Tréningový plán pre psa na doma

3. dec 2024

Ahojte. Je tu niekto skúsenejší a vedel by mi poradit čo trénovať od koľkého mesiaca? Ako často? Aké povely? Ďakujem

zojazoja
3. dec 2024

A už si niekedy nejakého psa cvičila? Lebo neviem si predstaviť ako vycvičiť psa cez písmenká. Môžeš psa viac "pokaziť" než ho správne vycvičiť. Výcvik psa nespočíva len v samotných cvikoch doma, ale aj jeho socializacii mimo dómu, medzi ostatnými psami a ľuďmi a v inom prostredí
Lebo darmo naučíš psa ľahnúť ci sadnúť doma a pôjdeš s ním medzi ludi alebo iných psov a to bude pre neho cudzie ze ten povel ma vykonať aj tam. Tým mam n mysli moju otazku: prečo chceš cvičiť doma a nechceš ísť na cvicak?

autor
3. dec 2024

@zojazoja o to sa nepýtam, pes sa už socializuje na rôzne zvuky zvieratá auta atd. Ide mi o povely. Čo si užitočné

zojazoja
3. dec 2024

Chápem. Ale presne toto robí veľa psov keď sa cvičia doma. Že sa necvicia medzi inými psami. Doma tie povely vykoná ale akonáhle príde medzi iných psov alebo mimo svojho domáceho prostredia tak je zmätený lebo veď on tie povely sa učil a vie ich robiť len doma. Keď ono je to strašne ťažké napísať ako urobiť a naučiť psa nejaký povel..to treba proste vidieť naživo. Ale inak ved na nete je straaaasne veľa videí od cvicitelov psov kde ukazujú ako sa učí konkrétny povel. To si neskúšala pozerať? Ci ide ti skôr o konkrétne video aby sms doporučili?

autor
3. dec 2024

@zojazoja na začiatok keď je malý chceme cvičiť doma potom prechádzať na Rušnejšie prostredia. Ja by som skôr potrebovala nejaky word súbor kde je napísané ako povely vykonávať. Niekedy davno som ho mala vytlačený no meviem už kde je

wolf_
3. dec 2024

Tiež presne neviem čo očakávaš? A tréningový plán na čo? "Len" také veci do bežného života či máš v pláne so psom potom niečo ďalšie robiť?
Ale nemyslím si, že je správny prístup ísť podľa nejakej "tabuľky" čo ktorý mesiac. Každý pes sa učí iným tempom, každý pes má problém s niečím iným a naopak niečo iné mu ide výborne, aj je ako som hore napísala rozdiel v tom čo očakávaš od tých tréningov - aký je ten pomyselný cieľ?

autor
3. dec 2024

@wolf_ chceme skladať skúšky poslušnosti

wolf_
3. dec 2024

v tom prípade úplne najviac odporúčam čo najskôr začať s trénerom. Nech tam zbytočne neporobíte chyby, ktoré budeš potom pracne naprávať. Kľudne môžete sami, ale z vlastnej skúsenosti - šteňa som si tiež pripravovala do budúcna (aj) na skúšky a takto spätne by som hneď šla za trénerom nech nás pripravuje od začiatku 🙂
A myslím, že by ti na taký hlavný základ vedela pomôcť aplikácia od "akosopsom". Autorka tej aplikácie to má pekne prepracované a obsah aktualizuje, pridáva. Nájdeš tam ten dôležitý základ ako komunikačný systém, pozornosť, sebakontrola, luring, motivácia, spôsoby učenia, odmeny,... aj tutoriály na rôzne povely, aj keď viac na dogdancing, ale myslím, že ak ti ide o prípravu šteňaťa, tak hlavne riešiť ten základ. Hlavné je mať s tým psom výborné základy, na naučenie povelov je v podstate času dosť.

autor
3. dec 2024

@wolf_ prosím vedľa by si mi poslať ako vyzerá ta aplikácia? Neviem ju niekde nájsť

autor
3. dec 2024

@wolf_ aha tam sa platí 😅😅 to asi nič

wolf_
3. dec 2024

No nemyslím si, že nájdeš niečo ucelené schopné zadarmo. Jasné, že sa dá, knihy, IG účty, youtube videá, podcasty... Sama som sa tak vzdelávala, aj vzdelávam. Ale pochybujem, že niečo také ucelené komplexnejšie, čo asi hľadáš, nájdeš zdarma.
Rada by som poradila, len mám pocit, že to na čo sa pýtaš je komplex mnohých vecí a nedá sa na to krátko cez písmená odpovedať.

lujza123
5. dec 2024

No psy niesu ľudia, dospievajú rôzne, záleží aj od rasy, veľkosti, takže nejaký presný plán co kedy cvičiť podľa mňa ani neexistuje. Kým malý psik je dospely už po roku veľké plemeno až po dvoch, tak isto niektoré psy sú chápave a tak výcvik ide rýchlejšie, niektoré zas hrozne pojašene tak sa cvičia horšie
Ale všeobecne, privolanie, fuj, sadni a čakaj môžeš začať už s malým steniatkom
Okolo toho pol roka cca môžeš pridať ľahni, chôdzu na voditku, chôdzu resp povel pri nohe, podaj labku, aport a v podstate milión ďalších, záleží od psa ako ho to bavi a ako mu to ide. Tie základy by mal mať pred psiou pubertou a po nej by už mal vedieť všetko

wolf_
5. dec 2024

@lujza123 ono je to ťažko povedať. Je milión vecí a autorka by mala +- vedieť čo ako do budúcna očakáva alebo dohľad trénera 🙂 napr. s takou chôdzou pri nohe nie je dôvod čakať až do pol roka. Zvlášť ak má v pláne skladať skúšky poslušnosti veľmi jej do budúcna pomôže ak bude chôdzu pri nohe riešiť v podstate hneď. Bežne sa to učia úplne malé šteniatka. Samozrejme žiadne zázraky nečakať. Šteňatá sa hlavne luringujú v tomto veku čo sa týka chôdze pri nohe. Prípadne môže šteňa zoznamovať aj s targetmi, ak bude priradenie k nohe, pivotovanie apod. učiť potom cez ne. Ak má v pláne s tým psom robiť aj niečo viac, tak aj so šteňaťom sa pracuje inak ako s takým "bežným"... Záleží na tom o čo autorke ide, preto som sa na to pýtala 🙂

wolf_
5. dec 2024

@lujza123 a až teraz som si lepšie všimla, že si na cca pol rok zaradila dokonca aj chôdzu na vodítku. Prečo? Veď to šteňa je pravdepodobne xkrát za deň vedené na vôdzke hneď od začiatku a všetky tie vychádzky sa učí ako to vodítko ne/funguje (pes sa učí vlastne stále, nie len keď sa my rozhodneme, že tak a teraz sa ideme učiť). Načo by som robila to, že ho nechám mesiace správať sa na vodítku ako si zmyslí (a nechám ho to teda si aj fixovať, že tak je to teda asi správne) a potom mu to budem po mesiacoch vysvetľovať, keď ho to môžem (primerane jeho veku a s primeranými očákavaniami) učiť vlastne hneď?? Nerozumiem.

lujza123
5. dec 2024

@wolf_ áno mas pravdu, šteniatko treba na vodítko učiť hneď. Asi som sa nepresne vyjadrila, mala som na mysli taký ten “pokročilejší” level voditka, aspoň ja som mala vždy psov vycvičených tak ze mame dva druhy chodenia vonku, budto mi ide pri nohe (na voľno alebo s krátkym vodítkom podľa situácie ) alebo sa venčí- oňucháva, ocikáva budto na flexi alebo na voľno. No a potom mame beh, pes postroj a tam zas chcem od neho ine veci/spravanie
A tieto zložitejšie veci prišli na radu až okolo toho + - 6 mesiaca
Ale tak ja mám už 3 psa, každý sa učil úplne odlišne, niečo slo niektorému hneď, pripadne som ho vôbec nemusela učiť a s niečim sa bojovalo dlho.
Napríklad môj aktuálny hafan vodítko a celkovo venčenie, privolanie amen tma neverending story hadam aj 4 roky nam to trvalo. Zato milión trikov typu podaj labku, popros, otočky sa naučil ochotne a hneď, s ním by som kľudne mohla ist robit kariéru do cirkusu …
Predtým pes úplný opak, toho som ani privolanie nemusela učiť, ten sa odo mňa nepohol ale o nejaké povely mimo klasického sadni, ľahni vôbec nebol záujem, nechápal co od neho chcem a v podstate to aj hneď zabudol