Ahojte mamičky, syn si veľmi prosí domáce zvieratko. Má 5 rokov. Ja som mala pravé a jediné domáce zvieratko až na prvom stupni ZŠ a bol to škrečok. Bol úžasný, mojkací, nehrýzol. Ale keď sme neskôr kúpili škrečka môjmu bratovi, žiadny nebol taký kontaktný mal ich asi troch), všetky hrýzli a nechceli sa dať chytiť. Je ale pravda, že ja som sa môjmu škrečkovi na 100% venovala od prvého dňa. Brat si zvieratká moc nevšímal a bál sa ich, starala sa viac mama (čistila, kŕmila a pod.). Myslíte si, že je to tým a že ak kúpime synovi teraz škrečka a budeme sa mu od prvého dňa venovať, brať ho na ruky a podobne, nebude nás hrýzť? Máte skúsenosť? Syn si veľmi praje zvieratko, ktoré môže brať na ruky a mojkať 🙂 Ďakujem za odpovede.
ja ak mozem "odporucit", moje prve zvieratko som dostala v 4. rocniku a bola to biela laboratorna myska. viem, ze pre niektorych mozu byt odpudive, no mala som potom aj skrecka a teda myska mi prisla omnoho lepsia, kontaktnejsia, vnimavejsia... neskor som mala aj potkany, tie su moje najvacsie srdcovky aj napriek roznym predsudkom. su to naozaj inteligentne a relativne cistotne zvieratka, takze tych mozem tiez len odporucat. skrecka som mala len jedneho, bol to fakt "blazon", kusal, pobehoval ako divy ale nemala som ho odmalicka, moze to byt aj tym.
Mne prekazalo na skreckovi, ze je aktivny v noci. Cez den chcel.oddychovat, v noci neskutocne lomozil, nemohol byt v detskej izbe. Teraz by som uprednostnila zajka.
škrečok nie je vhodný k deťom. ako si si prečítala a aj sama zažila, je veľmi neisté akú povahu vychytáte a dieťa ochočenie akurát komplikuje...
Mám doma sýrskeho škrečka od zodpovednej chovateľky, nie prvého, aj tak ochočenie trvalo vyše pol roka. A vie ho pomojkať viacmenej len môj školák, škôlkar nie, nestíha rýchlym reakciám škrečka. Prvý rok spal škrečok každý deň do desiatej večer, až teraz posledné týždne vykukne aj pred 20tou.
K deťom mi prídu fajn morské prasiatka. Zajko nie, máme aj toho ale drvivá väčšina sa nenechá nosiť, vedia byť veľmi teriroriálne a puberta s nimi riadne máva. Jedine morča zvládal aj môj 4 ročný sám vybrať z klietky, doniesť si do postele na mojkanie a na 95% ustrážiť aby nezletelo (jasné, že zvyšok vykrývam ja 😉 ).
@blaazi ano je pravda, ze v noci je rusivy, musel by byt na chodbe.. zajka som mala chvilu, ten hryzol tiez .. a neskutocne dupal :D
@lenka10717 teraz si mi dala chorbaka do hlavy.. ze mozno by bol potkanik lepsi, jedna baba na vyske mala potkana a chodila s nim aj do skoly :D :D :D mala ho na ramene
@lesna_vila morca sa mi vzhladovo akosi nepaci :D ale ak je priatelskejsie a nehryzie, tak zvazim aj to..
Skrecok je uzasne zvieratko ❤️ Ale nekupuj roborovskeho, kup dzungarskeho. Mali sme viacerych dzungarskych a vsetci boli zlaticka. Mali sme aj samicku roborovskeho, aj v rodine mali a nikdy viac...roborovsky je skrecok samotar a ani sa neda chytit poriadne, dzungarsky je pohodak uplne. 🙂 Koleso na behanie treba priebezne mazat a nebude hucat. Za mna chodte do toho 🙂
Moja dcéra ako veľký milovník zvierat s z každého výletu doniesla nejaké zviera. Dokonca z družiny raz aj Psa,ale k téme. Mal sme bieleho potkana úplne uzasny tvor, zajaca( nikdy nebudem odporúčať) napriek tomu,že sme cistilil klietku 2 x aj 3 x denne proste smrdí. Škrečkov môžem len odporúčať. Jedine čo odrádza mna,že žijú veľmi krátko.
Kazdy skrecok je iny. Moj prvy riez nehryzol, bol skvely, zboznoval hladkanie. Moj druhy bol od prveho dna kusavy, pohladkat sa nedal nikomu a nijako, bolo nebezpecne ho aj krmit. Dalsieho sme uz nekupili.
@surama ja som mala dzungarskeho a brat roborovskeho, mozno to teda bolo aj tym 🙂 a tiez ci je samec alebo samica, co sa zial asi neda v chovprodukte zistit..
@lenkasarka dlzka zivota je relativna.. ked si zvieratko kupuje velkac, chce, aby zilo co najdlhsie.. ale ked to kupuje rodic dietatu na skusku, ci sa zvladne starat, tak je zivotnost 2 roky celkom vitana :D Ale už druhý koment, kde odporucate potkana.. tak mozno sa dam nahovorit.. tie potkany nie su teda moc hryzvave? vo vseobecnosti?
Určite nie!! Škrečok je úplne nenáročné zviera na chov, ale to neznamená, že je vhodný pre deti! Po prvé - je malinký a krehký - určite nie je pre malé decko, ktorému môže ľahko spadnúť (škrečok sám od strachu skočí a nemusí pád prežit) a predovšetkým je to nočný tvor - cez deň spí a v noci behá, čiže úplne opačný režim ako má malé dieťa. Dieťa si škrečka tým pádom bud vôbec neužije alebo mu bude robiť zle a škrečok môže ostať agresívny (žiadny škrečok nie je prirodzené agresívny). A ešte dodám, že väčšina nie sú "mojkači" čiže zase bude trpieť aj dieťa aj škrečok
Neviem aké sú vo všeobecnosti. Dcéra mala dvoch a teda obaja boli super. Normálne chodili po byte absolútne nezdrhali ani raz sa nestalo aby nás pohrýzli a hlavne vôbec ich nie je cítiť. Pre nás je zivotnost dva roky veľmi krátka,len z tohto jediného dôvodu už nechcem doma zvieratká.
Kúpila by som radšej nejaké dlhovekejšie zvieratko. Ako malá som tiež mala škrečka a bol úžasný, mala som šťastie na mojkacieho. Keď uhynul, bola som z toho hotová týždeň! 😭 Odporúčam mačičku. ♥️
Mala som veľa hlodavcov a odporučila by som určite 2 potkany (nie osamote, potrebujú byť aspoň dvaja). Veľmi inteligentné, pritulne, zaujímavé na pozorovanie, nerobili hluk, aktívne boli cez deň. Jedine teda dožijú sa 2-4 roky, čo nie je veľa.
Jednoznačne potkaníky. Preč s predsudkami !
Sú čistotné, lacné, nepištia, nehryzú, radi sa nosia na pleci, vedia sa naučiť jednoduché triky, ich denný rytmus sa prispôsobí majiteľovi (keď je kľud tak spia). Jedinou nevýhodou je, že občas niečo (oblečko, deku) rozhryznú (ako každý hlodavec), ale to sa dá ustrážiť. Ale treba minimálne dvoch rovnakého pohlavia 😁
@gubcikova su rozkosni! kde ste ich kupovali prosim? z nejakej chovnej stanice alebo z chovproduktu? Aku podstielku pre ne pouzivate? A co im davate jest? Ako casto im cistite klietku? Dakujem
Kupovali sme ich v super zoo. Papať majú klasiku potravu pre potkanov + teda dávame uhorku,mrkvu,rajciny, jablko,banán, piškóty,syr. Majú klasické piliny. Potrebujú väčšou klietku aby mohli behať v nej. Vymieňame raz za týždeň. Jedlo a vodu doplname pravidelne.
@gubcikova dakujem, to znie podobne, ako chovat skrecka. 🙂
Ja mam morcata ale druhy raz by som brala radsej potkanov alebo rybky 😄
Pri škrečkoch je to individuálne. Mali sme troch. Dvaja super, jeden hrozný hryzko. S tým sa nedalo.