Aké panvice odporúčate?

28. dec 2024

Ahojte. Často v poslednom čase čítam o tom, že teflónové panvice nie sú dobré a uvoľňujú sa z nich toxické látky. Vôbec však neviem akú by som mala vybrať, aký materiál aby dlhšie vydržala. Niekde som čítala že pri neteflonovych je problém s tým, že sa jedlo pripeká na panvicu. Vedeli by ste poradiť nejaké dobré panvice, ideálne ak máte s nimi skúsenosti alebo sa do toho viac vyznáte. Ďakujem

maca1984
28. dec 2024

Orion Grande 👍

denkabemommy
28. dec 2024

Máme tieto, nikdy sa na ne nič nepripieklo a to olej na väčšinu jedál ani nepoužívam 🙂
https://m.alza.sk/tefal-suprava-panvic-3-ks-ing...

maranta_leuconeura
28. dec 2024

@denkabemommy tieto maju prave teflonovy povrch...

maranta_leuconeura
28. dec 2024

@maca1984 rovnako, povrch je s teflonom

maranta_leuconeura
28. dec 2024

Autorka, jedine liatina, ocel a nerez. Vsetky panvice co sa tvaria ako s neprilnavym pavrchom, kameninovym povrchom, hybridnym povrchom a podobne obsahuju teflon alebo ine polymery, hoci v snahe predat vyrobok to casto najdes zahrabane az niekde na konci stranky, v pripade vyssie menovanych som to dokonca nasla az v anglictine. Chrania sa tym, ze maju akoze patent na danu vrstvu, takze zlozenie je ,,tajne".

Druha vec, KAZDA panvica nieco uvolnuje do jedla, tvoje rozhodnutie je ci to bude zelezo/nikel (pri oceli a nerezi) alebo to budu ine kovy (pri smalte) ci tieto PTFE, PFOA a pod (pri neprilnavych povrchoch).

denkabemommy
28. dec 2024

@maranta_leuconeura no práveže nie sú 🙂 sú z kameňa 🙃

klip0
28. dec 2024

Greenpan

lenkakravcova
28. dec 2024

Mne vyhovujú najviac nerezové.

joannita
28. dec 2024

Autorka, svojho casu som o tom dost zistovala a mozem napisat, ze ak chces zdravo varit tak ocelove. Mam ich uz roky a robim na nicj VSETKO, aj palacinky. Treba vediet ako na nich spravne varit a absolutne sa nepripekaju.
Treba ich naozaj poriadne zohriat najskor. Mozno najdem video s navodom.

Uplne kazdy riad s naprilnavym povrchom je skodlivy. Niekde sa to vola teflon a niekde je skryty iny nazov, ale neprilnava vrstva = skodliva.

joannita
28. dec 2024

Tu je navod ako varit na nerezovych snad to otvoris

maranta_leuconeura
28. dec 2024

@denkabemommy je tam PTFE, ako vo vsetkych panviciach. Ci myslis ze ten zahadny nazov ,,neprilnavy povrch" je z coho? Ved to tam sami pisu, ze neprilnavy povrch je obohateny mineralmi preto ho nazyvaju Mineralia.
Najnovsi trend je tvrdit, ze neobsahuje Teflon, ale PTFE. Az na to, ze Teflon je len obchodny nazov PTFE 😃 Takze ano, asi nepouzivaju priamo zaregistrovany PTFE ale svoj vlastny PTFE. Neviem, ako ti ide chemia, ake ked ma raz nieco rovnake zlozenie...

A tu si mozes precitat z coho su ich neprilnave povrchy, ktore tak zahadne pri jednotlivych produktoch neuvadzaju na pravu mieru. Zaujimalo by ma preco, ked zaroven vsade pisu, ze je to schvalene vsetkymi instituciami a neskodne.
https://www.tefal.com/weoweyouthebest/nonstick-...

emma022
28. dec 2024

Najradšej mám moju liatinovú panvicu Skeppshult. Bohužiaľ mám len jednu, lebo sú drahé jak 🐖 😄.
Ale tá panvica má prežije.

Okrem nej mám ešte oceľovú a keramickú. Na oceľovej sa treba naučiť variť. A keramické dlho nevydržia, aspoň som zatiaľ takú nenašla.

@denkabemommy, kamenná panvica neexistuje, to je len umelý náter, rovnako škodlivý ako teflon

maranta_leuconeura
28. dec 2024

@denkabemommy inak tiez som si kedysi panvicu s tymto ,,kameninovym" povrchom kupila, v domneni, ze je to bez tychto zlucenin, kedze priamo pri produkte tieto info neboli uvedene. Vydrzala mi dlhsie ako klasicke teflonove, musim uznat. Ale uz som presla na nerez a liatinu

autor
28. dec 2024

Čiže pozerať po oceľovej alebo nerezovej, dobre vedieť. Lebo práve som nachádzala panvice s neprilnavym povrchom, no nespomínal sa nikde teflon. Takže sa to takto snažia asi zakrývať.

joannita
28. dec 2024

Pozeraj nerezovu ocel. Ja odporucam cesku znacku Kolimax, mam od nich niekolko, fajn cena.
Len ako som pisala vyssie a posielala navod, treba sa vediet na tom naucit varit, aby sa ti jedlo nelepilo.

maya_hi
29. dec 2024

Toto by ti mohlo pomôcť pri rozhodovaní https://ekorestart.sk/aka-panvica-je-ta-najleps...
Ja som vymenila za čisto liatinové zn. Lodge

stanzi
29. dec 2024

@klip0 prosim ako dlho mas tie Greenpan? tiez ich mam vyhliadnute, ale tu teraz citam, ze keramika dlho nevydrzi...

rayla
30. dec 2024

@emma022 Aj ja mám tieto liatinové.. sú kvalitné, odporúčam.. treba však počítať s tým, že sú ťažšie..ale vari sa na nich super..dobrá volba.. avšak..na liatine ani na nereze sa neodporúča variť kyslé pokrmy, napr.paradajkove omáčky a pod. Preto mám aj smalt (email). Odporúčam smalt natiahnutý na oceli, nie na hliníku.. a súhlasím, nerez je ťažká na používanie, keď je ako panvica 🙂.. už som zhorenú vyhodila