Škrečok má zlepené oči. Čo mu môže byť?

13. sep 2024

Mám troch veľkých Teddy bear škrečkov, majú rok aj pol. Všimla som si, že dvaja z nich mávajú cca týždeň zlepené oči keď počas dňa idú piť alebo jesť, neviem čo im to spôsobuje, doteraz som si take niečo nevšimla. Večer majú oči normálne otvorené ale trvá im kým sa im rozlepia očká. Každý má vlastnú veľkú klietku, vyskúšala som novú podstielku, tak mi najprv napadlo že by to mohlo byť podstieľkou, tak som ju hneď ako som zbadala že majú problém vymenila za tú ktorú používame bežne, ale stále majú ráno zlepené oči. Neviete čo iné by to mohlo byť?
Všetci traja dostávajú rovnakú starostlivosť a tretí nemá vôbec takéto zlepené oči.

kiki68
13. sep 2024

Nejaky infekt?

jaaty
13. sep 2024

Nemôžu byť v prievane? Vtedy sa zvyknú oči zapáliť

beronsche
13. sep 2024

My sme mali malého škrečka. Tiež sa mu zalepili očká, po 1-2 dňoch sa začal motať, padal na stranu, až nakoniec zdochol.
Starostlivosť mal prvotriednu, prievan to nebol. Netušíme, čo sa mu stalo. Mal vtedy len cca pol roka.

autor
13. sep 2024

Juj tak to dúfam že nám prežijú, také milé maznavé škrečky sme ešte nemali. A oni žerú pekne aj sú aktívne. Máme ich pod oknom, ale sú pri stene a je medzi nimi a oknom veľký hrubý záves. Aj doteraz tam boli a nič im nebolo. Boli ste u veterinára niekto? A pomohol reálne škrečkovy ? Lebo už uvažujem aj nad tým, ale mám skúsenosť že veľmi hlodavcom nevie pomôcť. Čo sme chodili jeden čas s morčaťom, tak i tak nám zdochlo nakoniec, aj napriek liekom a mastičkám. Ale to už bolo 7 rokov dozadu.

rozovykon
13. sep 2024

môj obyčajný škrečok keď mal takéto očká, tak sme mu ich potierali borovou vodou na odporúčanie veterinára

elinosar
13. sep 2024

Moje skrecky ked mali zlepene oči tak to bolo uz v starobe tesne pred smrťou

autor
13. sep 2024

@rozovykon a pomohlo ?

autor
13. sep 2024

@elinosar dúfala som že sa dožijú dlhšie, aspoň 3 roky som dúfala, fakt sa snažíme aby im nič nechýbalo 🥺.

beronsche
13. sep 2024

No, aj my sme boli u dr. s morcatom.. liečili sme ho takmer týždeň a aj tak zdochlo..

stanulienkat
13. sep 2024

Skus Ophtalmoseptonex kvapky, alebo Occuflash.

rozovykon
13. sep 2024

ano

candii
13. sep 2024

Choď k veterinárovi.

colsami
13. sep 2024

Ano chodi sa bezne aj so skreckom k vet, aj morcata atd, bohuzial treba pocitat s tym ze navsteva veterinara nerovna sa zazrak. To na margo reci "boli sme a aj tak zdochol" - ano, veterinar nieje panbozko. Takze zvierata bezne na choroby mozu zdochnut, aj napriek tomu ze sa im nasadi (aj spravna) liecba. Za prve majitelia niekedy chodia uz neskoro, ked ziadne domace hokusy pokusy a rady nezabrali, a za druhe u tych malych hlodavcov nie je medicina v nasej krajine az tam, ako u inych zvierat. (A keby aj bola, vsetci sa stazuju ze sa to i tak nezaplati lebo je to drahe, a ano, cim lepsia diagnostika, tym drahsie pristroje atd.

Ale teraz k veci. @autorka Je lepsie ist na vacsiu veterinu kde s tym budu mat ovela viac skusenosti ako vet na dedine - zas to byva ale velakrat otazka penazi aj kilometrov.

Otazka je najma to, ci je to problem oci, alebo oci su uz iba nasledok ineho problemu. Ak je to len oko ako take, tj samotny infekt/zapal/prefuknutie oka, moze stacit lokalne oftalmoframykoin napr. Ked sa davaju taketo masticky do oka, treba vediet ze sa maju davat 3-5x denne aj niekolko dni, aby ste videli efekt. Tj majitelia sa pridu stazovat ze ved dali masticku a nepomohla (daju raz alebo dva krat a dost). A to nestaci.
Ak je to ale celkova infekcia (napr nieco respiracne a pod) tak nic lokalne do oka stacit nebude, ale treba celkove lieky a automaticky sa potom upravi aj nadmerny vytok z oka, ktory sposobuje zlepenie oci.

Drzim palce nech sa polepsi...

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
13. sep 2024

Samozrejme ze chod na veterinu, mozu pomoct. Myslis ze odkial zozenies realne pomoc? Ja byt Tebou uz sedim na veterine