Prosím, kto máte toto plemeno? Je to trimovanie v pohode, či je to fakt otročina? Keby som strihala nakratko, treba to aj tak vytrhavat? Má tu srsť moc drsnu? Ste spokojný s tymto plemenom? Je dobry k detom?
je to pracne, ale aj o zvyku. Chce to cvik a oko,kedy je ta srst "zrela". Idealne dat si to u niekoho ukazat. Dnesny "modernejsi" bradaci uz tu srst taku tvrdu nemaju, snad v raze "korenie a sol", cierny a biely su viac hodvabnejsi. Skus najst salon, kde trimuju, nech ti ukazu, poradia. Vyskusaj s gumenym naprstkom aj s trimovacim nozom, co ti sadne do ruky. Hlava, nohy sa aj tak doupravuju noznicami/efilackami. Zavisi, ci chces vystavnu upravu, alebo taku "domacu, udrziavaciu". Inak, tiez sa priklanam k trimovaniu. Ono tym strihanim ta srst na kvalite straca no.. co do povahy - par ich poznam, su to taky sasovia, do koca aj do voza, k detom akurat, ziadna krehotinka, ani mastodont, v pripade potreby, prenesitelny pod pazuchou 😁 akurat su ustekanci 😁
Mala som dvoch malých bradáčov po sebe. Uštekanci obidvaja, inteligentný a ľahko cvičiteľny. Úplne malé deti (batolata ) nemali radi ani jeden a prekvapivo vedeli byt veľmi ostrý ak mali pocit ze ma niekto ohrozuje, sú to také dosť obranarske povahy svojho majiteľa si chránia a strážia, moji obidvaja boli vylozene ten typ psa jedného pána, chodili za mnou ako tieň. Ja som s nimy mohla robit hocičo, na iných vedeli vrčat ked ich napr chceli vziat na ruky. Nekusli by ale vrčali.
Fenku som mala ako dieťa, ta bola extra ustekana, občas ked som s ňou sla ráno von tak stekala len tak, nikde nikoho a ona oštekavala kríky, smeti čokoľvek. Ked bola staršia dostala zo štekania infarkt, prežila našťastie. Bola vynikajúci lovec myši a hlodavcov, vzdy ked mala príležitosť tak lovila a už len nosila mŕtvolky sa pochváliť. K cudzím bola extra nedôverčiva, nedala sa ani pohladkať, iných psov ako tak akceptovala ked jej dali svätý pokoj
Pes bol taký väčší pohodak, určite toľko neštekal a aj bol priateľsky k cudzím ľudom, občas aj s inými psami sa pohral. Myší ulovil tiez zopar, ale nie toľko co fenka. Malé bradáče sú vylozene lovci hlodavcov, ak sú na záhrade kde zacmuchaju krtka či hrabosa tak rozryju záhradu ako traktor, na túto záľubu pozor, rovnako ako štekanie ich to nejde odnaučiť
Ja som ich aj trimovala, teraz mám tiez hrubosrstého psa tak už mi to po tých rokoch ide dobre. Bradáčov som na leto aj strihala, ofinu celoročne. Dosť treba venovať pozor aj fuzom, pravidelne česat a koncom leta ked sú na lúkach malé bodliaky to mali všetko v srsti
Uši som im nechala obidvom, fenka mala ustrihnuty chvost, psik našťastie nie toho sme mali rezervovaneho už pred narodením tak mu chvost nechali
Ta srst sa vyslovene nema strihat. Stara zostava, moze sposobovat zapaly, koza nedycha,... Videla som velmi nepekne reakcie u strihanych bradacov.
Bohuzial, ano, je to ovela pracnejsie nez strihanie a ludia su na to lenivi. Ale k plemenu to patri.