Aké máte skúsenosti s prenájmom bytu pre utečencov z Ukrajiny?

4. máj 2022

Ahojte, aké máte skúsenosti s prenajatím bytu utečencom z Ukrajiny? Sú schválené nejaké dotácie pre tých, ktorí takto utečencov ubytujú. Vypláca ich mesto resp. obec, ale tá tak urobí až keď na to dostane peniaze od štátu. Takže ma zaujíma reálna skúsenosť vás alebo vašich známych. Kamarát z Trnavy prenajíma byt a ozvala sa mu žena z UA s 2 dcérami (dospelá a tínedžerka) a váha. Pretože byt má ako investíciu a platí hypo. Čiže nemôže si dovoliť nedostať od mesta peniaze a prenajímať byt zadarmo (keďže platí energie + hypo).

autor
4. máj 2022

Ďakujem.

mandala77
4. máj 2022

vôbec nerozumiem, že si dala takúto otázku do skupiny Eko život. Čo to má spoločné s eko životom? Neviem odpovedať, ale dala by som otázku priamo na stenu koníka keď už riešiš veci za tvojho kamaráta a na mieste kamaráta by som zavolala na mestský úrad do Trnavy a spýtala sa.

deti95060810
4. máj 2022

@mandala77 ten "eko život" si autorka nemusela dať sama... mne to vždy dáva admin....

autor
4. máj 2022

@mandala77 zadávala som diskusiu bez zaradenia do nejakej skupiny. To za prvé. Za druhé, neriešim za kamaráta. Bavili sme sa o tom, tak ma to zaujalo a položila som otázku, či s tým niekto má skúsenosti, bez ohľadu na mesto. Je normálne, že ľudia sa zaujímajú, ak ich kamaráti niečo riešia.

kikuska624
4. máj 2022

Tak doba je aká je. Oni toho veľa naslubuju len aj tie mesta, aj obce s kadiaľ budú rozdávať toľké peniaze tu sa už nedá veriť ničomu a hlavne keď ide o financie, nech si len pozrie ako sľubovali počas kovidu a kolky sa popalili? Vidina je pekná, ale aj riskantná. A už tu na koňovi aj riešili, že čo potom ak nebudú chcieť z bytov, domov dobrovoľne odisť nech aj nato myslí, že im bude musieť zabezpečiť náhradné byvanie. Nikdy nevie ako sa to celé vyvinie. Aj keby sa na to dal tak určite poriadne zvážiť, pre a proti. 🥺

missdiva
4. máj 2022

Prenajom bytu ukrajincom je jedna vec, t.j., ze ukrajinci si za to platia svojimi peniazmi - tam nevidim vacsi risk ako prenajimat slovenskej rodine ak je dobra zmluva.
Ubytovanie ukrajincov zdarma s tym, ze stat ti nieco zaplati, no nebud naivna... Toto si moze dovolit len niekto, komu tie peniaze chybat nebudu a nespolieha sa na ne a robi to hlavne pre dobry pocit.

autor
4. máj 2022

@missdiva to som mu povedala aj ja, že nech do toho nejde, že nech to prenajme normálne. Že nie je na tom finančne tak, aby mohol platiť za druhý byt 500 eur mesačne (energie + hypotéka) a ubytovať tam niekoho zadarmo, lebo kto vie kedy a či vôbec dostane za to niečo. Naivný je on, lebo si myslí, že keď vláda povedala, že za to budú mestá platiť, tak naozaj budú. Preto ma z vlastnej iniciatívy zaujímalo, aké s tým ľudia majú skúsenosti.

autor
4. máj 2022

@kikuska624 no veď toto, štát sľúbi, hodí to na mestá a potom to tak vyzerá. Ako odmeny pre zdravotníkov či DSS, koľko na ne čakali. A že si ich väčšina ozaj zaslúžila.

faustinocka
4. máj 2022

To fakt? Za peniaze? Ľuďom ktorí nemajú kam ísť? Prenájom, nech si platia, energie…ale navyše peniaze mne prečo? Keď pomoc tak pomoc alebo smiešnu sumu keby už veľmi chceli🙂

autor
4. máj 2022

@faustinocka aké peniaze navyše? On chce poskytnúť utečencom ubytovanie zadarmo, s tým že štát avizuje, že schválil mesačný príspevok pre tých, ktorí zadarmo prenajmú byt či dom. Tak aké peniaze navyše?

lenkadenisa
4. máj 2022

Do toho by som nešla... Bála by som sa.

borabalazova
4. máj 2022

Najlepšie je naštudovať si podmienky získania štátneho príspevku na ubytovanie https://www.minv.sk/?prispevok-za-ubytovanie a podľa toho sa zariadiť. Príspevok sa vypláca spätne a nateraz záväzne do konca júna 2022. Pomáhala som toto riešiť príbuzným našej študentky z Ukrajiny a po dohode s majiteľom bytu uzavreli zmluvu vyžadujúcu štátom na príspevok a zmluvu o budúcej zmluve, ktorá začne platiť potom, ako štátny príspevok skončí. Tiež si vzájomne dohodli depozit, ktorý by prenajímateľ využil, ak by príspevok od štátu meškal, resp. skončil. Ideálne je poradiť sa s právnikom.

h2o2
4. máj 2022

Keď si to nemôže dovoliť tak určite nie.

yaesu
13. júl 2022

mam ubytovanych UA ludi mamu so synom ziadne problemy, dostavam od obce financie pravidelne, ziadne problemy mame zmluvu a spravaju sa velmi korektne