Starostlivosť o morčiatko

31. aug 2024

Dcéra nastupuje do 1.triedy, po domácom zvieratku (máme psíka od jej narodenia ešte) roky túži po nejakom maznáčikovi ešte, teraz máme pocit že prišiel správny čas 😃 samozrejme budem ju viesť nech sa stará ale je mi jasné že to sama nedá, tí čo máte doma morciatka môžete mi v kocke zhrnúť čo to zvieratko potrebuje ? Ja som ako dieťa mala zajacov , asi to bude podobne ale je to už dávno. Čo im kupujete papat, čo ako podstielku, ako často meníte atď ?

kikusenka1
31. aug 2024

Podstielku som dávala hobliny, raz som im dala ako podstielku seno a do rána to pozrali😂😂😂jest som im dávala mix z chovproduktu priamo pre morcata a vodu. Ako casto som podstielku menila si už nepamätám ale viem ze často lebo keby zasmradnu mamina by ma vysmarila aj s nimi

asocial
31. aug 2024

Okrem jedla aj veľa lásky, výbeh po byte, hladkanie..to zviera je schopné si na teba ľahnúť, nechať sa hladkať a spinkať pri tom. Ja by som to zvážila. Treba im dosť často meniť podstielku, veľa cikaju a pachne to. Nie je to ako škrečok.

simonka1304
31. aug 2024

My mame dve a nedajú sa hladkať..boja sa..Davame nepremokave podložky a každý den sa menia..lebo by to pachlo keby nie.Papaju seno,.granule..vecer zeleninu. Do vody tekuty vitamín c raz za týždeň..

kikusenka1
31. aug 2024

@asocial ano oni sú skvelí maznaci

biba_18
31. aug 2024

nevie to vykonávať potrebu do wecka? lebo králiky vedia…

refly
31. aug 2024

@simonka1304 Veľmi chválim výbeh! Akurát včera som bola v petshope, videla som tie klietky pre morčatá a zajace a až mi špatne ostalo. Aj za ten vitamín C. Málo tvorov si nevie vytvoriť vlastný, patria medzi ne morčatá a ľudia :P a fakt treba dbať aby ho mali dosť. Pekne ste im to urobili a pekne sa o ne staráte.

biba_18
31. aug 2024

@refly my sme mali otvorenú veľkú klietku a zajo behal po izbe…

autor
31. aug 2024

@simonka1304 prosím Vás a to aký vitamín C ? Nejaké zo zverimexu ?

crazy_lazy
31. aug 2024

Morčatá by mali byť aspoň dve. Sú to veľmi spoločenské tvory. Samé by sa trápilo. Dokonca vo Švajčiarsku majú na to zákon, že morča nemôžeš chovať samostatne 😀

biba_18
31. aug 2024

@crazy_lazy 😮😮 no dokonca… a keď ti jedno zomrie, musíš sa aj druhého zbaviť? btw, ako to kto zistí…

crazy_lazy
31. aug 2024

@biba_18 to netuším ako to majú ošetrené 😀

simonka1304
31. aug 2024

@refly ďakujem 🤗 to dcéra..ta by ani nezaspala,keby to nemaju všetko ako treba🙃
Ano..zo zverimexu vit.c.

mamickalisticka
31. aug 2024

Prosím vás a ako funguje to, že by boli dvaja muži prip dve ženy, aby sa zbytočne nemnozili? Či potrebujú mať s*x? Rečnicka otázka

autor
31. aug 2024

Baby a ešte ma napadlo a co pazuriky ? Treba im strihať? Strihate sami ?

kapanek1
31. aug 2024

@mamickalisticka dvaja samci by sa len bili. To ako ked nemozu byt dvaja kohuti. Samozrejme isto zalezi aj od povahy. My sme vzdy mali dve samicky, bez problemov od narodenia. Samicka morcata moze mat na jeden vrh aj niekolko babatiek. To by som neriskovala. 😄

btus
31. aug 2024

morčiatka by mali byť dve. jedno je veľmi smutné. My sme menili podstielku každý tretí deň. Potom sme ich mali vonku na záhrade, kde sa pásli. Boli v takom veľkom výbehu, ktorý sme presúvali. Ak máte psíka, tak by som morčiatka nekupovala. Je s nimi veľa starostí. Ale sú strašne zlaté. A ešte si zistite, či nemáte na ne alergiu. My sme ich kôli manželovej alergii museli dať preč. https://guineapiggi.webnode.cz/chov/samceka-ale... https://www.dobrenoviny.sk/c/161734/morske-pras...

autor
31. aug 2024

@btus alergie by sme nemali mat, teda my dospely nie my sme sak zili s kadejakym zvieratkom, a dcera je sice alergicka ale robia sa jej opakovane krvne testy aj na zvierata a nevyslo jej nic takze to sa nebojim. To mi vzdy lepilo aby jej pes nevysiel ale zije s nim od narodenia a nikdy nic 😂 aj jej alergologicky som sa pytala a ze nemusim sa bat zvieratiek ze nema na ne alergie. Takisto synovi robili uz z krvi a tiez nic. A psik, no s nim uz ani neratam starosti, my sme tak vzity uz roky ze to ani nevnimam co okolo neho treba to je uz taka automatika. Skor teda neviem jej sa paci aj zajko ale s tim mi prislo viac roboty ked som mala ako dieta, manzel zas maval morcata tak on hlasuje zato, a skrecok sa bojim zeby ich pokusal 🙈 ....inak ja som bola od dietata taka ze som domov furt cosi tahala, uz som mala aj cincily aj suchozemsku korytnacku, cincily su inak nadherne ale nie zrovna pre deti, a tam som narazila na najvacsi problem ze ked mi ochorela, nie kazdy veterinar je ochotny ich osetrit takze som s nou cestovavala z dubnice do ziliny na veterinu a aj tak mi zdochla, ze su strasne citlive na zakroky atd 😶

btus
31. aug 2024

aj manžel mal ako dieťa morča, sám ho dokonca dcére kúpil, ale nevieme prečo dostal tak silnú alergiu, že až sa dusil, keď ich čo i len zacítil. Preto boli potom na dvore vo výbehu, stačilo, že som si neumyla ruky, alebo som tričko hodila do kúpelne a už bola hroza. S morčiatkami je podľa mňa celkom dosť práce. Ale sú úžasné. My máme dvoch psov a jednu mačku.

autor
31. aug 2024

@btus ja zas mačku naozaj nemusím, aj keď dcéra to skúšala dlho tiež ale skôr som psíčkar toto mi moc nejde. Ja dúfam že už sa jej neukáže žiadna alergia, za jedno jej testy robia a chodí vlastne na návštevu kde majú morča a nevyzerá žeby jej to prekážalo keď sa s ním hra 🤷

mamickalisticka
31. aug 2024

@kapanek1 veď práve, my sme si vzali od jedného chovateľa raz samičku, prvýkrát sme mali morča a o dva mesiace porodila jedno bábätko 🙃🙃 skoro som odpadla, keď začala rodiť, nečakali sme prírastok. Našťastie teda len jedno. A chceli by sme druhé k nemu, tak to budeme musieť nejak vymyslieť.
Ale pre všetkých, mne nepríde že je s nim veľa starostí, berieme ho so sebou všade, von na lúku sa popásť, mňa baví starostlivosť, asi preto že je to také zlaté bábo 🥹🐹