Hipoterapia, delfinoterapia, canistetapia a ine. Nie je pomahanie chorym ludom tymito terapiami utrpenie zvierat?
Neda sa im pomahat tak aby netrpeli zvierata ani oni?
zazila si niekedy takuto terapiu?! ako vies ze tie zvierata trpia?! cim?!
Nie netrpia, pokiaľ to robí niekto, kto sa v tom naozaj vyzná. Všetky tieto terapie sú v prvom rade vedené s maximálnym dôrazom na pohodu zvierat. 😄
Preco by mali trpiet? To zviera sa vybera podla jeho povahy,musi rado pracovat s ludmi inak 1.by vobec tu terapiu ani netobilo 2.by ohrozovalo ludi. Co sa tyka psov robia robia skusky zamerane hlavne na povahu a kazde 2 roky sa musia preskusat. Pri skuske sa aj zapisuje s kym moze terapie vykonavat. Canisterapie ( inak po novom sa to takto ani nevola) moze vykonavat 2hodiny tyzdenne. A vzdy je na prvom mieste welfer psa az potom je klient. To zviera ak to robit nechce tak s nim ziadnu terapiu neurobis.
Život delfínov v akvarkach je čistá katastrofa, takze áno delfíny trpia
Havkaci a koníky sú v pohode
Vegani niektorí maju názor ze je to sebectvo. Ze sa zviera nema takto.zneuzivat
Neviem,ci trpia,ale vycerpava ich to. Kamoska robi hippoterapiu,ale oni vedia kolko klientov zvladne. Napr. mi spominala,ze denne zvladne troch a potom musi mat oddych.
Sorry,ale poniektorym veganom to uz j.be a to ja zvierata milujem.ja robim intervencie s asistenciou psa s mojou suckou a vzdy sa tesi.miluje ludi a bavi ju s nimi robit.ano unavuje ju to,ale to uz je na mne aby som to vedela urobit tak aby bola spokojnost na vsetkych stranach.
pes je domestikované zviera - chce žiť s ľuďmi… chce im robiť radosť…
áno, delfíny trpia. Pes, kôň, sa vyčerpá, zvládne pár klientov a hotovo. Tiež nerobia terapiu každý deň. Je rozdiel hladkať doma psa a mačku na gauči, je rozdiel klient z radov kvadraplegikov. Preto sú zvieratá vyberané starostlivo, aj podľa rasy, povahy a majú špeciálny tréning. A nie, nie som vegánka 😉
@biba_18 tak napr. náš pes bol rasa, ktorá je v top 3 inteligencie. Neskutočný pes. Prirodzene sa učil veci, poslúchal pokyny, bol hravý. Ale, keď nechcel a napr. brat sa chcel s ním mojkať, dal to najavo. Špeciálne pri deťoch. Zaliezol za gauč a vyliezol, až keď deti odišli. Proste chcel mať od nich pokoj. Nechcel aby ho hladkali 🤷♀️
Vegani su produkt poslednych 60 rokov mozno viaca pochadza z blahkbytu.Ked je vsetkeho dost a ku vsetkemu je lahky pristup. By som chcela vidiet jedneho jedineho vegana pred 200 rokmi ked si musel vsetko vypestovat a ulovit sam. Uz vidim ako si idu peso do Mexika po to svoje avokado ci orechy. Delfiny su ina kapitola- keby to bolo o zachrane zranenych delfiniv je to ine dnes je ti o buznise. Havkaci a koniky zalezi od majitela ci spoji prijemne s uzitocnym alebo iba ide za €€€.
Ved aj aktivity, ktore radi robia ludia (turistika, sport, poznavacie vylety...) nas vycerpavaju a napriek tomu ich milujeme. Aj zvierata podla mna maju radsej hru, zabavu, priazen s ludmi, ako stale osamotenu nudu, stereotyp. Ak ste niekedy mali stareho psika, tak na prechadzku, vylet (kamkolvek) sa vzdy tesi (az radostne hopsa), hoci naspat uz kraca len z nohy na nohu, pomalicky. Samozrejme, tu mieru treba vediet respektovat.
Nemyslim si, ze trpia. Mala som buldocka a pre neho bol clovek centrum zaujmu. Jeho zaujimali ludia neskutocne a mal s nimi velku trpezlivost. Takze pre neho dobra napln dna a celkovo zivota. Nikdy ho nebavili ine psy.
@madeincssr presne tak.ano caniska vycerpava,tak ako vycerpavaju aj mnohe ine aktivity.zas pes tam nejde na doraz
Inak neviem co si ludia vobec predstavuju pod caniskou.ono je ich je kopec druhov ,tych aktivit je asi milion. Robime canisky pre seniorov,deti s PAS ale napr aj pre zdrave deticky, ukazky aktivit, prednasky o caniske alebo napr ako si vyberat psika,ako starat o stena,nepodporovat mnozitelov.robime aj polohovanie. Moja inaya odtial odchadza sice unavena,ale spokojna lebo sa jej ludia venuju,je vyhladkana a zozere asi kilo pamlskov🤣
Pes potrebuje okrem fyzickej (prechadzky, tury) aj psychicku namahu a pri tej sa najlahsie unavi. Ak by nevyhovoval pri terapii a nespolupracoval, tak by to nemohol robit predsa. Tazko hovorit “za nich” kedze do hlavy im nikto nevidi, ale myslim ze ich to vycerpava skor prijemne, funguje hlava, ma to vseobecne velmi dobry dopad na ich psychiku. A nerobia to predsa 20 hodin denne, aby boli zotroceni.
Ver tomu, že ten názor hneď zmeni, keby mal choré dieťa, ktorému takáto terapia pomáha..
Keby človek celé stáročia nevyužíval zvieratá vo svoj prospech, kde by sme dnes boli? A pri všetkom rešpekte vegáni nech sa pozrú do pusy, ako vyzerajú ich očné zuby, keď budú mať chrup ako krava nech sa paci, nech tomu prispôsobia aj potravu, ale človeku sa evolučne vyvíjal a je to od prírody vsezravec. Ja beriem, že je dôležitá zmena prístupu k planéte a tiež sa o to snazim, ale vegáni mi už prídu trocha extrémistickí v názoroch.
Myslím si že oveľa viac trpia zvieratá vo velkochovoch, pri preprave na bitúnok a následne tam. Ak by zviera pri terapií ktorú poskytuje ľuďom trpelo, tak by tam nebol žiaden výsledok. Predáva pozitívnu energii len zviera ktoré je v pohode s tým čo robí, a rado to robí.
🙈