Výchova maltezáka

18. okt 2024

Dá sa maltezák v rodine s deťmi normálne vychovať? Ako ste to robili vy? Ešte nemáme ale silno zvažujeme...

colsami
18. okt 2024

Samozrejme, kazdy pes sa da vychovat. Treba:
- 1. kupit steniatko po rodicoch s dobrymi povahami
- 2. ak nemate skusenost so psami, mat skuseneho cloveka ako vedenie, ktory vas nasmeruje a budete dodrziavat jeho odporucania.
A potom bude aj z maltezaka skvely pes. Co bohuzial je rarita, ano, kedze tieto psiky su v 90% rozmaznane ustekane, mozu vsetko, az vlastni majitelia sa ich neraz boja.

Ale vsetko je o pristupe a aj genetike. Takze dobre vybrat, dobre vychovat a budete mat dobreho rodinneho psa.

m_237
18. okt 2024

My sme mali maltezáčika odkedy sme ja a sestra mali 11 a 14, žiadne cvičisko alebo špeciálna extrémna výchova sa nekonali, iba taká tá ,klasika’ - pokarhať keď robí zle, odmeniť keď robí dobre, správne motivovať. Žiadne klietky, elektrické obojky, bitky, nič. Okrem šteniatka sa nikdy nevyšpinila vnútri, nikdy by nikomu z nás štyroch neublížila - ono to ten psík cíti že vy ste jeho rodina, ochraňuje vás, a koľko lásky mu dáte, toľko sa vám vráti 🙂 Je uštekaná, áno, a na cudzích niekedy aj agresívna, pravda - ale nikdy nie nevyprovokovane, a nikdy nikoho nepohrýzla. Takto isto sme mali aj iné veľké plemeno vonku na dvore - toho sme mali odkedy som ja mala 1 rok, presne tá istá výchova aj prístup aj správanie.

Mohlo by sa povedať že je to náhoda a že sú to agresívne psíky, ale za mňa sú z malých plemien najmilšie 🙂 Po odsťahovaní som si adoptovala 4-ročného maltezáčika zachráneného z množiarne, a je to to najväčšie zlatíčko. Napriek tomu že sme si ho zobrali dospelého tak sa naučil hygienickým návykom, je zlatý, všetkých najväčší kamoš - či náš či cudzích, a každého koho stretne len oblizuje - taký vďačný 🙂 Teraz čakáme bábätko a absolútne nemám obavy aké to bude.

A ak by sa vám to stále zdalo ako náhoda, tak susedia inšpirovaní nami si tiež adoptovali dospelého maltezáka, a ten je tiež skvelý - len uštekaný, ale neublíži. A z okruhu známych ďalšia rodinka má od šteniatka a tiež je to rodinný psík 🙂

Ono to vlastne všetko závisí od vás, pes je obrazom majiteľa. Pokiaľ ho budete ľúbiť popri výchove, a pokiaľ vy nie ste rodina ktorá po sebe neustále kričí alebo je v strese, nevidím dôvod aby maltezák nebol dokonalý rodinný psík - zrovna teraz so mnou obaja ,naši’ ležia na gauči😊

mimikarol
19. okt 2024

Nás má 8 mesiacov, v 3 mesiacoch sa už vedel pýtať von. Pri dcére je divoch, s tou by sa len blaznil a pri mne je maznáčik. Ako úplne iný pes keby bol keď je s ňou a keď je somnov. Ale ona sa s ním rada blázni. Ustekany je len na cudzích, až agresívny by som povedala. Doma steká máličko.
Čo sa tyka výchovy nič extra. Len taká klasika, odmeny, keď spraví zle tak ho vyhresim. Vie základné povely zostaň, sadni, príde na privolanie. Aj keď je malý, poslúchať musí. Takú hlavnú paničku z rodiny má mňa.
Keď budete naňho dobrý a venovať sa mu dokážete s neho vychovať dobrého psíka, ako s každého plemena ktorému sa človek venuje

wolf_
19. okt 2024

Tak ako pri každom psovi, tak to platí aj pri maltezákovi - ako si vychováš, tak budeš mať.
Je pravda, že nie je deň kedy by na môjho psa nevyletel nejaký maltezák, ale to je chyba majiteľov, nie psa. Aj z maltezáka vieš vychovať ukážkového psíka.