Ahojte. Často v poslednom čase čítam o tom, že teflónové panvice nie sú dobré a uvoľňujú sa z nich toxické látky. Vôbec však neviem akú by som mala vybrať, aký materiál aby dlhšie vydržala. Niekde som čítala že pri neteflonovych je problém s tým, že sa jedlo pripeká na panvicu. Vedeli by ste poradiť nejaké dobré panvice, ideálne ak máte s nimi skúsenosti alebo sa do toho viac vyznáte. Ďakujem
https://www.modrykonik.sk/forum/domacnost-a-jej-vybavenie/poradte-kvalitne-panvice/ pred tromi dnami rovnaka otazka...
Máme tieto, nikdy sa na ne nič nepripieklo a to olej na väčšinu jedál ani nepoužívam 🙂
https://m.alza.sk/tefal-suprava-panvic-3-ks-ing...
@denkabemommy tieto maju prave teflonovy povrch...
@maca1984 rovnako, povrch je s teflonom
Autorka, jedine liatina, ocel a nerez. Vsetky panvice co sa tvaria ako s neprilnavym pavrchom, kameninovym povrchom, hybridnym povrchom a podobne obsahuju teflon alebo ine polymery, hoci v snahe predat vyrobok to casto najdes zahrabane az niekde na konci stranky, v pripade vyssie menovanych som to dokonca nasla az v anglictine. Chrania sa tym, ze maju akoze patent na danu vrstvu, takze zlozenie je ,,tajne".
Druha vec, KAZDA panvica nieco uvolnuje do jedla, tvoje rozhodnutie je ci to bude zelezo/nikel (pri oceli a nerezi) alebo to budu ine kovy (pri smalte) ci tieto PTFE, PFOA a pod (pri neprilnavych povrchoch).
@maranta_leuconeura no práveže nie sú 🙂 sú z kameňa 🙃
Greenpan
Mne vyhovujú najviac nerezové.
Autorka, svojho casu som o tom dost zistovala a mozem napisat, ze ak chces zdravo varit tak ocelove. Mam ich uz roky a robim na nicj VSETKO, aj palacinky. Treba vediet ako na nich spravne varit a absolutne sa nepripekaju.
Treba ich naozaj poriadne zohriat najskor. Mozno najdem video s navodom.
Uplne kazdy riad s naprilnavym povrchom je skodlivy. Niekde sa to vola teflon a niekde je skryty iny nazov, ale neprilnava vrstva = skodliva.
Tu je navod ako varit na nerezovych snad to otvoris
@denkabemommy je tam PTFE, ako vo vsetkych panviciach. Ci myslis ze ten zahadny nazov ,,neprilnavy povrch" je z coho? Ved to tam sami pisu, ze neprilnavy povrch je obohateny mineralmi preto ho nazyvaju Mineralia.
Najnovsi trend je tvrdit, ze neobsahuje Teflon, ale PTFE. Az na to, ze Teflon je len obchodny nazov PTFE 😃 Takze ano, asi nepouzivaju priamo zaregistrovany PTFE ale svoj vlastny PTFE. Neviem, ako ti ide chemia, ake ked ma raz nieco rovnake zlozenie...
A tu si mozes precitat z coho su ich neprilnave povrchy, ktore tak zahadne pri jednotlivych produktoch neuvadzaju na pravu mieru. Zaujimalo by ma preco, ked zaroven vsade pisu, ze je to schvalene vsetkymi instituciami a neskodne.
https://www.tefal.com/weoweyouthebest/nonstick-...
Najradšej mám moju liatinovú panvicu Skeppshult. Bohužiaľ mám len jednu, lebo sú drahé jak 🐖 😄.
Ale tá panvica má prežije.
Okrem nej mám ešte oceľovú a keramickú. Na oceľovej sa treba naučiť variť. A keramické dlho nevydržia, aspoň som zatiaľ takú nenašla.
@denkabemommy, kamenná panvica neexistuje, to je len umelý náter, rovnako škodlivý ako teflon
@denkabemommy inak tiez som si kedysi panvicu s tymto ,,kameninovym" povrchom kupila, v domneni, ze je to bez tychto zlucenin, kedze priamo pri produkte tieto info neboli uvedene. Vydrzala mi dlhsie ako klasicke teflonove, musim uznat. Ale uz som presla na nerez a liatinu
Čiže pozerať po oceľovej alebo nerezovej, dobre vedieť. Lebo práve som nachádzala panvice s neprilnavym povrchom, no nespomínal sa nikde teflon. Takže sa to takto snažia asi zakrývať.
Pozeraj nerezovu ocel. Ja odporucam cesku znacku Kolimax, mam od nich niekolko, fajn cena.
Len ako som pisala vyssie a posielala navod, treba sa vediet na tom naucit varit, aby sa ti jedlo nelepilo.
Toto by ti mohlo pomôcť pri rozhodovaní https://ekorestart.sk/aka-panvica-je-ta-najleps...
Ja som vymenila za čisto liatinové zn. Lodge
@emma022 Aj ja mám tieto liatinové.. sú kvalitné, odporúčam.. treba však počítať s tým, že sú ťažšie..ale vari sa na nich super..dobrá volba.. avšak..na liatine ani na nereze sa neodporúča variť kyslé pokrmy, napr.paradajkove omáčky a pod. Preto mám aj smalt (email). Odporúčam smalt natiahnutý na oceli, nie na hliníku.. a súhlasím, nerez je ťažká na používanie, keď je ako panvica 🙂.. už som zhorenú vyhodila
Orion Grande 👍