Záchvaty u psa

sarajuea
17. nov 2024

Dobrý deň,
Máme fenku american bully xl má 3x záchvat, naposledy ho mala 5.10. A predtym niekedy v júli prvý krát. Má 11 mesiacov. V oktobri mala 4 záchvaty behom 6 hodín. Vted dostala od veterinárky lieky do žily, doma sme jej dali diazepam. Dnes už mala 2 zachvaty behom 1 hodiny, dali sme diazepam pri druhom a okej zatial! spí. Povedali nam lekari ze treba ju dat na celozivotne lieky na fenobarpital, avsak nesuhlasime s tym, ten pes nebude pes, bude na drogach. Sama doktorka nam to povedala. Nevedia nam zistit ani my nevieme co je spustac. Citam vsade vsetko aj tu diskusie ale vsetci pisu ze zachvaty ich psy maju cez den. Nase zacinaju v noci. Vacsinou okolo 4-6h ráno, vtedy zacne prvý a pokracuje do obeda. Zachvat je klasicky, lezi na boku, trepe sa, pena z papulky. Nema niekto podobne nocne epizody?

micusa2222
17. nov 2024

@sarajuea bohužiaľ, ak ho nenastavíte na lieky, bude veľmi trpieť,

3009
17. nov 2024

@sarajuea počula si o epilepsii? No ani u človeka ak nie je nastavený na lieky tak má záchvaty veľmi často. Nielen že bude trpieť ale niekde spadne a sa udrie a bude ti to lúto.

beataxxx
17. nov 2024

Nas utulkac ma epi, zachvaty su neprijemne, vzdy si ho zoberieme do narucia a hladkame, kym to neprejde, ma a to priblizne raz za mesiac, rozhodli sme sa riesit to bez liekov, aj veterinar nam to poradil, nech ma havko pekny zivot aby nebol utlmeny cely cas
Ale jemu zachvat trva cca 10-15 minut, takze asi to nema take vazne

maca1984
17. nov 2024

Boli ste na mr vyšetrení ?

colsami
17. nov 2024

"nesuhlasime s tym (dava lieky), ten pes nebude pes, bude na drogach"
Vacsiu kravinu som asi nepocula. A ak toto ppvedala veterinarka, evidentne ma malo skusenosti s leicbou a managementom psov s epileptickymi alebo epileptoformnymi zachvatmi.

Preboha ak ma epilepticke zachvaty tak co chcete, ako nasadit ju na jedinu moznu ucinnu latku, co tomu trochu pomaha?
Ano, trochu pomaha. Pretoze epilepsia je tak isto ako u ludi, nevyliecitelna. Mozete iba tlmit priebeh a zachvaty. Napriek liecbe stav moze pokracovat a aj sa zhorsovat.
Prepacte za uprimnost ale tak to je.

A ano, pocas samotneho zachvatu nemas inu moznost ako psa striehnut nech si neublizi, potom mu zabezpecit pokoj a klud. Pouzit napr rekt.tubu diazepam. A ak zachvat je trvaly a neprechadza, tak veterina - kde sa pes na chvilu uvedie do spanku aby zachvaty prestali. (Kedze cim dlhsi zachvat, tym vyssia miera a pravdepodobnost nezvratneho poskodenia mozgu u zvierata).

kiki68
17. nov 2024

Chodte na jaggy brno, je tam Primar neuro Dr Tomek, spravite MRI a uvidite co moze byt pricina. Tie lieky nie su drogy ako take, su to antiepileptika a bez nich bude mat pes poskodeny mozog. Zachvaty doslova vysmazia ten mozog a budete musiet dat psika uspat. Takze za mna diagnostika a potom liecba.

kiki68
17. nov 2024

Ja len ze som mala psa na phaenometten. Akonahle sa hladina lieku v krvi stabilizovala, tak pes nebol nijako utlmeny. Normalne fungoval. Vyzeraju ludia na liecbe epi ako zombie? Nie, normalne funguju a pracuju. Podobne to je u psov. Pes je otapeny tak prve dva tyzdne. A zachvaty mozu tym padom vymiznut, alebo su o dost slabsie.

viestta
17. nov 2024

Mali sme psa epileptika, bol na phenobarbitale a aj napriek tomu maval zachvaty. Zial frekvencia sa zvysovala aj ich dlzka. Na liekoch dozil dva roky. Nedokazala by som ho nechat trapit sa bez liekov.

lopata82
17. nov 2024

@sarajuea nás psík ma takisto epilepsiu, mal 4 roky keď mal prvý záchvat, teraz ma 5, berie lieky zatiaľ najnižšiu dávku a už je takmer rok bez záchvatu.
Nie je ani utlmeny, ani nič podobné, normálne psík ako bol aj predtým.
Bol samozrejme na MR, aby sa vylúčilo akékoľvek iné ochorenie a teraz len kontroly každého pol roka.
Ja keď som ho videla počas tých záchvatov, bolo to hrozné, nenechala by som ho takto trápiť.
Držím vám palce, nech všetko dobre dopadne.

zuzanita1609
17. nov 2024

My sme mali kocúra s podobnými problémom. Bol vonkajšia mačka. Vždy keď sa mu to stalo,nepoznal nikoho,nevedel sa vrátiť domov. Chodievala som ho s plačom hľadať po dedine. Nakoniec sa mi raz už nevratil,nenašla som ho. Nastaviť účinnú liečbu určite.

maca1984
17. nov 2024

@kiki68 aj na Sk máme odborníka, s Mr prístrojom.
V Trenčíne...

luccija
17. nov 2024

@sarajuea mama ma psa s epi jemu pomohla chemická kastrácia a záchvaty má iba občas podáva rektalne diazepam a drží ho v náručí a do pol hodiny je po všetkom.Veterinar zatiaľ lieky neodporúčal.Ak to ma tvoja fenka často a dlhé určite by som ju dala na lieky

mufka1
17. nov 2024

@sarajuea ja som mala tak civavu .Nieje pravda ,že ma záchvaty cez deň ona ich mala hoci kedy aj v noci aj nad ránom. Nema ich tak často ako vás ale tiež nezistili prečo. Podľa man by som obehlq viac veterinarov a zistila co bude dobre pre ňu. Ono bez liekov to nebude dobre bohužiaľ....neviem ako by som poradila ale určite by som prešla aj 5 veterinarov a nasla tu správnu liecbu

priscilla07
17. nov 2024

@sarajuea nasad Armillariu Plus keď nechceš chemiu a znížte mu príjem bielkovín. Tiež by som na pečeň dala ostrostrelec mariánsky, lipovitan a Cordyceps Plus. Väčšinou to súvisí s tým že pečeň nedokáže detoxikovať NO skupiny bielkovín, preto je dôležitá regenerácia pečene.

maca1984
17. nov 2024

Ja sem len napíšem našu skúsenosť.
Kto si z toho čo vezme..
Náš prvý psík, útulkáč, roky žiadne problémy.
Až v jedeň deň ho " vykrútilo " , pocikal sa, ostal " mimo".
Samozrejme som hneď letela s ním veterinárovi.
Som z tt, chodíme Pašekovi.
Porobili xy vyšetrení,odberov.
To bol pondelok.
Niečo stabilizovali ako tak.
Ale tie záchvaty sa opakovali.
Na stredu nás ako urgent obj.do Trenčína..
Diagnóza- nádor cez pol hlavičky, prognóza - v tých záchvatoch pár dní, týždne.
Dali sme ho tam uspať ( mal necelých 12 r)
Vzali sme si ďalšieho psíka z útulku. A v 2 r.mu začali záchvaty.
Leteli sme samozrejme hneď prvý termín do Tn na mr.
Žiadne zmeny na mozgu.
Odsledovali sme si kedy dostáva záchvat ( tak nám kázali)
A zistili sme , že jemu záchvat vyvoláva to,ak to preženieme " s voľnosťou ".
Tj,.nech behá popri plote na jar ( prvý záchvat), nech behá v lete ( druhý záchvat )-naháňa autá
Inak záchvat nemá.
Má 5 rokov, za 3 roky mal 7 záchvatov , každý trvajúci max 5 min.
Lieky nemá.
Dostali sme diazepam v striekačke ak by bolo nutné.

luccija
17. nov 2024

@sarajuea a mamin pes má väčšinou záchvat v noci a vždy, keď sa harali feny, tak mu dali tu chemickú kastráciu tá má výdrž asi 8 m a vtedy ma max jeden, dva záchvaty.

drobcek100
17. nov 2024

@3009 Súhlasím,my sme mali kokeršpaniela a ten mal epilepsiu.Cely život bral humánny liek Rivotril.

pupava36
18. nov 2024

No pokial ho nenastavis na lieky tak ten pes bude len trpiet, je to epilepsia. A spustacom?? Moze to byt dedicne, pokial ho mas s CHS a nie z mnozky popytaj sa chovatela ci sa epilepsia v jeho chove nevyskytla a mne sa zda ze tieto psi su vyradene s chovu alebo, mohol tu elepsiu ziskat, mohol sa niecoho strasne zlaknut, mozno niekde pocul nejaky silny rachot a zlakol sa ked si nebola v jeho pritomnosti, alebo mozno pri nom nieco silno buchlo a nebol pripraveny na to a zlakol sa. Povacsine epilepsiu spusta ked sa zviera zlakne. Urcite tie lieky mu treba podavat aj za cenu ze by bol jak zdrogovany lebo ak sa mu to stane v noci a napr.nebudes hned prinom ( samozrejme ak su tie zachvaty prilis silne) tak ten pes ti moze odist za duhovy most a to urcite nechces.

zasz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
colsami
18. nov 2024

@zasz prosim Ta, kde v Martine robia operacie mozgu u psov? To mas asi nejake mylne informacie... 🙂