Prežijú 4-týždňové mačičky vonku?

7. okt 2024

Ahojte narodilo sa nám 5 mačiatok ale ich mamina , mačka umrela presne keď mali 3 týždne . Bola to vonkajšia mačka .
Mačiatka sme si vzali na chodbu do krabice pri radiátor a prikrmovali umelým mliekom . Už nám ale smrdí celá chodba , jedno dieťa je alergické na srsť , druhé dieťa je bábätko a rada by som ich dala von .Začínajú papať aj z misky ale mohli by sme ich chodiť aj von prikrmovať , ale má byť v noci 12 stupňov a cez deň 24 -19. Prežijú ? Viem , že mačky sú zvyknuté na zimu ale čítala som že malé mačiatka sú veľmi háklivé na zimu a hlavne keď nemajú mamu čo by ich zohrievala .Ja už ale to mňaučanie a smrad vnútri nedávam , ďakujem 🍀
P.s. na dvore ešte máme dvoch kocúrov , tí sa mačiatok boja podľa toho čo sme videli keď sme ich dali pri seba. Myslíte že im nespravia zle keď budú mačiatka bez nás vonku ?
Ešte dodám že ani jedna mačka nieje naša , všetky sa tak u nás na dvore vyskytli 😃 (proste dedina )

oranzovyvevericnik
7. okt 2024

...nie nepreziju...sú ešte maličké, musia byť v teple. Radšej kontaktuje nejakú organizáciu. Napr. Mackysos, ked sa o ne nemozete poriadne postarat.

caroline_
7. okt 2024

@oranzovyvevericnik presne tak

caroline_
7. okt 2024

nie urcite nepreziju,a hlavne takto ked ide zima,aj dospele macky budu mat problem

autor
7. okt 2024

Ďakujem ,a teda kedy by ste ich vy dali von že myslíte , že by prežili ? Pretože síce vždy budú väčšie , aké vždy bude aj väčšia zima a mínusové teploty v noci , to bude potom veľký skok keď ich dáme von z vykurovanej domácnosti 😢
@caroline_
@oranzovyvevericnik

fion22
7. okt 2024

Nemôžte ich dať aspoň na noc dnu? 12 je veľmi málo na tak malinké...aspoň do toho 8-meho týždňa...alebo niekomu dať, kto by sa o ne rád postaral...je veľa "bláznov" do mačiatok..takéto mačiačky sú spoločenské, prítulné..my sme tiež tak vypiplali 4 mačiatka od 23.dňa, mali sme ich v kotolni na noc cez deň na prízemí a v záhrade...ale bolo leto...
A ku kocúrom by som ich určite nedávala, nenechávala samé... nemali mamu ktorá by ich naučila/ ochránila

colsami
7. okt 2024

Ahoj, predsa len by som do toho 7-8 tyzdna pockala, potom uz kludne, aj ked bude chladnejsie. Ale zatial su velmi velmi male a este bez matky, to by pravdepodobne neprezili.

Kotolna, pivnica, garaz? Aby nesmrdeli v dome (ano viem si to predstavit...).

nika23t
7. okt 2024

Prežijú. Ešte ich chvíľu držte v teple, potom postupne samé budú chcieť ísť von. Svokrovci majú roky rokuce na dvore mačky aj mačiatka a zvládajú to, v zime prespavaju v drevarni, dokonca ani nechcú ležať na pelechu, len po dreve a kade také sa ukladajú. Keď sa otvoria dvere, nakuknú dnu, chvíľu sa pomotaju a opäť idú von. My máme mačky už takmer 4 mesačne, v noci spia dnu v garáži, ale celé dni sú von, dnu nechcú byť. Inak si neviem predstaviť mat mačky v dome, u nás už v garáži je to cítiť veľmi. Pritom upratujeme po nich stále.

michaela329
7. okt 2024

Podľa toho, či sa budú mať kam ukryť. Môj muž urobil dve búdky, normálne zateplené 😀 V nich seno a tam sa naše mačky (obvykle tiež nájdené) vedia prezimovať. Sused mal v drevarni jesenné mačence, len ich kŕmil.

koniarova
7. okt 2024

Majú sa kde ukryť? Daruj ich postupne.

autor
7. okt 2024

Ďakujem za odpovede , šopu máme ale tam ich nemôžeme dať , máme ju riadne zatvorenú pretože v nej máme vrecúška otravu na potkany (máme dosť potkanov od susedov čo chovajú zvieratá) . Asi teda pôjdeme tou cestou , že počkáme ešte nejaké a potom len cez deň vonku a na noc vnútri alebo im tiež vonku niečo muž postaví zateplené ...musím to nejak ešte vydržať 🥺

ivanabat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2024

@koniarova my ich máme aj sľúbené že darujeme , máme záujemcov ale tí chcú len buď niekto kocurikov alebo mačky ...neviete kedy sa dá už pohlavie rozlíšiť ?

3009
7. okt 2024

veterinár ak nevieme určiť pohlavie vy.

refly
7. okt 2024

Treba ich odfotiť a inzerovať, aby si ich niekto vzal. Malé mačky majú vysokú úmrtnosť aj keď majú matku, nie to ešte bez nej. Vonku za chvíľu poprecháladú a buď iba "zmiznú", alebo Vám tam budú chodiť soplavé. Už som z vonku ratovala niekoľko mačiek, čo im prechladnutie prešlo do zápalu pľúc tak silného, že ani už ani antibiotika im nezabrali. Museli sme ich dať utratiť, lebo sa nedalo pozerať ako sa dusia.
A to že to smrdí nie je úplne normálne. Máte podstieľku? Nemajú hnačky? Pri normálnej podstielke (napr zelený zverlit) a každodennom čistení tam nemá čo smrdieť. Lebo tiež nie každá podstieľka je dobrá a veľa z nich sa nedá vyčistiť, lebo nehrudkuje, alebo sa tie hrudky rozpadávajú. Potom to tam ostáva a -s prepáčením- 100 krát prešťaný piesok samozrejme že smrdí.
A že mňaučia je normálne.... sú moc malé na to, aby boli samé a mňaučia, lebo hľadajú niekoho, alebo im niečo chýba. Keby bolo všetko ok, tak by čušali.

refly
7. okt 2024

A pohlavie sa dá určiť jedným pohľadom hneď po narodení. Pozrite si online ako to má vyzerať, ak neviete. Alebo by Vám vet povedal.

autor
7. okt 2024

@refly máme pod nimi len nejaké deky a na Tom tie jednorazové prebaľovacie podložky , ktoré vymieňame niekoľko krát denne . My sme v starostlivosti začiatočníci. Oni smrdia, lebo poviem príklad keď sme ich učili papať z misky tak do nej aj všetky zišli dnu , celé boli od príkrmu a oni sa ešte tak umývať nevedia a kúpať ich vraj nemáme keď sú také malé , tak ja neviem .A samozrejme keď sa aj vykakajú smrdí to kým to neupracem aj keď upratujeme niekoľko krát denne .Asi ozaj skúsim odfotiť a dať na internet , jedna nám hneď na druhý deň umrela tá ani mliečko nechcela z fľašky ona už asi prechladla predtým ako sme ju našli . Nám je ich strašne ľúto a síce sme si chceli aspoň jednu nechať , ale ozaj to je asi nad naše sily takže skúsim ponúknuť.

kitycat
7. okt 2024

Trochu sa zamysli. Tebe by bolo v krabici prijemne niekde vonku 24/7? Tie macence nemaju mamu co by ich hriala tak kontaktuj nejaky utulok a daksiu macku o ktoru sa rozhodnes starat tak vykastruj

Neviem co cakas od mesacnych maciat

autor
7. okt 2024

@kitycat ja som sa o tú mačku nestarala , bola to mačka susedov , iba k nám chodila na dvor sem tam myši chytať tak sme jej začali kupovať granule a začala aj s tými kocúrikmi chodiť . Keď porodila u nás na dvore , neboli sme nadšení.Susedia vedia že umrela , ale písali že oni mačiatka nemajú kam dnu dať preto sme ich zachránili my.A teda posunieme ich teraz niekomu , kto sa rozumie zjavne radšej .

aalt
7. okt 2024

Tiez myslim, ze je to tak na hrane na prezitie. Nasu sme nasli pred cca rokom ale este mensiu. Ta by to nedala. Veterinar vam povie co je macicka/kocurik. Darujte co sa da. A ak ich date vonku, tak na noc zatvorit aspon do budky a zavetria. Musia tam mat hlavne sucho. Nasa spavala cez noc v krabici (ale vo vnutri na chodbe). Mala tam aj zachodik a poctivo nan cez noc chodila. Ked uz jedia, uz zvladnu aj zachod. Deku prec. Obzvlast ak je spinava. Deka iba ak sucha a cista. Od vlhkej im bude akurat tak zima. To uz radsej menit nejake pokrcene papiere.

refly
7. okt 2024

Až teraz ma napadlo.... pod "mliečko" myslíte kravské, že áno...?
To im nedávajte vôbec. Mačatá sa na kravskom mlieku odchovať nedajú, vôbec to neobsahuje živiny, ktoré potrebujú. A mačky sú alergické na laktózu + tá kravská mliečna bielkovina sa zráža v žalúdku úplne zle. Mlieko vhodné pre mačatá je buď UM konkrétne pre mačky, kozie mlieko alebo normálne sunar. Ja som odchovala asi 3 týždňové na sunare. Rovnako ako by ste nečakali od napríklad 3 mesačného bábätka že mu dáte polotučné, kravské mlieko a bude ok, tak to nemôžete čakať ani od mačiat. Nemajú z toho hnačky? Asi aj preto tak smrdia, keď majú rozbité trávenie. Takmer určite ich z toho bolí brucho, asi preto aj tak pištia. Kravské mlieko dokonca nie je vhodné ani ako z núdze cnosť, ak nič iné nemáte, lebo tým viac pokazíte ako opravíte... To už radšej napríklad rozmixované mäso / mačacia kapsička s trochou vody na nejakú kašu.

A opláchnuť ich môžte, tak ide o to, aby neprechladli. Buď ich poutierať vlhkou handričkou, alebo fakt opláchnuť v teplej vode, ale potom ich treba vyfénovať do sucha a držať v teple. Prípadne im dať aj termofor.

autor
7. okt 2024

@refly nie dávam UM , aj ho pekne papajú a ďakujem za rady trošku ich vyčistíme teda 🙏

h2
7. okt 2024

Odkiaľ si?

autor
7. okt 2024

@h2 na hranici okresu Levice a Nové Zámky

h2
7. okt 2024

Aha, tak to je ďaleko... Chcela som sa ponúknuť, že zo dve zoberiem. Rozdať sa nedá? Pekne ich nafoť, daj na FB do miestnej skupiny. Možno sa podarí ich umiestniť do dobrých rúk.

aalt
7. okt 2024

Ja som nasu sprchoval len partyzdnovu, kedze bola zablsena a to sa mi zdalo ako najjednoduchsie riesenie. Mala leda rozlepene ocka, nevedela este ani poriadne chodit. Fenu sa asi budu bat, ale vyutierat a dat do sucha a tepla nie je myslim problem.

refly
7. okt 2024

Predstavte si... tak to teda úprimne chválim! Málokedy sa nájde niekto, komu napadne dať mačatám správne mlieko a nie.... kravské, alebo ešte lepšie... rožky v mlieku...
Tak hádam sa Vám podarí ich darovať. Lebo tieto jesenné mačatá vonku takmer nikdy neprežijú :/ My sa snažíme trocha regulovať mačky v lokálnej záhradkárskej oblasti kastrovaním samíc a rozdávaním mačiat, len to je teda boj s veternými mlynmi... vykastrujeme tie, čo tam sú a niekto si tam prinesie a vypustí ďalšiu, lebo chcú mať na záhrade mačku. Starať sa a kŕmiť to nie, veď nech si chytí.. a chodia tam maximálne tak v lete, cez víkend. A keď sa už nejaká fakt okotí, tak tieto septembrové/októbrové mačatá buď ani nevyjdu (jednoducho skapú kým sú ešte úplne malilinkaté) a ten zbytok nezvládne zimu napriek tomu, že sa o ne snažíme starať, dávame im žrať a robíme im aj úkryty. Druhý, jesenný vrh sa rodí fakt len na to, aby zdochol...
Držím Vám palce aby sa Vám podarilo ich darovať. A fakt ich kľudne umyte, lebo pri mačatách je hygiena dosť dôležitá. A často sa im ľúbia zapaľovať a hnisať oči... dá sa to ľahko riešiť kvapkami, ak by sa náhodou stalo.

A ináč môžte skúsiť dať im podstielku. Zelený zverlit v nejakej širokej, nízkej nádobe. Ak nič iné nie je, dá sa použiť aj krabica, ale papier rýchlo zničia. Plast je lepší. Položiť na to mača a trošku mu pohrabkať prednými labkami. Ak vedia chodiť, tak sú dosť staré na mačací záchod. Občas sa ešte nejaká nehoda stať môže, ale toto by malo regulovať aj smrad, aj robotu. A hlavne, nie je mačky dobré učiť robiť potrebu na látky, lebo potom sa to ťažko odúča. A môžu cikať u nových majiteľov na koberce, postele, gauče, pelechy ect.

stvura
7. okt 2024

Autorka, v Suranoch je macaci utulok, prosim zavolaj im, urcite niekoho aj po maciatka poslu ked vysvetlis situaciu lebo tak male vonku nepreziju
https://www.facebook.com/mackysurany/?locale=sk_SK

autor
7. okt 2024

@stvura ďakujem krásne 🙏 hneď ich idem kontaktovať

gerber58
7. okt 2024

Blbosť ich dať von. Zachvilku mrazy vonku. Potrebujú teplo. Radšej napíšte nejakej organizácií, útulku, ti sa o nich lepšie postarajú a nebudú mať taketo myšlienky.

h2
10. okt 2024