Ako mám upratovať?

11. júl 2021

stále dookola len upratujem a sama ten neporiadok aj robím. Najvačší problém mám so šatstvom. No mne sa vždy všetko zdá špinavé a míňam veľa vody, periam veľa dookola a aj veľa zašpiním. No ale k tomu šatstvu, by som vás chcela poprosiť rady, možno od vašich mám. Čo viem, že základ je vždy dať vec na svoje miesto, čo robím lajdácky, aj to ukladanie mám problém, veľké police, kde je veľa miesta vzadu, tam ani nedočiahnem na vyšších poličkách, potom sa ponáhľam a vyberiem..nesedí mi napr tričko, nohavice, tak, keďže to mám vzadu, dám to buď tam nedbalo, alebo nie na svoje miesto a samozrejme bordel je na svete. A takto to je dookola s nevyžehlenými, kopa ako vianočný stromček, vyžehlenými odložiť tiež kopa, niečo mám odložene, že schudnem, prešijem, dieťaťu odkladám keď vyrastie, proste mám chaos v upratovaní. Už veľa vecí som dala do charity, ale veľa šiat aj tak mám všade. Budem vďačná za každý postreh a radu.

pseudomonas87
11. júl 2021

Sucitim s tebou a mám podobný problém, chystám sa preorganizovat skriňu podľa Marie kondo, chcem si kúpiť priehľadné boxy, kde si inak poukladám veci, nie do kominkov, ale že vytiahnem box a hneď uvidím čo tam mám. Chcem pretriedit veci, čo nenosím ,pôjde do prdele.
Ja mám tiež problém, že si po sebe neukladam a potom večer roboty kopa. Dokonca som zaviedla pravidlo,že čo sa dá urobiť do minúty, urobím, nie je to dlhá doba, napríklad nenecham topánky v chodbe, ale hneď do botníku,no darí sa mi to niekedy viac,inkedy menej. Aj ja už som z toho na prášky. Ale musím dačo zmeniť, lebo nechcem byť otrok domácnosti
.

petkasaurus
11. júl 2021

@pseudomonas87 ja tu knihu mam, vydrzalo mi to chvíľu :D

zuvelyn
11. júl 2021

Nezehehlim (zabijak času), všetko vesiam na vešiaky, sezónne oblečenie mam v plastových boxox inak na policiach nemám nič.

selest
11. júl 2021

Mala som ten isty problem. Zbav sa vsetkeho co nenosis ale ozaj. Ostane ti menej veco a lahsie sa to udrziava. Vela veci mam navesiakoch je to prejladnejsie.

ruzasipova
11. júl 2021

Co som nemala na sebe 2 roky, viem, ze uz neobleciem, tak to vyhodim. Sezonne veci po oprati ukladam do plastovych boxov. Na vesiakoch su veci prehldnejsie a nedokrcene.

tncka
11. júl 2021

Ja mam vsetko na vesiakoch,akonahle dosusim v susicke, zavesim este teple a vybavene. Ostatne co nenosime vyhadzujem. Veci po malej menim s kamoskou

derdia
11. júl 2021

Zaklad je vytriedit, a nechat len co nosis.v prvom rade nemozes mat vsetkeho vela. Lebo to je neporiadok. Aj ked ulozeny ale neporiadok. Takze nekupovat, vytriedit a potom ti bude lepsie....

lenkakravcova
11. júl 2021

S oblečením mám starosti aj ja.
Stále niečo triedim. A stále je toho nejako veľa (medzitým triedenim totiž stále i niečo nové prikúpim).
Čítala som, že vec čo nemám na sebe viac než rok by mala ísť preč. Ale keď niektoré sú tak krásne.. 😂

katkamatka7
11. júl 2021

Bojovala som dlho s komínikmi v policiach a pokračujem s tým s oblečením pre bábätko.
Pre môj pokoj mám šatníkovú skriňu s vešiakmi. Zoradené podľa typu a podľa farby. Žehlím väčšinou len to, čo si mám na druhý deň obliecť a je potrebné to ožehliť, inak na vešiakoch sa pokrčí len minimum v porovnaní s komínikmi v policiach.

Farby vždy rovnako za sebou, od bielej svetlej zľava po tmavú čiernu smerom doprava. Na jednom vešiaku jedna vec, výnimočne viac, keď ide o kombináciu.
Typ: tričká krátky rukáv, tričká dlhý rukáv, svetre, kardigany, športové bundy, nohavice, športové nohavice, rifle, kraťasy, sukne, šaty.
Spodné prádlo, ponožky v šuflíkoch, hore podprsenky, pod nimi nohavičky, pod nimi ponožky. Ponožky párujem.
Topánky tiež podľa farby. A sezóny.

Oblečenie nevyhadzujem, viem, že sa vracia, vždy si mám z čoho vyberať. Kupujem veľmi málo. Skriňu mi vyrobili muž s mojím bratom, (vďaka za nich) a priestor na šatník sa našiel (vďaka zaň).

halabolka
11. júl 2021

Nekupovat nejaky cas nove veci, naopak vytriedit tie aktualne a vsetko, co nenosis dat prec. Vzadu v skrini mat sezonne veci, v lete zimne a v zime letne. Spredu vyberat len to co aktualne nosis.

Kedysi som mala 15 parov nohavic, teraz mam dvojo legin, ktore striedam. Farby neutralne, tak aby sa vsetko so vsetkym hodilo. Zehlim iba to, co si aktualne idem obliect a je to pokrcene. Cez leto ide po vyzleceni vsetko automaticky do pradloveho kosa. Pradlo pri prani nijako specialne netriedim, akurat biele davam prat zvlast. Vyperie sa, vyvesiam a po vyschnuti idu ponozky a spodne pradlo do boxov, saty na vesiaky.

gleep1
11. júl 2021

Nečítam komentáre
s poriadkom som mala cely život problém aj ja.
Mama mi kupila knihu kúzelne upratovanie
Tak isto sleduj minidiamondblog, hlavne na instagrame ju ja sledujem a strašne veľa ma inspirovala. Môžem povedať že vďaka ním mám najupratanejsiu najprehľadnejšíu špajzu aku poznám.
Čo sa oblecenia týka mne veľmi pomohla Barbora yurkovic a koncept kapsuloveho šatníka- https://www.barborayurkovic.sk/kapsulovy-satnik/
niečo podobne som si zriadila- no proste som vyhadzala asi 60-70% oblecenia, predala darovala - a som strašne šťastná, veľmi mi to pomohlo, mám tam kúsky len ktoré milujem a dokupila som asi 3 po ktorých som túžila.
Naozaj odporúčam to ti podľa mna pomôže najviac s tým oblečením.

Čo sa odkladania veci po sebe týka, s tým mám stále problem. A pre to som si zriadila 10 minútové upratovanie každý deň. Nastavím budík na 10 minút a pracem koľko vládzem rýchlo tak ako keď ma prísť návšteva a ty sa snažíš spravit čo najviac za krátku dobu. Toto idem fakt každý deň a veľmi mi to pomohlo. Samozrejme umývadle vysávanie utieranie prachu a podobne veci, na to si jednoducho musíš nájsť čas- hlavne si k tomu pusti dobrú muziku 🙂

komplikovana
11. júl 2021

Vsetko oblecenie co mam aj nosim. /teda nejake spolocenske saty som nemala uz dlho na sebe, ale viem, ze ak bude prilezitost tak si ich obleciem/ Nemam ho rozdelene na zimne a letne, vsetko je spolu, lebo sa obliekam na vrstvy- su v kominkoch podla typu- tielka, tricka, dlhy rukav, svetre, mikiny atd. Nezehlim a veci si hned ukladam na svoje miesto. Nove kupim az ked sa mi nejake oblecenie opotrebuje. Mne sa zda, ze menej oblecenia je menej prace.

kkovacovak
11. júl 2021

Normálne operiem, vysuším, ožehlím, poskladám a mám v skriniach komínky. Tričká napr rozdelené na biele, čierne, farebné, tielka, s dlhým rukávom, na doma... Nič nedávam do zadných častí skríň lebo je to neprehľadné. Maximálne tam mám teraz v lete zimné svetre atď. Vždy pred letom upratujem skriňu a vyraďujem veci čo som nenosila a rozdávam rodine. Rovnako pred zimou. Všetko čo zo skrine vyberiem a dám na seba ide hneď do špinavého prádla. Neviem podľa mňa je to takto normálne takže si asi neviem úplne predstaviť v čom môžeš mať konkrétne problém keď vieš že nejaký máš. Sprav si systém a dodržiavaj ho keď chceš mať poriadok.

kitycat
11. júl 2021

Zbav sa toho co nenosis, vsetko na co mas nazor, ze nabuduce si uz nikdy neoblecies.

oli18
11. júl 2021

Hlavne menej kupuj /pre seba/ 🙂

alenka551
16. júl 2021

@kitycat ja som to tiež takto urobila. toľko vecí, čo sme mali po skriniach a minimálne polovicu sme z toho ani nenosili. tak som spravila poriadky. všetky takéto veci dala preč, bolo mi toho aj ľúto, ale načo to bude doma zavadziať. darovali sme ich jednej rodine, tak aspoň padnú na úžitok.

autor
16. júl 2021

ďakujem za rady

aundrea
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. aug 2021

@aundrea ďakujem, je to super zhrnuté. A naozaj je treba návrat ku kvalite vo všetkom. Ďakujem.