Zakrslý králik

stannkas
7. mar 2024

Ahojte, mám zakrslého králika, ktorému sa neustále trus (cekrofoty) lepia na zadoček a neustále sa mu to musí čistiť, niekedy až do krvi, čo to je tam tak nalepené. U veterinara sme boli niekoľkokrát, vyčistil jej to, vydenzinfikoval, natierali sme to mastičkou. O pár dní to tam mala znova. Neviete mi poradiť čo robiť? Stretli ste sa už niekto s tým? Dávame jej granule,seno, voda, petržlenovú vňať a pod. Čistím jej pravidelne záchod, výbeh všetko. Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

lenqua_12325
7. mar 2024

@stannkas ostrihať okolo zadku, nedávať zelené a len kvalitné granule.

stannkas
autor
7. mar 2024

@lenqua_12325 ďakujem za odpoveď 🙂okolo zadku to má vystrihané, zalepilo sa jej to priamo na zadok, preto tá krv. Granule dávame od malička rovnaké. Nikdy nebol problém, až do cca novembra minulého roka. Je to samička, zatiaľ nevykastrovaná, veterinár nám povedal, že možno kastrácia pomôže.

lenqua_12325
7. mar 2024

@stannkas tak aj granule treba prispôsobiť veku zajka.
Aj keď používate 1 značku. Aby nebolo seno zvlhnuté.
My máme dve dievčatá a tiež sme si preskákali dosť.
Kastrácia by mala pomôcť so značkovaním, teda cikaním. Lepiace sa bobky na zadok s tým asi nesúvisia. Bobky majú byť suché guľôčky.
Mokré bobky majú v noci a tie aj papajú.
Vidím naše ako si ich prežúvajú.
Skús navštíviť iného veterinára.

stannkas
autor
7. mar 2024

@lenqua_12325 áno samozrejme sme granule prispôsobili veku, ale značka je stále ta istá. Veterinár spomínal kastráciu v súvislosti s tým, že ak máva v období falošky výtoky, môže sa stať, že sa jej tam trus nalepí, najmä ten mokrý. Áno, čakám ešte na výsledky z trusu a potom plánujem iného veterinára, lebo je to iba kolotoč. Môžem sa ešte spýtať na značku granúl akú používaš? Nám odporučili od začiatku versele-laga complete.

lenqua_12325
7. mar 2024

Rovnakú značku používame aj my aj maškty a tyčinky. Je to najkvalitnejšia značka pre zajulky.
Držím palce, nech sa to vyrieši.
Možno by bolo fajn dať jej kamošku.
Vidím obrovský rozdiel, keď sme mali 1 zajka a teraz keď máme 2.

stannkas
autor
8. mar 2024

@lenqua_12325 Ďakujem krásne za rady 🙂 ideme bojovať ďalej... chcem sa ešte spýtať, máte ich vykastrované? ... áno, zvažujem už dlhšie, či jej nezaobstarať kamošku, nakoľko som si všimla, že je na mňa veľmi naviazaná, a naposledy keď som bola odcestovaná a staral sa o ňu priateľ, tak bola smutná, nejedla zo začiatku, dokonca schudla troška (potom naspäť našťastie všetko nabrala 🙂 )

nika_146
8. mar 2024

Počkajte na tie výsledky z trusu a skúste iného veterinára. Ono to môže byť naozaj čokoľvek a najlepšie a najrýchlejšie vám pomôže veterinár so špecializáciou na hlodavce. Kastrácia si myslím že nebude riešenie tohto problému ono to skôr bude niečo s tráviacim traktom, ale samozrejme na určenie diagnózy potrebujete veterinára a vyšetrenia
Držím palce nech je čo najrýchlejšie v poriadku 🍀

stannkas
autor
8. mar 2024

@nika_146 ďakujem krásne 🙂 áno čakáme, už raz jej trus bol vyšetrený a všetko bolo negatívne. Dodržiavali sme aj diétu, ani to nepomohlo. V súčasnosti navštevujeme lekára so špecializáciou na hlodavce, no on sám nevie, povedal, že sa s tým ešte nestretol a že faktorov môže byť mnoho. Inak zajko papá, teší sa, behá. Takže naozaj neviem, čo by to mohlo spôsobovať.

lenqua_12325
8. mar 2024

@stannkas niesú kastrované. Sú sestričky 🙂 spia spolu, jedia spolu, oblizujú si očká aj ušká ...

0silvia0
9. mar 2024

@stannkas s tymi vnatami opatrne. Skor by som ich nedavala, obsahuju vela vapnika, pre kralika nevhodne. Ked zacne rast trava, davaj radsej travu. Mne kraliky vzdy hnackovali z kupovanej zeleniny napriklad.

stannkas
autor
10. mar 2024

@0silvia0 ďakujem krásne 🙂

stannkas
autor
10. mar 2024

@lenqua_12325 🙂 ďakujem veľmi pekne za info, upozorňovali ma, že k nevykastrovanej samičke nemám dávať ďalšiu, vraj v období falošky, budú do seba skákať… tak je fajn prečítať si toto😄

0silvia0
10. mar 2024

@stannkas ja som to tiez nevedela a davala som vnate, mala z toho mocovy kamen. Potom sme presli aj na granule s co najnizsim obsahom vapnika.
Co som ja mala odpozorovane, nedavat kupovanu zeleninu. Z nasej zahrady bola zelenina ok.

lenqua_12325
10. mar 2024

@stannkas skáču na seba, keď majú obdobie ale je to jedno. Vždy ich to prejde.

stannkas
autor
11. mar 2024

Ahojte, dnes nakoniec prišli výsledky z trusu, všetko je v poriadku, akurát má troška premnoženú nejakú baktériu (hubu) v črievkach, ktorá sa tam síce vyskytuje prirodzene, ale keď sa rozmnoží, tak to môže spôsobovať hnačku a pod. Takže máme naordinované probiotiká a vitamíny na imunitu a zlepšenie črevnej mikroflóry a snáď to pomôže, nakoľko zatiaľ nevidím zlepšenie. Ďakujem vám veľmi pekne všetkým za info! Veľmi ste mi pomohli 🙂