvacky co patri do umyvacky... mozno mas pravdu, neviem, ja neriskujem

drzaopica
22. dec 2020

@malfea za cely zivot som nemala jediny biely uterak ani postelne pradlo ani plachtu🙂

malfea
autor
22. dec 2020

@andreatytler keďže tie riady potom olizujeme, nemyslím si, že by nejako mohlo škodiť, keby sme sa nimi otierali 😅

@kp7333 Ariel konkrétne nie, ale iný prášok na biele s bielidlom áno. Ale ako som písala ani samotné Savo to nevybielilo, to nebude niečo, čo sa dá vybieliť, ale čo treba vyprať

@miriam11 mám Puer, to by malo byť rovnaké

@1katus1 no už aj dostal béžové a ja mám tie biele, ale proste vyzerá to nonstop ako špinavé, tak by som ich rada zachránila

@zuba1978 ako mne práčka a umývačka neprídu ako tak odlišné spotrebiče 🤷 a čo sa týka zloženia tabliet, čo mám doma (eko DM), nie je tam nič hrozné z môjho pohľadu, ale určite nejaké agresívne môžu obsahovať riadny chemický bordel

@elizabet173 no sú to IKEA, moje prvé a posledné biele😆

malfea
autor
22. dec 2020

Ďakujem pekne všetkým za odpovede, ja to risken s tou tabletou do umývačky, najskôr vyčistím práčku prípravkom na to určeným a potom vyperiem uteráky. Dám vedieť, ako to dopadlo ;)

elizabet173
22. dec 2020

@malfea tie moje smotanovej farby neboli Ikea, ale vyzeraju, ako by sme si cela rodina do nich topanky utierali. Dala som ich do garaze, ked bude treba nieco utriet u rovno sa vyhodia. Prala som ich rovnako ako tie biele a hnusne boli aj tak

zzkmetova
22. dec 2020

.

andreatytler
23. dec 2020

@malfea Pred tym ako zacnes prat tie uteraky v tom prostredku na riad, skus si umyt ruky s vodou kde je ten prostredok rozpusteny.
Ja som pouzivala taky tekuty gel co sa tu bezne dava do umyvaciek. Nedavala som to do pracky ale rozpustila som to vo vode vo vedre a biele uteraky som v tom namocila a vyprala v rukach (a poto normalne vyprala v pracke). Ale vzdy som mala hrozny povlak na rukach aj 2 dni. Mala som z toho velmi suchu kozu ale zaroven cudny povlak, ktory som nevedela zmyt. Umyvala som si ruky mydlom, aj kefku skusila a stale som mala pocit ze mam mydlove ruky. Prave z tohto dovodu som prestala v tom prat uteraky ale stale to pouzivam na zaclony. Na tie to funguje uzasne.

malfea
autor
4. jan 2021

Ahojte, tak včera som práčku vycistila Sanytolom na to určeným a dnes som prala uteráky s tabletou do umývačky aaaaaaa NIČ😄 priznám sa, že som to dala len na 60°C a nie 90°C, ako tu bolo písané, ale teda nemyslím si, že by to bola príčina neúspechu. Skúsim inú tabletu, nie eko a aj iný prášok nabudúce.