Výcvik psa

27. sep 2024

Ahojte, máte skúsenosti s výcvikom psa, kde bude pes odložený u trénera na 6 týždňov ?

palculienka40
27. sep 2024

No potom bude pocuvat trenera nie vas. Nemyslim, ze je to dobry napad.

maca1984
27. sep 2024

My priamo nie, ale svokrovci tak dali. Na 4 týždne, na víkend ho brali domov.

tundra
27. sep 2024

@autorka je to standardny cas na vycvik.Niekedy sa to da zvladnut skôr,niekedy to trva aj dlhsie.Je to velmi individualne a zalezi na com ste sa dohodli.Ci uz nieco vie,alebo je to surovy vyrasteny pes.Pripravit psa na skusku alebo bonitaciu,trva niekedy aj 3-4 mesiace.Niektore veci idu rychlo,niektore pomalsie.

betulinka1
27. sep 2024

Je to skvelí nápad. Kludne do toho treba ísť. Samozrejme ta trener musí potom aj naučiť tie povely a čo a ako. Nie je pravda, že bude poslúchať iba trénera, tréner uči povely, čiže ten pes bude na povely reagovať ale práca so psom s tým nekonci. Tréner všetko vysvetlí aj ako treba pokračovať. Kopec známych dáva na výcvik psov profi trénerom, hlavne ak ide o veľké plemená. Mala som raz takto psa NO od trénera, výcvik bol zameraný na stráženie objektov. Objekt ktorý strážila predali a ona ostala bez majitela, tak sme sa jej nedobrovolne ujali (dlhý príbeh), cesta k jej dôvere a dušicke bola ťažka, prvé týždne ma chcela zabiť ale ja ako človek, čo sa nevzdáva som si nakoniec jej dôvoru získala. Bol to jeden z najlepsích psíkov čo som mala a poslúchala na slovo. Jediné čo som s nou nemohla robiť na cvičáku bola obrala, lebo ona bola speci výcvikom naučená na obranu do slabín, to sme ale zistili žial s jedneho momentu v praxi a odniesol si to figurant. Bol ale upozornený vopred, že mala speci výcvik a nie športovú kynologiu, tak ale on ju chcel za každú cenu vyskúsať. Mal z toho nejaké stehy na slabinach pri stehne. Mna sa nemohol nikto dotknúť. Si pamatám ako dnes, to som mala asi 16 rokov, som otcovi na dvore papulovala a išiel mi dať facku a veru otec si asi aj cvrkol od strachu ako sa po ňou rozbehla, na povel stop nezautocila. Ale už to nikdy nerobil pred ňou. Tým len chcem vyvrátiť mýtus, že potom bude pes poslúchať trénera.

colsami
27. sep 2024

Nie je pravda ze pes bude posluchat iba vycvikara. Hlavne sa ale potom musite naucit aj vy, ako pracovat s uz vycvicenym psom. A bude to fajn.
Ak nemate priestor kapacitu ci bunky na vycvik vy, kludne zvolte tuto moznost. Vsetko je lepsie ako nevychovany a problemovy pes, ktory je zataz pre rodinu i okolie.

katarinaba
27. sep 2024

Jedneho psa sme takto dali. Zial vycvikar potom z nejakych dovodov nekomunikoval, nenaucil nas ako so psom pracovat. Ale nejako sme to dali.
Ale neda sa to porovnat s tym, ked som chodila na cvicak a hlavne ja som sa naucila ako so psom pracovat.
Keby som sa mala rozhodovat znova, radsej by som cvicak absolvovala osobne.
Ono aj ked bude mat vycvik, tak s nim treba pracovat aj potom, ak nahodou cakate, ze potom bude pes "hotovy" a cvicakom to konci.

tundra
27. sep 2024

@katarinaba uplne s tebou suhlasim👍.Napr.aj sluzobne psy, v ramci sluzby,dostavali tzv.aktivacie.
Simuloval sa zakrok,aby pes nezabudol, co ma robit.Planovali sa min.2x do mesiaca, samozrejme aj v noci.Ake su standardy a metodika teraz neviem,ale velmi davno,to tak bolo😁.

autor
27. sep 2024

@tundra Náš má 6 mesiacov a vie základne povely ako sadni, ľahni, daj pac, ku mne ( no to len v nerušenom prostredí ) a chôdzu pri nohe vôbec nezvláda, zostaň ako kedy. Na cvicak sme chodili pravidelne no žiaden posun sme moc nevideli tak by sme sa chceli rozhodnúť pre túto príležitosť. No, len nastáva najväčší problem že pes nemá podsadu, je to pitbul a zatiaľ všetkých čo sme oslovili majú psov len vonku.

colsami
27. sep 2024

Cize pes vie defacto iba "povely a triky" a aj to len ak ho nic ine nerusi. Cize najdolezitejsie veci - prist na zavolanie, zostat, netahat na voditku, ja predpokladam ze pes vas velmi nevnima, ked ma okolo zaujimavejsie veci... No a nejake dalsie veci s tym suvisiace zaostavaju... Pes navyse teraz pojde do puberty a to bude (nechcem Ta strasit, ale pravda je taka) omnoho horsie. Ak to teraz nezvladnete, roky budete psa davat "do poriadku". Je to pitbul, silny a aktivny pes, navyse ako bude dospievat, zacnu s nim tocit hormony.

Za mna - navstivte iny cvicak a aktivne chodievajte, socializujte, ucte sa pracovat so psom. Je to velmi velmi potrebne pre vas momentalne najblizsie mesiace. A ak je jediny problem pobyt vonku, dajte ho k vycvikarovi na jar.

katarinaba
27. sep 2024

AUTORKA ja som chodila na vycvik sama so psom. Teda na individualne hodiny. Na placi boli aj ine psy, takze aj ruch bol, ale vycvikarka sa venovala len mne a psovi. Raz do tyzdna sme chodili, ostatne dni som opakovala co sme robili s nou. V podstate cvicak je na vycvik psovoda, psa cvicis potom ty. A miesto si volis podla potreby - doma, osamote vonku, v premavke, medzi ludmi. Cize ani srst a zima nie je prekazkou, hodinu a pol vonku pes bez problemov vydrzi a potom cvicis pocas prechadzok. Za velmi nepriazniveho pocasia a vzdy rano pred odchodom do roboty som cvicila doma v obyvacke. A dobre je krmit z ruky pocas cvicenia - odmenou bude jeho krmna davka - odmenis a nakrmis zaroven.
Treba najst kvalitneho cvicitela a budete mat radost zo psa. Drzim palec.

katarinaba
27. sep 2024

@tundra ja cvicim kazdy den pocas prechadzky. A chodime aj na obrany - to je taky konicek - pes si zakuse, vyburi sa a ja mam aktivne hobby 😁

tundra
27. sep 2024

@katarinaba ved to je super👍,urcite ti robia radost😉.Ked,potrebujes klud,tak meditujes s hadom😁.

katarinaba
27. sep 2024

@tundra presne 🤣

autor
27. sep 2024

@colsami prísť na zavolanie cvičíme každú dlhu prechádzku keď je na stopovačke. No všetko mu ide lepšie doma, aj to chodenie pri nohe. Psa som už mala, no ako decko takže ho cvičil niekto iný, ja mám len okukane veci. Iný cvicak nemáme, aj na tento odchádzame 30km, čo pre mňa ako nevodičku je dosť namáhavé. S jedným výcvikovom sme sa bavili a že berú len do 10 mesiacov za 500€ na 6 týždňov.

tundra
27. sep 2024

@autorka len do 10 mesiacov🙈?To by ma zaujimal dôvod🤔.500€ na 6 tyzdnov sa mi zda strasne malo,ale ja zijem vo Švajciarsku,tu stoji hodina 130fr,tak mozno preto...Aj hotel pre psov zoberie viac...no neviem,tam by som psa urcite nedal.

autor
27. sep 2024

@tundra práve ten bol v Ba, no boli by sme ochotný ist aj ďalej a našli toto https://www.k9trnava.sk/sluzby/, len tam sú psikovia ubytovaný len vonku..

colsami
27. sep 2024

Super, tak len pokracujte so stopovackou a trpezlivost trpezlivost trpezlivost. Kym najdete niekoho na ten vycvik, co vam bude vyhovovat. Pri takych peniazoch a poziadavkach nevidim problem v tom, najst si vycvikara aj dalej. Ved to uz psa priviezt a odviezt na tych niekolko tyzdnov, aj niekolko 100km sa da zvladnut, keby iba o dialku islo.... Aj ked rozumiem ze si nevodicka - musela by si ist s niekym na vylet, co vas vezme.
Drzim palce.

Inak ak si z BA, ved tam je kopa cvicakov a vycvikarov, tak ak Ti jeden nevyhovuje, skusila by som asi druhy. 👍 Ci odkial si vlastne?

autor
27. sep 2024

@colsami nie nie, niesom z Ba, len tieto výcviky mi boli aj odporúčané, na ten by sme vedeli zohnať odvoz aj keby je to z ďaleka.

tundra
27. sep 2024

Odkial si?

autor
27. sep 2024

@tundra Rabčice, hranice s Poľskom

tundra
27. sep 2024

@autorka tam nepoznam nikoho🥴,teda poznam,ale nie psovoda

misulka22
27. sep 2024

Ja takyto vycvik beriem napr ak chcu uchovnit psa ktory musi mat polovnicke skusky,ale realne sa nevenuju polovnictvu.tam viem ,ze si takto davaju cvicit psov.
Pre mna su ale treningy aj o budovani vztahu so psom ( inym zvieratom) , ked s nim robim vidim ako prisposobit vycvik,zmenit co nam nevyhovuje, ist tempom ktore pes zvlada.pripadne sme v ramci trenngu zistili ,ze by jej isiel aj iny cvik. Robim canisterapiu niekedy je to dost o improvizovani a necakanych veciach,takze ja musim vediet 100% ako moja na co reaguje,musim verim ja jej a ona mne.takze ja preferujem vycvik pri ktorom som osobne pod dohladom trenera

wolf_
27. sep 2024

Ja tiež nie som zástanca takýchto výcvikov. Nie preto, že by pes potom neposlúchal majiteľa - to si nemyslím. Ale za 1. takto človek odovzdá psa v podstate cudziemu človeku. Nebude pri výcviku. Nevie čo sa tam dialo/deje. A povedzme si úprimne, nie každý výcvikár je dobrý. Pes sa môže vrátiť aj "pokazený". Alebo môžu byť na ňom aplikované výcvikové metódy, s ktorými by majiteľ nesúhlasil... Minimálne ja nedôverujem cudziemu človeku natoľko, aby mu bez môjho dohľadu zverím svojho parťáka...
Za 2. presne ako tu bolo spomenuté. Tréning je aj o tom, že sa tým buduje vzťah medzi človekom a psom. Zlepšuje sa dôvera, pes spoznáva človeka a človek psa.
Za 3. vždy je výhodné keď človek pozná proces toho ako sa jeho pes niečo naučil. Často je mylná predstava, že ak sa pes niečo naučil bude to vedieť na tej istej úrovni celý život. Niekedy môže byť potrebné psovi "osviežovať pamäť", vrátiť sa znova k základom... Ak nejaké správanie začne vyhasínať, tak človek čo nevie AKO sa to pes naučil má smolu. Človek čo vie sa aj vie vrátiť o nejaký krok späť a zapracovať na tom...

marca12
27. sep 2024

@palculienka40 To nie je pravda. Pes si osvoji povely a bude posluchat aj doma. My sme adoptovali psika,ktory bol takto vycviceny a poslusnejsie psika sme este nevideli. Krasne posluchal.

colsami
27. sep 2024

@wolf_
@misulka22
Zeny plne s vami suhlasim. Len jedna vec. Nie kazdy na to naozaj ma. Preto som napr aj ja napisala ze:
"Ak nemate priestor kapacitu ci bunky na vycvik vy, kludne zvolte tuto moznost. Vsetko je lepsie ako nevychovany a problemovy pes, ktory je zataz pre rodinu i okolie."

A myslim ze toto je aj pripad autorky, proste nejakym sposobom pocituje ze je na psika "kratka" a radsej by vsadila na istotu, podla mna je to velmi zodpovedne od nej, najma ak sa jedna o polrocneho psika pitbula. Podla mna je lepsie riesit to takto, ako nijak, alebo so zbytocnymi chybami do buducna, ktore budu horko-tazko napravat dalsich 10 rokov. Takze otazka znie, kedze sa sice psovi venuje ale ma zaujem aj o pomoc profesionala, poznate niekoho cca v jej okoli?
Ja rozmyslam, ale realne vsetkych tak 3h od nej poznam.

@autorka vies aj po polsky? Je pre Teba alternativa aj polsko? Mam tam vela blizkych priatelov medzi chovatelmi, napr aj konkretne v Krakowe, mozno by mi vedeli dat nejaky kontakt.

misulka22
27. sep 2024

@colsami ja viem len zo ziliny a to maju asi daleko.
Tiez som necvicila psa sama,robila som aj skusky a to by som si netrufla.cvicim s trenerom.pre mna osobne to ma vyhod viac.ale tak ako chce autorka.pise ze 500€.za to ja mam 50hodin s trenerom 🤷‍♀️ ale podla gustu...ja som len pisala nazor.este poznam babu pri ilave co ma stafordov a chodi s nimi na sutaze mozno by vedela poradit

colsami
27. sep 2024

@misulka22 a koho v Ziline myslis?
Maju to praveze ovela blizsie nez Trnavu a Bratislavu.

misulka22
28. sep 2024

@colsami dogsacademy. Ja tam chodievam na prednasky.cvicia pozitivkou.

libusak
28. sep 2024

Je to kratko. Aklimatizacny cas je 3-4 tyzdne. Treba ho nechat 8-10 tyzdnov na vycviku

autor
28. sep 2024

@libusak na to nemáme už peniaze a nevidela som také ponuky