Ako ochladiť byt?

24. máj 2024

Ahojte mate niekto skusenosti s nejakym ochladzovacom vzduchu alebo s niecim podobnym co ochladi byt v horucavach? normalnu klimatizaciu nemozme mat, premyslali sme nad mobilnou ale na tie moc pozitivne ohlasy neboli. Je mi jasne ze nic neochladi byt tak ako normalna klima ale sk by to ochladilo aspon o trosicku tak by bolo fajn 😅 mame slnecnx byt a v lete je to naozaj katastrofa

zmrzlinka2021
24. máj 2024

Vonkajsie zaluzie?
A preco nemozete mat klimatizaciu?

autor
24. máj 2024

@zmrzlinka2021 sme v prenajme a majitelka to nedovolí

thirstymonk
24. máj 2024

Môžete sa uchyliť ku klasickym starým spôsobom. Po izbách porozvláčať ľad, napr. v plechoch na pečenie, alebo hrncoch. Treba ho ale hojne. 10 kociek ľadu v celom byte nespraví nič... PRípadne len studenú vodu napušťať do hrncoch, prebehne tepelná výmena medzi vzduchom a vodou. Voda sa ohreje, vzduch sa ochladí.

Ja som v KE mal presne taký byt, celú zimu som ani radiator nezapol a v byte furt bolo 25 stupňov. V lete jak som o tretej prišiel z roboty a kukol som na teplomer a tam 46 stupňov... no jatky proste. Slnko pieklo cely deň do šiby, no nepomohl som si nijako, jedine som spal holy bosy.

syslik81
24. máj 2024

nalepit na okna uv foliu ... zatemni a odraza svetlo.. pripadne zatemnovacie zavesy-ale to tam budes mat tmu

fido69
24. máj 2024

Tak skúste pohľadať iný byt s klimatizáciou. Ja som prave teraz nechal klimatizáciu kvôli nájomníkom namontovať. Práve preto, aby sa cítili v pohode a nehľadali iný podnájom kvôli klimatizácii. 😉

viestta
24. máj 2024

Biele zavesy na okna, pripadne reflexne rolety

luccija
24. máj 2024

Už by som išla aj do mobilnej klímy, ventilátor, zavesy...

madeincssr
24. máj 2024

Dosledne tienenie Z VONKAJSEJ STRANY (vonkajsie zaluzie; na Veluxoch (resp. inych stresnych oknach) tie vonkajsie dazduvzdorne roletky). Neotvarat okna na slnecnej strane a pri horucavach vobec (ked je vonku 30-35 °C, len pojde teplo dovnutra). Vetrat az vecer, v noci alebo skoro rano, potom zatvorit. Radsej trosku rozhybavat vzduch velkym pomalym ventilatorom. Mobilna klima tiez vychladi jednu zatvorenu miestnost, ak ma vyfukovu hadicu do vonka. Ale aj ta je pri dlhodobom chode dost velky spotrebic elektrickej energie (povedzme 1000W; su aj mensie, aj vacsie).

martinka17
24. máj 2024

ak kúpite kvalitnú mobilnú klímu, tak sa vám byt podarí ochladiť. Treba si len dobre pozrieť výkon a hlučnosť, investícia pod 500 eur to isto nebude. Tiež má slnečný horúci byt, mobilná mi slúžila 3 roky, potom sa už konečne dala namotnovať klasická.

slovenka753
24. máj 2024

ja by som len zmenila byt ked nechce povolit klimu. v dnesnej dobe je to uz nutnost.

fido69
24. máj 2024

Mobilná klimatizácia nie je dobré riešenie pokiaľ kvôli vyfukovaniu horúceho vzduchu musíš mať otvorené okno alebo balkón... tým ti prúdi horúci vzduch zase dnu do miestnosti. Videl som na aliexprese rôzne nástavce na okná, ale neviem ako je to univerzálne.

martinka17
24. máj 2024

@fido69 vôbec to nie je pravda že máš otvorené okno a vzduch prúdi dnu. Existujú jednoduché tesnenia od tuším 20 eur na alze napriklad ktoré ľahko pripevnis na okno a tesni to dobre.

simca06022011
24. máj 2024

Akú mate.orientaciu? Tam.kde svieti slnko normálne Black out závesy. Mne fungovalo viac veci v byte ale mala.som na 3 svet.strany byt

fido69
24. máj 2024

@simca06022011 Závesy ti síce zatemnia miestnosť a pohltia všetko slnečné teplo, ale potom to teplo z nich bude sálať do miestnosti. To nie je funkčné riešenie. 😉

simca06022011
24. máj 2024

@fido69 vôbec nie. Mam to úplne perfektne otestované.

beata_k
24. máj 2024

Stroony ventilator. Vyborna vec

babkaland
24. máj 2024

Ja keďže som chudobný človek, nemal som na klímu. Tak sú takéto kadejaké podomácke výmysly že dať ľad pred ventilátor. Potom sú tie lacné akože klímy také tie okolo 50-70€ že dáva sa do toho voda, a nejako z toho to robí studený vzduch. Bol som aj prekvapený aké je to účinné, celkom chladný vzduch fúkalo. Takto som vymýšlal kým som nezobral nakoniec klasickú klimatizáciu na splátky keď na to nemám. Ale fungovali tie triky.