Rozumie sa niekto do akvaristiky?

6. nov 2024

Ahoj je tu niekto kto sa rozumie akvaristike? Ja som začiatočník ale tak akvariu sa v celku dosť darí rybky sú fajn voda čistá krištálová ešte sme nemali problem ani s riasou. Dávali sme živé rastliny a tie tiež velmi dobre prosperovali a potom nastal problém. Prísavnici začali obžierať rasliny, kobercovky normalne povytrhávali zo substrátu a z pekne už zarasteného akvaria máme takmer čisté akvarium. Buď obžrali korene a tie rastliny teda odhnili alebo tam sú rastliny s pár novými listočkami ktoré za chvílu aj tak obžerú.

mamutka
6. nov 2024

Ja nie som odborník, ale tiež som neskoro zistila, že prisavnik je nenazraty na rastlíny 😟 ked sú mladi, tak cistia akva, dajú si riasy. Ako podrastú, kašlú na to a žerú čo príde. Dávam prisavnikovi speci krmivo len preňho, už sa naučil, že zje to, ak mu to nezoberú rybky. Také mrenky sú extrémne nenažraté a zjedia mu to. Lenze ja som si medzitým nakúpila aj slimáky, na čistenie dna. Dno mám krásne, čisté, nie je čo odkalovat, ale taká brotia mi totálne zničila zvyšné rastliny 😠

patus_2
6. nov 2024

Ahoj, prisavnik je proste ryba, ktorá žerie rastliny. Môžem mu vyskúšať dať koreň, drevo do vody, možno prestane..ale každopádne z tohto dôvodu by som nikdy prisavnika do akvária nechcela. Okrem toho rozrypava dno a tým sa uvoľňuje do vody bordel. Nemáš možnosť prisavnika niekomu podarovať? Skús do akvária rastliny, ktoré nepotrebuješ sadiť do dno, napr. egeria, ceratophylum alebo na hladinu pistiu a lemnu Minor. Všetko sú to vodné buriny, potrebujú len svetlo a porastu.

umpanka
6. nov 2024

Aj uhorku na špajli má prísavník rád... Niečo zelené... kúštik šalátu -

autor
6. nov 2024

Super, my máme ešte k tomu 4 prísavnikov čo nám pani v zverimexe nanútila lebo že nemožu byť po 1-2 kusoch 🤦🏻‍♀️. To sa pri nich asi ani neoplatí znovu vysádzať nové rastliny pokial tam budú. Čo mi je celkom lúto pretože to nebola zas tak lacná záležitosť na to aby to znovu skončilo odhnité v koši😔

nelca84
6. nov 2024

Ak zeru rastliny, znamena to, ze maju malo zelenej stravy. Treba im davat krmivo urcene pre prisavnikov. Su ton rozne tablety s riasami alebo inymi rastlinami. Ja mam momentalne s cuketou. A tiez ako sa vyssie pisalo, davat im obcas uhorku, salatik...

aalt
6. nov 2024

A ake velke je to akvarko? A dufam, ze bolo "zabehnute" kym si dala rybky. Prisavnik je asi nejnepochopenejsia rybka ... kazdy si ho kupuje kvoli riasam, na ktore aj tak vacsinou kasle ... Je teritorialny, dufam ze mas samceka iba jedneho. Ked podrastu, tak sa trochu "ukludnia". Dovtedy nic, len tie rastlinky poctivo osadzat naspat. Rad ocuckava drevo, ale to tiez nie je take jednoduche a ma rad "jaskynky", idealne drevene ... Ja som ho tiez davnejsie mal, kym som o nom nic nevedel ... inac je celkom nenarocny a "odolny" ...
Ako ano idealne je mat 3. Samceka a dve samicky ale che to velke akvarko.

autor
6. nov 2024

@aalt Mam 64 litrové akvarko a áno akvarium mi stálo a pracovalo vyše 2 týždňov kým som tam šupla prvé rybky. A či sú samce alebo samičky to absolutne neviem povedať pani mi ich proste nabrala a dala. Ale oni sa medzi sebou nebiju praveže su stále pri sebe aj na skle aj na kameňoch su stale spolu.

aalt
6. nov 2024

64l je podla mna malo na 4 prisavnikov. Asi aj na jedneho. Ale teda prisavnik je taka nenarocna rybka, ze to nejak zvladnu. 2 tyzdne je na zakorenenie malo, obzvlast ak tam pustis rybky co rastlinky vytrhaju ... Sprav im nejake jaskynky, staci z kamenov, idealne z dreva ale to je na dlhsie. Ja som mal iba jedneho, mal z kamena jaskynu a bol potom skoro vzdy v nej. Rastlinky zasad naspat, ked ich to prestane bavit, tak sa chytia. Ak sa nebiju, tak su to mozno samicky, alebo su este male. A mas teda prisavnika (ancistrus), nie tych malych prisavnickov.
https://rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obyc... su rozne sfarbenia
https://rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy

euka210
7. nov 2024

Syn je v tom namakany, ma velke akvarko 140l a 2 mensie, vie toho uz viac ako my s manzelom 🙂... tak od neho posielam radu...problém je v tom že majú nedostatok potravy a tak idú na listy, potrebujú mať koreň na získanie vitamínov z kôry, ak okusujú listy až veľmi, je potrebné ich dokrmovať (cuketou alebo tabletami s riasami pre nich). Niktoré rastliny však nemusia prežiť aj tak, rastliny musíš prispôsobiť rybám alebo opačne. Akvaristika je o skúšaní, testovaní nových vecí, to čo môže fungovať v jednom akváriu nemusí v druhom.
Lepšiu radu môžeš nájsť tu: https://rybicky.net/forum/13022-dirky-v-listech-
Ja len potvrdzujem, ze v lete ked im dal koliesko cukety, tak hned sli na nu a na tabletku sli vsetky ryby ako sialene...radost pozerat ako im chuti. Tabletky maju mat taku riasu spirulina https://www.dajanapet.cz/produkty/spirulina-tab...
On dostal v lete od svagra asi 40ks prisavnikov od mini po velkych...ale uz nejake predal, tak ich je menej 🙂