Ako dlho máte pustený odvlhčovač?

28. dec 2022

Prosím Vás ako máte dlho pusteny odvlhčovač? U nás ide skoro stále hlavne keď je takto teplo.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jadodowa
28. dec 2022

@sella38 a akú má spotrebu?

katica06
28. dec 2022

Po večeroch pár hod, alebo podľa toho akú máme vhlkosť.

autor
28. dec 2022

Cez deň ho mám v spalni a v noci v obývačke a ide skoro stále. Vraj je tam motor ako v chladničke tak snáď nás to nezruinuje😂.

viestta
28. dec 2022

U nás išiel kým ťahal vodu. Aj 24 hodín denne. Spotreba ma vôbec nezaujímala, dôležité bolo zabrániť tvorbe plesní.

jadodowa
28. dec 2022

@viestta a akú ste mali teplotu a vlhkosť?

viestta
28. dec 2022

@jadodowa my sme začínali na viac ako 85% a plesnivych kutoch. Prvý zimu išiel fakt v kuse, vypínal sa sam na plnú nádržku.

bluka2
28. dec 2022

A pri akej vlhkosti vlastne už treba odvlhčovač?

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
28. dec 2022

Mávam ho pustený, kým vlhkosť neklesne aspoň na tých 58%. Čiže ak tvoj odvlhčovač nemá zabudovaný merač vlhkosti, tak by som asi investovala ešte do tohto. Aby si to zase neprehnala.

h2
28. dec 2022

@bluka2 Toto som teraz len tak narýchlo našla:

katica06
28. dec 2022

Je zbytočné ba až škodlivé nadmerné odstránenie vlhkosti vzduchu

bluka2
28. dec 2022

My máme tak okolo 70% a teda považujem to skôr za výhodu než nevýhodu zatiaľ. Jedine, keď viac prikurim, tak ide na tých 50-60%. V čom je problém? Pleseň nemáme. Zbožňujem vlhký vzduch, tropy boli pre mňa fajn. Inak mi schne pokožka a neznášam ten pocit. Tak ma zaujíma, prečo a či robím (možno) nejakú chybu

bluka2
28. dec 2022

@h2 k tomu letu sa len môžem vyjadriť, že je to určite blbosť. V lete čím vlhší vzduch, tym lepšie pre mňa určite 😂 so zimou nemám také skúsenosti

jadodowa
28. dec 2022

@katica06 nadmerné odstránenie je co? My máme doma okolo 60% ak je vyššie vetrame a púšťame odvlhcovac. V robote mame vlhkosť 25 až 30% ani zvlhčovače ju nedokážu zdvihnúť. Mne sa pri nízkej vlhkosti dýcha zle, normálne cítim suché sliznice, pleť aj pery.

jadodowa
28. dec 2022

@bluka2 ak sa nevetra vznikajú plesne a môže navrhnúť oblecenie v skrini..

katica06
28. dec 2022

@jadodowa napr 25-30%

brembo
28. dec 2022

ked som kupil odvlhčovač,tak prakticky išiel nonstop niekolko dní. Potom sa už začínal vypínat,a po mesiaci sa už zapínal sporadicky. Vetranie pomáhalo na pár hodín,potom bola vhlkost zase okolo 80%. Teraz bez problémov držíme 55 až 60. Občas,samozrejme ked sa musí prádlo sušit vnutri,tak je vlhkost vyššia,ale odvlhčovač ju skrotí. Už nemávam odvlhčovač zapnutý neprestajne,riadim sa vlhkomerom.

h2
28. dec 2022

@bluka2 Čo je "určite blbosť"? To, že niečo vyhovuje tebe, ešte neznamená, že všetko ostatné je blbosť.

bluka2
28. dec 2022

@jadodowa prečo by sa nevetralo? Som myslela, že každý vetra. Veď to je taký základ fungovania

tamvtme
28. dec 2022

Presne ako pise @viestta , kym sa plnila nadobka, isiel....ked.sme ho kupili, tak skoro cely den kazdy den a teraz uz tak vela netreba, teraz hlavne pustam.ked susim pradlo vnutri

bluka2
28. dec 2022

@h2 ja viem porovnať vlhkosť od 10% (Peking v zime) po 90%, ja a deti. To prve sa rovná hydratácia krémom + olejom ráno a večer, len to bola cesta ako sa vyhnúť kožným problémom. Ísť si zaplávať v zime do bazéna s týmto náporom na kožu nemožné, lebo potom mesiac si na to spomenies. To druhé, ja aj deti perfektna pokožka, nikdy chorí, doma žiadne plesne, žiadny problém. Videla som to na 3 ľuďoch, reagovali sme rovnako, tak z toho súdim, že to tak viac menej môže fungovať všeobecne.

viestta
28. dec 2022

@jadodowa ak máš vysokú vlhkosť zo "stavebných" dôvodov, tak môžeš vetrať koľko chceš, aj tak ti to nepomôže. Vysoká vlhkosť z bežnej prevádzky domácnosti sa dá čiastočne vyvetrať, ale na účinné vetranie musí byť aj počasie.
A odvlhcovac nenahrádza vetranie.

caroline_
28. dec 2022

Cely den, kym nie je plna nadrz,potom sa vyleje a znova. Byvame v starom dome,zacali mi plesniviet veci v suflikoch a skriniach,kupili sme odvlhcovac a ukazoval 90 % vlhkost,viac ani neukaze,odkedy ho mame tak je to okolo 55%,vetrat nestacilo...ale je to super vec,dobre rychlo z toho schne pradlo aj takto v zime :D

jadodowa
28. dec 2022

@viestta nie, asi to v mojom prípade nebudú stavebné dôvody, bývam v bloku, ktorý má 38 rokov, 6 z 12 poschodí. Keď sme sa pýtali susedov povedali, ze s vlhkosťou problém nemajú. Dali sme im nás vlhkomer a cez Bluetooth sme videli, že majú vlhkosť cez 70 percent. Keď nám ho vrátili, povedali, že vlhkosť u nich je okolo 50 %
V praci šlo o starú príjemnú budovu s nízkou vlhkosťou.

viestta
28. dec 2022

@jadodowa u mamy bol vždy suchý vzduch, ale tragicky suchý, nezmenili to ani plastové okná. Suseda o 2 poschodia nižšie sa stazovala, že ma pleseň v rohoch v kuchyni a tečie jej po oknách voda. Myslím si, že to bolo z tých prevádzkových dôvodov. Ak nie sú na stavbe tepelné mosty, vylúči sa zatekanie a vzlinanie vlhkosti do múrov, tak vysoká vlhkosť je "prevádzková" a ta sa dá riešiť aj správnym vetraním. V byte kde bývam boli príčinou tepelné mosty, ziadna izolácia strechy a zatekanie z odkvapov. Kým sa to opravilo zateplenim nepomohlo len sušiť steny odvlhcovacom.

1mina
28. dec 2022

Ako kedy niekedy aj skoro cely den ak zabudnem nastavit alebo vypnut, a na jednom mame nastavenie ze sa sam vypina a zapina ked vlhkost stupne nad 60