Ako čo najefektívnejšie kúriť, aby sa to neodrazilo na nedoplatkoch?

11. nov 2024

Ahojte. Prosim len normálne odpovede... Ako co najefektívnejšie kúriť aby sa to neodrazilo na nedoplatkoch? Totižto sme stredný byť takže obrovskú zimu nemáme- dám si mikinu a je to fajn, večer a ráno sme si občas prikurovali. No a presne to sa odrazilo na tohtoročných nedoplatkoch. 700€ 🤦‍♀️
Chcem sa tomu vyhnúť no neviem ako teda kúriť aby som nemala takéto nedoplatky kvôli nekúreniu alebo zase naopak budem kúriť veľa a príde mi aj pomaly 1000€ nedoplatok..
Neviem nechať pustené ma 1tke celú zimu alebo ? Ako kúrite vy ?

maranco
11. nov 2024

akým spôsobom vetráte? je zateplená bytovka? okná aké? koľko platíte zálohu za kúrenie? máte vlastnú kotolňu alebo centrálnu?

autor
11. nov 2024

@maranco bytovka nieje zateplená, okná ešte dvojsklo plastové, kotolňa centrálna, teplo a vodu platím spolu okolo 150e.

autor
11. nov 2024

@maranco vetrám 3 krát denne, keď je vlhko, para - varenie, kúpanie tak častejšie

anjelicek26
11. nov 2024

To platite keď priratam ten nedoplatok fakt veľa a to ešte len pôjdu ceny energii teraz hore. Ty sama nič neurobíš, treba vymeniť okna a zateplit. Ak ste v najme a nie je to vaše,išla by som bývať niekam,kde sú poriadne okna a je to zateplene..

madeincssr
11. nov 2024

Ja hlasujem za rovnomerne (trvale) vykurovanie kazdej oddelitelnej miestnosti/casti bytu na spravnu teplotu. Dat si do tych miestnosti/casti teplomery a postupne doladit nastavenie termostatickych hlavic tak, aby v nich bola cca pozadovana teplota cca 20 az 22°C (niekde okolo stupna 3 az 3,5 na hlaviciach), ak nie ste extremne teplomilni.

nairobi
11. nov 2024

Ak máte v byte klimu tak kurte ňou a uvidíte tu úsporu

maranco
11. nov 2024

Vetráš cez vetračku, alebo urobíš nárazový prievan? Zatváraš počas vetrania riadator?

brondos
11. nov 2024

Tých 150e je naozaj iba za vodu a teplo? Nie je celá zálohová mesačná suma správcovi? Aj do fondu opráv, elektriku na spoločné priestory, poistka domu, poplatok za správu a tak?
Často robí viac ako kúrenie cena za teplú vodu. Vyznáte sa v ročných zúčtovaniach?
Podľa toho ako ste napísali, tak kúrite a vetráte rozumne.

doriiis
11. nov 2024

Najviac spotrebujes na tom,keď stále zapinas a vypínas kúrenie.Takze temperovat na nejakú menšiu teplotu stále treba

autor
11. nov 2024

@brondos môžem to pozrieť poriadne.. napíšem ešte

zic
11. nov 2024

Podla mna neexistuje, aby ste mali taku zimu v byte, ze musis mat mikinu a zaroven ked len sem tam dokurujes mate 700 eurove nedoplatky. Mne z toho vychadza, ze platite minimalne zalohy a tym 700 eurovym "nedoplatkom" vlastne suplujete normalnu zalohu. A v byte duplovane je to divne.
My kurime (kurenie + voda) v dome, mame radi teplo (23 stupnov minimalne) a platime nejakych 70 eur mesacne za plyn. Tak si to porovnaj... Nedoplatky / preplatky minimalne (asi podla zimy).

zuzubb007
11. nov 2024

Tiež si myslím, že neexistuje chodiť v mikine a mať nedoplatok 700 eur, to máte koľko stupňov doma? Chodím normálne v tričku a máme 22 stupňov, ak chces šetriť vypínaj radiátory, keď ste v robote ráno vypnem a keď prídete zapni za chvíľu to vykuri iné riešenie nieje, na jednotke, dvojke nemá význam zapínať radiátor to vôbec nekuri ja musím mať aspoň na 4rke aby to hrialo

zirafienka
11. nov 2024

@anjelicek26 ale ja si myslím, že plastové okná s dvojsklom sú úplne bežné okná. Tie má 90 percent bytov. To na tak vysoké nedoplatky nemôže mať vplyv.

maranco
11. nov 2024

@zuzubb007 na to slúži elektronická hlavica, kde si vieš nastaviť týždenný plán presne na každý deň a hodinu, takže prídeš z práce domov a čaká ťa teplo, alebo vstaneš ráno a v kuchyni je teplo, ideš na dovolenku nastavíš koľko dní má byť znížené kúrenie, otvoríš okno na vetranie a automaticky zavrie radiátor

zuzubb007
11. nov 2024

@maranco verím, že takáto super vecička je, ja to nepotrebujem ja kúrim nonstop 🤣

januska12323
11. nov 2024

Máte zle nastavené platby, potom nedoplatok. Upravili vám platby za plyn podľa spotreby?

autor
11. nov 2024

No takže platím bytos teplo, voda, správa 143€.
Je to 2 izbový byt. A áno ja chodím v mikine lebo som tak zvyknuta kvôli chrbtu ( bolesti atd) muž inak chodí v tričku. Deti tiež tričká s dlhým rukávom. Stupne v byte neviem.
@zuzubb007 takto to mame - pozri foto. Nedoplatok bol 747€. A to teda minule roky sme mali okolo 50€ max 100€ nedoplatok..

zuzubb007
11. nov 2024

No a kde je napísané, že je to za kurenie, to nieje v tom za vodu nedoplatok? Lebo za vodu mávame my nedoplatky vzdy

summer23456
11. nov 2024

Tak sme tento rok to teplo nejako inak preratavali, nemôže to byť tým? U nás aj ľudia čo vždy mali preplatky, mali teraz nedoplatok alebo len minimálny preplatok...

zic
11. nov 2024

Ale toto podla vsetkeho je vyuctovanie od spravcu, nie len za teplo, ale za vsetky sluzby, nie? Z tohoto to neviem teda vycitat. Daj cely rozpis mesacnych platieb

januska12323
11. nov 2024

Ako si prišla na to, že je to len za teplo?

diaszoky
11. nov 2024

My mame nezateplenu bytovku sme ale z oboch stran obklopeny susedmi teda nemame akokeby vonkajsiu stenu. Ked davam radiator na 3 je tak akurad ale mam studene nohy byvame na jednotke tym padom taha zomspodu z chodeb. Ak dam na 4 uz je ajn. Dosnes som nato nedosla
Ako kurit lebo ked som atriedavo cez tyzden chodila k rodicom radiatory vypla zapinala ich az ku veceru a vikend mali sme nedolarok ied aom bola tehu bola on doma a
Davala vsade na 3 mali sme preplatok takze netusim
Kde je ten figel

natalka13
11. nov 2024

neprestavam sa cudovat, ze ludia ani netusia, za co vlastne platia a minaju svoje zarobene peniaze.

simca06022011
11. nov 2024

tak neviem... treba ti pozriet hadam presne rozpis.. my mame 2i byt a bez ee platime 200eur len zaklad (a to teraz je tam jedna osoba, predtym sme mali trochu viac 2+1osoby, ale to su uz roky) :D ten rozpis platieb potrebujes presne, a rovnako ked prislo vyuctovanie nedoplatkov tak tiez tam vidis za co.. presne.
A okrem kurenia velky zrut v byte je tepla voda. Takze ak to nemas nastudovane, vobec kurenie nemusi byt dovod. Moze byt dovod ze mate nizke preddavky na 4 ludi nastavene... a to je podla mna dost mozne. Ale aj to ze nestupla spotreba, ale stupla cena.. kadeco...
A na to aby si vedela kao usetrit, toto vsetko potrebujes vediet a aj teplotu v byte by bolo dobre vediet, jednemu je fajn na mikinu pri 25 stupnoch a inemu pri 20...

maranco
11. nov 2024

@natalka13 s tým sa stretávam, platia zbytočné poplatky bankám, operátorom a kadekomu, ani poriadne nevedia za čo platia ale zo zotrvačnosti zaplatia čo všetko im príde

jeden príklad, známa má dieťa v Česku, bola na predajni v Orange že mu chce volať tak jej pridali do paušálu balíček volanie svet za 10€ mesačne. Platila ho vyše roka a zbytočne, ten balíček je ak voláš niekomu do Afriky, USA a podobne.
Volanie do Česka vždy bolo ako volanie do EÚ a vtedy ho mali v paušáli vo voľných minútach.