Ahojte, idem sa opýtať, či má niekto skúsenosť s takým prípadom že: známa si vzala fenku z chovnej stanice, mala ju dva týždne. Žiaľ prišli zdravotné komplikácie u jedného z členov rodiny a fenecku vrátili. Tá moja kamoska bola z toho na prasky, lebo to bol jej vytúžený psík.. s ťažkým srdcom ho vracala … Nuz a z chovnej stanice sa však zachovali tak, že im nevrátili ani korunu, dokonca si fenku ponechali na ďalšie uchovnenie. Fenka stala vyše 1000e . Je to Okay ? Ďakujem
Väčšinou to majú podchytené v zmluve
Ak je to v súlade so zmluvou je to ok…
Kazda chovna stanica (seriozna) Ti dava pri kupe podpisovat zmluvu, kde su presne stanovene aj podmienky vratenia stenata. Pokial tvoja znama nema v zmluve, ze jej bude suma vratena, tak si nepomoze.
Ide o to co je v zmluve. A tiez ide o to, za akych podmienok im ju davala. Ved azda spolu komunikovali. Ak nedala najavo ze pre nu nie je OK takyto styl a ze chce vratit stena proti peniazom (na ucet, na ruku), tak by sa to predpokladam riesilo, nie?
Po boji kazdy general, a riesit to z tretej strany ked z dvoch akterov nie je pritomni ani jeden... je asi zbytocne. 🙃
Keď som kupovala mačky, dávala som zálohu, ktorá bola niekoľko stoviek eur (ja som dala 500e, chovateľka nežiadala konkrétnu sumu). Cena maciek bolo 2000e aj po zľave, lebo som brala dve. Keby mačky nezoberiem, tak záloha prepadne. A v zmluve mam, ze ich zoberie späť za symbolické 1e.
Skusenost veru nemam, ake nevidim na tom nic zvlastne. Psa vzali a vratili, nech uz je teda dovod a okolnosti akokolvek srdcervuce. Stena teraz zaopatria a ponuknu dalsiemu, avsak je uz starsie, ktovie co este sa musi riesit.
Ak si Vedava opytaj sa ci o tom maju nieco c zmluve, zas tvoje peniaze to nie su 😃
Trebalo si pozrieť čo je v zmluve.. tam sú všetky podmienky treba si to pozrieť vopred možno to mohli urobiť aj inak ale teraz už možno zbytočne to riešiť
@katik22 úprimne. Ja by som jej nieže nevrátila peniaze, ale dala zaplatiť ešte brutálne vysokú pokutu. Aby si uvedomila, aká je nezodpovedná. Predtým, než si vzala psíka, si je totiž potrebné uvedomiť, že pes je živý tvor, ktorý má city. A je potrebné myslieť na to, že domáce zviera má človek na dlhé roky, aj keď prídu rodinné problémy, zdravotné problémy, keď bude potrebné zaplatiť stovky eur za zdravotnú starostlivosť atď. Takže kamoška nech si hlavne už nikdy neberie ani len škrečka. Živého tvora nemožno odložiť len tak, lebo teraz nie je ideálna situácia v rodine.
@melanta nehnevajte sa na mna, na toto som sa nepýtala .. neviete, čo bolo vo veci a už mudrujete … mne to vysvetľovať nemusíte , ja sama mám doma psa a viem, čo to obnáša … evidentne som vás mojou obyčajnou otázkou rozhodila … choré .. však kľud ! Len som sa opýtala, či nemá niekto skúsenost.. ja nemám psíka s PP.. včera sme spolu volali .. napadlo mi, že sa opytam žien tu.. ale banujem 😂 ďakujem za všetky odpovede .. mám pocit, keď čítam všeobecne nejaké komentáre tu na MK, že niektoré ženy si tu chodia vyslovene vybiť zlosť na druhých. Pekný deň všetkým
@katik22 ahojki mam psikov s pp. Každá Chs ma inú zmluvu. Musí pozrieť co podpísala aké podmienky v pripade vrátenia. Ja mam napr psíka za 2tis eu a ak by som ho musela dat preč tak ho môžem dat iba im a vrátia mi zaňho 50eu.. takze vždy treba pri kúpe radšej poriadne odkomunikovat všetko :/
@katik22 akoze neviem co bolo v zmluve ale naco im ju dala ked jej nevrateli peniaze???To ju mohla zrovna predat dalej,a mala by aspon nieco keby aj o stovku alebo dve menej.Uz bola jej,tak ju mohla predat hocikomu a nie vratit zadarmo,nejako mi to nedava zmysel asi tam neni napisana cela pravda....
@katik22 podľa mna je to logické. To nie je eShop, že máš zo zákona nárok na vratenie tovaru - je to zivy tvor. Môžu byt radi, že psa vôbec zobrali naspat, to tiež nie je štandard. Väčšinou zvyknú nový domov hľadať od noveho majitela. A ešte, ona ho nevracala z dôvodu vady (napr pes by sa preukázal ako nevhodný na uchovnenie napr z dôvodu nezostupenych semennikov atd), ale zo súkromných dovodov.
@katik22 z kazdej serioznej chovnej stanice dostanes kupno-predajnu zmluvu, takze tvoja znama ju urcite dostat mala. Pokial ju nema, tak to je je cisto jej problem, nie chovnej stanice. Mala som v minulosti znamych, ktori mali chovnu stanicu (nie som s nimi uz roky v kontakte, takze neviem, ze ci ju stale maju). Napisem Ti ale, aky bol u nich postup. Kazdy buduci majitel stenata, ktory prejavil seriozny zaujem, dal zalohu niekolko stoviek (stenata vtedy stali od 1000 EUR vyssie u nich), oni sa s kazdym zaujemcom stretli, pozreli sa, ze kde bude eventualne ten pes, ake maju pre neho dotycni podmienky. Plus ci sa vedia starat, su ochotni, maju dost financii. Detailne si vsetko prebrali a nasledne sa rozhodli, ze ci vobec stena predaju. Nasledne boli k dispozicii s tym, ze ak by sa majitel nieco stalo, tak oni maju "predkupne" pravo na psa. Nevracali nic z ceny, ktoru majitel zaplatil. Stalo sa im to len parkrat, pri dospelom psovi, ze museli hladat noveho majitela. Vacsinou si toho psa ale nechali. Neexistovalo, ze by nov ymajitel psa niekde predal na bazosi.
Nič zle na tom nieje, chovatel nieje povinny vratit peniaze za psa ktoreho predal, prave preto si kupu psa musi novy majitel poriadne premysliet ci naozaj chce psa z chovatelskej stanice alebo mu staci nejaky orech z utulku. Chovatel ma vacsinou predkupne pravo na psa z jeho chovu, myslim ze my mame v zmluve pisane ze aj keby zomrel majiel alebo jednoducho by sme sa rozhodli psa predat tak musi o tom vediet chovatel ktory si psa prevezme a bude mu hladat noveho majitela.
Pokial ale nema kupno predajnu zmluvu, tak je dost mozne ze to nebola ani chovna stanica ale len nejaka mnoziaren.
Naozaj seriozna chovka ma tieto veci osetrene na papieri. Ked si odmyslim dusu psa a pozriem sa na to z pohladu majitela CHS, ktory do chovu vraza nemale prachy, je pochopitelne, ze za stena, ktore mohol predat niekomu inemu, peniaze nevrati, pretoze je to pre neho strata, kedze cim starsie stena, tym horsie sa predava.
@melanta veď nevieš, aké zdravotné problémy vznikli v tej rodine. Viem, čo je psík, máme doma dvoch Yorkshire teriérov. To len pre prípad, že by si chcela naložiť aj mne 🫣.
@katik22 no okey to nie je ale záleží, čo majú písané v zmluve, aké podmienky, práva a povinnosti...