Ahojte. Rozhodli sme sa kúpiť si psíka s PP. Chcem sa spýtať, ako to celé funguje? Kúpim, napíšeme nejakú kúpnu zmluvu, prídem s ním veterinárovi, prehlasim čip a to je všetko? Neprehlasuje sa aj nejakým iným spôsobom psík v rámci toho klubu, alebo tak?
A ďalšia otázka, bude to sučka. Neviem, či by sme ju chceli uchovnit, alebo sa venovať výstavam, skôr to bude taký rodinný pes, ale ak by sme sa rozhodli mať aspoň raz steniatka, aký je postup uchovnenia? Je to finančne náročné? Samozrejme som čítala na nete postup, ale potrebujem to celé tak polopate vysvetliť.
Ďakujem
Ahoj, ano, kupnu zmluvu Vam dava chovatel pri kupe steniatka.
Cip sa preregistruje na Vase meno pri prvej navsteve veterinara.
Uchovnenie sucky + vsetko co obnasaju steniatka je aj specificke pre kazde plemeno - kazde plemeno ma ine podmienky uchovnenia. Pytajte sa chovatela pri odbere. Co sa tyka odchovu steniat - je to velmi narocne na cas, nervy 😁 aj financie, dopredu hovorim.
A inak vsetky tieto otazky sa pytajte chovatela, od ktoreho kupujete steniatko. Je to tzv chovatelsky servis, vzdy hladajte rady a pomoc ako prve unho, nie na internete ci u cudzich ludi. Isto rad pomoze 😊
Nech robi steniatko radost.
Psik je na klube v plemennej knihe, neskor idete na vystavu ( keby nie, tak je v zmluvu iba pet kvalita a polovica ceny ide dole ), na vystave je v kat junior, to uz ste registrovani dalej pod klubom a FCI, dalej pojde psik na bonitaciu v ramci daneho klubu. Pre bonitaciu je nutne absolvovat vystavu s pozitivnym posudkom. Ak pes prejde bonitaciou, tak je z neho v klube chovny pes. Tiez CHS by mala poskytnut poradenstvo vo vsetkych smeroch, vratane linkov na Klub a tiez pripravu na vystavy.
Este podotknem, ze nie kazdy chovatel preda psa, ak nechcete ist na vystavy. Resp neda top steniatko, lebo je skoda takeho psa neprezentovat dalej a nerobit teda ofiko dobre meno tej CHS. Prestiz CHS zalezi aj na uspechoch ich odchovov a moze to byt uz podmienka v zmluve. Nie vsetci to maju, ale uz som sa s tym stretla. Ale ak naozaj nechcete ist na vystavy, tak povedat to rovno a chovatel da na vyber steniatka, ake si on tiez predstavuje. Casto ide o fliacik, drobnost, co by neprialo uspechom ma vystavach. Naopak u krasneho a zdraveho psa je skoda neabsolvovat toto a tiez bonitaciu.
@kiki68 ja iba ze toto co jej pises je mozno pri Tvojom plemene ale dalsie desiatky Klubov maju uplne ine podmienky. Bonitacie su celkovo ojedinele, niekto ma povinne skusky, niekto vystavu, niekto rengen, niekto oci ci patelly. Takze Tvojou radou sa nijako konkretne riadit neda (ja len poznamocka, aby to autorku nemylilo).
A tiez to s tym predajom iba na vystavy, za cely zivot som sa s tym napr ja nestretla, prave naopak, vystavy v 99% pripadoch ziadna podmienka kupy nie su. A ak natrafi clovek na to 1%, opat je to velmi ojedinele.... 🙂
To je v poriadku, len hovorim ze je to extremne ojedinele, jeden zo sto pripadov. Ja mam tiez aj top importy a psy mi vyhravaju jednu klubovku za druhou kde aj sto psov mavame prihlasenych, ale vystava proste pri predaji steniat nie je ziadna podmienka a radsej zvolim dobru rodinu ako niekoho ambicie (co aj tak vela ludi nakoniec neda, kedze v ramci rezimu kazdodennosti, rodiny a starosti sa naozaj nakoniec vystavam povenuju len ti, co v tom "ziju", takze niekoho sluby ma neuistia a do zmluvy take veci ludom tiez nikdy nedavam, je to absurdne).
Tak len aby sa autorka nevydesila, ze tie veci co si pisala su standardom, lebo nie su, iba tolko k tomu vsetkemu 😊
Ja keď som kupovala fenu , ktorá mala viacero vylučujúcich vád tak som ju kupovala za polovičnú cenu s kúpnou zmluvou kde bolo iba doporučenie kastrácie. Vzhľadom k tomu , že je nie som priaznivec kastrácii , tak moja fena nie je kastrovaná a nikdy ani nebude mať žiade šteňatá .
Ďakujem za rady. Aj tak sa v tom trochu strácam. Máme už jedno šteniatko vyhliadnute, ide konkrétne o Rotvajler ku. Ja už som v minulosti mala,cvičila som ju a bol to vynikajúci pes a člen rodiny. Hoci mala tiež PP nikdy sme sa tomu nevenovali. A tie psíky s vadou ste našli kde? Normálne boli na nete na predaj? Alebo sa to rieši cez ten klub?
Riesi sa to cez chovatela. Normalne sa ho spytas ci ma vo vrhu aj steniatko "pet kvality" - taketo steniatka byvaju lacnejsie a chybicky krasy ich v beznom zivote neobmedzuju. U niektorych plemien je ale pet kvalita vzacna, vacsinou sa to tyka psikov kde sa vyskytuju presahy farieb, zalomky, chybajuce vajko, uz viditelny podkus/predkus a ine....
A Slovensko rotvajler: https://www.rtwklub.sk/chov/podmienky-chovnosti
zavolajte mi. všetko vysvetlím. 0905 556 577 - Zita