Šteniatko - vonku vo voliere

22. jún 2024

Ahojte, chcem sa opýtať. Mam skúsenosť len do psikmi bytovými.
Teraz sme si zaobstarali psíka do domu, chceme, aby bol vonku, samozrejme s prístupom dnu, ale aby sa naučil byť vonku, aj sam, bez nás.
Zatiaľ je to šteniatko, má 9 týždňov, majiteľ ho mal vonku vo voliere, aj s mamou a ostatnými šteniatkami. Povedal, že ho mame nechať vonku, ale zatvoriť do volieri, keď pri nom nebudeme, aby sa nezatulal, aby nič neznicil, predsa je to šteniatko.
Keď sme vonku, tak ma otvorenú volieru, chodí aj do búdy, aj sa na žerie, aj spí, ale akonáhle zatvoríme klietku, tak kňučí, plače, zavíja, mne to srdce trhá. Tak už druhú noc spal na balkóne, tam bol ticho, za liezol pod lehátko.
Mám ho bravat dnu na balkón a cez deň ho učiť na volieru, postupne dlhšie a dlhšie, alebo ho mám surovo nechať vyplakat a prestane?, 🙄

ktochytavzite
22. jún 2024

Psy neplacu ale knucia,ved mu dajte budú na terasu a bude pri vás bližšie,podľa mňa nie je voliera nutná ak ma záhradu,všetky psy ničia záhradu,na to si zvyknú,či už behanimprebehovanim ponad kríky,kvety to polamu,nás pes nehryzie,nenici nábytok,občas si úchvatné papuče ale je zničený trávnik,kríky kde rad beha a brese po psoch za plotom sú zničené,veľa srsti všade,maže terasové okná už len tým ze si k nim ľahne Q hneď je sklo dobabrane,čiže časom to začína liezť na nervy už na kvety kríky som si zvykla ale tie okna mi idú na nervy,takže s tým rátaj a tu volieru podľa mňa starosť navyše lebo tam bude časom smrad ako v zoo,samé chlpy a budeš to musieť pravidelne čistiť co mne by sa nechcelo,plus keď si zvykneš na vyslapany trávnik a polámané kríky tak tam nemá čo iné ponicit.

0silvia0
22. jún 2024

Nikdy by som stena, ani dospeleho psa nezatvorila do voliery.

butterflyeffect
22. jún 2024

Mame dvoch psov, maju pristup do domu a na zahrade su volne, este nikdy nam nic neznicili na zahrade-maximalne si hrabu jamky v travniku a v dome len 2x jeden ked bol male steniatko tak okusal trochu postel. Ak si psa nevychovas bude ti nicit, ak vychovas nebude.V zivote by som psa nezatvorila do voliery. Retaz na Slovensku zakazali a vo voliere ma pritom menej priestoru ako na retazi…

ktochytavzite
22. jún 2024

@butterflyeffect o a tie klietky keď psickarky považujú za normálne mat doma?Podľa mňa to je to iste ako voliera ,ešte horšie menší priestor.

butterflyeffect
22. jún 2024

@ktochytavzite no o tych radsej pomlcim, jasne ze to nie je normalne…

ktochytavzite
22. jún 2024

@butterflyeffect ok tiež si to myslím.

colsami
22. jún 2024

Ano normalne na tu volieru psa zvykaj, aj ked trochu poknuci. Vobec z neho neubudne.
Samozrejme nebavime sa o hysterickom zavyjani.

A zlate pravidlo - stena tam treba davat ked je maximalne unavene, ze uz skoro nic nevnima len je zrele na spanok 🙂 plus krmenie atd vsetko len tam, aby si miesto oblubilo. Ma len 9 tyzdnov, realne je u vas mozno tyzden takze nevesaj hlavu, pekne si navykne. Voliera je vyborna vec ked treba, niekedy su navstevy co maju paniku zo psov, niekedy hnojis travnik, postrekujes v zahrade, atd atd atd ... Takze zvykanie na volieru je dobra a uzitocna vec. Nebavime sa predsa o tyrani a zatvarani psa tam, sme realni ludia, reci ako je to hrozne zle netreba pocuvat.

deti95060810
22. jún 2024

@0silvia0 voliera je normálna bežná vec pre psa... určite lepšie ako mu omotať reťaz okolo krku...

deti95060810
22. jún 2024

autorka, ja by som robila tak ako to robíš...na noc na balkón.

rozculena
22. jún 2024

len ho dávaj na balkón a keď budete chcieť ísť z baráku tak vám rozbije všetko...
Treba ho naučiť čakať.
Ja som moju tiež učila,keďže sme všetci normálne pracovali,tak musela byť niekedy celé doobedie sama.
Najprv musíš psa naučiť základné povely,ako sadni,lahni,zostaň,čakaj...
Keď to ovládala,dostala povel zostaň a čakaj.Odišla som z bytu a chvíľu počúvala za dverami,jasné,že mrnčala....po pár sekundách som sa do bytu vrátila a pochválila ju,že čakala.Toto som robila viackrát denne a dobu čakania som predlžovala.
Ona sa naučila,že po povele čakaj príde skôr či neskôr niekto domov.
Tak isto ho musíš naučiť na voliéru.
Voliéra je dobrá vec,ak sa nepoužíva na to,že je tam pes zatvorený 24/7
Tak isto v byte klietka.....milujem tie kecy,že ja by som nikdy...Tá klietka je pre psa jeho bezpečné miesto,je to miesto,kde ho nikto neotravuje,kam ide len vtedy,keď chce. Je to ako pelech,nie je to určené na celodenné zatváranie.

0silvia0
22. jún 2024

@deti95060810 preboha preco spominas retaz? Ved to je nastastie u nas zakazane. Neviem si psa predstavit mat vo voliere. Este sluzobne psy ok, psy v utulku, ok. Ale ked ma pes dvor, naco voliera? Ved pes je rad v spolocnosti svojich ludi. Spat moze na svojom pelechu.

deti95060810
22. jún 2024

@0silvia0 my máme volieru... v pohode tam spí ...

vkatush
22. jún 2024

Naše majú volieru celý život, úplne v pohode. Staršia si tam nažíva už 12 rokov, sama sa tam poberie, keď chce spať alebo sa schovať pred slnkom. Mladšia 2 ročná tam ide hlavne keď niečo vyvedie 😂
Musíš to šteňa len naučiť. Vodu jedlo dávať tam, spať tam.
Je to super, keď máš návštevu (využívame pri alergikoch alebo pri malých deťoch, čo sa veľmi boja). Prípadne ak nemôže ísť do záhrady (hlavne keď je čerstvo niečo posadené alebo nastriekané a my nie sme vonku). A najviac, keď sa hárajú psy na okolí. Lebo vtedy by aj bránu rozbili.

mikasa_ackerman
23. jún 2024

@vkatush kastrácia?

autor
23. jún 2024

Volieru mam na noc, ide o to, že na dvore nie sme sami. Mame tu susedov. Spoločný dvor. Cez deň je pustené, potrebuje však aj nejaké útočisko, kde sa môže skryť, oddýchnuť si. Aj napríklad v lejaku prečkať. Tiež chodíme autom do dvora a von, aby neušlo, ešte je hlupucke, v noci knucalo aj na balkóne, až zavijalo.
Len ma zaujímalo, či nechať aj keď zavija, knuci, až hlasno a aj hodinu vkuse, potom chvíľu asi 10 minút je kľud a zase zavija ako vlk.
Susedom to už vadí, aj keď aj oni majú psa, ale dnu. Ráno som s nim bola von a potom dala do Volieri, spalo doteraz. A už zase knuci.
Chcem ho nechať aspoň hodinu dnu, nech vie, že mu "nepomoze" plakanie.

mikasa_ackerman
23. jún 2024

Načo ste si kupovali psa keď ho chcete mať na dvore alebo zatvoreného vo voliere? Kupili ste si živú bytosť, člena rodiny, pre ktorého ste vy celý jeho svet a chce vám byť čo najviac na blízku, tráviť s vami čo najviac času. Nemôžete sa mu čudovať, že za vami plače…

zuzanaam
23. jún 2024

@ktochytavzite klietky slúžia na výcvik, nie na dlhodobé odkladanie, potom to hraničí s týraním. Napr. niektoré "prepnuté" borderky by sa bez výcviku na klietku nenaučili oddychovať. A mnoho psov má klietku ako bezpečné útočisko, pripomína im noru, najmä keď sa zakryje. Ale aby to tak bolo, tak sa musí správne používať a nie zneužívať.

zuzanaam
23. jún 2024

je to šteňa, potrebuje blízkosť, na voliéru ho treba zvykať postupne a nie zavrieť zrazu na celú noc a nechať "vyplakať". Je to ako s malými deťmi.

modrykolibrik
23. jún 2024

@autor mi mame stena BK. Mal 8 tyzdnov ked sme ho brali. Mali sme ho vnutri aby si zvykol. Von isiel iba ked sme boli na zahrade mi alebo na prechadzku. V 3 mesiaci sme ho uz dali von s tym ze je vo voliere ked sme v praci. Nesteka je zvyknuty. Zavija ked nas pocuje prichadzat a hned ho pustame a je pusteny dokial nejdeme spat. K tomu 3 hodinova vychadzka kde sa vyblazni a na noc sam vleze do volieri. Ale on ma volieru za domom ktora ma skoro 100m2 takze ma kde behat a lietat

betulinka1
23. jún 2024

Treba ho ucit postupne. Je prirodzene, ze cez den ste s nim a potom ho zatvorite a bude knucat. Skuste ho zatvárať postupne. Aj ked ste vonku. A odmeniť ho, ze je tíško a si ľahne. Napriklad vybláznis ho aby sa unavil a potom ho date do voliéry, zatvoris a ked bude knucat, prides ale neotvoris ale zacnes ho ucit na povel ticho. Ak prestane das mu odmenu. Ak nie tak ho tam proste nechaj kludne knucat. Na noc ho kludne ber k vam, kym pochopi, ze nemusi knucat vo voliere. Nasa ked sme ju doniesli NO spávala na chodbe, lebo boli brutalne burky. Ale nikdy sme ju na noc nezatvárali, lebo chceli sme psa ktory bude vonku a nie zatvoreny. Ale my nemame spolocny dvor. Ano poničila co mohla 🤣🤣🤣 aj co nemohla ale tak davali sme pozor. Zatvárame ju iba ked su u nas cudzie deti a tíško tam lezi.

nikiki29
23. jún 2024

Musíš ho na voliéru naučiť. Dobre rozmýšľaš, že pre určité prípady potrebuje útočisko. Nenechaj sa odradiť… ale nejaké “vykňučanie” veď on raz prestane by som nerobila. Treba ho naučiť postupne a postupne čas predlžovať. Ja som to robila aktívnym tréningom - povel, vošiel do klietky, odmena, voľno, povel, vošiel do klietky, chvíľu počkal, odmena a voľno… a tak dookola v rámci výcviku. Keď zakňuči počas toho, povieš zákazový povel, keď stihne pochváliš odmeníš… treba len dávať pozor aby si neodmenila omylom kňučanie. Keď tak si zavolaj trénera na 1 hodinu domov, ukáže ti základy. A super je aj pasívne privykanie - kŕmenie a voda len vo voliére, po výdatnej hre oddych vo voliére a pod. Za pár týždňov si zvykne len musíš na tom pracovať.

autor
23. jún 2024

@mikasa_ackerman ja som nikde nepísala, že bude zatvorený vo voliere, len ze ho chcem naučiť na Volieru, aby bol v bezpečí, keď pri nom nebudeme. Aj dieťa si dám do postieľky, keď idem vysavat, či sa osprchovať, aby nezavadzalo, aby sa mu nič nestalo. Co je na tom, keď bude mať svoj priestor, kde bude mať búdu, jesť, kľud? Na každom normálnom dvore ma pes Volieru, keď sa naučí, že tam mu je dobre, a môže tam oddychovať, už ho nebudem zatvárať, len nejak ho naučiť musíme. A som za to, že veľký pes patrí na dvor, nie do postele, či na gauč. Aj keď je súčasť rodiny, neznamená, že bude jesť s nami za stolom.

autor
23. jún 2024

@nikiki29 lenže ho zase nechcem naučiť na to, že zaknuci a ja ho zoberiem. Lebo on tiež nie je hlúpy 😀 vie, že plačom si vydobyje svoje.

luccija
23. jún 2024

Daj mu tam nejaké tvoje tričko, hračku...ja by som nemala srdce to počúvať, keď je na terase a našlo si svoje miesto nechala by som ho tam a len občas po prechádzke, keď sa unaví do voliery.

vkatush
23. jún 2024

@mikasa_ackerman Moje sú kastrované. Tým, že idú rozbiť bránu počas hárania, som myslela cudzích psov, čo sa k nám snažia dostať. Bohužiaľ tu máme pár takých, čo im stále pes ujde a oni neriešia.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikasa_ackerman
23. jún 2024

@vkatush ďakujem za vysvetlenie!☺️

mikasa_ackerman
23. jún 2024

@autorka Aký je rozdiel medzi rozmýšlaním veľkého a malého psa? Obaja majú úplne rovnakú mentalitu a potrebujú ľudí rovnako.

lenkakravcova
23. jún 2024

Psa naucit na volieru je fajn. Ja tam zatváram svojich keď potrebujem vyjsť s autom z dvora a nechať otvorenú bránu. Teraz tam už chodia na zavolanie. Na začiatku za maškrtu.
Je fajn, keď je vo voliere aj výbeh. My tam máme budú, a asi 5*3m výbeh

nikiki29
23. jún 2024

Autorka… však práve to som písala, že treba dávať pozor aby si neodmenila kňučanie. Odmenou je aj vypustenie psa von. Možno si ma úplne dobre nepochopila. “Vykňučanie” u psov neexistuje a určite ani nefunguje. Treba to trénovať aby vedel odpočívať a tráviť čas potichu vo voliére. Tréning nespočíva v tom, že čakám kedy stíchne a vypustím… spočíva v krátkych intervaloch kedy pes ešte nekňučí.