Ako byť viac ekologický?

12. nov 2023

V súvislosti s tým ako to je s klimatickou krízou na svete, sa mi vyskytla otázka, ako byt viac ekologickejsi a ako o tom hovoriť a motivovať ľudí okolo. Dajte tipy, ja sa už snažím dosť ale chcem viac.

rebrambora
12. nov 2023

Co znamena, ze sa snazis dost. Bolo by fajn uviest priklad ako velmi si aktivna/y, a v akej oblasti sa pohybujes, lebo moznosti je vela.

katica06
12. nov 2023

Napíš čo si robila, ako si snažila doteraz .
Ja som na tomto fóre dostala nie najpríjemnejšie naložené kvôli mojím ekologickým príspevkom

autor
12. nov 2023

@katica06 ja nechcem nikomu nakladať, proste mi ide o to byť najmenšou pritazou pre zem, ja a moja rodina, moje konanie.

@rebrambora takže stravujeme sa prevažne vegetariánsky, ja až vegansky (deti sa bojím aby šli až tak o extrémov), používame biologicky rozlozitelnu drogériu, snažím sa šetriť vodou, elektrinou a energiou na kúrenie, oblecenie len so sekacov, hračky pre deti detto, tam sa snažím o taky minimalizmus, chodíme mhd, autom veľmi sporadicky. Lenže muža sa nedarí na to nalákať, aby sa aj on snažil chovat ekologicky, on radšej pôjde autom ako busom, aj nakupuje veľa veci, a aj strava je taka aká je.
Ale chcela by som záhradu upraviť tak aby bola friendly pre hmyz, veľa kvetín, aj ju teraz malo kosime, ale je to taka džungľa, a aj v nejakej organizácií by som chcela byť, alebo aspoň prispievať finančne

autor
12. nov 2023

A dakedy v tomto smere ľutujem ze mam deti, ale nie kvôli sebe, ale kvôli nim, že v akom svete budú oni žiť, prežívať. A chcem urobiť vsetko preto a býv som to zmenila ak sa dá, alebo aspoň si nemusela nič vyčítať, že som neurobila dostatok,hlavne kvôli nim. Keby som sa o túto tému začala zaujímať skôr ako mam deti, tak ihh asi nemám, ale prislo to až s príchodom deti, viac času na knihy, viac času na iné veci, ako keď som chodila do školy a venovala sa sebe len.

kengurica
12. nov 2023

Je to prevažne o znížení spotreby, nie len o nahradení jedného niečím "viac EKO". Potrebovať čo najmenej oblečenia (uprednostniť oblečenie s nižšou uhlíkovou stopou), kapsulový šatník, nakupovanie z druhej ruky, používať napríklad v záhrade prírodné hnojenie, kompostovanie, nahradenie trávnika iným porastom ...
Využívanie hromadnej dopravy (aj keď tá je čistá katastrofa na SK)
Celkovo je to o "vystúpení zo svojej komfortnej zóny", alebo ako by som to povedala... Napríklad že využijem svoju fyzickú silu, namiesto napríklad elektrickej (elektrobicykle, všelijaké kuchynské spotrebiče, napríklad namiesto načasovanej automatickej závlahy mi nerobí problém poliať záhradu krhlou, alebo hadicou...)
Je toho veľa, pri niektorých si možno ľudia týkajú na čelo aj v mojom okolí. Ale ja viem pre čo to robím, aj keď je to "kvapka v mori"

autor
12. nov 2023

@kengurica to áno, spotrebu sme znížili v drogériu o odst, veľa veci len ocot a soda.
A aký iný porast namiesto trávy? My máme veľa púpavy, a iných "burín", žiadny anglicky trávnik. Ale aj tak by som chcela ešte viac kvetov vysadit aspoň.

kengurica
12. nov 2023

To čo si vymenovala je oveľa viac ako robí cca 10% slovenských obyvateľov. Ja som len na ceste k tomu, čo už ty robíš, a predpokladám, že som o dosť staršia....Tiež mi je smutno z toho, keď si predstavím, v akom svete budú moje deti žiť 😔.

annm81
12. nov 2023

Klimatická kríza je v dlhodobom horizonte najväčší problém ľudstva, ale nenechaj sa tým zomlieť príliš. Myslím, že robíš dosť, rozhodne ďaleko viac ako väčšina spoločnosti. Veď k tomu aj deti. Ale musíš akceptovať, že sama svet nespasíš a tvoja snaha je len maličký kúsok skladačky.

julia_h
12. nov 2023

myslim, ze ti to ide super a mozno aj to staci. Este sa staraj o seba, nech ti je dobre a pojde z teba pohoda a mozno to motivuje ludi opytat sa na tvoj zivotny styl a posunie ich to tiez k zmene. Ja som na tom podobne, veci kupujem z druhej ruky a vacsinu take, aby vsetci v retazci boli stastni a boli kvalitne a co to vydrzali. Radsej menej (minimum) a nazoaj kvalita. Plus sa mi narodilo babo, tak sa snazime ist bezplienkovou komunikacnou metodou.

minenkak
12. nov 2023

Jete len miestne potraviny, pozri si ekologickú stopu potravín,nepouzivaj internet a ani nikto z tvojho okolia ,vyberaj všetko zo zásuviek ,čo nepotrebuje v tomto momente elektriku, Instagram, Google, Facebook a vlastne celý internet sú zrúti energie

anjelicek26
12. nov 2023

Ako motivovat ludi okolo? No inak ako ist dobrym prikladom sa to neda...Ale na klimaticke a ekologicke myslienke treba mat peniaze. Vela penazi. Lebo solarne panely, teplovzdusna pumpa do zeme, dom zatepleny na najvyssiu uroven, trojkomorove okna, senzor na kohutikoch na vodu a kompost v prevadzke.. nic s toho nie je zadarmo a su tisice rodin,co rozmyslaju,ci dietatu kupia koncom mesiaca Jogurt a toto u noch jednoducho posledna priorita.. Len k tym iluziam,Ako motivovat ostatnych. TI,ktori na to nemaju,tych nijako,lebo neni za co. Triedit odpad a kupovat lokalne a sezonne potraviny je fajn,ale je to len maly krok.

juliacenc
12. nov 2023

Ja by som ti bez urazky poradila spamatat sa cim skor. Ty sa vobec pocuvas? Ze keby si vedela o “ klimatickej krize “ tak by si radsej nemala deti 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ neboj sa, tvoje deti aj ich deti atd si tu poziju aj s tou klimatickou krizou. Najlepsie spravis ak sa o to prehnane prestanes zaujimat a budes spokojne zit. A prestan komandovat svoju rodinu klimatickou krizou, veganstvom a dalsimi srackami.

valeria_h
12. nov 2023

Sranda, že Európa ide eko, čím pácha samovraždu a obrovské krajiny ako napríklad India na to kašlú. A my si myslíme, za niečo zmeníme 🤦‍♀️

juliacenc
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
12. nov 2023

@juliacenc ale v akom svete. A mat deti neni povinnosť, ale rozhodnutie nie. As informáciami co mam teraz by som sa rozhodla ze žiadne deti mať nebudem, ako XY ľudí sa rozhodne kvôli iným veciam.
A na vegetariánstve ci veganstve nevidím nič zlé, dokonca je to aj zdravé pre telo, veľa vlákniny, aj bielkovín a vitamínov.
Vyvazat sa autom vsaxe tiež nie je zdravé, ale keď ja prejdem k busu alebo vlaku kilometer peši, potom zas do práce peši a tak, tak robím aj pre svoje telo dobre. Pre mňa osobne majú ekologické opatrenia v mojej rodine na nás aj pozitívny efekt

blanblan
12. nov 2023

@juliacenc a ty sa počúvaš?🤦🏼‍♀️

annm81
12. nov 2023

@valeria_h Sranda je ako sa konšpirátori a popierači klimatickej krízy tvária, že problém nie je v spotrebe vyspelého sveta, ktorý si celú svoju ekologickú stopu outsourcoval do chudobných krajín- od výroby lacných handier, hračiek a mobilov na jeden rok po "recykláciu" plastov hadzaním do mora.

autor
12. nov 2023

@anjelicek26 to je pravda ze to chce viac peňazí. Ale niekedy je to aj o správnych rozhodnutiach. Koľko ľudí netriedi odpad z lenivosti, ved to nič nestojí (niekde majú dokonca lacnejšie smeti ak triedia), kupovanie v sekacoch je lacnejšie ako v obchode a s tam kvalitnejši kúsky dakedy. Šetriť vodou a energiami je aj úsporné, taktiež obmedziť nad spotrebu mäsa. Ale fakt ak chceš byť riadne eko tak na to už treba viac peňazí, na to ešte nemáme, tepelné čerpadlo by sme chceli ale není naňho zatiaľ, tak musíme kúriť uhlim a elektrinou napr. Co sme po riešili ale veľkou akumulackou a kurime raz za dva tri dni,a na nižšiu teplotu.
A lokálne potraviny sa nie vždy dajú a ani bezobalovo, ale verím ze keď pôjdem do prace aj to bude.

autor
12. nov 2023

@annm81 presne tak to je. Čína vyrába pre vyspelý svet, a preto ma taku vysokú ekologickú stopu. Ale všetko väčšinou spotrebuje Európa, USA a iné vyspelé krajiny, reťazce vyrábajú mega veľa oblečenia, im dajú minimálnu mzdu za to a potom tu na tom zarobia ťažké peniaze aj napriek tomu ze 80%oblecenia sa nepredá a vyhodí.

minenkak
12. nov 2023

Už len pri tomto písaní sa správaš absolútne neekologicky

https://www.welcometothejungle.com/cs/articles/...

autor
12. nov 2023

@minenkak dakujem, už aj o tom som počula 🙂

katica06
12. nov 2023

Nemyslím si že by som tu niekomu nakladala.
Robím veci podobne ako ty, len nie sme vegáni.(mäso namjä kvôli raz do týždňa mužovi, hydina alebo ryby)Máme doma vlastnu hydinu , vajcia. Nemáme anglický trávnik, radšej púpava a sedmokrásky(sadila som špeci zmes pre včely a hmyz) ale 50% je úžitková záhrada ktorú polievam dažďovou vodou, nepoužívam umelé hnojivá, kompostujem preferujem eko bio postreky.

autor
12. nov 2023

@katica06 ja som to pochopila ze tebe nakladali za to ze sa správaš ekologicky a ze si myslíš ze ja ako anonym tu budem nakladať tebe za to.
Idem pozrieť tu špeciálnu zmes pre včely, vďaka za tip

freepalestine
12. nov 2023

Robis skvele veci aby si bola ekologicka. Paci sa mi aj tvoje nastavenie - ze aj ked sama si veganka skoro, deti nenutis. Nenut ani manzela sa zmenit, bo budete mat stres a hadky kvoli tomu. Ak mozes mu pomoct lepsie jest (pripravis mu obedy, jedla co mu chutia a su podla teba eko) a kupovat menej zbytocnosti (nech ti vopred povie co pre vas chce kupit a ty bud presvedcis ze netreba alebo navrhnes alternativu) bez natlaku, budete stastnejsi..
A este viac ako robis?
Hmm.. skus kupovat co najlokalnejsie vypestovane/vyrobene potraviny, a vsetko ine co nove kupis.. co najmenej obalu.. a mozes sa obcas do prirody dakde vybrat a odpadky v ramci prechadzky pozbierat. Pre lepsi pocit 😉
Drzim palce

katica06
12. nov 2023

Niečo takéto,mám suseda včelára, u nás sa jeho včely majú dobré, v lete dávam aj napájadlo pre hmyz

katka700
12. nov 2023

Keby celé to eko ostalo na ľuďoch a tí sa rozhodli že budú žiť eko ako autorka bolo by to fajn. Keď sa niekto rozhodne že nebude cestovať lietadlom je to tiež fajn. Lenže odkedy sa toho chytili oligarchovia pardon politici tak to celé ide do... návratu k feudalizmu. S trvalou udrzatelnostou to nemá nič spoločné, je to len zasterka ako ľuďom zobrať autá a byty a znižovať obyčajným ľuďom mobilitu a kvalitu života. Kľudne si nahovárajte že je to konšpiračna teória.
Keď sa progresívny odrb zvaný paas (kto nevie čo to je pozrite diskusiu o parkovaní v hlavnom meste) rozšíri na celú krajinu tak sa 70 percent ľudí auta vzdá samo, lebo kto si bude môcť dovoliť platiť parkovanie v hodnote 15-20 eur denne. Pri polofunkcnej mestskej doprave a nefunkčnéj primestskej doprave sa potom dostaneš akurát do práce a z práce. Víkendové výlety budú luxus pre bohatých
O zvyšovani daní z nehnuteľností sa už hovorilo. To ze hypotéky a vlastné bývanie sú výsadou bohatých sme už tiež počuli. Napokon stačí sa pozrieť na americký realitný trh. Čo sa deje tam príde k nám. Veď kto by sa neradoval zo života v mizernych predraženych podnajmoch? Nárast psychickych ochorení s tým vôbec nesúvisí.
Čo sa deje teraz nemá s ekológiou nič spoločné. Ak by išlo o ekologiu tak by sa zakázali súkromné lety a zakázalo by sa besne prevazanie tovarov hore dole po zemeguli lebo nejaký tovar made in krajina x je lacnejšie zabaliť v krajine stovky kilometrov vzdialenej.
Autorka Sekace sú eko, však? Taká humana zoberie oblečenie z Nemecka a kamiónmi ide na Slovensko lebo tu ženám čo oblečenie vystriedia zaplatia menej Potom sa vytriedeny tovar vezie naspäť do Nemecka. Ešte stále ti sekac pripadá eko? Každý jeden kus vyradeneho oblečenia má uhlikovu stopu zo zbytočnej cesty po Európe len preto aby si firma čo sa tvári eko znížila náklady.
Kým začneš lanarit ľudí na niečo zisti si súvislosti a skutočnu príčinu klimatickej zmeny, ľudia ako ty ňou rozhodne nie sú. Robíš maximum a to je dobre. Nenechaj si podsuvat chamtivymi oligarchami rolu vinníka. To je ako keď nám tvrdia že si sami môžeme za to že k nám vozia nekvalitné potraviny lebo predsa o ponuke rozhoduje zákazník. Ludia sakra preberte sa a prestaňte veriť neoliberalnym a neomarxistickym rozpravkam lebo keď sa preberiete neskoro budeme už vsetci zavretí v eurogulagu.
Klimatická kríza je bohužiaľ reálna hrozba a ako jednotlivci najviac k jej zníženiu prispejete keď prestanete používať leteckú dopravu. Lenže to by sa horných MK desať tisíc muselo zriecť výletikov do tepla 4-6x do roka. Ak to nie ste ochotné spraviť tak láskavo prestaňte v každej diskusii o klimatickej zmene zdrbavat "ples" za to že používa auto.

jamimo
12. nov 2023

ak si myslíš, že nakupovanie v second hand je ekologické, tak máš veľmi romantickú predstavu o ekologickom správaní. Píšem to ako realista, nie hejter.

valeria_h
12. nov 2023

Každá má plné ústa eko života, ale na dovolenku si letia 🙈 Že sa nehanbíte, takú ekologickú stopu po sebe zanechať. Veď nebuďte pokrytecké 😜

oli18
12. nov 2023

@anjelicek26 v niektorych pripadooch aj usetris. Ked nekupis umele vence s kvety na hroby, ked neozdobis dom cackami z Ciny 5x do roka stale inymi, ak nekupis dcere x topanok podla farby siat....atd

katka700
12. nov 2023

@anjelicek26 100 percent súhlasím. Ešte by som pridala, že sa treba pozrieť aj na to z čoho sú vyrobené solárne panely, fotovoltanika, batérie do elektromobilov a akým spôsobom sa spracujú keď dosluzia. Pamätám si časy keď nám súdruhovia tvrdili že atómová energia je čistá energia. Len zabudli dodať že pri ťažbe uránu zamorili veľké územie na Urale a spôsobili tam ekologicku katastrofu. Dnešní eurosudruhovia nie sú o nič lepší. Priznám sa že nemecký dokument o ťažbe vzácnych kovov čo sa používajú do batérií v elektromobiloch a genetických mutáciach v oblasti kde sa ťažia som nedokázala dopozerať. Keď sa to vezme celkovo tak elektroauta nie sú vôbec ekologické. Aby sa Európa mohla hrať na ekologiu tak trpí zvyšok sveta.