Vaše skúsenosti so psom v byte

5. sep 2024

Ahojte. vaše skúsenosti so psom na byte poprosím 😉
Dcéra má 15 rokov už dlho chce strašne malého psa.
Výprava že by kvoli nemu vstavala. jedina volba je buď mini jazvečík alebo mini jorkšir.

zojazoja
5. sep 2024

padne MK, ked tu zacnu pisat skusenosti so psom v byte uzivatelia MK 🙂 🙂 desattisice ludi ma predsa psa v byte. nie je to nič neobvykle. je niečo konkretne čo potrebuješ vediet alebo?

lenkasarka
5. sep 2024

Pes je zodpovednosť na dlhé roky. Dcéra čochvíľa pôjde na vysokú školu a pes ostane na krku tebe.

btus
5. sep 2024

pes v byte nie je problém. Problém je - ste s tým vysporiadaní vy, že sa pravdepodobne budete starať o psa najbližších 10-14 rokov? Pretože, na 90% ten psík ostane potom vám, nie dcére.

gejb
5. sep 2024

Moja skúsenosť : pes v byte je aj o sebaobetovani.
Psa musíš venčiť skoro ráno = treba si naozaj privstat.
Potom hneď keď človek príde z prace/školy=nevylozis si nohy ale ideš hneď na prechadzku .
A ešte večer pred spaním=ked uz chces ist do pyzama alebo pozerat film.
To je 3x denne co je minimum keď je pes už dospelý. Keď je stena tak treba častejšie.
Nebavime sa o jednom kolečku okolo paneláku, pes potrebuje chodiť, čuchat, socializovat sa a to za každého počasia.
Teda sa spýtaj dcéry ci s nim bude chodít aj rano v lejaku, a aj keď bude snežiť . A samozrejmosťou je utieranie nacikanych mlak +💩po dlážke kým sa stena naučí hygiene

katarinaba
5. sep 2024

Ja som mala psa v byte od mojich cca 10 rokov. Mali sme matku, neskor aj jej syna. Okrem varenia stravy (vtedy este granule neboli, tie prisli az neskor) mamou, som sa o vsetko starala ja sama. Aj vencenie, aj cvicak. Matku si zobral mamin expriatel ked sa rozisli, syna som mala ja ako brata (ked sa narodil som mala cca 14 rokov). A dochovala som ho az do smrti. Vydata, s dietatom. Popri tomto psovi som neskor mala este jedneho, ale tu sme museli dat na eutanaziu po 4 rokov, zial. Tiez by som ju dochovala. Jeden bol labrador, druhy vlciak. V dvojizbovom byte.
A aj keby vam ostal pes a dcera by odisla, tak to zas tak velky problem nie je. Za tie roky si na neho tak zvyknete, ze sami ho nebudete chciet nechat odist (ak by si ho dcera brala so sebou).

bozenas
5. sep 2024

Súhlasím so všetkým vyššie napísaným, ale ak by ste sa už rozhodli tak ja len, že svokra má krátkosrstého trpasličieho jazvečíka- o tom, že chlpy má všade je jedna vec, ale jazvečíky sú tvrdohlavé, potrebujú riadny výcvik, treba pri nich dávať pozor na chrbát, nemali by chodiť po schodoch ( svokra býva v bytovke bez výťahu, takže to znamená nosenie na rukách)....
Treba si určite naštudovať o tom ktorom plemene a na základe toho sa rozhodnúť, lebo naozaj je to rozhodnutie na XX rokov.

majamat
5. sep 2024

ako pisu. pes v byte nie je problem, dolezite je, ako sa s nim vysporiadate, ako sa o neho doazete postarat.

my sme mali v byte 2 psov. jeden vlciak, len 10m a druhy mensi pes asi 12r.
maleho psa nejdem riesit, ale porovnam starostlivost o vlciaka.

ked bol v byte, isla som s nim von, prechadzala som s nim dlhy travnik, bolo to tak bokom, neskor tam postavili budovy, ale da sa tam stale zozadu chodit. je tam dobre miesto na vybehanie psa a je to troku tak mimo ludi, co je fajn priestor. tento travnik sme hore -dole presli zvycajne niekolkokrat pri jednej prechdzke a to niekolkokrat denne.
este sme mali nablizku rieku a tam sme sa v okoli koryta prechadzali - codi tade mnoh psickarov. dokonca sa tam aj okupal, ked objavil caro vody. takato prechadzka trvala hodinu.
doma bola casto s niekym, nebol sam. venovali sme sa mu. navyse sme mu mohli castejsie osetrovat usi - mal chronicky, asi aj alergicky zapal/ekzem v uskach.

potom sa dal na chalupu. bol vo vybehu tak 4x2m. ked mu tam vacsinou nasi isli dat nazrat, tak ho vypustili do zarady a tam sa vybehal, ale teda minimalne 20hod z 24 bol zavrety. tede niekedy cely den cez vikend behal dlhsie. vacsinu casu bol sam. ked sme odchadzali nenormlane stekal a susedia pindali. zrejme ho aj otravili, lebo pred smrtou vracal krv a veterinar sa vyjadril, ze musel byt otraveny.
na zahrade, vo vybehu podla mna nemal pekny osud.

natall113
5. sep 2024

V prvom rade mini jazvečík alebo mini Yorkshir neexistujú

deti95060810
5. sep 2024

ja len toľko že aj môj 15 r syn kedysi že on bude všetko možné aj nemožné okolo psa... po pár týždňoch ho to zázračne prešlo... odvtedy sa starám o psa len ja - kupujem žrádlo, dávam, čistím voliéru, ..... už odvtedy aj dcéra ktorá vtedy bola bábo je dospelá a my s ním pomáha...
náš štvornohý miláčik bude mať v okt. 15rokov. je to vlčiak.

autor
5. sep 2024

@natall113 tak trpaslíci ako keby ho nebolo jedno

vanilkovazmrzka
5. sep 2024

Dcera ma 15 rokov, takze cca do 19tky bude mat psa ona, a potom, ked odide na vysku, odvtedy uz budete mat psa vy ;)

bozenas
5. sep 2024

Napadlo mi ešte, mohli by ste skúsiť dočasnú opateru. Ak máte útulok niekde v okolí často hľadajú takéto dočasky, tak si môžete "otestovať " ako by to v budúcnosti fungovalo.

natall113
5. sep 2024

Nie nie je to jedno, je to veľký rozdiel keďže "mini" je len vymyslený názov množitelov.
Pes v byte není problém v každom prípade nech si to dcéra skúsi nech vstáva a chodí ráno von ako bude chodiť aj so psom.
To čo tu píše väčšina že odíde na výšku a budete sa starať vy môže ale aj nemusí byť pravda. Ja aj muž sme si doniesli do spoločného bývania svojich psov a v živote sa nám o nich nestarali rodičia, ja som ho mala od 15r muž od 13r takže záleží od človeka

michaela789
5. sep 2024

Ja len pridám riešenie na pripomienky, že pes ostane na krku tebe a manželovi. Nemusí.
Ja som si domov dopratala psa, bola som síce o trochu staršia (17). Šla som na vysokú do iného mesta a pes pekne so mnou. Naši trvali na tom, že si musím sama zohnať bývanie, kde je zviera povolené (intrak automaticky odpadol) a prispievať na platenie nájmu, aj keby som sa mala kvôli tomu postaviť na hlavu, lebo pes je moja zodpovednosť (čo bola aj pravda).
A normálne som tak vychodila školu. Len si to musíš s dcérou vyriešiť ešte predtým, ako si psa zadovážite a neustúpiť ani o milimeter. Buď tak, alebo nijak. Možno za takýchto podmienok ju túžba aj prejde 😅 lebo chodiť do školy, na brigády a ešte starať sa o psa či je chorý či je zdravý (všetko v cudzom meste)... nuž, zahul. Ale ja som to dala a bola to pre mňa nenahraditeľná skúsenosť.

sweaaa
5. sep 2024

Ako tu už bolo písané, dočasnú opateru treba skúsiť.

puertorico
5. sep 2024

my máme 2 čivavky, jedna má 12rokov, druhá 7mesiacov. ano , treba ich venčiť, ale napr cez víkend s nimi ideme večer neskôr von, okolo 22hej, a ony úplne v pohode vydržia aj do 9 rána . treba sa o ne starať kupovať im aj oblečenie , a nehovorím o chlpoch . ale vieš čo ? stojí to všetko za to , a beriem to normálne. keď prídem domov z práce a tie kuriatka skáču od radosti že ma vidia a predbiehajú sa ktorá ma skôr vybozkáva. keď si sadnem alebo ľahnem a hneď sú pri mne a pozerajú na mňa tými očkami . a keď môj malý (9r) sa s nimi hrá , alebo sa hrá na SteamDeck a ony pri ňom ležia. alebo sa stále pýtajú na ruky aby si mohli hlavu oprieť o moju hruď, zatvoria očká a užívajú si ten moment. to je na nezaplatenie. aj na dovolenky ich berieme k moru . s jednou to bolo super, lebo ona celý deň leží, spí, oddychuje, a menšia je ešte taká hravá , takže s oboma tento rok to bolo trošku náročnejšie, ale zvládli sme to super.... a sú to moje malinké rozmaznané dievčatká a nedala by som ich za nič na svete. už lámem muža na ďalšiu. tá láska sa nedá opísať , ktorú ti ten pes dá . určite by si si aj ty zvykla na psíka

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
5. sep 2024

Máme trpazlicieho jazvečíka, ale v dome.Vobec nie je tvrdohlavý nikdy nic nerozmýšľal je super parťák.
Každá rasa má svoju slabinu chrbtica, kĺby ..
Ja by som jej ho kúpila my sme nášho kúpili, keď mala 12 r a super rozhodnutie.Dnes išla na 2 dní preč najdlhšie sa lúčila so psom🙂
Ale...rataj s tým, že pes je obmedzenie na min 15 r venčiť, veterinár choroby, čo s ním, keď pôjdete na dovolenku, to je ako ďalšie dieťa do rodiny

luccija
5. sep 2024

Nikdy nič nerozkusal preklep... nehrabe v záhrade...ale tiež už mal problém s chrbticou a stálo nás to veľa a to je ešte relatívne mladý.Uz vždy budeš rozmýšľať poďme domov je tam pes dlho sám atď...náš je na nás extrémne naviazaný.ale každé dieťa by si malo zažiť žiť so psom, starať sa o niekoho môj muž vôbec nechcel psa bol kúpený proti jeho vôli týždeň sa so mnou nerozprával v jeho rodine boli zvieratá zbytočnosť, starosti.. a teraz sa mu najviac venuje, kupuje hračky

mimikarol
5. sep 2024

Psa musia chcieť všetci členovia domácnosti. Pretože sa oňho budete starať všetci. Zo steniatkom je to časovo narocne. Máme maltezaka, v 3 mesiacoch už bol naučený pýtať sa von. Ale ja som s ním chodila každých 15-20 minút von. Do 6tich mesiacov sme ho chodili venčiť aj v noci. Našťastie bývame v dome takže som nemusela chodiť okolo činzaku.
Ale stojí to zato ❤️

mandzula
5. sep 2024

Este pred vyse rokom sme byvali v dome, kde sme psa proste vypustili na dvor, poobede s nim isli na hodinovu prechadzku, ked ho bolo treba postrazit, strcili ho nasim. Teraz byvame v byte a povedali sme si, ze psa do bytu uz nikdy v zivote. Vzdy ked potrebuje ist von, treba sa s nim vychystat, ci mas mokru hlavu, ci ti je zle, treba ti s... Mali sme vsetci koronu, nevladali sme ani zit, no bolo ho treba vencit, raz nemal kto ist. Ked chceme odist na dlhsie, tak riesime psiu skolku, kde sa mu az tak velmi nepaci, co dovolenka, to psi hotel a peniaze vyhodene von oknom. Za mna teda nie. A este doplnim, ze neraz pre neho nespime, lebo potrebuje v noci pochodovat po byte, grcia, ked zozerie nieco, co mu nesadne atd.

rozculena
5. sep 2024

@mandzula chudák pes

natall113
5. sep 2024

@mandzula možno unaviť psa a nekrmit ho kadečím by bolo riešenie

mandzula
5. sep 2024

@rozculena podla coho usudzujes?

mandzula
5. sep 2024

@natall113 dakujem za super riesenie, pes ma cca 14 rokov, pohybu ma az-az, krmeny je masom a kvalitnymi granulami, no kedze je pazravy, v ramci prechadzok pozerie kadeco (je to otazka sekundy) a potom vracia. Doplnim, ze je zachraneny z ulice, ma sa u nas ako vo vaticke, na veterine sme nechali uz par tisic, dokonca sme zaplatili pobyt u psieho psychologa, aby sa vylizal z poulicnej traumy.

rozculena
5. sep 2024

nie,nie je to jedno,lebo ani mini ani trpasličí jorkšír neexistuje,to len množitelia predávajú pod takým názvom.

natall113
5. sep 2024

@mandzula aj na to sa dá dať pozor ale nevadí, v tomto prípade už môže ísť o hocičo zdravotné a nie o to že má potrebu pochodovať po byte, nedávno som dala utratiť svojho 16r psa, tiež takto chodil po dome keď začal mať problémy zo srdcom

mandzula
5. sep 2024

@natall113 velmi tazko, ked byvas na sidlisku a ludia tam po travnikoch vyhadzuju odpadky a ak ho chceme pustit viac ako meter od nohy, proste sa stane.
Nas ma psychicke problemy, preto pochoduje, potrebuje sa presviedcat, ze sme tam, boji sa napriklad zvuku vetra ci rozvodov v bytovke.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mandzula
5. sep 2024

@wolf_ super zhrnute.🙂