Dobrý deň..Mam 23 rokov a dnes mam prvú obhliadku bytu, chcela by som ist do podnájmu sama. Prosím poradite na čo sa pytat na obhliadke, na čo si dať pozor? Nemam ziadne skusenosti. Dakujem krasne
Co všetko je v cene (internet, energie,), či budú účtovať pripadne nedoplatky za elektrinu,vodu,plyn.. koľko je depozit, aká je výpovedná lehota, pozrieť si zariadenie bytu, ci je vybavená kuchyňa, či je tam práčka. ..či bude majiteľ chodiť do bytu...
Stav, prípadné chyby ,škody, poruchy potom pri preberaní bytu pýtaj uvedené na preberacom protokole. (Aby to nebolo na teba)
Spytaj sa na susedov
Mne ešte napadlo, ak sa ta to tyka- ci sa smie fajčiť v byte/na balkóne, či môžeš chovať nejaké zviera.
Okrem vyššie spomínaného, či bude majiteľ chodiť na námatkove kontroly aj bez tvojej prítomnosti, pripadne či sa nájom posiela na účet alebo si majiteľ príde osobne po hotovosť. Taktiež akým spôsobom bude zapečatený náhradný kľúč.
@bolarazjedna tak ak je tam balkón tam nevidím žiadny problém. Ja som sa to napríklad nepýtala automaticky sme hľadali byt s balkónom keďže obaja fajčíme. A logicky v byte si normálny človek nezapali.
Opýtaj sa hlavne keď príde vyúčtovanie nedoplatky preplatatky ako to bude. Keď sa niečo stane( nám napríklad keď pršalo bol fľak na stene hneď som jej to fotila a posielala na fb aby to nebolo na nás). Dohodli sa do ktorého dátumu treba platiť nájom. A tie namatkove kontroly a kontroly bez tvojej prítomnosti čo ti ja viem ja by som stym nesúhlasila. Boli sme 2 prenájmoch a teda nikdy nechceli ísť do bytu bez nás. A hlavne nedávaj si zmluvu na 1 rok. My sme si dali najprv na 3 mesiace a až potom na celý rok.
ja by som ti vrelo odporucila rozdelit najom zmluvne na 2 casti-a to na cast s energiami a na tu 2. ktora mu ide do vrecka, a zistit, ako ma nastavene pausaly na vodu, elektrinu, plyn, kurenie...aby bolo jasne, ak budes musiet doplacat bud za zvysenu spotrebu, alebo v pripade zvysovania cien-kolko mas nedoplatok, ci preplatok...s tym byvaju najvacsie natahovacky...dalej si skontroluj, ak je tam hlavne chladnicka, vek chladnicky, funkcnost, kolko zerie, ci su tesnenia v poriadku...dalej, ci z kohutikov nekvapka voda, ci nepreteka wc, to su zruty penazi...skontroluj hlavice radiatora, ci su funkcne a krutia sa volne, ci nie su zapecene, ked pojdes do prace, hlavice stiahni, vetraj pri zavretych hlaviciach-tam vznikaju nedoplatky na kureni..ci sa dobre otvaraju a zatvaraju dvere, ci zamok chodi hladko, skontroluj okna aj nabytok, ako ti tu radili vyssie...opytaj sa, kolko platia do fondu oprav, a ci sa nechysta vacsia investicia v baraku, aby to nedali zaplatit tebe...
vacsinou maju majitelia nastavene co najnizsie pausaly, ale najom pre najomnika je vysoky...napr u nas sused prenajima byt a nuti najomnikov sprchovat sa iba raz do tyzdna, aby mu nezvysili mesacny pausal za vodu!!!!!! 4 clenna rodina v 2i byte...
@ninusa221 no my napr fajčiarov neberieme, síce balkón nemáme, ale aj keby sme mali, tak by sme nechceli, aby fajčili na balkóne. Ale v podstate je jedno, kde človek fajčí, lebo nadýchla ten vzduch doma a bude sa to dat cítiť na nábytku, vsiakne sa do stien atď. Preto my fajčiara nehľadáme.
Ja stále nerozumiem tým akože námatkovým kontrolám bytu, ked nájomník nie je doma. To je nelegálne a prenajímatelia by to nemali robiť! Ja prenajímam byt a NIKDY som nebola v byte, ked tam najomník nebol. Mám náhradné kluče od bytu, ktoré som dala do obálky, a možem ich použiť iba v prípade núdze. Nikdy by som od zaujemcu nežiadala kontroly v jeho neprítomnosti. Keby mu niečo zmizlo, tak by ma mohol obviniť z krádeže a porušovania domovej slobody.
Autorke poradím, nech sa presne dohodne ako bude fungovať platenie nájmu, či si bude autorka platiť sama energie alebo či je to zahrnuté v cene prenájmu. Nech ti presne vysvetlí, co v prípade preplatkov a nedoplatkov. Odpíš si všetky merače ked sa tam nastahuješ, a podpíšte to obaja aj s prenajímateľom ako počiatočný stav. Pozri si všetky spotrebiče či funguju, pozri vodovodné kohútiky či neteču, a podobne. Pozri či nie sú vlhké steny, praskliny. Všetky závady si spíšte pri prebratí bytu.
@mistymay33 presne tak, lenže veľa ľudí prenajíma byty a netuší, že ako prenajímatelia máme aj povinnosti a nájomca práva a medzi ne patrí aj to, že tam námatkovo a hlavne v jeho neprítomnosti doslova nemôžem chodiť a ani nemám čo chodiť na nejaké pravidelné mesačné kontroly. Ja tiež do bytu nájomníkom neprídem ako je rok dlhý.
Necitala som vsetko.. ale ja ked som si hladala prenajom, tak som urobila chybu, ked som povedala, ze neviem na ako dlho ho chcem, mozno na pol roka, mozno rok, ze ideme skusat byvat s priatelom... A na tom celom mi to padlo... Realitacka, ktora byt prenajimala mi potom povedala (poucila ma), ze ked budem dalej hladat, tak mam hovorit, ze ho chcem dlhodobo, ze inac som jej bola sympaticka a byt by mi prenajala, ale toto dost zavazilo v moj neprospech... ..
Ahoj, určite otvor-zatvor okná, pozri či sa dajú vyklopiť, vizuálne si skontroluj steny, či sú/nie sú na nich praskliny, taktiež nábytok, aby si mohla na to upozorniť prenajímateľa. Ďalej otvor kohútiky s vodou, či tečie čistá voda, pripadne skus aj teplú aj studenú. Spláchni záchod, zapni svetlá, telku, aby si vedela, že tieto veci fungujú. Spýtaj sa, že či súčasťou zmluvy o prenájme bude aj zoznam nábytku alebo nie. Vo vchode si všimni, ci je tam viac menej čisto, či sa náhodou niekde nekričí a pod. Spýtaj sa, že či je súčasťou prenájmu aj pivnica.