Ahojte, prišla som si po radu. Máme doma čerstvo 8 mesačného staforda. Na psov ani ľudí nieje agresívny, no s každým sa chce hrať a vítať. Socializovaný bol od začiatku s každým psom ktorého sme stretli, tak isto aj na cvicaku. No je to horšie a horšie. Ako to odbúrať?
@majlo1234 tak vie sadni za každých okolnosti, no pri psoch nevníma
Tak potom nevie🤗
Tak nepustiť z vôdzky, kým nebude poslúchať.
@majlo1234 ale vie 😉
@kavasmliekom nepúšťame
Nevie, lebo ak to vie, tak to vie vzdy, chapes co myslim? Tu sa iba slovickarime, moja rada je proste naucit psa nejaky povel, ktory posluchne na sto percent VZDY
@majlo1234 to ale nevyrieši to že bude chcet ist za každým psom
Ale na cvicisku sa naučí aj to, ako reagovať, keď zbadá, uciti iného psa. Proste nemôže od teba odísť, ak povieš zostaň.
@kavasmliekom to tam zatiaľ nacvičíme, vždy na začiatku sa dávajú očuchavať a to je ako zmyslov zbavený
Možno práve to, že bol "socializovaný s každým psom, ktorého ste stretli". To je práve to nepochopenie správnej socializácie. Socializácia nie je o tom, že pes sa má ísť s každým kamošiť, ale práve to, že sa má naučiť správať v rôznych situáciách, prostrediach, nereagovať prehnane na druhých, atď atď.
Super je hra "pozri sa na", v tomto probléme sa to dá pekne aplikovať. Tak isto pracovať všeobecne so sebakontrolou a pozornosťou... Nastaviť zrozumiteľne komunikáciu (markery apod.), pracovať s odmenami (variabilita odmien, hodnoty odmien, pracovať aj s odmenou z prostredia,....)... A ak vôbec nevníma, tak treba pracovať aj so vzdialenosťou - trénovať to všetko ďalej od psov (vo vzdialenosti, kde ešte zvláda vnímať) a vzdialenosť postupne zmenšovať.
Chciet moze, ved je kamaratsky. Ale pojde az vtedy, ked mu to dovolis a posluchne ta. O to ide
@majlo1234 ved ale ja ho nepustím za nimi😀
Tak potom uz nechapem😀ty chces aby sa netesil ten pes ci co? Ono je to aj povahou, ale hoavne ide o to, aby sa vedel ovladat aj ked sa velmi tesi
@majlo1234 nechcem aby keď uvidí psa je ako zmyslov zbavený a chce sa ist hrať, tak isto aj s ľuďmi
Veď keď uvidí psa a sadni má zvládnuté za každých okolností, tak pred tým ako sa cudzí pes priblíži k vám, zaveľ svojmu psovi sadni a udrž ho v polohe lákavou odmenou. Pes prejde, odmena, hra…
Moja suka keď bola hŕŕŕ za psami tak mi dobre fungovalo trénovať povel k nohe… obraty na mieste, presná chôdza, zamestnala som jej hlavu. Ak sa mala hrať so psom tak plánovane a na moje povolenie, nie že uvidí psa a urve mi ruku aj s vodítkom.
Riešenie je jednoduché - naučiť zákazový povel, keď je pustený poriadne natrénovať odvolačku v ideálnom prípade do budúcna aj "emergency stop". Ale pre úplný začiatok zamestnať hlavu ak ide nejaký pes alebo človek napr. povelom sadni, chôdzou pri nohe, ľahni... Najlepšie si to viem predstaviť na začiatok s chôdzou pri nohe kedy ho vieš motivovať a presmerovať pozornosť najlepšie na seba keď budeš mať v ruke nejakú mlsku alebo hračku (podľa toho načo má väčší drive). Pes ak dostane nejaký konkrétny povel musí v ňom ostať za každú cenu až do odvolania, pokiaľ to nevie nie je ho dobre naučený. A pokiaľ ešte chodíte na cvičák a nevedia s tým pomôcť hľadala by som kvalitnejší cvičák
Uz ti bolo povedane v inych diskusiach
@jankaovecka mne asi ťažko
Prečo si niekto myslí ,že plemeno ,ktoré vzniklo z pitbula a sa nekamosi s inými psami je problem v socializaci ?obľúbené slovo pre všetko ,vlohy sú vlohy ,o Tom je predsa chovateľstvo ,
Edit,jaaaaj in sa chce hrať nie bit,no nevadí ono to príde 😃😃
@margitaf biť sa nechcel nikdy, nieje agresívny na žiadneho psa ani človeka…
Vycvik. Nahradit to inym spravanim, napriklad sadni. Zaklad je nacvicit nejaky povel, kzory zvladne na sto percent a ktory bude vykonavat do uvolnenia.
A nakoniec, chce to rok dva tri a on trochu vyspie